Zie jij een stedentrip Barcelona wel zitten? Barcelona is vooral bekend geworden als stad van Gaudí. Deze architect heeft er dan ook zeker zijn stempel op gedrukt. Ga vooral naar de Sagrada Familia en bezoek Park Güell. Er zijn echter nog een aantal andere hotspots die wij je kunnen aanraden. Ga je mee op een virtuele wandeling door Barcelona? Misschien kun je binnenkort een bezoekje brengen aan deze fantastische stad. Barcelona is een geweldige bestemming voor een stedentrip.

Bereid je voor op jouw stedentrip Barcelona

Bereid je voor op je stedentrip Barcelona en lees je nu alvast in. Wat basiskennis over de stad, een top 15 bezienswaardigheden in Barcelona die je niet mag missen en meer over het eten en het weer in deze Spaanse stad.

Barcelona in het kort

Barcelona is de tweede stad van Spanje. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Maar Barcelona mag zich wel de hoofdstad van Catalonië noemen. Deze regio staat bekend om zijn eigenzinnigheid en Barcelona is daar een lichtend voorbeeld van. De stad is een prachtige combinatie van vroeger en nu. Historische gebouwen zijn goed bewaard gebleven, terwijl er volop ruimte is voor ontwikkeling. Bovendien heeft de stad ook nog eens een prachtig strand.

Stedentrip Barcelona

Hoe is Barcelona ontstaan?

De stad zou al 400 jaar bestaan voordat Rome gesticht werd, en wel door Hercules, een figuur uit de Griekse mythologie. De Carthager Hamilcar, vader van de bekende Hannibal, heeft de stad vormgegeven en deze Barcino hebben genoemd. Een andere verhaal vertelt echter dat Hannibal de stad heeft gesticht. Inmiddels is de naam Barcino Barcelona geworden en telt de stad meer dan 1,6 miljoen inwoners.

Top 15 bezienswaardigheden Barcelona

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Barcelona? Wij stelden een top 15 voor je samen en lichtten die daarna kort toe.

 1. Sagrada Familia
 2. Casa Battló
 3. Park Güell
 4. De Ramblas
 5. Museu Picasso
 6. Casa Milà
 7. Palau de la Música
 8. Font Magica
 9. Mercat de la Boqueria
 10. Barri Gòtic
 11. Castell de Montjuïc
 12. Port Vell
 13. Santa María del Mar
 14. Barrio de Gracia
 15. Columnas Romanos

 

1. Sagrada Familia

De Sagrada Familia is een bouwwerk van de beroemde architect Gaudí. Wat maar weinigen weten, is dat hij eigenlijk niet de eerste was die deze opdracht kreeg. In eerste instantie was de opdracht vergeven aan een andere architect, maar die werd na 2 jaar ontslagen. Gaudí zou het bouwwerk voltooien en had hiervoor tien jaar in de planning staan. Toen men echter een aantal jaar bezig was met de bouw, zag hij dat dit niet ging lukken. Hij maakte mooie, duidelijke ontwerpen en maquettes, zodat de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona ook na zijn dood voltooid kon worden. Helaas gingen deze grotendeels verloren tijdens een brand die uitbrak ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog. Omdat Gaudí een heel authentieke stijl had, was het moeilijk deze te evenaren. De oostelijke zijde is het oudst en deze past dus het meest bij zijn stijl. Let er maar eens op wanneer je omhoog kijkt naar dit imposante bouwwerk. In 2026 zal het voltooid zijn. Wellicht een idee om nu alvast je stedentrip Barcelona te plannen?

Sagrada Familia

2. Casa Battló

Casa Battló ken je wellicht al van de plaatjes. Het is een van de huizen met de vele kleurige mozaïeken die Gaudí ontwierp. Het pand kenmerkt zich vooral door de vele ronde vormen. Het lijkt wel een golvende zee in allerlei kleuren. De mozaïeksteentjes worden soms vergeleken met vissenschubben. Het gebouw werd hier neergezet in opdracht van een toenmalige textielmagnaat. De familie-business is vandaag de dag echter niet meer zo levendig als toen: het gebouw zit onder een hoge hypotheek. Maar als je je realiseert hoe hoog de prijs is die je er vandaag de dag voor neer zou tellen, is dat ook niet zo gek. Dit optrekje is ongeveer 70 miljoen euro waard.

Lees ook:  Rochefort-en-Terre, een verrassende 'citytrip' naar het Bloemendorp van Frankrijk

Casa Battlo

3. Park Güell

Eigenlijk had Güell een park om te wonen moeten worden. Dat was de intentie van de opdrachtgever, de industrieel Güell. Toch mislukte dit plan, waarschijnlijk door de eigenzinnigheid van Gaudí, die er meer een pretpark van maakte, maar ook doordat er weinig animo was om in het stadspark te wonen. Het werd een park met een knipoog naar de natuur. De een zegt dat het een voorstelling is van het aardse paradijs uit de Bijbel, de ander zegt dat het goddelijke inspiratie was die Gaudí dreef. Wat het ook was, vandaag de dag is het een van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona. Voor het park moet je tegenwoordig entree betalen, maar dat is het meer dan waard. Deze bijzondere mozaïekvoorstellingen zie je alleen in Barcelona.

4. De Ramblas

Het is oppassen geblazen voor zakkenrollers, maar tijdens je stedentrip naar Barcelona moet je de Ramblas zeker gezien hebben. Het is de drukste straat van de stad en er zijn talloze straatartiesten te vinden, waaronder muzikanten en levende standbeelden. Je kunt hier eigenlijk bijna niet door lopen zonder een bosje bloemen te kopen bij een van de plaatselijke stalletjes. Wanneer je de straat helemaal volgt, zal je talloze beroemde pleinen tegenkomen, zoals het Plaça Reial. Vergeet ook zeker niet te genieten van de tapas die hier geserveerd worden.

5. Museu Picasso

Gaudí is niet de enige beroemdheid die Spanje heeft voortgebracht. Ook Pablo Picasso is wereldberoemd geworden. Hij was een kunstschilder en werd bekend vanwege zijn geheel eigen stijl. Vooral zijn kubistische schilderijen werden erg beroemd. Picasso woonde een groot deel van zijn leven in Barcelona en het is dan ook niet zo gek dat dit museum vol hangt met zijn werken. Wist je dat hij ook sieraden ontwierp?

6. Casa Milà

Dit golvende gebouw zal je vast en zeker ook niet onbekend voorkomen. Ook dit is een werk van de architect Gaudí. Het appartementencomplex werd gebouwd in opdracht van de adellijke familie Milà. Deze familie financierde de bouw van de appartementen. Ook bij dit ontwerp zie je de golvende vormen terug. Vandaag de dag zijn er allerlei tentoonstellingen en activiteiten.

Casa Mila

7. Palau de la Música

Een van de mooiste concertgebouwen ter wereld zien? Bezoek dan zeker eens het Palau de la Música Catalana. Dit gebouw in Barcelona werd in 1908 voltooid en ziet er niet alleen mooi uit, maar de akoestiek is er ook geweldig. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je om je heen kijkt, zal je allerlei bekende componisten zien, zowel aan de buitenzijde als binnen. Je ziet op de gevel een beeld waarop het Catalaanse volkslied, Els Segadors, uitgebeeld wordt. Er zijn meer dan 2000 zitplaatsen en de zaal is nog steeds in gebruik. Beslist een aanrader tijdens je stedentrip Barcelona!

8. Font Magica

Wanneer je foto’s bij avond ziet van Barcelona, zal je zeker de Font Magica een keer langs hebben zien komen. Deze fontein ziet er dan ook echt magisch uit bij avond, omdat deze schitterend verlicht wordt. Er zijn lichtshows, maar ook muziekshows en het is hier ’s avonds ook altijd een drukte van belang.

Magische fontein

9. Mercat de la Boqueria

De Mercat de la Boqueria of Mercat de Sant Josep is eveneens gevestigd aan de Ramblas. Hier proef je echt de smaken van Catalonië. Maar ook de geuren zijn typerend voor deze plaats. Het is een versmarkt die al sinds de 13de eeuw bestaat. Je vindt er enorme Spaanse hammen, verse vis, kaas, tapas, maar ook snoepgoed en verse fruitdranken.

Mercat Barcelona

10. Barri Gòtic

Barri Gòtic is de oude wijk, waar je eigenlijk al beland bent als je de Sagrada Familia gaat bezoeken. Maar we wilden de wijk toch even apart benoemen, omdat je hier zeker meer tijd zou moeten doorbrengen tijdens je stedentrip Barcelona. Er staan fantastisch mooie gebouwen en de straten ademen nog helemaal de sfeer van vroeger uit. Sommige bouwwerken dateren nog uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Bijzonder om te zien!

11. Castell de Montjuïc

Het Castell de Montjuïc heeft zijn naam te danken aan de berg waarop dit kasteel gebouwd is. Het werd gebouwd als een militair kamp, maar vandaag de dag is het vooral een toeristische trekpleister. Het dateert al uit 1640 en daardoor is de toren echt authentiek. In de zomer wordt hier een openluchtbioscoop gehouden. De films worden daarbij op de muur van het kasteel weergegeven. Bijzonder! De naam van deze happening is Sala Montjuïc. Je kunt het kasteel bereiken via een kabelbaan.

Lees ook:  6 bezienswaardigheden boven de poolcirkel

12. Port Vell

Port Vell is een deel van de haven van de stad en wel het oudste deel. Een heerlijke tijdsbesteding wanneer je op stedentrip in Barcelona bent. Het is dan wel ietwat vervallen, maar de sfeer is er fantastisch en je kijkt lekker uit over het water. Het Maremàgnum, een winkelcentrum, is waarschijnlijk de grootste trekpleister, maar je vindt aan de haven ook het grootste aquarium van Europa. Perfect voor een van die regenachtige dagen, maar ook een ideaal uitstapje met kinderen. Wil je je kids een leuke reisgids geven over Barcelona, kijk dan eens naar ´Lonely Planet – verboden voor ouders – Barcelona’.

Port Vell

13. Santa María del Mar

Wanneer je het boek ‘De kathedraal van de zee’ van Ildefonso Falcones hebt gelezen, of de Netflix-serie La Catedral del Mar hebt gezien, dan wil je de Santa María del Mar zeker bezoeken. Om en in deze kerk speelt dit verhaal zich namelijk helemaal af. Het is gebouwd in de typisch Catalaanse stijl. Bijzonder om te zien zijn de deuren. Hier staan de werkers afgebeeld: de stenensjouwers die zoveel voor de bouw van de kerk betekend hebben. Hoeveel, dat zal je pas beseffen wanneer je het boek leest of de miniserie op Netflix kijkt.

14. Barrio de Gracia

De wijk Barrio of Barri de Gracia ligt dichtbij de Sagrada Familia en Park Güell. Het wordt ook wel de gezelligste wijk van Barcelona genoemd. Dat maakt al wel duidelijk dat hier voldoende terrasjes te vinden zijn om even neer te strijken. Ook barretjes waar je tapas kunt eten, zijn hier volop te vinden. Het Plaça del Sol is een populair plein, niet alleen wanneer de zon schijnt, maar ook wanneer die al onder is. Maar er zijn ook talloze boetiekjes waar je lekker kunt shoppen en de sfeer van Barcelona kunt proeven.

15. Columnas Romanos

Het wordt ook wel de vergeten bezienswaardigheid van Barcelona genoemd: de Columnas Romanos. Je moet hiervoor wel een bezoek brengen aan het historisch museum van Barcelona, maar entreegeld hoef je voor de Columnas Romanos niet te betalen. De pilaren waren onderdeel van de tempel van Augustus. De pilaren werden begin vorige eeuw helemaal opgeknapt en zijn nu nog een knap staaltje werk van de vroege Romeinen. Indrukwekkend dat dit bewaard is gebleven!

Eten in Barcelona: onze tips

Goedkoop eten in Barcelona zal beslist wel lukken, want het is hier een stuk voordeliger dan in Nederland en België. Natuurlijk moet je beslist een keer tapas eten tijdens je stedentrip Barcelona, maar er is meer te krijgen dan alleen tapas.

De drie beste restaurants van Barcelona:

 1. Los Caracoles
 2. El Nacional
 3. Cervecería Catalana

Tapas Barcelona

Wat voor weer is het in Barcelona?

Barcelona ligt in het noordoosten van Spanje, aan de Middellandse Zee. Er heerst een mediterraan klimaat: de zomers zijn er warm en de winters zacht. Er valt zelden regen in Barcelona, maar als het er regent, dan regent het meestal flink. In de winter kan er wat sneeuw vallen. In de zomermaanden hoef je niet gek te kijken als het kwik 40 graden Celsius bereikt, maar de gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden Celsius. Ideaal om regelmatig naar het strand te gaan dus. Op zoek naar meer inspiratie over stranden, dan kun je ons artikel over de mooiste stranden van Europa eens bekijken.

Barcelona met kinderen

Barcelona is een prachtige locatie voor een stedentrip met kinderen. De stad heeft voor jong en oud veel te bieden en kinderen zullen zich dan ook niet snel vervelen hier. In Park Güell zijn bijvoorbeeld volop speeltoestellen te vinden, zodat ze niet alleen de architectuur kunnen bewonderen, maar ook lekker even kunnen ravotten. Meer tips voor Barcelona met kinderen? Op Reiskoe.nl vind je uitgebreide informatie over Barcelona met kinderen.

Vervoer in Barcelona

In Barcelona kun je gebruikmaken van de metro, de stadsbus en de tram, maar er zijn meer mogelijkheden dan alleen het openbaar vervoer. Een taxi is uiteraard altijd een optie, maar spreek dan wel altijd van tevoren een prijs af. Wist je overigens dat fietsen in Barcelona ook heel populair is?

Tips voor een stedentrip Barcelona

Na het lezen van al deze informatie heb je vast al voldoende inspiratie opgedaan voor je stedentrip in Barcelona. Ben je al eens in deze mooie Spaanse stad geweest en heb je nog tips die je met ons wilt delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

11 reacties

 1. Heerlijk om weer even alles te lezen over Barcelona. Ik krijg zoveel zin om weer het vliegtuig in te stappen! Gelukkig heb ik deze stad al twee keer mogen bezoeken. Grappig dat je Gaudí uitlicht, aangezien ik op de basisschool een werkstuk heb geschreven over deze grootheid.

 2. ik vond het een heelmooie stad en zou graag nog een keer gaan. Ik besloot uit te zoeken f het met de trein kan. Ik vind het belachelijk om het millieu zo te vervuilen voor een stedentripje, hoe leuk dat tripje ook voor mij is… je kan gerust met de trein, maar jongens…wat is dat duur

 3. Interessant! Ik ben zelf een dag in Barcelona geweest, jaren geleden. Ik zou heel graag nog eens willen gaan en er meer tijd doorbregen. Sinds ik in Spanje woon (wel helemaal aan de andere kant van het land) lijkt me dat een realistisch plan voor de nabije toekomst, als we weer mogen reizen dan 😉

 4. Oh ik ben zo dol op Barcelona. Mocht je nog een tip hebben om er naartoe te reizen zonder te vliegen hoor ik het graag. Mijn vriendin woont er sinds een paar jaar, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik in principe niet meer wil vliegen. Barcelona is dan iets lastiger te bereiken denk ik…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *