Het label ‘Les plus beaux villages de France’ (de mooiste dorpen van Frankrijk) ben je tijdens je vakantie in Frankrijk misschien al eens tegengekomen. In 2022 zijn er 4 nieuwe dorpen aan deze lijst met mooie plekjes toegevoegd. Dus ben je nog op zoek naar leuke dorpen om te bezoeken tijdens je volgende vakantie? Hier zijn 4 prachtige dorpjes.

Hoe krijgt een dorp het label ‘mooiste dorp van Frankrijk’?

De Vereniging maakt sinds 1991 gebruik van een lijst met strenge voorwaarden en criteria om de mooiste dorpen van Frankrijk het felbegeerde label te geven. Gemiddeld ontvangen 20% van de kandidaat dorpen het label. 

Alle kandidaat dorpen moeten onder andere aan deze 2 eisen voldoen:

 • Maximaal 2000 inwoners
 • Minimaal 2 elementen die beschermd zijn door een officiële instantie / benaming (historische monumenten etc.)
Label mooiste dorpen van Frankrijk

Wanneer een dorp aan de eisen voor deelname voldoet wordt er naar maar liefst 27 criteria gekeken. Deze gaan onder andere over de esthetiek van de straatverlichting, de harmonie en homogeniteit van de gevels en daken en de kleuren hiervan en natuurlijk de verschillende monumenten en historische gebouwen. 

Elke 6 à 9 jaar wordt er gekeken of de dorpen die het label hebben ontvangen nog aan alle criteria voldoen.

Ook moet elk kandidaat dorp € 900 betalen om de kosten van de ‘keuring’ te dekken. Wanneer een dorp het label ontvangt, moet de gemeente ook jaarlijks een bepaald bedrag aan de vereniging betalen. Toch lijkt het een goede investering, want zodra een dorp op de lijst staat, neemt het aantal toeristen al snel toe, wat natuurlijk goed is voor de lokale economie.

Lees ook:  Georgië, een ontdekkingsreis naar onbekend Europa
Lavoute-Chilhac
Lavoûte-Chilhac

De vier nieuwe dorpen op de lijst

Dit zijn de 4 dorpen die in oktober 2022 aan de lijst met ‘de mooiste dorpen van Frankrijk’ zijn toegevoegd.

Le Castellet (Var)

Dit dorp, gelegen op een heuvel, bestaat uit vele pittoreske straatjes en winkeltjes met handgemaakte en lokale producten. Één van de ‘pronkstukken’ van het dorp is het kasteel uit de XVe eeuw, waar tegenwoordig het gemeentehuis is gevestigd. 

Cotignac (Var)

Cotignac ligt tegen een rotswand van 80 meter hoog en 400 meter breed. In deze rotswand bezoek je troglodieten grotten waar men rond 1350 begon met het creëren van speciale ruimtes voor het bewaren van voedsel. Ook de waterval ‘la cascade de la Cassole’ is de wandeling er naartoe zeker waard. 

Lavoûte-Chilhac (Haute-Loire)

De priorij van bijna 1000 jaar oud (in 2025), de huizen aan de rivier, de middeleeuwse brug en de gezellige boetiekjes maken van Lavoûte-Chilhac een leuke vakantiebestemming. 

Het aparte aan het dorp is dat het uit twee wijken bestaat die met elkaar zijn verbonden door de mooie brug. Één van deze wijken ligt in een lus van de rivier. De andere ligt op de linkeroever, tegen de rotsen.

Lavoute-Chilhac
Lavoûte-Chilhac

Sancerre (Cher)

Sancerre is een dorp met middeleeuws centrum en tal van pittoreske straatjes. Voor het mooiste uitzicht beklim je de toren genaamd ‘Tour des Fiefs’, van 40 meter hoogte. 

Sancerre is omringd door wijngaarden, en is hierdoor een ideale bestemming voor wijnliefhebbers. Ook degenen die graag een Frans kaasje eten halen hier hun hart op en genieten van het lokale geitenkaasje, de Crottin de Chavignol. 

Wat zijn de mooiste dorpen van Frankrijk? De complete lijst

Op dit moment (herfst 2022) staan er 172 dorpen op de lijst ‘les plus beaux villages de France’. Te veel dus om hier allemaal op te schrijven. Toch willen we graag een paar voorbeelden met je delen. Wellicht zijn er een paar namen die je bekend voor komen. De volledige lijst vind je hier.

Lees ook:  10 niet-toeristische vakantiebestemmingen in Europa

Wij hebben al een aantal van deze dorpen bezocht. Daar lees je meer over in deze artikelen:

Dit zijn een aantal van de mooiste dorpen van Frankrijk:

 • Aubeterre-sur-Dronne
 • Autoire
 • Beynac-et-Cazenac
 • Castelnaud-la-Chapelle
 • Collonges-la-rouge
 • Domme
 • La Roque-Gageac
 • Loubressac
 • Moncontour
 • Monpazier
 • Najac
 • Rocamadour
 • Rodemack
 • Ségur-le-château
 • Turenne
 • Yvoire
Lavoute-Chilhac
Lavoûte-Chilhac
Waar kun je overnachten in de mooiste dorpen van Frankrijk?

Ook al zijn de mooiste dorpen van Frankrijk klein, er is altijd wel accommodatie in of in de buurt van het dorp. In veel gevallen zijn er campings in de omgeving, maar soms ook kleine hotels en natuurlijk Airbnb appartementen of huisjes.

Ga je naar Beynac-et-Cazenac, Domme, Castelnaud-la-Chapelle en La Roque-Gageac? Dan hebben we een campingtip voor je. Deze dorpen liggen namelijk allemaal in de buurt van de camping in dit artikel: Een leuke camping in de Dordogne aan de rivier

Hoe reis je naar de mooiste dorpen van Frankrijk?

Het platteland in Frankrijk is niet zoals in Nederland. Er zijn geen tot weinig busverbindingen tussen kleine dorpen, en ook al is er soms een klein station in een dorp, komen er niet veel treinen langs. De beste manier om deze dorpen te bezoeken is dus met de auto of de fiets als je in de buurt overnacht.

Wat heb je nodig als je met de auto naar Frankrijk reist?

Lees onze uitgebreide artikelen voor meer informatie als je besluit met de auto naar Frankrijk te gaan:
Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?
Heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?
Tolbadge Frankrijk, hoe werkt het, hoeveel kost het?

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *