Er was een tijd waarin werd  gezegd dat je het mooiste uitzicht op Limerick (Iers: Luimneach) kreeg als je in de achteruitkijkspiegel keek. Daar valt wat voor te zeggen als je de groezelige huisjes in sommige delen van de stad ziet en de geschiedenis kent. Maar sindsdien is er veel veranderd en is de stad voor toeristen veel aantrekkelijker gemaakt met een modern shopping-centrum en goed gelukte restauraties. Vandaag de dag is Limerick de moeite van een bezoek beslist waard, zowel op een rondreis als voor een korte vakantie.

De geschiedenis van Limerick

In de 9e eeuw stichtten Noormannen een stadje aan de Ierse westkust. Het was een uitvalbasis voor strooptochten landinwaarts en een aanlegpunt voor andere Noormannen. Van die periode in de stad is weinig overgebleven. Toen de Engelsen Ierland veroverden verbouwden ze de stad zo grondig dat er een nieuwe -ietwat armoedige- werd gevormd. Frank McCourt, Amerikaans auteur, beschrijft in Angela’s Ashes zijn jeugd in Limerick gedurende de jaren 30 en 40. Het boek is later verfilmd en geeft een schrijnend maar realistisch beeld van een arbeidersgezin in de stad. De vader is praktisch altijd werkeloos en de paar penny’s die hij af en toe oppikt, worden meteen opgemaakt in de kroeg. Verder is er honger en kou in de winter.

Momenteel heeft Limerick 95.000 inwoners en mag de stad welvarend worden genoemd.

Wat je verder nog moet weten

Indien je Limerick voor een vakantie wilt bezoeken, is de snelste weg om via  het vliegveld Shannon te reizen. De afstand naar Limerick is ongeveer 15 kilometer en de verbindingen zijn uitstekend. Ga je met de auto is het verstandig om rekening te houden met de smalle wegen op het Ierse platteland. Met een camper is niet iedere locatie bereikbaar. Limerick probeert toeristen te lokken, de horeca is er uitgebreid en gastvrij.

Wat is er te doen in Limerick? 10 bezienswaardigheden

De temperaturen in de zomermaanden zijn aan de westkust van Ierland in het algemeen aangenaam maar niet erg hoog. Deze maanden zijn ideaal voor een actieve vakantie. Een regenkans is zo dicht bij de oceaan altijd mogelijk dus hou het weerbericht in de gaten. Hieronder vind je een lijst met 10 bezienswaardigheden.

Lees ook:  Een stedentrip naar Ieper, de Kattenstad

1. St Johns Castle

Dit kasteel ligt midden in de stad op King’s Island. Het is gebouwd in de 13e eeuw. Na een zeer grondige restauratie is hef geopend voor bezoekers in 2013 en werd een trekpleister voor toeristen. Het is nu een museum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van her kasteel en de stad aan de hand van opgravingen uit de 9 eeuwen dat het kasteel al bestaat. Beslist de moeite waard.

2. Saint Mary Cathedral

Vlakbij het kasteel ligt deze imposante kerk. De kathedraal was er al eerder dan het kasteel. Her werd in 1168 gebouwd. Bijzonder is dat op deze plaats eigenlijk een paleis zou moeten komen, maar Donald Mor O’Brien, koning van Münster, schonk de stad deze kerk. Delen van her potentiële paleis werden in de kerk verwerkt zoals de Deur op het Westen, de traditionele hoofdingang van het paleis. De kathedraal is nog steeds in gebruik maar kan buiten de diensten worden bezocht.

3. Het Frank McCourt museum

In zijn vroegere school is een museum gewijd aan de schrijver. Onder andere is er de ruimte nagebootst waarin hij moest leven met zijn gezinsleden. Er is ook een Angela’s Ashes Tour waarin  alle nog bestaande plaatsen, die in het boek worden beschreven, zijn opgenomen. Niet alleen geschikt voor wie de film heeft gezien maar voor iedereen die een goed beeld van het oude Limerick wil krijgen.

4. Milk Market

In het zuiden van het oude centrum is er de overdekte Milk Market. Vandaag de dag is het er nog even druk als vroeger en worden er behalve melk en kaas vele verse producten verkocht. In onze moderne tijd is er ook ruimte voor snacks en de geur is dan ook een heftige mix van vlees, vis en kruiden. Naast het plein ligt St Patricks Street. Dit is de drukste winkelstraat in de stad met een mix van grote winkelketens en kleine boetiekjes.

5. White House Bar

Wil je echt het gevoel krijgen je te kunnen onderdompelen in de Ierse cultuur dan is een bezoek aan deze bar op de hoek van O’Connel Street en Glentwordth Street een uitstekend idee. De pub ziet er onooglijk uit, maar als lokale dichters uit hun werk gaan voorlezen, vergeef je al gauw de omgeving. Nodig gerust een dichter uit voor een praatje en een glaasje. Toeristen die echt interesse tonen, worden gekoesterd.

6. Freddy’s Bistro

Dit restaurant is een publiek geheim in Limerick. Het is gevestigd in een mooi oud pandje in een somber en vervallen steegje:  Theater Lane. Maar de kaart is uitgebreid en de gerechten zijn heerlijk. Het aantal locals dat hier komt eten, bewijst dat. De prijzen zijn ook nog eens zeer redelijk. Reserveer wel even van tevoren, het kan er druk zijn.

7. Galtymore Ridge

Hou je wel een stevige wandeling dan is Galtymore Ridge een aanrader. Zorg wel voor stevige wandelschoenen, want even buiten de stad kom je meteen in de ruige Ierse natuur terecht. Overal om je heen heb je (op heldere dagen) een schitterend uitzicht en de bergcorries (meren) glanzen je tegemoet. De kliffen. In het noorden zijn steil en de dalen drassig, oppassen geblazen dus.

Lees ook:  Top 5 Europese steden voor een citytrip
Galtymore ridge

8. University of Limerick

De UL is wellicht niet wat je verwacht in een middeleeuwse stad in Ierland want deze is verhoudingsgewijs erg nieuw en dateert van 1972. Er is ruimte voor 17.000 studenten en uiteraard was het de bedoeling om hoger onderwijs te brengen naar dit arme deel van Ierland. Je kan door de campus wandelen die is opgezet als een klein dorp en een afwisseling van oude en nieuwe ontwerpen toont. Hier bruist het studentenleven 24/7.

9. Pery’s Square

Op zoek naar een mooie wandelroute op een zondag in Limerick? Probeer Pery’s Square dan eens. Voor de liefhebber is dit een van de best bewaarde wijken in de Georgian stijl, maar voor iedereen is het een mooie rustige wijk waar het prettig wandelen is. Je komt als vanzelf in het People’s Park terecht. Een mooi voorbeeld van hoe een plantsoen in die tijd werd aangelegd.

10. Standbeelden

Op diverse plaatsen in Limerick kom je standbeelden tegen van beroemdheden die er geboren zijn. Het meest opvallend is wellicht dat van Richard Harris, acteur en zanger. Zijn meest recente rol vertolkte hij in een film over Harry Potter. Zijn standbeeld in Limerick toont hem als Koning Arthur.

Booking.com

Een weetje over Limerick

Iedereen kent wel het begrip limerick als een kort vaak komisch bedoeld versje. Deze naam is ontleend aan de Ierse stad. Het is een oud Iers gebruik om het bruidspaar te verrassen en te eren met een kort gedichtje. Sinds 1911 wordt deze dichtvorm ook in ons land gebruikt.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *