De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. De Paralympische Spelen beginnen op woensdag 28 augustus en eindigen op zondag 8 september. Tijdens deze twee evenementen worden er een paar miljoen bezoekers verwacht in de Franse hoofdstad. En hoewel het voor veel gezelligheid onder de sportfans zal zorgen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als toerist. Om je te helpen met de voorbereidingen voor je citytrip naar Parijs, hebben we hier wat handige informatie verzameld.

Wedstrijden in het centrum van de stad

Het is natuurlijk geweldig dat er wedstrijden plaatsvinden in het centrum van Parijs. Op de Place de la Concorde worden onder andere de breakdance en skateboard wedstrijden gehouden. En beachvolleybal? Dat doen ze op de Champ de Mars, met de Eiffeltoren op de achtergrond. Ook moeten we niet vergeten dat de openingsceremonie niet in een stadion plaatsvindt, maar op de Seine. Een unieke gebeurtenis! Kortom, het hele centrum van Parijs wordt omgetoverd in een sportparadijs. 

Maar als je niet voor de Olympische Spelen komt, of je een paar dagen extra wil blijven na het bekijken van de wedstrijden waar je voor kwam, kan dit lastig zijn. Onze eerste tip is dan ook: Huur geen auto. Sowieso is Parijs al geen super fijne stad om auto te rijden en te parkeren naar mijn mening. Maar tijdens de Olympische en Paralympische Spelen ben je overal waarschijnlijk sneller te voet en met het OV dan met de auto.

Daarnaast zullen er veiligheidszones zijn rondom de plekken waar de evenementen plaatsvinden. Hier mag je niet met de auto komen. 

Ook als je te voet bent moet je rekening houden met die specifieke zones. Hier kun je namelijk alleen komen nadat je gefouilleerd bent. De kans bestaat dus dat je in de rij moet staan om een bepaalde wijk of straat te betreden.

Lees ook:  Phare de Cordouan: Franse vuurtoren op UNESCO Werelderfgoedlijst
Seine in Parijs

Openbaar vervoer in Parijs tijdens de Olympische Spelen

Nu denk je waarschijnlijk ‘geen probleem, ik pak de metro wel’. Dat is zeker de beste optie. Maar vergeet niet dat een aantal metrostations gesloten zullen zijn omdat deze zich dicht bij de sportevenementen bevinden. Ook zul je meer betalen voor je metro- en buskaartjes. De reden? Er is zo’n 200 miljoen euro geïnvesteerd om het OV-aanbod te vergroten voor de zomer van 2024. De verhoogde prijzen zijn van toepassing van 20 juli t/m 8 september.

Tarieven voor het openbaar vervoer in Parijs van 20 juli t/m 8 september:

  • Ticket t+ (metro, tram en bus): € 4.
  • Ticket de train / RER Origine Destination (treinkaartje om naar bepaalde steden aan de rand van Parijs te reizen): € 6 per kaartje, of € 4,80 per kaartje als je een set van 10 stuks koopt.
  • Buskaartjes om naar de vliegvelden Roissy en Orly te gaan: € 16.

Hoe kun je goedkoper reizen tijdens de Olympische Spelen? Koop een ‘Passe Paris 2024’. Voor € 16 per dag kun je onbeperkt gebruik maken van het OV in Île-de-France. Hiermee reis je onder andere naar alle plekken waar wedstrijden plaatsvinden, en naar de vliegvelden Roissy Charles-de-Gaulle en Orly.

Afgesloten wegen in en rondom Parijs

Verschillende straten en wegen rondom de sportevenementen zullen volledig afgesloten zijn voor toeristen. Daarnaast zijn er wegen en rijbanen in en rondom Parijs die enkel gebruikt mogen worden door wagens die de atleten vervoeren, officiële delegaties, journalisten etc (van 6 uur tot middernacht). Zo’n ¾ van de périphérique (de ringbaan die zo bekend staat om de vele files) behoort ook tot deze wegen. De kans op file is dus bijna 100%, vooral op wedstrijddagen. 

Bezienswaardigheden in Parijs tijdens de Olympische Spelen

Dat je citytrip naar Parijs wat ingewikkelder zal zijn deze zomer, is wel duidelijk. Maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten. Zo kun je alsnog naar de vele restaurants en bistro’s, lekker shoppen, of naar een museum. 

Of verschillende musea en andere bezienswaardigheden de deuren zullen sluiten op specifieke dagen, is nog niet duidelijk. Wel zijn er geruchten dat er op de dag van de openingsceremonie veel dicht zal zijn. Het is dus beter om rekening te houden met de wedstrijdplanning en enkel zones te bezoeken waar die dag geen evenementen plaatsvinden. 

Lees ook:  De 5 beste spellen over reizen

Waar kun je slapen tijdens de Olympische Spelen in Parijs?

Als je nu nog geen hotelkamer of Airbnb hebt geboekt, zul je waarschijnlijk de hoofdprijs betalen. Het is dan ook wellicht interessant om iets te zoeken in een plaats niet al te ver van Parijs, met een directe treinverbinding. Je betaalt natuurlijk wel elke dag voor je treinkaartjes, maar als je de prijzen ziet van de hotelkamers in Parijs, ben je waarschijnlijk veel goedkoper uit. Je bent misschien wat langer aan het zoeken naar een verblijfplaats, maar het is het zeker waard!

Als je in één van deze steden verblijft, kun je hier goed met de auto naartoe. Let er wel op dat je misschien een milieuvignet nodig hebt. Daar lees je hier meer over: Heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?

Lees ook: Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?

Vanuit deze steden ben je in maximaal een half uur in Parijs met de trein:

  • Chantilly
  • Orry-la-Ville
  • Saint-Germain-en-Laye

Deze steden liggen net iets verder (30 à 60 min met de trein):

  • Belloy-en-France
  • Esches
  • Pont Sainte Maxence
  • Compiègne

Je kunt onderstaande tool gebruiken om snel de prijzen van hotelkamers in deze steden te zien. Vul de naam van de stad in en de datum waarop je wil boeken. Je krijgt dan in één keer verschillende prijzen te zien, met hun locatie op de kaart. Wil je meer info over het hotel? Klik dan simpelweg op de prijs. 

 

Handig om te weten

Was je van plan om je bezoek aan de Paralympische Spelen in Parijs te combineren met de grootste rommelmarkt van Europa, in Lille (Rijsel)? Dan moeten we je helaas teleurstellen. In 2024 wordt deze namelijk niet tijdens het eerste weekend van september georganiseerd, maar iets later. Lees er meer over in: Rijsel (Lille), de grootste rommelmarkt in Noord-Frankrijk


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *