De hoofdstad van Malta heet Valetta en heeft een oppervlakte van 0,6 km2. De lengte van de oude stad is 1 kilometer en de breedte 600 meter. Hier wonen 6.000 mensen en je vindt er diverse bezienswaardigheden. Overigens woont 90% van de bevolking in de buurt van de hoofdstad (400.000 mensen). Uiteraard is het er altijd druk en is het verstandig om een bezoek goed te plannen. Maar maak je geen zorgen. Ook elders op het eiland is het goed toeven.

De geschiedenis van Valetta

Het is onbekend hoe lang er al mensen wonen op Malta. De resten van de megalithische tempels dateren van 3.600 tot 2,500 voor Christus. Door de strategische ligging in de Middellandse zee was Malta een gewilde prooi voor zeevarende volkeren in het gebied. Na de Feniciërs kwamen de Carthagers en vervolgens de Romeinen. Na de val van het Romeinse rijk namen de Vandalen het over en die werden weer verjaagd door Arabische moslims.

In de 11e eeuw namen de Normandiërs het eiland in. Eerst gedoogden ze de moslims, maar in de loop der jaren werden deze verdreven. Keizer Karel V schonk het eiland aan de Johannieter Orde die later ook de Maltezer orde zou worden genoemd. Een voorwaarde was dat er een uitkijk op het eiland werd gevestigd en forten zouden worden aangelegd ter bescherming van de strategische positie. Hiervoor werd de omgeving van Valetta gekozen. 

In de tweede helft van de 19e eeuw veroverde Napoleon het eiland ter voorbereiding op zijn veldtocht in Egypte. Na de val van Napoleon namen de Britten het over. In de Tweede Wereldoorlog werd Valetta heftig gebombardeerd. Het eiland werd in 1964 onafhankelijk.

Hoe kom je in Valetta?

Het vliegveld van Malta ligt op 18 kilometer van Valetta, de vlucht vanaf Schiphol  duurt ongeveer 2 uur. Met de auto (taxi) of de bus kost het 15 minuten om de stad te bereiken. Er zijn geen snelwegen op Malta maar met de bus kan je overal goed komen.

Malta is ook een populaire bestemming voor cruiseschepen en in de zomer komt er iedere dag wel een schip aan in Valetta. In de zomer is Valletta dan ook dagelijks erg druk en de beste tijd voor een bezoek is vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Lees ook:  Cyprus, het eiland van de liefde
Valetta bezienswaardigheden

Een paar weetjes over Valetta

  • Malta heeft – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – ook een aantal mooie zandstranden. Deze liggen echter afgelegen en je moet er moeite doen om er te komen.
  • Malta is lid van de EU en je kan er met euro’s betalen.
  • Als voormalige Engelse kolonie is Engels een voertaal op het eiland.
  • De Maltese keuken kent Engelse invloeden, maar er zijn ook traditionele gerechten te bestellen.

10 mooie bezienswaardigheden in Valetta

Je hoeft er niet ver voor te lopen indien je in de oude stad bent. Alle bezienswaardigheden liggen op een kleine oppervlakte.

1. Sint-Janscokathedraal

De kathedraal staat midden in Valetta, dateert uit de 16e eeuw en is binnen ongelooflijk rijk versierd. Het topstuk is een schilderij van Caravaggio: de onthoofding van Johannes. De schilder heeft het doek in rode verf gesigneerd als symbool voor het bloed van Johannes. De kathedraal wordt al gedurende vele jaren gerenoveerd. Alle bezoekers aan Valetta melden zich hier, dus hou rekening met extreme drukte.

2. Lower Barrakka Gardens

Een tuin in Valetta is gelet op de geringe oppervlakte een bijzonderheid. Het is een openbare tuin waar je gedurende het gehele jaar wel iets in bloei staat maar verwacht geen botanische bijzonderheden. De tuin ligt dicht bij de haven en hierop heb je een goed uitzicht. Om 12 uur en 4 uur klinkt er hier een kanonschot. De saluting battery werd vroeger gebruikt om oorlogsschepen te begroeten. Indien je dit van dichtbij wilt zijn, moet je daarvoor een kleine vergoeding betalen.

3. Upper Barrakka garden

Eigenlijk is de omschrijving ‘garden’ niet juist. Het is een uitkijkpunt, maar beslist de moeite van een bezoek waard. Hier heb je een prachtig zicht op de haven. Op het diepblauwe water van de Middellandse Zee is ook altijd activiteit. Een perfecte plaats om weg te dromen.

4. Archeologisch museum

Indien je de megalithische tempels op het eiland hebt bezocht, is een bezoek aan het museum eigenlijk een must. Hier zie je de rijke vondsten die de opgravingen hebben opgeleverd. Onder andere beeldjes die millennia oud zijn en onvergelijkbaar met iets anders op de wereld.

Lees ook:  Stedentrip naar Barcelona, de stad van Gaudí

5. Grandmaster Palace

Dit schitterende paleis werd in 1571 gebouwd voor de grootmeester van de Maltezer orde. Momenteel is het in gebruik als werkruimte voor de president. Het interieur is onbetaalbaar  met fresco’s van Matteo Perez d’Aleccio en met schilderingen van Nicolau Nasoni. Informeer ter plaatse naar een mogelijke rondleiding.

6. Casa Rocca Piccola

Een paleis met een tuin, dat is zeer bijzonder in deze stad met zo weinig ruimte. Maar de tuin is beslist de moeite waard, evenals het pand. Het paleis werd in de 16e eeuw gebouwd voor Don Pietro de la Rocca, admiraal en grootmeester van de Maltezer orde. Alles werd uit de kast gehaald om te wedijveren met paleizen in Italië. Pand en tuin zijn te bezichtigen.

7. Royal Opera House

Het is een hele prestatie dat dit moderne gebouw niets afdoet aan de oude stad Valetta. Dat komt wellicht ook door de bescheiden architectuur en de keuze voor de uitvoering in zandsteen. Toch is niet iedereen blij met dit pand. De binnenkant is overigens zeer modern.

8. Fort Sint-Elmo

Dit is het bekendste fort dat de Maltezer orde heeft gebouwd om de grote haven van de stad te beschermen. Het heeft een ster-vorm en is al goed zichtbaar vanaf zee. De bouw is begonnen na het beleg door Arabische moslims in 1565. Het fort is nu grotendeels in gebruik als nationaal historisch museum. Het geeft onder meer inzicht in de conflicten waarin Malta werd betrokken en dat waren er zeer vele.

9. Grand Harbour

Dit is de beroemde haven van Valetta. Overigens heeft de stad aan de andere kant ook nog een kleinere haven. In de zomer liggen hier de enorme witte cruiseschepen en zeewaardige jachten van miljardairs in het blauwe water te schitteren. Een tochtje met een traditioneel bootje, een zogenaamde dghasja is de beste manier om de haven te bewonderen. Bovendien kan je daarna een bezoek brengen aan de Three Cities.

10. Three Cities

De Three Cities van Malta worden ze genoemd:  de versterkte steden Vittoriosa, Senglea en Cospicua, die tegen Valletta aanliggen. Vittoriosa werd in de middeleeuwen gebouwd. De andere twee zijn aangelegd door de Maltezer orde in de 16e en 17e eeuw ter extra bescherming van het eiland. De steden liggen aan de overkant van de Grand Harbour en zijn goed bereikbaar vanaf het water.

https://nl.pinterest.com/pin/555350197814631336/


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *