Het mag weer: erop uit. Juist door corona is de interesse om eens een dagje of weekend door een interessante stad te dwalen toegenomen. Als je dat in Nederland doet, hoef jij je weinig zorgen te maken over de bereikbaarheid en reistijden. En in iedere stad is er altijd meer te doen dan een enkele activiteit. Een bekend reisbureau deed onlangs onderzoek naar de meest populaire steden in ons land als het gaat om een stedentrip in Nederland. En wat dacht je? Amsterdam kwam pas op plaats 17 en alle hieronder genoemde steden werden als interessanter aangemerkt. Welke stad trekt jou het meest? De volgorde van deze 10 leuke steden in Nederland voor een weekendje weg is willekeurig.

10 leuke steden in Nederland voor een weekendje weg

Hieronder vind je 10 leuke steden in Nederland voor een weekendje weg of dagje uit.

1. Arnhem

In Arnhem heb je meteen al twee attracties te pakken met Burgers Dierenpark en het Open Luchtmuseum. Maar de hoofdstad van Gelderland heeft meer te bieden. Het is het Milaan van ons land als modestad. In het modekwartier zijn er voor de liefhebber talloze kledingwinkels met de nieuwste mode maar ook om lekker eens in te rommelen voor vintage. Rozet heet het gebouw waarin het allemaal draait om cultuur, kennis en educatie. De buitenkant is op zich al bijzonder. Let op dat je ook een ritje maakt in een trolleybus. In Nederland kan dat alleen nog in Arnhem en niemand kan voorspellen hoe lang nog.

2. Leiden

Als je door de historische binnenstad van Leiden loopt, doet die wel wat denken aan Amsterdam. Er zijn grachten, veel bruggen en prachtige panden langs het water. Een rondvaart is beslist de moeite waard. In Leiden in het allemaal minder massaal en commercieel dan in de hoofdstad. Uiteraard is een bezoek aan de oudste universiteit van ons land een must, evenals aan de oudste botanische tuin. Als echte studentenstad is de sfeer er altijd levendig op de terrasjes of in de vele horecagelegenheden. Lekker eten voor een schappelijke prijs is overal in de binnenstad mogelijk.

Booking.com

3. Den Bosch

De Sint Janskathedraal is de trots van Den Bosch. De kerk wordt ook tot de mooiste gebouwen in Europa gerekend  dus niemand kan de Bosschenaren ongelijk geven. De stad wordt ook wel de cultuurhoofdstad van het zuiden genoemd. Als cultuur jouw ding is, bezoek dan de Tramkade. Deze oude fabriek is nu het centrum van muziek, kunst en cultuur in de stad. Uiteraard kan je ook gewoon door het gezellige oude centrum dwalen om te shoppen of alleen te kijken. En wil je weten hoe een echte Bossche bol hoort te smaken, vraag dan even de weg naar banketbakkerij Jan de Groot.

4. Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad in ons land maar zeker ook een van de groenste. Als je een wandeling maakt, zal het je opvallen hoeveel parken en groen je tegenkomt. Dat maakt een bezoek aan de stad ontspannend. Nijmegen is uiteraard verbonden met de Romeinen. De resten van een oude tempel zijn nog te zien voor wie daar interesse in heeft alsmede onderdelen van een aquaduct. Nijmegen is ook een stad met vele musea en vernieuwende architectuur. Wil je meer details weten over de stad, kies dan voor een begeleide stadswandeling.

5. Groningen

Er gaat niets boven Groningen maar wat moet je nu precies verwachten van deze lokatie? Het is een echte, levendige studentenstad en niet te vergelijken met de landelijke omgeving waarin het gelegen is. Groningen heeft grote voetgangerszones en je kan er derhalve ontspannen wandelen. Het zal je wellicht ook verbazen dat het bestuur van de stad kunstenaars ook de ruimte geeft om de stad als palet te gebruiken waardoor je je soms bijna in het buitenland waant. Vergeet ook niet het oude centrum te bewonderen en een drankje mee te pikken.

6. Leeuwarden

De Friese hoofdstad doet vaak eerder aan een dorp denken dan aan een stad. Het heeft ook de minste bewoners van hef hier besproken tiental en is wellicht ook het minst bekend. Wist jij bijvoorbeeld dat Leeuwarden een toren heeft die nog meer uit het lood staat dan die van Pisa? Ideaal voor iedereen die houdt van bijzondere vakantiekiekjes. Ook tref je in Leeuwarden per m2 meer kunst aan dan in de gemiddelde stad in ons land. Leeuwarden kan je redelijk snel bekijken en dan heb je nog tijd over voor een moment van ontspanning.

7. Deventer

Dat deze oude Hanzestad het goed doet bij binnenlandse toeristen is beslist geen toeval. De binnenstad dateert uit de late middeleeuwen en is goed bewaard gebleven. Hierdoor krijg je een goede indruk hoe macht en rijkdom eruit zagen toen de stad een belangrijke haven aan de IJssel was. Voor zeeschepen is er geen ruimte meer op de rivier maar de oevers zijn wel de moeite waard voor natuurliefhebbers of om gewoon lekker te relaxen. Daarvoor zijn er ook genoeg leuke horecagelegenheden in de binnenstad waar je ook fijn kan shoppen.

8. Ede

Bij Ede dachten de deelnemers aan de enquête waarschijnlijk vooral aan de nabijgelegen Veluwe met de talloze mogelijkheden om te recreëren. Het is een beetje een vreemde eend in de bijt in de lijst met leuke steden in Nederland voor een weekendje weg. Het dorp Ede is vrij snel gegroeid en biedt de faciliteiten van de moderne tijd met een leuk kleinschalig centrum om te shoppen of gebruik te maken van de horeca. Het oude centrum is ook een wandeling waard, maar daarna is het de hoogste tijd om de natuur in te gaan met fiets of wandelend.

9. Haarlem

De hoofdstad van Noord-Holland mag er best zijn. In het oude centrum is te zien dat de stad in her verleden beslist belangrijk is geweest. De grote kerken en andere monumenten getuigen daar nog van. Haarlem is qua groei wellicht wat achtergebleven vanwege de aantrekkingskracht van de Randstad. Maar misschien maakt dit een bezoek nog wel boeiender. Verder is Haarlem een stad van vele musea, van middeleeuwse voorwerpen tot moderne kunst.

10. Maastricht

Het klinkt wellicht cliché, maar Maastricht heeft iets on-Nederlands. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de nabijheid van Duitsland en België alsmede het heuvellandschap. In Maastricht is veel te doen en te genieten. Loop eens een rondje over het Vrijthof of bezoek de mooiste boekwinkel in ons land. Bij mooi weer is een rondvaart op de Maas uiteraard een must. En Bourgondisch genieten kan je hier overal van een vlaai bij de bakker tot een exquise diner in een toprestaurant. Wist je dat 50% van de Nederlanders Maastricht een bezoek waard vind?

Lees ook:  De acht hoogtepunten van Firenze
Booking.com

Zijn er nog steden die jij de lezers zou willen aanbevelen voor een bezoek? Hieronder kan je dat vermelden.    


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *