In Nederland is het al zeer lang traditie dat de wisseling van het oude naar het nieuwe jaar wordt gevierd met vuurwerk en oliebollen. Met het vuurwerk worden de geesten van het oude jaar verdreven en maken we een verse start in het nieuwe jaar. De moderne oliebol stamt uit de periode na de middeleeuwen. De armen kregen en oliekoek en wensten de gever dan een gelukkig nieuw jaar. Later werden de koeken steeds ronder door betere kwaliteit van de ingrediënten. Volgezogen met olie en bestrooid met poedersuiker was en is de oliebol een garantie voor veel calorieën. Maar wat kun je elders met oud en nieuw in Europa verwachten?
Inhoudsopgave
15 keer oud en nieuw in Europa
Hoe gaat oud en nieuw in Europa in andere landen dan Nederland? Hieronder lees je meer over de tradities in 15 verschillende landen in Europa.
1. Engeland
Hoe het nieuwe jaar zal verlopen, hangt voor een groot deel af van de eerste gast die arriveert. Heeft deze bezoeker brood, drank en kolen bij zich voor de kachel, dan wordt het een voorspoedig jaar. Brengt de eerst gast geen standaardgeschenken mee, dan wordt deze gewoon niet binnengelaten. Wees voorbereid.
2. Schotland
Uiteraard wordt in Schotland na het aanbreken van het nieuwe jaar het Auld Lang Syne gezongen. Daarna begint het Schotse nieuwjaarsfeest dat Hogmanay wordt genoemd en de hele nacht doorgaat. De Schotten zoeken elkaar op en de eerste gast moet steenkool en zandkoekjes meebrengen ten behoeve van voorspoedig jaar.
3. Griekenland
In Griekenland viert men op oudejaarsavond het Basilius. Dat is de oprichter van de Orthodoxe kerk. In een koek of Basilius-taart wordt een zilveren of gouden munt verstopt. Wie deze vindt, kan rekenen op een topjaar.
4. Polen
Op oudejaarsavond wordt er veel gegeten en gedronken in Polen. Traditie is om een kampvuur te maken en daar gekruide worstjes te eten en wodka te drinken. Bakkers maken speciale broodjes in de vorm van ganzen, schapen, varkens en koeien. Deze symboliseren voorspoed. Cirkelvormige broodjes staan voor hef leven en de eeuwigheid. Het nieuwjaarsfeest is meteen ook het begin van carnaval.
5. Spanje
Rond middernacht op de laatste dag van het jaar heeft iedereen twaalf druiven beschikbaar. Bij iedere slag van de kerkklok wordt een druif genomen. Dat zorgt voor 12 maanden voorspoed.
6. Oostenrijk
Varkens worden in Oostenrijk beschouwd als brengers van geluk. Daar beleven de dieren zelf weinig plezier aan, want op oudejaarsdag wordt hun vlees in bijna ieder gezin gegeten. Daarbij hoort (veel) bier en zo ontstaat er vanzelf een feest.
7. Duitsland
In Duitsland doet men aan loodgieten op oudejaarsavond. Een lepeltje gesmolten lood voor in een kom koud water gegoten. De vorm die het aanneemt, voorspelt de nabije toekomst. Een hartvormig stolsel duidt op de liefde, een rondje op toekomstig geluk. Een anker daarentegen betekent dat iemand hulp nodig zal hebben en een kruis duidt op de dood. Overigens neemt men deze voortekens erg serieus, spot er niet mee. Verder is fondue met een grote groep gebruikelijk en om middernacht is er Sekt.
8. België
Bij onze zuiderburen is er een charmante traditie. Kinderen sparen namelijk om hun grootouders op nieuwjaarsdag een klein geschenk te kunnen geven. Verder zijn er familiefeesten met bijzondere gerechten zoals zeevruchten. Op nieuwjaarsdag snijdt men een speciale hartvormige taart aan. Deze noemt men het hart van het nieuwe jaar.
9. Denemarken
Liggen er veel gebroken borden en kopjes bij de voordeur op oudejaarsavond, dan is dat een teken dat je populair bent. Het is namelijk traditie om die tegen de deur te gooien als teken van vriendschap en solidariteit. Ook springen Denen om 12 uur uit hun stoel om op die manier het nieuwe jaar met frisse moed te beginnen.
10. Zweden
In 1895 werd voor het eerst op oudejaarsavond het gedicht Nyårsklockan van Lord Alfred Tennyson voorgelezen. Nu is dat een vast onderdeel van de viering vlak voor middernacht.
11. Portugal
In Portugal wordt oudejaarsavond vooral buiten gevierd met veel eten en drinken. Net als bij de Spaanse buren eet men om middernacht 12 druiven.
12. Tsjechië
In Tsjechië zijn het vooral de gerechten die de traditie vormen. Op oudejaarsavond is gebraden varkenskop met radijs en appel populair. Linzen staan voor rijkdom en het is een teken van waardering als deze worden geserveerd. Op nieuwjaarsdag zijn er zelfgemaakte aardappelchips.
13. Frankrijk
Oesters en champagne horen erbij in Frankrijk op oudjaarsdag. Het is het begin van de nieuwjaarsfeesten die duren tot 6 januari. Dan wordt de galette des rois gebakken. Wie een stuk met een figuurtje op zijn bord vindt, kan een jaar vol geluk tegemoet zien.
14. Italië
In Italië wordt het nieuwe jaar 3 dagen achtereen gevierd. De huizen worden versierd met gekleurde lichtjes en groene takken. Het is de gewoonte om kleine cadeautjes uit te wisselen. Wil je verzekerd zijn van een jaar geluk, gezondheid en liefde? Vergeet dan niet om rood ondergoed te dragen op oudjaarsdag.
15. Rusland
I think the Russians love their children too, zong Sting en dat is in deze moeilijke tijden vast ook hef geval. Russen vieren nieuwjaarsdag op 8 januari. Op oudejaarsavond is er overal een groot vuurwerk. Het is een echt familiefeest waarop zo mogelijk de meest luxe hapjes zoals kaviaar en krab worden geserveerd en bubbelwijn wordt gedronken.
Bekijk ook:
- 11 x traditionele kerstmenu’s in Europa
- Top 10 kersttradities in Europa
- Verrassende oud en nieuw tradities in het buitenland
- De leukste Valentijnsdagtradities in Europa
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.