Als Europeaan hebben we het besluit getroffen omdat er zoveel is te zien en te beleven op  ons oude continent. Maar dat weet de rest van de wereld ook en vaak is massatoerisme het gevolg. Er zijn echter ook nog plaatsen die schitterend zijn en waar je nauwelijks toeristen of zelfs bewoners aantreft. Het zijn geen geheime locaties maar ze hebben allemaal wel iets gemeen: je moet er wat voor doen om er te komen en er zijn relatief weinig voorzieningen. Schrikt dat jou niet af? Lees dan verder en ga op avontuur in deze niet-toeristische vakantiebestemmingen in Europa.

10 x niet-toeristische vakantiebestemmingen in Europa.

Liever geen toeristen zien? Probeer deze 10 plekken: niet-toeristische vakantiebestemmingen in Europa.

1. Skellig Islands

Een groot aantal Ieren zou liever zien dat toeristen niet langer welkom zijn op deze eilanden. Niet dat er ooit veel buitenlanders komen. Er gaat maar af en toe een boot naar deze locatie die langs de toeristische Ring of Kerry ligt. De boottocht duurt 1 1/2 uur en de Atlantische Oceaan is ongenadig. De rotsen van Skellig Islands doen buitenaards aan en het is dan ook niet verwonderlijk dat een stukje Star Wars hier is opgenomen. Hier bevind je je op Holy Ground van alle natuurminners. Een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Skellig islands

2. Purple Rain – North York Moors

De Moors zijn de heidevelden van dit stille gebied. Kom in het juiste seizoen en het hele landschap is paars gekleurd. Omdat de Moors hier ‘rollend’ zijn is de aanblik adembenemend. Uiteraard kan je deze rust alleen te voet bereiken en moet je goede informatie hebben over de juiste route. De stilte zal vaak alleen worden verbroken door een kudde schapen. Ook is hier de mooiste zonsopkomst boven de Noordzee te zien.

Lees ook:  Een warme bestemming in oktober: Sevilla

3. Hàlsingland, waar de beren wonen

Deze streek in Midden-Zweden is zeer schaars bewoond en ook de Zweden komen er niet vaak op vakantie. Dat is vreemd omdat de bossen er fantastisch zijn. In een schilderachtig dorpje kan je meestal wel onderdak krijgen maar verwacht geen luxe of bediening. In de bossen zie je meer beren dan mensen. Ook bevers, wolven, elanden en zelfs veelvraten komen hier in aantallen voor die je nergens anders ziet. Let op: onvoorbereid deze wouden betreden is geen goed idee.

4. De Noorse Trollenroute 

Als je ooit in Noorwegen bent geweest, weet je dat je overal trollen tegenkomt en de meeste in de winkeltjes voor souvenirs. Er is echter ook een Trollenroute met wellicht de meest vervaarlijke (en ook gevaarlijke) haarspeldbochten in Europa. Daar kom je maar weinig toeristen tegen maar kan je overal van de bewoners van kleine dorpjes in de omgeving de mythische verhalen horen. Vergis je niet want in dit gebied zijn de Trollen voor de Noren nog steeds dagelijkse werkelijkheid. De route eindigt op een punt waar het uitzicht fenomenaal is. Ook hiervoor is avonturiersbloed en goede voorbereiding een noodzaak.

5. Park Strafafell, zelfs voor IJsland een ruig gebied

Zelfs IJsland wordt steeds meer een toeristische trekpleister, maar tot dusverre is Park Stratafell een uitzondering. Het is ook moeilijker bereikbaar dan andere natuurparken. Als je de moeite neemt, word je beloond met het echte IJsland: bergen, watervallen en Berken die wel 6 meter hoog kunnen worden en alleen kunnen groeien in de beschutting van de bergen en hier uiterst zeldzaam zijn omdat er regelmatig ijzige stormen over het gebied razen. Nu heb je ze nog voor jezelf.

Veiligste landen IJsland

6. Mani, waar voorzichtigheid een groot goed is

Op het kleine Griekse eiland Mani ben je welkom als toerist, maar hoef je niet te rekenen op een opdringerige bevolking. Er wonen niet zoveel mensen meer. In het verleden stonden de eilanders bekend als echte rauwdouwers. Het eiland aanvallen was geen goed idee maar ook onderling ging het er niet bepaald vreedzaam aan toe. Verspreid over het eiland staan bloedwraaktorens. Deze kunnen wel 20 meter hoog zijn om de buren goed in de gaten te houden. En vandaag de dag? Een eilandbewoner beledigen is geen goed plan.

Lees ook:  Wat is duurzaam reizen? - Tips voor een duurzame vakantie

7. Sierre Norte de Sevilla

Het is maar een uurtje rijden van de Costa del Sol maar dan bevind je je ineens in een andere wereld. Dit kleine park wordt maar weinig bezocht. In de dorpjes leeft men nog als in de jaren 50 en verbaast men zich over toeristen. De omgeving is schitterend met witte huisjes die afsteken tegen de grijze rotsen en groene olijfgaarden. Heb je geen hoogtevrees dan is een bezoek aan Ronda een optie. Dit dorpje lijkt te wankelen op de rand van een enorm ravijn.

8. Karié, achter Bodrum

De Turkse badplaats Bodrum is inmiddels een begrip voor westerse toeristen. Het is daarom best bijzonder dat het achterland nauwelijks wordt verkend. Aan de gastvrijheid ligt het niet. Traditioneel wordt iedere bezoeker onthaald. Het gebied doet denken aan Arabische sprookjes: antieke tempels en paleizen, beschutte groen-blauwe baaien, schaapskuddes, olijfboomgaarden en oude wandelpaden.

9. Parco Gran Sasso – alleen op de wereld

Waarom zou je naar de Andes gaan als je een hoogvlakte voor je alleen wilt hebben. Het bijzondere is dat Gran Sasso op maar 1,5 uur rijden van Rome ligt. De Gran Sasso is de hoogste berg in Italië en de hoogvlakte is van een onvoorstelbare schoonheid. Toch woont hier bijna niemand en kom je waarschijnlijk geen enkele toerist tegen. Is de mens dan toch een kuddedier?

niet-toeristische-bestemmingen-in-Europa

10. Opaalkust – exotisch mooi

De Opaalkust doet denken aan exotische Franse eilanden in de Stille Zuidzee zoals Bora-Bora . In feite ligt het op een paar uur rijden van de grens in Noord-Frankrijk. Een van de 10 mooiste stranden in Frankrijk ligt hier: Cap Bianc Nez. Bij mooi weer kan je een frisse duik nemen zonder je in de drukte te hoeven te begeven. Bij helder weer zie je de witte krijtrotsen van Dover. Altijd kan je er wandelen langs een mooie en ongerepte kust waar de rust van afstraalt. 

Weet jij nog niet-toeristische vakantiebestemmingen die de moeite waard zijn? Aarzel niet om ons te tippen in een reactie op dit artikel.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *