Fransen zijn het er bijna unaniem over eens: het ontbijt hoort zoet te zijn. Bij een Frans ontbijt zal je dan ook niet snel worstjes, bacon en boontjes in tomatensaus tegenkomen. Wat kom je er dan wel tegen en wat zijn de andere gewoontes bij een Frans ontbijt?

Een typisch Frans ontbijt

Als je in Frankrijk komt en je ontbijt in het hotel of je gaat broodjes halen bij de plaatselijke bakker, dan zal je het meteen merken: zoetigheid voert de boventoon. Fransen zijn gek op zoetigheden en dat blijkt vooral op de vroege ochtend. Later op de dag zijn het vooral hartige producten die de revue passeren. Als jij van een zoet ontbijt houdt, dan zit je in Frankrijk dus wel goed.

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Wat wordt er geserveerd tijdens een Frans ontbijt?

Een Frans ontbijt is bijzonder uitgebreid, maar er zijn een aantal dingen die je beslist niet weg kunt denken. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

1. De Franse croissant

Een Franse croissant is niet vergelijkbaar met de croissants zoals je die in Nederland koopt. Dat zie je vaak al aan de vorm, maar aan de vorm zit ook een verhaal vast. De echte ronde vorm is namelijk de meest traditionele variant. Deze gaf vroeger aan dat de croissant was bereid met margarine. Was de croissant recht, dan liet de bakker zien dat hij echte roomboter had gebruikt. De echte Franse croissant is minder kruimelig dan je ze hier vaak ziet, maar tegelijkertijd is hij ook niet te vast. Een Fransman is kieskeurig als het om croissants gaat, en dat mag ook, want de bakkers in Frankrijk weten wel hoe het moet. Bovendien zijn er allerlei varianten verkrijgbaar, zoals met chocolade, maar ook met zeezout!

Lees ook:  Verrassende roadtrip door Normandië en Bretagne: 10 tips!
Croissant

2. Pannenkoekjes

Pannenkoekjes zijn vaste prik bij het ontbijt. Niet met stroop, zoals wij gewend zijn, maar met hazelnootpasta. Natuurlijk is Nutella dan de meest logische keuze. De pannenkoekjes worden vaak warm opgediend, maar kunnen ook koud geconsumeerd worden. Verder worden deze naturel crêpes ook vaak met jam gegeten, wat uiteraard ook lekker zoet is.

Typisch Frans ontbijt

3. Pain au chocolat

Fransen en chocolade lijkt een uitstekende combinatie te zijn. Je kent het broodje vast wel, pain au chocolat: een lekker broodje met twee streepjes chocolade erin. Dit is eveneens een populair onderdeel van het ontbijt. De chocolade in het broodje mag niet te droog zijn, maar ook niet te vloeibaar. Alweer een uitdaging voor de Franse bakkers. Een variant op dit broodje is pain aux raisins, oftewel rozijnenbroodjes.

Pain aux raisins

4. Stokbrood

Wie wel genoeg heeft van alle zoetigheden, kan zich natuurlijk op het stokbrood werpen. Dat is eveneens niet weg te denken bij een Frans ontbijt. Hierbij zijn vrijwel alle belegjes mogelijk, maar jam en kaas staan daarbij toch wel bovenaan het lijstje van de Fransman. Bij een Frans ontbijt zal je overigens ook altijd twee soorten boter tegenkomen. Niet zoals bij ons margarine of roomboter, maar ongezouten of gezouten boter. En een stokbroodje met gezouten boter is helemaal niet verkeerd op de vroege ochtend!

Stokbrood

5. Chausson aux pommes

In Nederland wordt het ook wel een appelslof genoemd: de chausson aux pommes. Dit luchtige broodje is gevuld met appelcompote en heeft een heerlijk frisse smaak. In Frankrijk wordt deze lekkernij al sinds de 17de eeuw gegeten. Je herkent het broodje aan zijn platte vorm en nerfachtige patroon aan de bovenzijde. Vaak kun je de vulling daardoorheen al een beetje ontwaren. Genieten!

Lees ook:  10 typisch Oekraïense gerechten & gebak, koekjes en drank uit Oekraïne
Chausson aux pommes

6. Pain perdu

Misschien ken je pain perdu beter onder de naam wentelteefjes. Eigenlijk is het niets anders dan oud brood, maar dan op een heel lekkere manier bereid. Het brood wordt geweekt in een mengsel van melk en eieren. Daar kun je kaneel, vanillesuiker en allerlei andere producten aan toevoegen, zoals karamellikeur. Op die manier creëer je een fantastische smaak. Even bakken en klaar is je pain perdu!

Pain perdu

Een typisch Frans ontbijt: alleen voor de zoetekauw?

Een Frans ontbijt bestaat voor een groot deel uit viennoiserie, zoals het daar ook wel genoemd wordt. Dit is eigenlijk de overkoepelende term voor alle zoete broodjes die opgediend worden. Veel van deze broodjes worden al vele eeuwen lang gebakken in Frankrijk. Toch is een Frans ontbijt niet alleen geschikt voor de zoetekauw. Ook de Franse kazen mogen namelijk niet ontbreken. En wie geniet er nu niet van een stokbroodje met een smaakvolle Franse kaas? Bon appétit!

Vakantieveilingen.nl - Nieuwe algemene banner

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *