‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel.’ – Lao Tzu

Stel je maakt een rondreis door Bretagne en je zoekt nog een mooie bestemming voor een bijzonder uitje. Een citytrip naar een dorp van 700 inwoners? Voor Rochefort-en-Terre heb je dat zeker over. Het is dan ook niet zomaar een dorp, maar een van de mooiste in heel Frankrijk. Ga je met ons mee een kijkje nemen?

Om in Rochefort en Terre te komen moet je wel wat extra moeite doen. Het dichtstbij gelegen treinstation heet Questembert en ligt ongeveer 20 kilometer van het dorp dat je wilt bezoeken. Een buslijn is er niet dus ben je afhankelijk van de enige taxi die het dorp rijk is. Uit ervaring weten we dat je in het plaatselijk café op zoek moet gaan naar de taxichauffeur. Uiteraard kun je ook met de auto gaan, laat die dan wel achter op de parkeerplaats buiten het dorp en wandel de laatste kilometer naar het centrum.

Rochefort en Terre kasteel

De omgeving van Rochefort-en-Terre

Het dorp ligt op een rotsachtige heuvel die strategisch uitsteekt boven een bosachtige omgeving afgewisseld met heidevelden. Als je zin hebt in een mooie wandeling kan je om het dorp heenlopen voordat je het betreedt. Dat is ongeveer 5 kilometer, maar trek er 2 uur voor uit. De omgeving is mooi, maar ook relatief ruig. Goede wandelschoenen zijn beslist niet overbodig.

Omgeving Rochefort en Terre

De geschiedenis

Gelet op de strategische ligging van de rots zal het niemand verbazen dat er in de 12e eeuw een kasteel werd gebouwd om de omgeving te kunnen domineren. Het kasteel werd verwoest en in de 17e eeuw herbouwd. Uit die periode dateren ook de meeste panden in het centrum van het dorp. Het kasteel herleefde pas in de 20e eeuw toen een Amerikaanse miljonair en kunstliefhebber het kocht en renoveerde. Vele kunstenaars kwamen nadien naar het mooie dorp

Lees ook:  Top 10 mooiste stranden van Europa

Een eerste indruk van het Franse bloemendorp

Rochefort en Terre is een populair bloemendorp en een toeristische trekpleister. Als je een eerste blik op het dorp werpt snap je meteen waarom. Charmant is een understatement als je de combinatie ziet van mooie panden en de bloemenpracht die overal aanwezig is. Geen huis zonder minimaal een paar mooie bloembakken en sommige huizen zijn werkelijk verborgen achter een jungle van fel gekleurde planten en bloemen.

Bloemendorp Frankrijk

Tips tijdens je verblijf in Rochefort-en-Terre

1. Le Tour de Lion

Uiteraard heeft het kleine dorp geen groot hotel. De enige optie om te overnachten in het dorp is de B&B Le Tour de Lion. Een overnachting in een dorp met slechts enkele straten lijkt wellicht overbodig, toch raden we je het aan. Het 400 jaar oude pand is misschien wel het mooiste in het dorp. In het pand zal je je ogen uitkijken. Als je geluk hebt, krijg je la chambre Napoleon toegewezen, met een prachtig uitzicht op het plein en een interieur dat je zal verbazen. Het pand heeft geen lift en de trappen zijn ook 4 eeuwen oud, dat is iets om rekening mee te houden.

2. Een avondwandeling

In de avond zijn auto’s verboden in het dorp. Een nachtleven bestaat er niet. Dat betekent voor de liefhebber dat je het hele dorp voor jezelf hebt. We wandelden op een late zomeravond een uurtje door een dorp waar geen ander mens was te zien. De verlichting benadrukte het oude centrum en de mooie kleuren die overal om ons heen waren. Dat kan alleen als je weet dat er een zacht bed op je staat te wachten in een pand dat er bij avond geheimzinnig uitziet.

6 tips Rochefort

3. De kerk in de ochtend

Op een schitterende ochtend opstaan in Rochefort en Terre is echt geen straf. Over een aantal uren zal het dorp vol zijn met toeristen, vooral Fransen. Maar in de uurtjes na het ontbijt heerst er nog stilte. De kerkdeur was al open en het oude kerkje heeft de charme van het oude Frankrijk bewaard. Nieuwsgierig openden we een deur in de kerk en kwamen terecht in een mooi verzorgde tuin. Wat kon je anders verwachten in het bloemendorp? We voelden ons wat onzeker. Was de deur wel bedoeld voor bezoekers? Snel begaven we ons naar het kasteel.

Lees ook:  Een cruise, hoe gaat dat en waar moet je rekening mee houden?

4. Het chateau van Rochefort-en-Terre

Het kasteel ligt aan de rand van het dorp. Een boog geeft je toegang tot het terrein. Helaas valt het kasteel binnen niet te bezichtigen, maar ook de buitenkant is de moeite zeker waard. Sla de kleine kapel niet over. Vanaf dat punt heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Als echte Hollanders moesten we uiteraard wel een blik werpen door de ruiten en we werden verrast door een kamer waar schilderspullen overal te zien waren. Waren deze achtergelaten in de tijd dat het kasteel een trefpunt was geweest van de artistieke wereld of een schilder uit meer recente dagen. We zullen het wellicht nooit weten.

Chateau Rochefort-en-Terre

5. Het bos

Aan de andere kant van het dorp staan wat picknick tafels in het bos dat Rochefort omgeeft. Een mooie plaats om even bij te komen van de indrukken die je inmiddels hebt opgedaan. De rust is verdwenen omdat de toeristen het dorp hebben ingenomen. Het contrast met het stille en romantische dorp van de vorige avond is enorm. Rochefort-en-Terre gevuld met een lawaaiige mensenmassa is niets anders dan vele andere trekpleisters in dit zo mooie gebied.

6. Afscheid met een ijsje

Het werd tijd om afscheid te nemen van een dorp dat alle verwachtingen had overtroffen en een van de hoogtepunten was geweest in Bretagne. Natuurlijk was er ijs te koop en met enige melancholie aten we ons muntijsje op het plein.

IJs Rochefort-en-Terre

Benieuwd naar andere mooie Franse dorpen? Bekijk dan deze gids met mooiste Franse dorpen eens.

En als je toch in Bretagne bent, dan is een uitstapje naar Normandië ook niet ver. Eerder schreven wij al eens een artikel over onze ervaringen met Mont Saint-Michel. Wat vind jij het mooiste dorp van Frankrijk? Laat hieronder een reactie achter en tip ons!

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *