Wat moet je zeker doen in Berlijn? Als je van plan bent om binnenkort een bezoek aan de Duitse hoofdstad te brengen, dan kan je hieronder vast inspiratie opdoen met 10 bezienswaardigheden. Natuurlijk vertellen we je ook meer over de bewogen geschiedenis van Berlijn. Berlijn voor beginners, maar ook voor iedereen die zijn hart aan deze stad verloren heeft en graag even wegdroomt.

De stad van tragiek

De huidige generaties zullen Berlijn maar moeilijk los kunnen zien van veel dramatiek. Hier verborg Hitler zich in een bunker onder de stad. Hij vervloekte het Duitse volk, terwijl de geallieerden de stad in puin gooiden zoals nooit eerder was gebeurd. Hier vervloog de hoop op een wereld zonder oorlog al snel en werd de muur een symbool van een nieuw soort conflict: de koude oorlog. Ook deze eiste slachtoffers. De val van de muur was een moment van vreugde, maar ook daar vielen al snel schaduwen over. Maar Berlijn heeft ook andere kanten en de grandeur is op veel plaatsen hersteld. De Berlijners worden de vrolijkste Duitsers genoemd. Voldoende redenen voor een bezoek dus.

De geschiedenis van Berlijn

De geschiedenis van Berlijn is eigenlijk gebaseerd op twee steden: Berlijn en Cölin. De beide plaatsen worden in de 13e eeuw al genoemd, maar besloten in 1307 samen te gaan. De naam Berlijn komt van een oud woord voor moeras. In. 1400 woonden er ongeveer 8.000 mensen in Berlijn-Cölin. In eerste instantie was de stad zelfstandig maar werd  in 1448 na een beleg van 6 jaar veroverd door Keurvorst Frederik II van Hohenzollern. De familie Hohenzollern verplaatste haar residentie naar de stad en liet hier een paleis bouwen. Tot rond 1600 rustte er weinig zegen op de Berlijn, de naam Cölin was inmiddels verdwenen.. Regelmatig brandde er een groot deel van af en moest de opbouw weer beginnen.

Frederik-Willem pakte het groots aan en maakte van Berlijn een vesting en liet de moerassen droogleggen. Frederik de Grote deed er nog een schepje bovenop en een groot deel van de oude stad is aan hem te danken. Rond 1840 was Berlijn een grote stad met rond de 300.000 inwoners. In 1871 werd Berlijn de hoofdstad van het Duitse Keizerrijk onder gezag van de Hohenzollerns. Het Rijk omvatte het gehele Duitsland van nu met grote delen van Polen. Denemarken, Frankrijk, Rusland, Litouwen en zelfs België. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan de macht van de keizer. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een tijdelijke tweedeling van Duitsland met Berlijn als hoofdstad van de DDR.

Lees ook:  Top 5 duinwandelingen: lekker wandelen in de duinen
Checkpoint Charlie

Weetjes over Berlijn

Vanaf de grens is het ongeveer 600 kilometer rijden naar Berlijn (door de lucht is de afstand 520 km.)

De volgende feitjes over Berlijn wist je vast niet:

  • Berlijn is 9 keer zo groot als Parijs (qua oppervlakte).
  • De stad heeft meer bruggen dan Venetië (900).
  • De hoofdstad is tevens de groenste stad van Duitsland. Diesels zijn er verboden en 44% van de stad bestaat uit groen.
  • Er zijn 1.600 verkooppunten van kebab en dat is meer dan in Istanbul.
  • Er wonen nu 3,5 miljoen mensen in de stad, In 1942 waren dat er 4,2 miljoen.
  • Dagelijks (!) wordt er 127 ton (braad)worst geconsumeerd.

10 bezienswaardigheden in Berlijn

Het onderstaande lijstje met bezienswaardigheden in Berlijn is uiteraard een persoonlijke keuze.

1. De Muur

Hoewel er nog maar op twee plaatsen restanten te zien zijn van de Muur, vind je overal in de stad herinneringen aan dat huiveringwekkende verschijnsel. Er zijn borden en ook in de klinkers kan je vaak zien waar de muur ooit liep. Voor wie de Muur in het echt heeft gezien geeft dat een vreemd gevoel. Wil je een idee krijgen hoe het moet zijn geweest dan is de East Side Gallery aan de Mühlenstrasse een goede locatie.

Berlijnse muur

2. Checkpoint Charlie

Ook een herinnering aan de recente geschiedenis is Checkpoint Charlie. Dit was decennialang het enige punt waar diplomaten en gewenste bezoekers van west naar oost konden. Historici zeggen dat als de koude oorlog ooit een warme zou zijn geworden de Russische tanks via dit punt West-Berlijn zouden zijn  binnengetrokken. Nu is er aan de Friedrichstrasse een museum met een bijzondere sfeer waar je alles over die vreemde tijd te weten kan komen.

3. Reichstag

Sinds de hereniging heeft het Duitse parlement weer de intrek genomen in de Reichstag. Uiteraard was ook dit gebouw vernietigd in 1944 en is het prachtig gerenoveerd. Veel interessanter dan de politiek is de glazen koepel met een schitterend uitzicht over de hoofdstad.

4. Brandenburger Tor

De poort is in 1791 gebouwd en niet om een militaire overwinning te vieren, zoals elders vaak gebeurde. De poort was bedoeld als een teken van eenheid, vrede en voorspoed in Pruisen. Het klassieke gebouw met de strijdwagen werd praktisch volkomen verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop werd hef minutieus gerestaureerd als symbool voor de eenheid die uiteindelijk weer kwam. Het is het meest toeristische punt in Berlijn.

Wat moet je zeker doen in Berlijn 10 bezienswaardigheden

5 Potsdamer Platz 

Eens was dit het centrum van het uitgaansleven in het Berlijn van de jaren 20 van de vorige eeuw. Alles kon hier voordat de schaduw van het nazisme zou vallen. Momenteel moet je hier weer zijn voor een avondje stappen. Er is een keur aan theatertjes en horeca. Ook shoppen is hier een optie, maar je kan ook gewoon genieten van de gewaagde architectuur.

Lees ook:  Goedkoop naar Londen - tips voor een goedkope citytrip

6. Egyptisch Museum

Niemand weet of de collectie op een bepaald moment terug zal gaan naar Egypte. In ieder geval is de collectie nu weer verenigd. Hoe belangrijk die is, bleek wel toen West- en Oost-Berlijn het jarenlang niet eens konden worden over de verdeling. Het is nu zonder twijfel een van de mooiste musea in Europa. Het pronkstuk is een borstbeeld van koningin Nefertite. Het is meer dan 3.000 jaar oud.

7. Slot Charlottenburg

Oorspronkelijk werd het slot gebouwd als een eenvoudig buitenverblijf voor de Hohenzollerns. Inmiddels is het slot het mooiste paleis dat er in Berlijn is te vinden. Vergaap je aan de pracht en praal die duidelijk moest maken dat het jonge Duitse Keizerrijk in niets onderdeed voor de andere grote Europese mogendheden. De tuin is ook schitterend gedurende de meeste seizoenen.

In de kerstperiode is er ook een gezellige kerstmarkt.

Schloss Charlottenburg (2)

8. Holocaust gedenkteken

Opdat het nooit vergeten worde. Het gedenkteken in Berlijn is niet onomstreden. De overige slachtoffers van de nazi’s lijken hier vergeten te zijn. Ook spreekt de architectuur met de vele betonnen zuilen niet iedereen aan. Een bezoek aan het nabijgelegen documentatiecentrum kan beide problemen voor een deel wegnemen.

Holocaust gedenkteken Berlijn

9. Gedächtniskirche

Bijna was deze kerk gesloopt want in de Tweede Wereldoorlog was door geallieerde bombardementen er weinig van overgebleven. De bevolking verzette zich tegen de sloop en wie de kerk vandaag de dag bezoekt, zal daar dankbaar voor zijn. Het wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste oorlogsmonumenten in de stad. De kerk is gewijd aan Kaiser Wilhelm.

10. Alexanderplatz

Door de autoriteiten van de DDR werd dit plein min of meer geforceerd tot het centrum van Oost-Berlijn gemaakt. Momenteel is het vooral in trek bij de jongeren. Maar ook voor de toeristen is het een aanrader. Bij het plein vind je de Fernsehturm. Deze is 329 meter hoog en zichtbaar vanaf vrijwel ieder punt van Berlijn. Er is een restaurant in gevestigd en het uitzicht is geweldig. De Berliner Dom, de meest imposante kerk van de stad ligt vlakbij.

Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *