Wellicht ben je al eens in Albanië geweest of heb je binnenkort een reis naar dit land gepland staan. Als je op zoek bent naar recepten uit de Albanese keuken, dan kun je hieronder inspiratie opdoen. Je leest hier door welke invloeden deze keuken ontstaan is, maar vind hier ook 10 typisch Albanese gerechten op een rij.

De invloeden op de Albanese keuken

Albanië is Europees gezien een relatief klein land met momenteel ongeveer 3 miljoen inwoners. Het zal dan ook duidelijk zijn dat het land geen culinaire stempel op Europa heeft kunnen drukken. De Albanese keuken in beïnvloed door de eeuwen van Ottomaanse bezetting, maar ook door het nabijgelegen Griekenland en Midden-Europese landen. Het land is rijk aan landbouwgrond en heeft ook voldoende weidemogelijkheden voor schapen en geiten. Het zal je dus niet verbazen dat in traditionele gerechten veel groenten en vlees van beide dieren voorkomt. Ook knoflook en uien zijn een standaard ingrediënt. Albanezen staan nummer vier op de ranglijst waar het gaat om uien op het menu.

Bekijk ook: Een avontuurlijke vakantie naar Albanië: 10 tips.

10 x de Albanese keuken

Inspiratie opdoen uit de Albanese keuken? Misschien ben je op zoek naar een typisch Albanese stoofpot of wil je meer weten over het beroemde gerecht Tavë Kosi. Hieronder vind je een aantal traditionele Albanese gerechten.

1. Sarma

Gevulde kool of in ieder geval gevulde bladeren kom je overal tegen in Midden- en Oost-Europa. Bij sarma gaat het om druivenbladeren die worden gevuld met rijst en gekruid vlees. In Albanië zal het veelal gaan om geit, lam of schaap waar het vlees betreft. Sarma kun je als voorafje krijgen, maar het wordt ook als hoofdmaaltijd geserveerd. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Byzantium waar vijgenbladeren werden gebruikt. Ieder land heeft zo een traditioneel omhulsel voor deze smakelijke hap.

2. Tarator

Deze koude soep is op warme dagen erg populair in Albanië en omringende landen. Het kan als hoofdmaaltijd worden genuttigd maar kan ook als bijgerecht worden besteld. De standaard ingrediënten zijn: yoghurt, komkommers, walnoten, knoflook, plantaardige olie, dille en water. In andere landen worden sommige bestanddelen gewijzigd. In het algemeen zullen er ijsblokjes in de soep worden gedaan bij het serveren daarvan.

3. Qebapa 

Dit is een rol gegrild gehakt, vaak een mix van rund en kalf tegenwoordig. Er zijn in Albanië fastfood-restaurants die zich hierin hebben gespecialiseerd. Ook in de ‘gewone’ restaurants kun je dit gerecht bestellen. In dat geval worden ze vaak op plat brood geserveerd met als bijgerecht rauwe uien en een soort roomkaas. Een vast onderdeel van de Albanese keuken.

4. Pleskavica

Dichterbij een broodje hamburger zal je in Albanië niet komen. In de burger van lamsvlees of eventueel rund zit een flinke hoeveelheid ui verwerkt. De burger wordt geserveerd op een dik pita-broodje. Je kunt de burger helemaal op smaak maken met mayonaise, ketchup en kruiden. Vaak krijg je er ook schaaltjes tomaat, komkommer en gesneden kool bij.

5. Goulash

Uiteraard is goulash het nationale gerecht van Hongarije, maar ook in Albanië zie je het vaak op de kaart staan en niet alleen voor toeristen. In Albanië is de goulash vergelijkbaar met die in Hongarije, dat wil zeggen een dikke vleessoep, rood door de paprika. Uiteraard wordt ook in dit gerecht ruimhartig knoflook en ui toegevoegd. Een grappig weetje is trouwens dat goulash vele eeuwen zonder paprika werd gemaakt.

Lees ook:  De 10 mooiste bezienswaardigheden van Kreta
Typisch Hongaars eten

6. Burek

Dit gerecht wordt in Albanië in de vorm van een groentetaart gemaakt. Het komt oorspronkelijk uit Midden-Azië maar is door de Turken over een groot deel van Oost-Europa verspreidt. In het Turks wordt het ook borek genoemd en dat verwijst naar oprollen omdat in Turkije vaak yufka bladeren worden gebruikt voor dit gerecht. De inhoud kan divers zijn, maar populair zijn spinazie, kaas, gehakt en aardappelen. De taart wordt op smaak gemaakt met kruiden.

7. Flia

Dit gerecht uit de Albanese keuken zal je waarschijnlijk alleen in Albanië en Kosovo tegenkomen. De basis vormen een aantal dunne pannenkoeken die op een speciaal deksel worden gebakken. Met zure room worden ze tot een soort taart aaneengevoegd. Standaard wordt flia als zout gerecht genuttigd met feta en komkommers. Er zijn echter ook zoete versies met jam. Albanië kent zelfs een Flia-dag op 18 april. Dit is echt familiefeest waarop uiteraard flia op tafel komt.

8. Tave kosi Elbasani

Dit is een echt traditioneel Albanees gerecht dat is ontstaan in de stad Elbasani. Het is een soort overschotel met gebakken lamsvlees, rijst en yoghurt. Voor de smaak wordt rijkelijk knoflook en oregano toegevoegd. Het gerecht is in heel Albanië populair en je herkent de schotel aan de goudbruine korst van yoghurt.

9. Pasul

Een eenvoudig recept dat je overal in Albanië zal tegenkomen: soep van witte bonen. In de soep die als hoofdmaaltijd geldt, draait het echt bijna volledig om de bonen. Er gaat een uitje in en een paar lepels paprikapoeder. Om de soep wat steviger te maken kan wat bloem worden gebruikt. Een beetje margarine geeft extra smaak. De soep wordt afgemaakt met peper en zout.

10. Halva

In Albanië is een toetje erg belangrijk en vaak is deze zoet, zoals halva. Dit gerecht komt uit het Midden-Oosten. In Albanië wordt het meestal gemaakt met tarwegriesmeel, suiker en/of honing en geklaarde boter. Gedroogde vruchten, zoals druiven en vijgen, worden er vaak bij geserveerd, evenals amandelen. Een typisch Albanees toetje waar je echt van zal genieten.

De maaltijden in Albanië

Als toerist kun je in een restaurant een compleet continentaal ontbijt verwachten, maar de Albanezen houden het zelf in de ochtend erg eenvoudig. De basis is een kop koffie mer een boterham en daarmee moeten ze het doen tot de lunch. De lunch is ook meteen de warme hoofdmaaltijd met meerdere gangen waar onder een toetje. Ook in de avond van 8 tot 10 wordt er nog eens warm gegeten. Dan minder uitvoerig maar vlees of vis staat er meestal op het menu.

Lees ook:  Een avontuurlijke vakantie naar Albanië: 10 tips

Wat zijn populaire dranken in Albanië?

De Albanezen hebben de Turkse koffietradities overgenomen en koffiedrinken in Albanië heeft dezelfde status als theedrinken in Engeland. De koffie is meerdere malen gekookt, zeer sterk en wordt mierzoet uit kleine kopjes genuttigd. Overigens wordt er in het land ook thee geoogst en met name in de berggebieden gedronken. Bij het eten gebruikt men Albanese wijn of soms bier. Voor de latere avond is er raki, vaak zelfgebrouwen en erg sterk.

Gebak in Albanië

Albanezen zijn dol op zoetigheid en overal zal je dan ook geurige koekjes of lekkere taarten kunnen kopen. Het zoet komt daarbij vaak van honing. Dat is ook het geval bij Kanarkuj. Dat zijn een soort soezen die werkelijk worden gedrenkt in de honing. Die moet je proberen al zijn ze moeilijk netjes te eten en moet je uit de buurt blijven van bijen.

Typisch Albanese desserts

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn Albanezen gek op zoete desserts. Dat geldt voor halva, maar ook voor andere toetjes die je in Albanië kunt nuttige. In Albanië serveren ze ook geregeld baklava. Dit wordt ook veel in Tunesië en Turkije gegeten. Elk land heeft zijn eigen variant, zo ook Albanië. Sheqerpare is een Albanese variant op baklava, eigenlijk is dit boterkoek in een laagje suiker. Soms heeft men het ook over honing baklava. Baklava is in principe erg zoet, maar ook vet, waardoor het behoorlijk machtig is.

Snacken in Albanië

Genieten van lekkere Albanese hapjes? Op veel plaatsen kun je fastfood kopen dat de Albanezen ook zelf graag eten. Als gezonde snack is er de burek met spinazie of kaas. Voor de wat steviger trek zijn er ook burek gevuld met gehakt. Indien je de frikandel mist, kun je wellicht een qoftë proberen. Dat zal gekruide gehaktballen, maar soms ook in de vorm van een worstje. Vaak worden ze geserveerd met een pittige saus.

Hoe laat eten ze in Albanië?

In Albanië wordt later gegeten dan wij gewend zijn. Het ontbijt is zo’n beetje tussen 08.00 en 09.00 uur ’s morgens. De lunch wordt genuttigd rond 13.00 uur, maar het avondeten is aanmerkelijk later dan bij ons. De meeste Albanezen dineren pas om 21.00 of 22.00 uur.

Kersttradities in Albanië

In Albanië is een kleine meerderheid van de bevolking moslim. Kerstfeest wordt er minder uitbundig gevierd dan in andere Europese landen. Dat heeft ook te maken met de communistische onderdrukking. In die periode was het vieren van kerst strikt verboden en werden de tradities van kerst overgezet naar de jaarwisseling. De Albanezen kenden in die tijd een nieuwjaarsboom en een soort oude baas voor de jaarwisseling die op de kerstman leek. Cadeautjes en een feestmaal werden traditie op oudejaarsavond. Inmiddels wordt kerstfeest door de gelovigen ook weer gevierd maar zeer sober, in de kerk en thuis. Ook het kerstmaal is niet uitbundig, vlees hoort er dan niet bij. Kerstcadeautjes geeft men elkaar inmiddels weer met mate.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *