Als je de keuze maakt om naar Griekenland te reizen, dan heb je nog steeds allerlei bestemmingen om uit te kiezen. Een van de parels van Griekenland is Kreta. Het is het grootste eiland van Griekenland en daarmee valt er ook van alles te zien en te beleven. Wij nemen je graag mee naar dit zonnige eiland. In dit artikel zetten wij voor het mooie Kreta de bezienswaardigheden op de kaart.

Waar ligt Kreta precies?

Kreta ligt ten zuiden van het Griekse vasteland. Het eiland ligt precies tussen de Egeïsche Zee en de Libische Zee in. Wanneer je vanaf Athene naar Kreta wilt overvaren, dan kost je dit ongeveer 9 uur.

Hoe lang is het reizen naar Kreta?

Je kunt het beste per vliegtuig naar Kreta reizen. Wil je vanaf Amsterdam naar Heraklion, dan is dat ongeveer 3,5 tot 4 uur vliegen. Houd ook rekening met het tijdsverschil. Op Kreta is het 1 uur later dan in Amsterdam.

Hoe is het weer op Kreta?

In de zomer is het gemiddeld 29 graden Celsius op Kreta. In de wintermaanden is het een stuk koeler, namelijk gemiddeld 14 graden Celsius. Toch kun je dit betrekkelijk zachte winter noemen en dat heeft natuurlijk alles te maken met het mediterrane klimaat dat op Kreta heerst. Wat is dan de beste reisperiode voor Kreta? Wanneer je gaat voor een echte zonvakantie, dan zal je tussen half mei en eind september het meest genieten van je vakantie. Maar ook de lente- en najaarsmaanden zijn prachtig op Kreta. Het is er dan een stuk frisser, maar toch vaak zonovergoten.

Dit moet je weten over Kreta

In het kort:

 • Tijdverschil: 1 uur later dan Amsterdam
 • Zomertemperatuur: gemiddeld 29 graden Celsius
 • Wintertemperatuur: gemiddeld 14 graden Celsius
 • Taal: Grieks
 • Vliegtijd: 3,5 tot 4 uur vanaf Schiphol
 • Munteenheid: euro

Kreta bezienswaardigheden, onze top 10

Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden op Kreta die je niet mag missen. Het is het meest logisch om de bezienswaardigheden op Kreta met de auto te bezoeken, omdat het eiland redelijk uitgestrekt is. Zowel op Oost-Kreta als op West-Kreta zijn er een aantal hoogtepunten die je in de lijst hieronder zal vinden.

1. Heraklion

Heraklion ligt ongeveer midden op het eiland en het is waarschijnlijk ook de plaats waar je aankomt. In de mooie, oude hoofdstad van Kreta valt van alles te zien en te beleven. Bekend is de oude Venetiaanse haven, waar de golven met een beetje wind tegen de rotsen klappen. Het Venetiaanse fort kun je bezoeken. Er staan nog een aantal indrukwekkende kanonnen uit vroeger eeuwen. Ook de Morosini-fontein in Heraklion is erg bekend. Het monument werd al in 1628 gebouwd, destijds eigenlijk puur vanwege de watervoorziening. Andere bezienswaardigheden in Heraklion zijn de Sint Titusbasiliek, 25th of August street, de oudste straat van de stad, en  1866 market, die zijn naam te danken heeft aan de Ottomanen die in dat jaar het Arkadi-klooster aanvielen. In de zomermaanden wordt in Heraklion het Zomerfestival gehouden en in de septembermaand zijn er de wijnfeesten. De week voor Pasen is De Heilige Week en dat wordt in Griekenland altijd op bijzondere wijze gevierd.

Lees ook:  Phare de Cordouan: Franse vuurtoren op UNESCO Werelderfgoedlijst

2. De Knossos

De Knossos is wellicht zelfs een van de bekendste bezienswaardigheden van heel Griekenland. Als je op Kreta komt, mag je dit hoogtepunt dus niet overslaan. De Knossos ligt vrij dichtbij Heraklion en er gaan ook toeristische bussen hier naartoe. Het wordt ook wel het paleis van Minos genoemd en het bouwwerk waar je hier de resten nog van kunt zien is meer dan 3500 jaar oud. Bijzonder om hier rond te lopen!

3. Spinalonga

Het is beslist bijzonder om het eiland Spinalonga te bezoeken. Vroeger was dit de plaats waar mensen met lepra naartoe verbannen werden. Vandaag de dag gaan er verscheidene toeristische bootjes op en neer naar het eiland. Het is angstaanjagend als je je bedenkt dat dat boottochtje voor veel mensen een enkele reis was. Zij zouden nooit meer van het eiland af mogen. Vandaag de dag vind je nog veel op Spinalonga uit deze tijd en kun je zelfs nog zien hoe deze mensen behuisd waren. Voordat Spinalonga in gebruik werd genomen als een leprakolonie, is het lange tijd een Venetiaans fort geweest. Ook dat kun je vandaag de dag nog overal aan zien. Overigens is Plaka ook een leuk plaatsje om wat tijd door te brengen. De mensen hier zijn bijzonder gastvrij.

4. De Lassithi-hoogvlakte

De Lassithi-hoogvlakte is beslist indrukwekkend. Deze wordt ingeklemd door twee bergen: de Dhikti en de Selenaberg. De weg er naartoe zal je de adem benemen. Je kunt rekenen op mooie vergezichten waarbij je zelfs over de zee uit kunt kijken. Bovendien leven er in deze bergachtige streek talloze wilde geitjes, die als natuurlijke atleten de bergen beklimmen. Bijzonder om het gerinkel van hun belletjes tussen de bergen te horen weerkaatsen. Het is nog een hele uitdaging om deze geitjes te ontdekken tegen de rotsige, begroeide hellingen van de bergen. Op de Lassithi-vlakte staan ook vandaag de dag nog vele windmolens. Vroeger werden deze gebruikt om water uit de grond te pompen.

Lassithi-hoogvlakte

5. De Samariakloof op Kreta

Trek de wandelschoenen maar aan als je van plan bent om de Samariakloof te gaan ontdekken. Dit is de smalste kloof ter wereld en wanneer je claustrofobie hebt, is het wellicht geen aanrader. Na een afdaling van ongeveer 1200 meter kan de wandeling door de Samariakloof beginnen. Houd er rekening mee dat deze zo’n 16 km lang is. Het is dus een pittige wandeling. Er zijn wel ezeltjes die af en toe een pootje kunnen helpen. In het voorjaar loopt er nog een stroompje door de kloof, in de zomer is die volledig opgedroogd.

6. Chania

Chania is een prachtige plaats als je ook een citytrip op Kreta wilt doen. Wellicht heb je Heraklion al gezien, maar dat maakt Chania zeker niet overbodig. Deze oude stad beschikt over een mooie vuurtoren, die zeker bij avond sprookjesachtige plaatjes oplevert. Als je de bezienswaardigheden op Kreta op een kaart ziet, zal je meteen opmerken dat er in Chania veel te zien is. Naast de Venetiaanse toren kun je de Firkaburcht, het Byzantijns museum en het maritieme museum eens bezoeken. Bij Chania vind je ook Agia Triada, een indrukwekkend klooster om te bezoeken.

Lees ook:  Onmisbare auto accessoires voor een geslaagde autovakantie

7. De mooiste stranden van Kreta

Een zonnig eiland bezoek je natuurlijk ook om lekker van het strand te kunnen genieten. Bij Kreta zit je dan zeker wel goed, want er zijn verschillende mooie stranden op het eiland te vinden. Hieronder zetten we er een paar voor je op een rij:

 • Elafonisi
 • Balos Lagoon
 • Falassarna
 • Matala
 • Triopetra

Tijdens een rondreis op Kreta zal je echter al gauw zien dat er nog veel meer mooie stranden te ontdekken zijn. Zelfs kiezelstranden stralen een ongelooflijke schoonheid uit. Rijd of wandel eens op je gemak een stuk langs de kustlijn van Kreta en laat je verrassen door al het moois.

8. Sissi

Sissi is een veel kleinere plaats dan Heraklion en Chania. Het is echter een bijzonder pittoreske plaats waar je van alles vindt: winkels, restaurantjes, maar ook smalle straatjes en huizen waar het leven stil lijkt te hebben gestaan. Er zijn leuke winkeltjes en langs het water heb je verschillende mooie restaurants met terrassen. Geniet van een ontspannen lunch en kijk ondertussen naar de vertrekkende en terugkerende bootjes en naar de zwanen die hier hun intrek hebben genomen.

9. Het Voulismenimeer

Al is het dan veel kleiner, dit meer ademt de sfeer uit van de bekende Italiaanse meren, zoals het Gardameer. Het wordt door een kanaal verbonden met de Egeïsche Zee. Het meer ziet eruit als een sprookjesachtige kalme haven en ligt in het hart van Agios Nikolaos, waar je je zeker ook geen moment zult vervelen. De locals kunnen je bovendien vast alles vertellen over de godin Athena, die in dit water gezwommen zou hebben.

10. De grotten van Kreta

Kreta beschikt niet alleen over een aantal mooie stranden, maar ook over bijzondere grotten die de moeite van een bezoek waard zijn. De Kretenzers zijn zelf erg trots op de Grot van Zeus, ook wel de Psychro-grot genoemd, die je vlakbij Malia vindt, maar er zijn nog meer grotten die de moeite waard zijn. Hieronder vind je er een paar:

 • Kronio
 • Agia Sofia
 • Matala
 • Pelekita
 • Melidoni
 • Milatos

Deze grotten horen beslist ook in dit rijtje bezienswaardigheden van Kreta thuis. Iedere grot heeft weer andere kenmerken, waardoor ze de moeite waard zijn om te bezoeken. In veel grotten zal je ook een klein kapelletje vinden, zoals je hieronder kunt zien.

Restaurant tip op Kreta

Ben je op zoek naar een authentiek restaurant op Kreta? Hoewel Milatos maar een klein plaatsje is, vind je hier een van de leukste restaurants van Kreta: Socrates. Het restaurant is in handen van een zeer gastvrije familie, die je graag in de watten zullen leggen. Lekker eten, een gemoedelijke sfeer en een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee.

Kreta reisadvies

Wellicht vraag je je af hoe het zit met aardbevingen op Kreta. Natuurlijk is het altijd goed om het actuele reisadvies te bekijken. Het reisadvies voor Kreta kun je hier vinden. Kreta werd in 2021 getroffen door een aardbeving met meerdere naschokken. Het epicentrum van de aardbeving lag toen op ongeveer 23 km ten zuiden van Heraklion. Sindsdien zijn er geen aardbevingen meer geweest. Doordat Griekenland op een aantal belangrijke breuklijnen in de aardkorst ligt, is hier altijd wel een kans op aardbevingen.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *