Één van onze favoriete activiteiten tijdens de vakantie is wandelen. Het is de perfecte manier om nieuwe stukjes natuur te ontdekken en om mentaal tot rust te komen. Nu hebben we in Nederland veel geluk met honderden wandelroutes en -gebieden, wat betekent dat we elke vrije dag een nieuw stukje bos, heide, duin of strand kunnen ontdekken. Dit keer gingen we op pad naar Esbeek in Noord-Brabant, om de Andreas Schotel Route te volgen. Wandel je met ons mee tijdens je vakantie in eigen land?

Wie was Andreas Schotel?

Andreas Schotel (1896 – 1984), geboren in Rotterdam, maakte gedurende zijn leven veel prachtige etsen, waarin vooral de Noord-Brabantse landarbeiders en boeren centraal stonden. Hij leek een echte passie te hebben voor de landarbeiders in Esbeek en omstreken, waar hij de zomers doorbracht met zijn gezin.

Ontmoeting met de meester Andreas Schotel

Het zomerhuisje waarin het gezin verbleef was eigenlijk een tuinhuisje van maar 2 bij 2 meter dat in de Esbeekse bossen werd geplaatst in 1923. Het is inmiddels een klein stukje verplaatst en is nog steeds te bezoeken. 

Een echte kunstcriticus kan het natuurlijk beter omschrijven, maar in mijn ogen uitte Andreas Schotel zijn respect voor de hardwerkende landarbeiders via zijn etsen. Tegenwoordig is het een prachtige manier om terug te kijken op hoe er bijna een eeuw geleden op het land werd gewerkt.

De Stichting Vrienden van Andreas Schotel zorgt er sinds 1981 voor dat de kunstenaar de erkenning krijgt die hij verdient. Zij hebben ons ook nog een paar extra foto’s gestuurd voor dit artikel, die je samen met onze foto’s een goed beeld geven van wat deze mooie wandelroute je te bieden heeft. 

Ontdek deze mooie regio ook op de MTB: De leukste MBT-routes in Noord-Brabant

Zomerhuisje van Andreas Schotel
Het zomerhuisje van Andreas Schotel

De Andreas Schotel Route

Om bepaalde etsen van Andreas schotel te ontdekken, is de speciale wandelroute de beste optie. Deze begin je bij het museum in Esbeek, in Café Schuttershof, mits dit geopend is. Tijdens je bezoek aan het museum bewonder je meteen al een aantal prachtige werken van de kunstenaar. Haal hier ook je routebeschrijving op, of download deze op de site van de Vrienden van Andreas Schotel

Lees ook:  Vakantie-ideeën Nederland 2022: coronaproof op vakantie
Het Andreas Schotel Museum
Het Andreas Schotel Museum

Een andere optie is om elke dag naar een ander kunstwerk te gaan kijken, en daar rond te wandelen. Dit was voor ons de ideale manier om de kerstvakantie door te brengen. 

De gehele rondwandeling is 10 km, maar je kunt ook een kortere versie van 3 km lopen. Deze tweede optie is fijn voor een wandeling met de kinderen. Onderweg kom je verschillende etsen van Andreas Schotel tegen, maar ook kunstwerken die een stuk recenter zijn. Deze zijn gemaakt door verschillende kunstenaars die geïnspireerd zijn door de mooie etsen. 

Kunst langs de Andreas Schotel Route

Wij hebben stukjes van de Andreas Schotel Route gelopen op meerdere dagen, en dus helaas niet alle kunst ontdekt. Tijdens een volgende wandelvakantie komt hier vast en zeker verandering in. Hier geven we dus een aantal voorbeelden van wat je tijdens je wandeling tegenkomt. 

Het Broekeling

De eerste ets die we ontdekten was ‘Verroeste pk’s’ met een sculptuur van Hannes Verhoeven. Vanaf hier steek je de weg over en ga je het bos in, naar Natuurbelevingspad het Broekeling, waar je een mooie wandeling van zo’n 2 kilometer om het water maakt. Onderweg kom je de ‘Baadster in Broekeling’ tegen, ook een sculptuur van Hannes Verhoeven.

We maakten hier ook een wandeling in de winter, nadat het had gesneeuwd.

Het Broekeling

Op de schildersezel ontdek je de ets die als inspiratie diende voor het kunstwerk. Een stukje verder vind je een ets van ‘de bijenstal’. 

Het Broekeling

De Melkfabriek

Niet ver van het Broekeling staat één van de meest bekende kunstwerken langs de route: ‘De Melkfabriek’. Zodra je het pad inloopt kun je het niet missen, de enorme koe gemaakt van staal en eikenhout. Je kunt via het hoofd van de koe het kunstwerk in, wat natuurlijk vooral voor kinderen een geweldige belevenis is.

De Melkfabriek Andreas Schotel

Ontmoeting met de meester

De grote koe is zeer indrukwekkend, maar de sculptuur ‘Ontmoeting met de meester’ heeft toch ook wel iets heel speciaals. Het beeld is maar liefst 5,5 meter hoog, en is van twee kanten te bekijken. Vanaf de weg zie je de rug van de kunstenaar, en kijk je met hem mee naar de prachtige natuur die zich voor hem uitstrekt.

Lees ook:  10 leuke steden in Nederland voor een weekendje weg
Ontmoeting met de meester Andreas Schotel

Als je de Andreas Schotel wandelroute volgt kom je vanzelf op landgoed De Utrecht, waar je het beeld al van veraf ziet staan. Vanaf deze kant neem je de plaats in van de voormalige landbouwmedewerkers, en lijkt het of de kunstenaar jou aan het tekenen is. 

Ontmoeting met de meester Andreas Schotel

Stellingzagen

Dit kunstwerk staat niet ver van ‘Ontmoeting met de meester’ en ‘De Melkfabriek’, tussen de grote rotonde en de houthandel. Het valt misschien wat minder op dan de andere sculpturen, dus houd je ogen goed open. 

Stelling zagen

Of je nu de kunst van Andreas Schotel wil ontdekken of gewoon een mooie wandeling door de natuur in Noord-Brabant wil maken, deze wandelroute staat zeker op onze lijst met aanraders! 

Ga jij graag wandelen in Noord-Brabant of ergens anders in Nederland? Laat het ons weten via de opmerkingen.

Wil je na je wandeling op de bank duiken en alvast dromen over je volgende vakantie? Bekijk dan onze Top 5 Reisboeken.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Overnachten in de buurt van de Andreas Schotel Route

Omdat je op veel leuke plekken kunt wandelen en fietsen in de buurt van Hilvarenbeek en Esbeek is het wellicht interessant om een paar dagen in de regio te overnachten. Het Safari Resort van de Beekse Bergen is hiervoor de ideale locatie. Overnacht in de buurt van de indrukwekkende dieren en ga ook een dagje op safari. Dit kan allemaal in ons mooie Noord-Brabant.


Een deel van de foto’s in dit artikel is afkomstig van Stichting Vrienden van Andreas Schotel.

Andreas Schotel route

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hier op klikt en iets bestelt of boekt ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaalt gewoon het normale bedrag.

Misschien vind je dit ook leuk:

5 reacties

  1. Leuk, deze wandeling. Ik kende de goede man niet, maar het lijkt wel een leuke route, zo met al die beelden langs de kant van de weg. Mocht ik binnenkort weer eens in Brabant zijn …

  2. Dit zouden de kinderen hier super fijn vinden. Vooral die koe. We hebben ooit eens een wandeling gedaan in België in Ellezelles. Daar was ook zo een kunstroute en ze vonden het geweldig allemaal die beelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *