Op stap in eigen land kan net zo leuk zijn als een reisje naar het buitenland. Een dagje naar Brielle is daar een mooi voorbeeld van. Deze oude geuzenstad is nog steeds authentiek en er valt van alles te zien uit vroeger tijden. Bovendien zijn er een aantal leuke restaurants en terrassen waar je een lekker hapje kunt eten. Wil je meerdere dagen blijven, dan kun je zelfs overnachten in Brielle. In dit artikel lees je alles wat je voor je bezoek aan Brielle moet weten.

Is Brielle een leuke stad?

Voor ieder wat wils natuurlijk, maar wij vinden Brielle een echte aanrader. Het is een vestingstadje met een mooi oud centrum en het hart van het plaatsje is levendig en gezellig. De plaats is niet echt groot, maar er is voldoende te zien om er 1 of 2 dagen door te brengen. Brielle is natuurlijk vooral bekend geworden door de uitspraak ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Dit betreft 1 april 1572, de dag waarop de watergeuzen Den Briel innamen.

Wat is er te doen in Brielle?

Een stukje geschiedenis

De Slag om Den Briel is een van de meest toonaangevende momenten tijdens de Tachtigjarige Oorlog geweest. Tot op dat moment boeken de geuzen nauwelijks vooruitgang in hun strijd tegen de Spanjaarden. Op 1 april 1572 lukt het hen echter om Den Briel in te nemen, een strategisch stadje in het zuidwesten van de Nederlandse gewesten. Eigenlijk wordt dit moment door sommigen gezien als het daadwerkelijke begin van de Tachtigjarige Oorlog. Voordien was het een soort opstand geweest, terwijl het met de inname van Den Briel omsloeg in oorlog. De geuzen eisten de stad op voor stadhouder Willem van Oranje, maar de burgemeester en het stadsbestuur weigerden. De watergeuzen hadden namelijk niet zo’n goede reputatie en stonden bekend om hun plunderingen. Als reactie op de weigering bestormden de watergeuzen de Noordpoort. Deze bezweek en de geuzen namen de stad over. Van de Noordpoort zijn vandaag de dag alleen nog wat restanten te zien.

Bezienswaardigheden Brielle
Zicht op de Sint-Catharijnekerk

Wat is er te doen in Brielle?

In Brielle zijn er regelmatig activiteiten. Het is een toeristische plaats en daar is het stadje dan ook op ingericht. Je zal al snel merken dat het er in de zomermaanden levendig is, terwijl sommige locaties in het laagseizoen gesloten zullen zijn. Houd daar dus rekening mee met het plannen van je bezoek. Wil je weten wat er te doen is in Brielle, dan kun je het beste een kijkje nemen op de evenementenkalender van Voorne-Putten. Ben je op zoek naar de bezienswaardigheden? Lees dan snel verder.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Top 10 bezienswaardigheden van Brielle

Hieronder hebben we 10 bezienswaardigheden van Brielle geselecteerd die je niet mag missen bij jouw bezoek aan dit Zuid-Hollandse stadje.

1. Grote of Sint-Catharijnekerk

De Grote of Sint-Catharijnekerk in Brielle had de grootste kerk van Nederland moeten worden, maar de bouw is helaas nooit voltooid. Het is echter een zeer imposant gebouw dat kenmerkend is voor het stadje Brielle. Het interieur van de kerk is sober, ook hier zie je uiteraard de sporen van de Tachtigjarige Oorlog. De kerk heeft de beeldenstorm echter overleefd en hoewel er geen beeld meer te zien is, kun je het orgel zeker de moeite waard noemen.

2. Historisch Museum Den Briel

Middenin het centrum van Brielle vind je het Historisch Museum Den Briel. Hier kun je meer te weten komen over de Tachtigjarige Oorlog in Brielle, maar er hangt bijvoorbeeld ook een verloren gewaand portret van Willem van Oranje. Verder zijn er regelmatig tijdelijke exposities, zoals nu Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten. Tegenover het Historisch Museum staat een standbeeld van Wilhelmina.

Historisch Museum Den Briel
Standbeeld Wilhelmina

3. Asylplein Brielle

Het Asylplein in Brielle is misschien wel het mooiste plaatsje van de hele stad. De architectuur van het ‘Asyl’ is prachtig, er heerst een serene rust en in deze tijd van het jaar bloeien er prachtige bloemen. Het Asylplein is gebouwd ter ere van de watergeuzen die Den Briel ooit bevrijd hebben. In principe waren er plannen voor een gebouw in een U-vorm, maar daarvoor kreeg men het geld nooit bij elkaar. Daarom is het een L-vorm geworden. De rechtervleugel is volledig betaald door kunstverzamelaar Alexander VerHuell. Het is dan ook zijn monogram dat je in het schild boven de entree ziet. Boven de hoofdingang zie je ook wapens, dit zijn de wapens van Brielle en Vierpolders. De eerste steen voor het gebouw werd gelegd door Willem III. Het pand werd in 1874 en 1875 gebouwd, nadat het in 1872 aan de stad Brielle werd aangeboden ter ere van 300 jaar bevrijding door de watergeuzen.

Asylplein Brielle

4. De Zeenymph

Op het Asylplein vind je ook het beeld van de Zeenymph, eveneens een geschenk van het Nederlandse volk aan de stad Brielle. Het werd ontworpen door J. Ph. Koelman, een bekende beeldhouwer. Het beeld werd in 1873 feestelijk onthuld door koning Willem III. Bijzonder wel is dat de nimf, die oprijst uit de zee, met haar linkerhand naar Maasmond wijst, de plaats waar de watergeuzen vandaan kwamen toen zij Den Briel bevrijdden. In haar rechterhand houdt ze de vlag met het wapen van de Oranjes.

De Zeenymph Brielle

5. De havens van Brielle

Op zoek naar de haven van Brielle? Als je almaar rechtdoor loopt in het oude centrum, kom je vanzelf bij een haven uit. Brielle kent namelijk meerdere havens en eigenlijk wordt het stadje er helemaal door omgeven. De oude vesting ligt midden tussen het water en dat maakte het ook zo’n sterk verdedigingswerk ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. De Maarlandhaven is wellicht de bekendste haven van Brielle. Het is niet alleen genieten van de diverse bootjes die er aangemeerd liggen, maar ook van de pakhuizen op de kade.

Lees ook:  Wat moet je zeker doen in Berlijn? 10 bezienswaardigheden
Havens Brielle

6. Poortwachtershuis Brielle

Aan een van de vele havens van Brielle staat het oude poortwachtershuis. Vandaag de dag doet het pand dienst als woonhuis, maar vroeger maakte dit onderdeel uit van de Waterpoort. Dit huis was namelijk het wachthuis. In eerste instantie werd het huis in 1894 verhoogd en verfraaid, maar in 1962 werd het poortwachtershuis weer zo ongeveer in oorspronkelijke staat teruggebracht. Vroeger was hier een officiers- en soldatenwachtkamer gevestigd.

7. Molen ’t Vliegend Hert

In tegenstelling tot de rest van de bezienswaardigheden van Brielle is de molen ’t Vliegend Hert vrij nieuw. De molen is in 1985 gebouwd, maar er stond al veel eerder een molen op deze plaats. De houten molen die hier in vroeger eeuwen gebouwd werd, verving men al in 1696 door een stenen stellingmolen. Deze vloog echter in 1810 in brand en de stad kon maar nauwelijks voor een ramp behoed worden. Het kruithuis van de stad lag namelijk vlakbij de molen en als deze vlam gevat zou hebben, dan zou half Den Briel in vlammen op zijn gegaan. Het kruithuis werd echter op tijd ontruimd, maar de molen werd volledig in de as gelegd. De huidige molen is een mooi aandenken aan de eerdere molens die hier gestaan hebben. Bovendien kun je de molen ook in bedrijf zien, in principe alleen op vrijdag en sommige zaterdagen.

8. De leukste straten van Brielle

De Nobelstraat, die verderop overgaat in de Voorstraat, is een van de leukste straten van Brielle. Je vindt hier veel kleine winkeltjes en her en der een restaurantje. Maar wat vooral opvalt, is dat je hier veel bijzondere oude panden vindt, die zeer goed onderhouden zijn. Bijzonder is bijvoorbeeld het geuzengesticht, waar men vroeger weeskinderen opving. Verder zal de witte Jacobskerk meteen opvallen. In dit kerkje is vandaag de dag een huisartsenpraktijk gevestigd. Een ander leuk straatje in Brielle is de Vischstraat.

Lees ook:  Op wintersport met de trein, alles wat je moet weten
Vischstraat Brielle

9. Vestingwerken

Brielle is een vestingstad en dat zie je meteen al bij de entree. De oude stadspoort is nog steeds de ingang tot het historische centrum van de stad. Rondom de stad heb je ook allerlei vestingwerken, zoals het Kruithuis en de diverse bastions. Zoals je hieronder op de route voor een stadswandeling door Brielle kunt zien, zijn er rondom het oude centrum diverse oude verdedigingswerken bewaard gebleven. Wil je de mooiste daarvan zien, ga dan de aangegeven punten op de stadswandelingsroute door Brielle af. Een leuk weetje: sinds 1713 is er nauwelijks iets aan de vestingwerken veranderd. Brielle behoort dan ook tot de best behouden vestingsteden van Nederland.

Vestingwerken Brielle

10. Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum

Wil je nog een andere bijzondere kerk bezoeken, dan kan dat buiten het centrum van Brielle. Let wel op, want deze kerk is niet altijd open. Alleen in de maanden juli en augustus kun je de bedevaartskerk bezoeken op middagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Op maandag en zaterdag is de kerk gesloten. Check altijd de actuele openingstijden op de website van de Bedevaartskerk zelf voor je bezoek. De kerk is gebouwd in 1880, op de plaats waar de geuzen vroeger een aantal geestelijken uit Gorcum hadden opgehangen, omdat zij weigerden het protestantse geloof aan te nemen. In 1932 kreeg de houten kerk een stenen ommegang.

Bekijk ook: De 12 mooiste havenstadjes in Nederland

Stadswandeling Brielle

Wil je een stadswandeling door Brielle maken? Hieronder vind je een wandelroute in Brielle die je zou kunnen lopen. Daarbij kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en zie je ook het grootste deel van de vestingwerken. Het beginpunt van deze route is de parkeerplaats die we hieronder aanraden. Een stadswandeling met gids door Brielle is ook mogelijk.

Parkeren bij Brielle

Vraag je je af waar je kunt parkeren bij Brielle? Je kunt met je auto eenvoudig het centrum van Brielle in, maar om de parkeerdruk te verlagen, is er ook buiten het oude centrum een ruime parkeerplaats. Deze staat duidelijk aangegeven met borden. Wil je de parkeerplaats invoeren op je navigatiesysteem, kies dan voor de Thoelaverweg. Parkeren is hier gratis. In de vesting is parkeren ook gratis, maar het is daar een stuk drukker en je mag uitsluitend in de vakken parkeren. Zet je je auto toch elders neer, dan riskeer je een boete. Bovendien zijn er blauwe zones, waar je maximaal 2 uur mag parkeren.

Het Brielse Meer

Verblijf je langer in en rond Brielle en ben je wel toe aan een dagje waterpret? Dan kun je natuurlijk ook een kijkje nemen bij het Brielse Meer. Vroeger werd dit water de Brielse Maas genoemd en vandaag de dag valt er van alles te beleven. Huur een bootje of boek een rondvaart over het Brielse Meer en geniet van een paar heerlijke uurtjes op het water.

Eten in Brielle

In Brielle zijn er volop gelegenheden waar je een hapje kunt eten. De kaart is meestal vrij algemeen, dus er is voor ieder wat wils. Het is niet per se een vissersdorp, wat je wellicht wel zou verwachten gezien de ligging. In het oude centrum vind je allerlei restaurantjes, zoals De Smaeck van Brielle, maar ook buiten het historische hart van de stad zijn er allerlei mogelijkheden, zoals De Brielsche Aap, gelegen op een klein eilandje.

De Smaeck van Brielle
De Smaeck van Brielle
De Brielsche Aap
De Brielsche Aap

Overnachten in Brielle

Vlakbij Brielle heb je diverse grotere hotels, zoals een Bastion-hotels, maar ook in het historische centrum van Brielle kun je overnachten. Zo is er aan de Voorstraat een Fletcher-hotel en vind je aan de Nobelstraat het hotel Atlas Village. Een andere mogelijkheid is Boutique Hotel Poorter.

2022: 450 jaar bevrijding Brielle

2022 is een extra feestelijk jaar voor Brielle. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat Den Briel bevrijd werd door de watergeuzen. In de vestingstad wordt het groots gevierd, wat je vanaf 1 april tot 10 december kunt beleven. De stad is feestelijk versierd en er zijn steeds weer evenementen. Het hoogtepunt is op 10 en 11 september, tijdens de Nederlandse Vestingdagen.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *