Het laatste jaar heeft wel duidelijk gemaakt dat reizen geen vanzelfsprekendheid is. Maar ook als je niet kunt reizen, zijn er volop leuke dingen die je kunt doen. Je kunt de smaken van een land ook in je eigen keuken creëren. Hieronder vind je 10 typisch Duitse gerechten die je in een handomdraai op tafel hebt staan. Want de Duitse keuken draait vaak niet alleen om ‘veel’, maar ook om ‘makkelijk’. Verder hebben we lekker Duits gebak voor je verzameld en geven we je tips voor een typisch Duits ontbijt. En wat dacht je van een volledig diner met typisch Duitse voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten voor kerst? Doe snel inspiratie op met deze typisch Duitse gerechten!
Inhoudsopgave
Top 10 typisch Duitse gerechten
Hieronder vind je onze top 10 typisch Duitse gerechten. Heb je nog een aanvulling? Aarzel dan niet om onder dit artikel een reactie achter te laten. Typisch Duits eten is natuurlijk een breed begrip, omdat dit per regio verschilt. Hieronder 10 typisch Duitse gerechten.
1. Curryworst
De curryworst is onder Duitsers minder populair dan vroeger. Waar deze lekkernij vroeger op de eerste plaats stond, heeft deze nu plaats moeten maken voor… spaghetti bolognese. Maar aangezien wij voor typisch Duits eten gaan, trekken we ons daar niets van aan. Want wat is er meer Duits dan een curryworst? Deze snack werd waarschijnlijk tegen 1950 voor het eerst geserveerd in Berlijn. In principe is een curryworst gewoon een braadworst, maar deze wordt, zoals de naam ook al zegt, altijd geserveerd met currysaus. Het lekkerste is natuurlijk om deze curry zelf te maken!

2. Eisbein
Eisbein of Hachse zal je zeker eens langs hebben zien komen als je in een Duits restaurant zat. Dit wordt vaak gegeten met erwtenpuree en zuurkool. In het Nederlands noemen we dit varkenspoot. Ook dit gerecht komt oorspronkelijk uit Berlijn. Of je nu een liefhebber bent of niet, onthoud de naam goed, want wanneer je een keer blind gaat bestellen op de kaart, wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan.

3. Bratwurst mit Sauerkraut
Een van die typisch Duitse gerechten die iedereen wel kent. Weer die braadworst, maar dit keer zonder currysaus. Typisch eten in Duitsland gaat vaak vergezeld van zuurkool. Zo ook deze braadworst. Het is een machtige schotel die vaak in de wintermaanden wordt gegeten. Maar ook in de zomer is een Duitser niet vies van braadworst met zuurkool. De zuurkool wordt wel anders bereid dan wij gewend zijn en is doorgaans niet in een stamppot verwerkt. De zuurkool is lekker fris en dat is welkom bij deze doorgaans vrij pittige worstjes.

4. Eend met rode kool
Eend met rode kool is een heerlijke combinatie. Rode kool is een groente die vaak bij wild gegeten wordt, omdat deze smaken goed bij elkaar passen. Ga je een eendenborst braden, volg dan goed de aangegeven instructies. Eendenborst mag best nog een beetje rosé zien van binnen. Dan is de eend juist op zijn lekkerst. En rode kool is nog lekkerder met een beetje appel erdoor.

5. Flammkuchen
Eindelijk even geen vleesgerecht. Inmiddels is wel duidelijk dat Duitsers heel vaak voor vleesgerechten kiezen. Flammkuchen zijn echter heel iets anders. Je kunt dit een beetje vergelijken met pizza’s, maar Flammkuchen zijn over het algemeen veel dunner. Dat komt doordat er in dit deeg geen gist verwerkt is. Daardoor gaat het dus niet rijzen. Het wordt bijvoorbeeld belegd met champignons, maar eigenlijk kan alles erop wat er op een traditionele pizza ook gebruikt wordt.

6. Wiener Schnitzel
Een Wiener Schnitzel komt natuurlijk uit Wenen, maar de Duitsers zijn dol op dit gerecht van hun zuiderburen. Meestal wordt een wienerschnitzel geserveerd met friet of met aardappeltjes. Zuurkool of boerenkool zijn de meest gekozen groenten hierbij. Een wienerschnitzel wordt traditioneel van kalfsvlees gemaakt. Daardoor is de schnitzel lekker mals.

7. Frikadelle
Als je in Duitsland een frikandel bestelt, dan hoef je niet gek op te kijken als je een soort hamburger op je bord krijgt. Een Frikadelle is een soort platgeslagen gehaktbal, en deze wordt behoorlijk veel gegeten in Duitsland. Door de lekkere kruiden komt dit gerecht echt lekker op smaak, maar vaak wordt er wel een saus bij geserveerd.

8. Maultaschen
Ook Maultaschen is een typisch Duits gerecht, al zou je het er misschien niet meteen voor aanzien. De buitenlaag is hierbij namelijk gemaakt van pastadeeg, wat al snel aan Italië doet denken. In dit typisch Duitse gerecht wordt het pastadeeg gevuld met gerookt vlees, gehakt, spinazie, uien en broodkruimels. Natuurlijk horen hier ook fijne kruiden bij, zoals peper, peterselie en nootmuskaat. Maultaschen zijn groter dan ravioli, waardoor je ze gemakkelijk kunt herkennen.

9. Kartoffelsuppe
Je raadt het al: Kartoffelsuppe is aardappelsoep. Typisch eten dat in Duitsland al heel erg lang bekend is. De hoofdmoot in deze soep is natuurlijk aardappel, maar er wordt ook weer veel vlees in gedaan, zoals ham en rookworst. Is de soep erg dik geworden, dan noemen ze dit ook wel stoofpot. Als aardappels erg lang koken, dan koken deze helemaal fijn en wordt de soep dus vanzelf dik.

10. Knoedels
Knoedels zijn er in hartige én in zoete vorm. Deze Knödel zijn gemaakt van pastadeeg, brooddeeg of aardappeldeeg en hebben een lekkere vulling. Zoete knoedels zijn met name afkomstig uit Oostenrijk, daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Germknödel of Marillenknödel. Hartige knoedels worden bijvoorbeeld gevuld met lever of stukjes spek, zoals de Leberknödel en de Tiroler Speckknödel. Een andere mogelijkheid is de gehaktknoedel, gevuld met gebraden varkensvlees, rundvlees en gehakt.

Bekijk ook onze andere artikelen over gerechten uit andere landen:
- Typisch Belgische gerechten: waan je even in Vlaanderen of Wallonië
- Typisch Engelse gerechten: ideetjes voor diner en high tea!
Duits ontbijt
Waar moet je aan denken bij een typisch Duits ontbijt? Een echt typisch Duits ontbijt bestaat niet, maar meestal kun je rekenen op allerlei soorten broodjes en veel jam, vleeswaren en kaas. Ook hardgekookte eieren mogen niet aan een Duits ontbijt ontbreken. Hoewel vaak gedacht wordt dat er ook worstjes geserveerd worden bij een Duits ontbijt, is dat een misvatting. Dit kun je bij een hotel wel tegenkomen bij het ontbijt, maar het is eigenlijk een Amerikaanse of Engelse gewoonte. Het maakt onderdeel uit van een intercontinentaal ontbijt en niet van een typisch Duits ontbijt. Bij het ontbijt drinkt men thee of koffie. Vandaag de dag wordt er ook vaak kwark met muesli of cornflakes geserveerd, maar typisch Duits is dat niet.
Typisch Duits gebak
Als je in Duitsland bent, dan kom je zeker te weten een Konditorei tegen, naar welke stad je ook toe gaat. Deze Duitse bakkers hebben vaak een uitgebreide etalage waarvan het water je in de mond loopt. Voor gebak zit je in Duitsland dan ook wel goed. Op alle momenten van de dag kun je wel koffie met gebak bestellen. Op markten kom je vaak Brezel of Pretzel tegen, zo’n grote zoute krakeling. Maar wellicht ben je net zo’n zoetekauw als ik en kies je eerder voor een punt Sachertorte. Sachertorte is een fijne chocoladetaart, die eigenlijk, net als de schnitzel, uit Oostenrijk komt. Of je kiest voor Schwarzwalder kirsch, ook een chocoladetaart, maar dit keer in combinatie met kersen. Deze taart heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het Zwarte Woud. Ander bekend gebak zijn Obstkuchen, dat is vruchtengebak, of Schnecken, de bekende kaneelbroodjes.

Duitse hapjes
Bij een Oktoberfest en andere typisch Duitse feesten worden er ook altijd volop hapjes geserveerd. Vaak komt dit neer op verschillende soorten worst, zoals de eerder genoemde braadworst en curryworst. Maar ook mini-pretzels, champignons met uien en gepofte kastanjes doen het altijd goed. Op een gezellige Duitse borrelplank mogen ook mini Flammkuchen niet ontbreken. Natuurlijk kun je deze fijn in stukjes snijden, zodat er een gezellige schaal ontstaat. Bij Duitse hapjes wordt ook vaak uientaart geserveerd, een soort hartige taart met ui.
Typisch Duitse gerechten voor kerst
Wil je een kerstdiner op tafel zetten met typisch Duitse voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten? Ook dan heb je volop de keuze.
Duitse voorgerechten voor kerst
De Duitsers zijn gek op pompoen. Pompoensoep is dan ook een prima keuze als voorgerecht. Een andere mogelijkheid met pompoen is gerookte eendenborstfilet. Gerookte eendenborstfilet in combinatie met pompoengelei of cranberrycompote is een prachtig Duits voorgerecht bij een kerstdiner. Niet zo van de pompoen? Kies dan bijvoorbeeld voor aardappelkoekjes met zalm of eend.

Duitse hoofdgerechten voor kerst
Waar in Engeland de kerstkalkoen nog altijd favoriet is, wordt in Duitsland vaak een gans gebraden. Dit wordt vaak gecombineerd met ‘Thüringer Klössen’, aardappelbolletjes. De gans wordt in de oven gebraden. Ga je voor makkelijk, dan kun je kiezen voor een Duitse biefstuk met ui. Ook geroosterd varkensvlees is populair rond de kersttijd. Kies je liever voor luxe? Dan is wildvlees een prima keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van hertenbiefstuk met cranberrycompote of van wild konijn met pruimen?
Duitse nagerechten voor kerst
Een schaal koekjes hoort sowieso op tafel te staan bij een Duitse Kerstmis, maar van het nagerecht kun je echt een feestje maken. IJs is ook in de winter een prima idee, maar wil je eens iets anders, kies dan bijvoorbeeld voor Apfelstrudel of Germknödel (brooddeeg met pruimencompote). Officieel is dit ook weer Oostenrijks, maar ook in Zuid-Duitsland wordt dit veel geserveerd. Gebak is uiteraard ook altijd goed.

Typisch Duits eten op de kerstmarkten
Verder worden er met kerst veel speciale kerstkoekjes gebakken. Deze worden ook wel Lebkuchen genoemd en je kunt ze bijvoorbeeld ook op een kerstmarkt vinden, vaak in de vorm van een hart. Verder worden er ook havermoutkoekjes gebakken rond de kersttijd. Ook de Weihnachtsstoll zal je zeker tegenkomen. Dit is vergelijkbaar met onze kerststol, alleen met een meer overheersende citroen- of sinaasappelsmaak.

Op de kerstmarkten kom je ook ander Duits eten tegen. Het zal je meteen opvallen dat er veel vlees wordt gebraden, braadworsten, gehaktballen en hamburgers zijn razend populair als snack. Maar ook Pretzels en Lebkuchen in de vorm van een hart hangen aan talloze kramen. En wat dacht je van gepofte kastanjes of ouderwetse doppinda’s?
Op de Duitse kerstmarkten kun je ook rekenen op allerlei soorten fruit. Of dit nu gedroogde of geglazuurde appels zijn of fruit in chocolade. In Duitsland worden alle soorten fruit in chocolade gedipt en het maakt niets uit dat het hartje winter is. Frambozen in chocolade, bramen in chocolade, appels in chocolade en bananen in chocolade, er is keuze genoeg!

Bekijk ook: Waarom een Frans ontbijt zoet moet zijn
Tip! Kookboek over typisch Duits eten
Genoten van dit artikel? Dan is dit Duitse kookboek echt een aanrader voor jou: Back! – Het Duitse bakboek.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.