Georgië: een land met een bewogen geschiedenis, maar een schitterende natuur. Wat mag je verwachten van een reis naar Georgië en is Georgië wel veilig om naartoe te reizen? Een aantal tips om veiliger te reizen en 10 bezienswaardigheden op een rij.

Is Georgië wel veilig?

Let op: Voor een deel van Georgië geldt momenteel een rood reisadvies en voor de rest een geel. Informeer altijd vooraf hoe de situatie in het land wordt ingeschat door de overheid. Georgië is een prachtig land om te bezoeken, maar een groepsreis is aan te bevelen.

De geschiedenis

De Georgiërs noemen zichzelf Kartvekebi omdat ze menen af te stammen van Kartlos, een kleinzoon van de Bijbelse figuur Jafet. De overgrote meerderheid van de Georgiërs is (orthodox)-christen. Dat heeft gedurende vele eeuwen heftige strijd opgeleverd en dat is ook vandaag de dag nog niet voorbij. Georgië is pas sedert 1991 weer onafhankelijk, daarvoor was het 70 jaar lang een Sovjet-republiek. Ook eerder werd het land door de vaak machtige buren overheerst. Georgië is aspirant-lid van de EU en kandidaat voor lidmaatschap van de NAVO. Een paar delen van het land hebben zich afgesplitst, ondersteund door Rusland. De verhouding met de grote buur is dan ook bijzonder slecht en een conflict is op ieder moment mogelijk.

Tips voor een bezoek aan Georgië

Georgië is een arm land op de grens van Europa en Azië. De wegen zijn er slecht begaanbaar en veel zijn het er niet. Buiten de grotere steden zijn er weinig medische voorzieningen. Water uit de kraan of de put is niet altijd betrouwbaar. Een goede reisverzekering met uitgebreide dekking is geen overbodige luxe. Neem ook voldoende cash mee in plaatselijke valuta. Euro’s en dollars kan je er omwisselen, maar niet altijd onder aantrekkelijke voorwaarden. In de grote steden kun je soms een creditcard gebruiken maar dat is niet zonder risico. In deze handige reisgids van Georgië vind je nog meer tips. Kortom, een avontuurlijk geest is noodzakelijk in dit bijzondere land.

10 bezienswaardigheden in Georgië

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een bezoek aan dit verre land? De onderstaande bezienswaardigheden zijn het antwoord.

1. Tiblisi, de wonderlijk hoofdstad van Georgië  

Eigenlijk kan je de hoofdstad het beste in meerdere etappes ontdekken. Alle wegen in Georgië waarover auto’s kunnen rijden gaan naar of komen uit Tiblisi. De naam ontleent de stad aan de vele warme bronnen met zwavelwater. Ze ruiken naar rotte eieren maar het is heerlijk ontspannend om erin te badderen en er zijn er dan ook vele. Verder moet je de stad beslist te voet bekijken. Het is een mengelmoes van oude typische huisjes met balkonnetjes, lelijke Sovjet flatblokken en dan ineens bijna futuristische architectuur. De nieuwe Bridge of Peace heeft meer dan 10.000 ingebouwde ledlampen. Bij avond een spektakel op zich.

Lees ook:  10 niet-toeristische vakantiebestemmingen in Europa
bezienswaardigheden-Georgie

2. Druiven in Kakheti

Het oudste wijngebied ter wereld ligt niet in Italië of Frankrijk maar in Georgië. Vanaf het stadje Kakheti dat op een berg ligt, heb je een prachtig uitzicht over de huizen en wijngaarden. Al 8.000 jaar wordt hier op dezelfde wijze wijn gemaakt. Het geperste druivensap gaat in kruiken onder de grond en rijpt daar 6 maanden tot 2 jaar. Van de resterende pulp wordt een sterke drank gemaakt die je keel zal schroeien. De mensen hier zijn trots op hun wijn en zullen je alles daarover willen vertellen ondanks de taalproblemen.

3. Ananuri complex

Dit oude fort uit de 17e eeuw zou zo uit een sprookje kunnen komen. Het ligt in een vallei tussen twee strakblauwe rivieren omringd door prachtig groen en  indrukwekkende bergen op de achtergrond. Momenteel herbergt het goed bewaarde pand een klooster en meerdere kerken die je kan bezichtigen. Ga beslist ook wandelen in de omgeving en neem je fototoestel mee. Het is hier mooier dan in Oostenrijk of Zwitserland en volkomen ongerept.

4. Georgian Military Highway

In principe is dit een snelweg uit de de Sovjettijd die uit militair oogpunt is gemaakt om Tiblisi beter bereikbaar te maken. De weg door de bergen is een bezienswaardigheid op zich en voor mensen met een groot hart een must. De weg toont de ziel van Georgië zeggen de bewoners. De 212 kilometers slingeren door het Kaukasusgebergte. Op het ene moment geniet je van een prachtig uitzicht en het volgende moment rijd je zo dicht langs een ravijn dat je hart in je keel zal kloppen. Op veel van deze angstige passages staan religieuze afbeeldingen om je troost te bieden op moeilijke momenten.

5. Kazbegi

Aan het eind van de Georgian Military Highway ligt Kazbegi aan de Russische grens. De Georgiërs noemen het liever Stepantsminda, naar de beschermheilige van de stad. Hier bevind je je in het meest grillige gedeelte van de bergen. Er staat een van de meest bekende symbolen van het land:  de Gergeti Trinity Church. Voor een bezichtiging van de kerk moet je wel wat doen. Je kan beter vroeg beginnen met de wandeling door felgroene velden waar koeien en schapen grazen en luieren. Na 2 uur ben je op bijna 2.200 meter bij de kerk. Boven je torent de Kazbek, stil maar ontzagwekkend met een hoogte van meer dan 5 kilometer.

Lees ook:  Kerstmis in Noorwegen: 7 tips en traditionele kerstgerechten

6. Vardzia

Eigenlijk zou Vardzia een wereldwonder zijn genoemd als die catastrofe er niet was geweest. In 1185 gaf het koningshuis de opdracht om een stad uit te houwen in de rotsen waar monniken bescherming konden vinden tegen plunderende Mongolen. Slechts een paar tunnels boden toegang waardoor de vesting onneembaar leek. Er werden 6.000 woonruimtes gemaakt waardoor er 50.000 mensen konden schuilen. Een zware aardbeving in de 13e eeuw verwoestte de helft van de stad en legde een groot deel van de ontelbare verbindingen bloot. De omvang zal je verbazen.

Vardzia

7. David Gareja

Op 1,5 uur rijden van Tiblisi ligt het kloostercomplex van David Gareja, wederom een fascinerende plek. Als je naar de omgeving kijkt, zie je de woeste steppen van Azië. Maar hier bevinden zich tientallen grotten beschilderd met fresco’s die weinig onderdoen voor Italiaanse afbeeldingen. Je kan er ook in alle rust ronddwalen want massatoerisme is onbekend in deze contreien.

8. Gori

In Gori is een van de meest bizarre musea ter wereld gevestigd en je zal je ogen nauwelijks kunnen geloven. Jozef Stalin was een van de meest bloedige despoten ten tijde van het Communistische bewind in de Sovjet-Unie en inmiddels ook in Rusland verguisd. Maar hij werd geboren in Gori en dus heeft de stad een museum voor haar ‘kind’ laten bouwen, Hier herinnert alles aan Stalin en de ‘zegeningen’ die hij de wereld heeft gebracht. Toon wel respect want voor de inwoners is dit een serieuze aangelegenheid.

9. Martvili Canyon

Soms lijkt Georgië wel een miniatuur van verschillende wereldwonderen in een. Dat geldt ook voor deze prachtige kloof die in de loop van miljoenen jaren is uitgesneden in de rotsen. Er zijn prachtige watervallen te zien en grotten die je (onder begeleiding van een gids) kan bezichtigen. Er zijn gedeelten waar je de kloof vanuit een kajak kan bewonderen maar ook kolkende stromen die zelfs de grootste avonturier zullen afschrikken.

10. Prometheusgrotten

Heeft hier Prometheus zijn plan gesmeed om het vuur van de goden naar de mens te brengen zoals de Griekse mythologie verhaalt? De omgeving kan je in ieder geval niet anders dan theatraal noemen. Er zijn 6 grotten waardoor je makkelijk kan wandelen want ze hebben de grootte van een kathedraal. In de grotten lijkt het wel alsof er watervallen ineens zijn versteend. Een prachtig gezicht dat je ergens anders niet snel zal vinden. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *