De leukste MTB-routes in Noord-Brabant

Neem jij altijd je mountainbike mee tijdens een vakantie in eigen land? Dan hebben we wat leuke MTB-routes in Noord-Brabant voor je gevonden. Ontdek de mooiste fietsgebieden en routes in de buurt van Tilburg, Hilvarenbeek, Udenhout, Goirle, Drunen en Luyksgestel. Dus pak je fietsspullen en geniet van je mountainbike vakantie in Brabant.

mtb-route bos

MTB-routes bij Hilvarenbeek

Ga je binnenkort een weekendje naar Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek? Zet je mountainbike dan op de fietsendrager, want je kunt hier heerlijk fietsen. Duik de bossen in om zelf de regio te ontdekken, of volg één van de vele mountainbikeroutes. Wil je graag zo’n 60 km fietsen? Dan is de MTB-route ‘Door bos en hei’ een echte aanrader. Onderweg kom je langs een paar fotogenieke plekjes, zoals de molen in Hilvarenbeek, Landgoed Gorp en Roovert en natuurlijk een prachtig natuurgebied. Het is niet voor niets één van de mooiste MTB routes in Nederland als je het ons vraagt. 

Als je langs de mooie route graag aparte kunstwerken tegenkomt raden we je aan delen van de Andreas Schotel route te volgen. Het is een wandelroute, maar je kunt (bijna) overal mountainbiken. Met zo’n 10 km is dit een perfect rondje voor beginners of mensen die gewoon rustig willen mountainbiken rondom Hilvarenbeek en Esbeek. Als je de Andreas Schotel route volgt kom je ook nog eens over Landgoed De Utrecht, wat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de regio. Deze route heeft dus veel meer te bieden dan mooie bospaden die geschikt zijn voor mountainbikers.

Mountainbike route bos

Heb jij deze route gereden of een andere mooie mountainbike route in Brabant ontdekt? Laat een reactie achter onder deze pagina om te vertellen hoe het beviel.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Lees ook:  Nonke Buusjke - ontdek hoe men rond 1900 in Zuid-Limburg woonde en werkte

MTB-routes in Luyksgestel

De MTB-route bij Luyksgestel is ideaal voor zowel nieuwe als ervaren mountainbikers. Het is een redelijk vlakke route van 33 km over onverharde paden, die je eventueel kunt verlengen als je deze afstand niet groot genoeg vindt. Je kunt namelijk meerdere lussen maken binnen deze MTB-route, en hij is verbonden met de drie andere routes in de Kempische bossen. In totaal gaat het om ruim 120 km, waardoor het een perfecte locatie is voor een midweek of weekend mountainbiken in Noord-Brabant. 

Tijdens het mountainbiken vlakbij Luyksgestel kom je door hele mooie gebieden, en bestaat de kans dat je zeldzame vogels ziet zoals boomvalken of haviken. 

MTB-routes

Mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen – 2 leuke MTB-routes

In de Loonse en Drunense Duinen kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar ook fietsen en mountainbiken. Er zijn namelijk twee mooie MTB-routes, voor zowel de beginnende als de ervaren mountainbiker. De routes zijn goed onderhouden waardoor je er het hele jaar lekker kunt fietsen. Dit is dan ook de ideale plek voor een mountainbike weekend in Brabant.

De Groene Route

Voor de beginnende mountainbiker raden we de Groene Route in de Loonse en Drunense Duinen aan. Deze is 16 km lang, met weinig hoogteverschil. Hierdoor is deze relatief makkelijk te fietsen, ook voor de niet al te ervaren MTB-er.

Mountainbike route bos

De Zwarte Route

De Zwarte Route in de Loonse en Drunense Duinen is een stuk moeilijker, vooral door het vele hoogteverschil. Met een lengte van zo’n 26 km is deze ook langer dan de Groene Route. Dit is een aanrader voor de ervaren mountainbiker, of de gelukkige eigenaren van een E-MTB. 

Als je deze route nog wat te zwaar vindt, maar de Groene Route te makkelijk, kun je ook de moeilijkste stukken omzeilen. Hiervoor zijn speciale afkortmogelijkheden.

Lees ook:  Verrassende roadtrip door Normandië en Bretagne: 10 tips!

Let op: Je mag enkel op de mountainbike route en de fietspaden fietsen. Dit is om de mooie natuur te beschermen. 

MTB-route Noord-Brabant

Verplicht MTB-vignet in natuurgebieden

Als je de leuke MTB-route in de Loonse en Drunense Duinen wil volgen, is een MTB-vignet verplicht. Een jaarpas kost € 16,50, en een dagpas kost € 7. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Zij betalen € 11,55 voor een jaarpas, en € 4,90 voor een dagpas. Deze prijzen zijn van toepassing in maart 2024. 

Het kopen van een MTB-vignet kan op verschillende logische plaatsen, niet ver van de routes, zoals bij De Rustende Jager in Biezenmortel en Café De Roestelberg in Kaatsheuvel. Alle verkooppunten van het MTB-vignet staan op de site van Natuurmonumenten. Let op, bij De Rustende Jager kun je enkel het vignet kopen dat een heel kalenderjaar geldig is. Wil je last minute een dag gaan mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen? Bestel dan snel je verplichte dagpas online. 

Bestel het MTB-vignet online als je vandaag al wil gaan mountainbiken in de Loonse en Drunense Duinen. Je ontvangt een bevestigingsmail waarmee je toegang krijgt tot de MTB-routes. Een paar dagen later ontvang je het MTB-vignet per post. 

Handig om te weten: Het MTB-vignet is ook op andere plaatsen verplicht en geldig, zoals in Nationaal Park Veluwezoom, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos en Beetsterzwaag. Voor € 16,50 per jaar kun je fietsen in de mooiste gebieden van Nederland. 

In andere natuurgebieden is het MTB-vignet gewenst. Door de aankoop hiervan worden de gebieden en routes onderhouden. 

Mountainbiken in Noord-Brabant

De elektrische mountainbike, voor de perfecte fietsvakantie

E-Mountainbikes of E-MTB’s worden steeds populairder, en er zijn inmiddels zelfs al een aantal prachtige wedstrijden gereden met deze elektrische fietsen. Zelfs ervaren mountainbikers pakken soms liever een E-MTB dan een gewone, bijvoorbeeld om zich beter op hun techniek te concentreren, of om langer trainen. 

Voor minder ervaren mountainbikers biedt de E-MTB een echte uitkomst. Je wordt minder snel moe en je kunt de rest van je groep net wat makkelijker bijhouden. Het is ook de ideale fiets voor heuvelachtige landschappen. Zo kun je ook eindelijk die heuvel beklimmen zonder buiten adem te zijn!

Wil je deze routes makkelijk terugvinden? Plaats dan onderstaand plaatje op een van je Pinterest borden. 

De leukste MTB-routes in Noord-Brabant

Misschien vind je dit ook leuk:

9 reacties

    1. In de Loonse en Drunense Duinen kun je goed wandelen, maar ik zou bij de speciale MTB paden wegblijven als wandelaar. In de andere bossen die ik noem kun je op de meeste paden ook heerlijk wandelen.

    1. De Bedafse Bergen ken ik niet, maar op de foto’s op internet ziet het er erg leuk uit. Deze zet ik dus op mijn lijstje, bedankt voor de tip!

  1. Oh, deze blog is echt wat voor mijn man. Hij heeft afgelopen week net een nieuwe gravelbike gekocht. Alleen is Brabant voor ons helaas niet naast de deur. Misschien een leuk idee voor de zomervakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *