Heb jij je zomervakantie al gepland dit jaar of zoek je nog een bijzondere bestemming. Er zijn veel streken in Europa die prachtig zijn, maar toch weinig toeristen trekken. Ze liggen beslist niet allemaal ver afgelegen en ook met het weer zit het vaak wel goed. Hieronder staan een tiental bestemmingen die voldoen aan de criteria: mooi, maar rustig. Welke van deze 10 rustige vakantiebestemmingen in Europa ga jij bezoeken? Wellicht wil je na een bezoek hieronder je mening delen.

10 x rustige vakantiebestemmingen in Europa op een rij

Genieten op een van de rustige vakantiebestemmingen in Europa? Ze zijn er echt nog. Met het lijstje hieronder kun je inspiratie opdoen.

1. Navarra

Ernest Hemingway was gefascineerd door Navarra en niet alleen door het stierenvechten. Het gebied is toeristisch vrijwel onbekend en begint bij de Pyreneeën en loopt ver Spanje in. Een rondreis laat de contrasten duidelijk uitkomen. Een groen paradijs in het noorden met geurige bossen tot een woestijn in het zuiden. Verder zijn er vele bedevaartsoorden en bulderende watervallen in het bergachtig gebied. Pamplona is de meest bekende stad hier, maar naar het zuiden zie je steeds meer Moorse invloeden. De Baskische keuken is overigens ook iets wat je beslist moet ontdekken.

10 rustige vakantiebestemmingen in Europa

2. Lofoten-archipel

Als een drakenrug in zee ligt een allegaartje aan eilanden boven Noorwegen en de poolcirkel. In de zomer zijn de eilanden.groen in contrast met de rode huisjes die je hier overal ziet. Het is een ruige wereld en wellicht het mooiste stukje van het prachtige Noorwegen. De drie bewoonde eilanden kan je bereiken met een ferry. Naar de overige eilanden worden excursies georganiseerd. In de omgeving kan je ook de unieke natuur bekijken. De zeearend, de orka en de potvis komen hier foerageren.

3. Cilento

Zelfs de naam klinkt al mooi en toch is dit stukje Italië niet toeristisch al is dat moeilijk uit te leggen. Op 2 uurtjes van de befaamde Almafi-kust vind je dit kleine paradijs; Parco Nazionale del Cilento e Valle di Diano. Hier tref je waarschijnlijk alleen maar Italianen, onder andere de bewoners van de stokoude dorpjes. Het berggebied geeft de meest bijzondere vergezichten en aan zee vind je zomaar een compleet verlaten baaitje aan een strakblauwe zee. Het zal waarschijnlijk weer wennen zijn aan het drukke Nederland na je vakantie.

Lees ook:  Sint-Petersburg citytrip: 10 bezienswaardigheden en tips!

4. Queyras

Heb jij ooit gehoord van dit bijzondere dal? Het ligt in de Franse Alpen, maar doet in alles aan Italië denken. Het ligt zo afgezonderd en is slechts via 3 cols bereikbaar dat de bewoners zich nauwelijks tot Frankrijk voelen te behoren. Het is ongelooflijk om hier de stilte te ervaren terwijl boven je hoofd de koningsarend en de lammergier hun rondjes maken. Hou je van wandelen? Volgens de Fransen is de GR58 de mooiste route ter wereld  en die loopt door Queyras.

Queyras

5. Karpathos

Griekse gastvrijheid bestaat echt nog maar dan moet je wel naar Karpathos gaan. Dit kleine eiland is ongeveer zo groot als Walcheren, maar er wonen slechts 5.000 mensen. Misschien zijn toeristen daarom zo welkom. Karpathos ligt dichtbij Kreta, een van de meest populaire vakantiebestemmingen,  waardoor het op toeristisch gebied nog steeds afgezonderd ligt. Je kunt hier uren over de ezelpaden lopen en het bergachtige terrein verkennen zonder iemand tegen te komen. De tradities zijn nier nog echt en dat betekent dat bezoekers worden verwend met eten en drinken als welkome gasten.

6. Friuli

Dit onbekende gebied is het achterland van Venetië en Triest. Het schurkt aan tegen Oostenrijk en Slovenië en om die reden is het Italiaans met Oostenrijkse en Slavische accenten. Het is een gevarieerd gebied met Alpentoppen met eeuwige sneeuw tot een lange kustlijn met stranden die even mooi als verlaten zijn. De moderne toeristen zien Friuli misschien over het hoofd, de oude Romeinen deden dat beslist niet. En overal zijn nog sporen te zien uit die tijd. Als je niet gaat voor het natuurschoon of de oude dorpjes, ga dan voor de culinaire verrassingen die je hier te wachten staan.

7.  Peneda-Gerès

Dit is het enige natuurpark dat Portugal kent, maar het is dan ook echt de moeite waard. Het gebied ligt in het uiterste noorden van Portugal en de bossen zijn er dicht en groen. Het is een bergachtig gebied waar kabbelende beekjes worden afgewisseld met snelstromende rivieren en groene dalen met rotsachtige partijen. Opmerkelijk zijn de espigueiros, dat zijn kleine huisjes op pilaren van hout en steen. Deze worden al gebruikt sinds de tijd van Asterix en Obelix om de mais te drogen  en je verwacht dan ook ieder moment de dorpsbewoners in passende kledij voor die tijd.

Lees ook:  Review: REiSREPORT reisgidsen over Nederland
Peneda-Geres-rustige-vakantiebestemmingen-Europa

8. Andros & Tinos

Nederlanders hebben de naam dat ze op vakantie graag mooie wandeltochten maken. Indien je Athene bezoekt, liggen Andros & Tinos als eilanden van de Noordelijke Cycladen op minder dan 2 uur varen. Het zijn prachtige wandeleilanden met perfect uitgezette routes. Die leiden je door geheime kloven, langs diepe afgronden en geurende oleander-bossen. Uiteraard zijn mooie stranden, een blauwe zee en de Griekse keuken niet onbekend op deze eilanden.

9. Wild Atlantic way

Ierland is geen plek waar je in de zomer massatoerisme hoeft te verwachten en dat heeft veel te maken met het weer. Als dat voor jou geen belemmering vormt, overweeg dan eens (een deel van) deze route te volgen. De Wild Atlantic way is 2.500 kilometer lang en kan lopend, per fiets of auto worden afgelegd. Het is een aaneenschakeling van ruige klippen, eeuwenoude dorpjes, vuurtorens en baaien die soms betoverend mooi zijn. Daar vrolijk je ook zonder zon toch van op!

10. Voerstreek

De Voerstreek kennen we in Nederland eigenlijk voornamelijk van de taalstrijd. Dus ligt dit gebied, op slechts enkele uurtjes van de grens, er toeristisch gezien verlaten bij. Dat is beslist jammer want het heeft zoveel te bieden voor wandelaars en fietsers. De dorpjes zijn er oud en de kroegbazen vertellen je graag alles over de omgeving. En hoewel de Voerstreek niet ver van Limburg ligt, is het onvergelijkbaar met de keurige strakke lijnen in het aangeharkte Nederland. In de Voerstreek lijkt stadsplanning een andere betekenis te hebben en zie je de meest bijzondere staaltjes architectuur naast elkaar. En waar elders in de wereld eindigt je fietspad zonder aankondiging ineens midden in een weiland? 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *