Momenteel wordt een documentaire over de Beatles van Nick, Simon en Kees uitgezonden via de publieke omroep. Dat zal niet ieders smaak zijn, maar het geeft wel een goede indruk hoezeer de groep verbonden was met de stad en hoeveel locaties daarvan nog kunnen worden bezocht. Ben je een Beatle-fan, dan is Liverpool natuurlijk een must. Maar ook als je houdt van steden met een heel eigen karakter is deze havenstad echt iets voor jou. Als je veel bezienswaardigheden wilt zien, kies dan voor een lang weekend.

De geschiedenis van Liverpool

Liverpool betekent zoiets als plas of kreek met modderig water. De stad ligt in het noord-westen van Engeland aan de noordzijde van de rivier Mersey. In 1207 maakte Koning Jan zonder Land een Borough of burcht van het dorp. Maar in de volgende eeuwen groeide Liverpool nauwelijks. Pas in de 18e eeuw kwam de bloei maar op een duistere manier. Liverpool werd het absolute centrum voor de slavenhandel naar de VS. Meer dan 40% van de totale handel en praktisch het gehele aandeel van de Britten hierin, liep via Liverpool. 

Na het einde van de slavenhandel nam de havenfunctie weer af. Inmiddels was Liverpool een echte stad geworden en kreeg het stadsrechten in 1880. De stad raakte in verval maar rond de jaren 60 van de vorige eeuw kreeg Liverpool weer bekendheid door de Mersey-beat. De belangrijkste vertegenwoordigers hiervan waren de Beatles. Vandaag de dag is Liverpool een bruisende, moderne stad met 500.000 inwoners (800.000 inclusief voorsteden)l Er is weinig zware industrie en toerisme is een belangrijke bron van inkomsten.

Liverpool

Hoe kom je in Liverpool?

Je kunt op verschillende manieren naar Liverpool reizen, bijvoorbeeld per vliegtuig, trein of boot.

Vliegtuig

Liverpool heeft een vliegveld op ongeveer 16 kilometer van het centrum. Het is echter voordeliger om via Manchester te vliegen. Beide vliegvelden hebben een directe treinverbinding met het centrum van Liverpool.

Trein

Via Eurostar kan je vanuit Amsterdam of Rotterdam rechtstreeks naar Londen. Daar stap je over op een regionale trein naar Liverpool. De reis duurt ongeveer 7 uur.

Lees ook:  Deze bestemming is nu geschrapt van de Werelderfgoedlijst

Boot/trein

Er is geen rechtstreekse bootverbinding vanuit Nederland of België naar Liverpool. Wil je met de eigen auto dan zal je vanuit een andere haven naar je bestemming moeten reizen.

Overnachten in Liverpool

Overnachten in Liverpool? Een aanrader is bijvoorbeeld Hotel The Resident.

Booking.com

Wat moet je gezien hebben in Liverpool?

Hieronder staan de meest bekende bezienswaardigheden van Liverpool.

1. The Fab four

Uiteraard kan je met een gidsje zelf aan de slag, maar de ‘Beatles-story’ is de beste manier om meer te weten te komen over de 4 meest beroemde inwoners van de stad. De Tour omvat de woningen van hef viertal op het moment dat ze de band vormden die een van de meest invloedrijke ter wereld zou worden. Ook voert deze langs alle kunstwerken en andere herinneringen aan de Beatles. Uiteraard is er een muzikale reis, inbegrepen met de meest bekende hits. Voor iedere fan een must.

Wat moet je gezien hebben in Liverpool 10 bezienswaardigheden

2. Anglican Cathedral

Liverpool werd pas laat een echte stad en de kathedraal is dan ook in de 19e eeuw gebouwd. Dat heeft 74 jaar geduurd en het resultaat mag er ook beslist zijn. De kathedraal omvat ook een giftshop en een restaurant. De uitkijktoren kan beklommen worden en geeft een prachtig uitzicht over de stad en de Mersey.

3. Town Hall

Een van de mooiste historische gebouwen in Liverpool is Town Hall, gelegen aan Highstreet. Van buiten is het al een plaatje. Het pand is nog gedeeltelijk in gebruik voor de gemeenteraad en er is een speciale zaal bestemd  voor bruiloften. Dagelijks zijn er rondleidingen in het gebouw. Reserveer voor de zekerheid online via de site van het gebouw.

4. Metropolitan Cathedral

Ook deze kathedraal is van relatief recente datum. De bouw van deze katholieke kerk begon in 1962 en duurde 5 jaar. Zowel buiten als binnen is te zien dat dit het toonbeeld is van kerkelijk design in moderne tijden. Samen met de Anglicaanse kathedraal heeft Liverpool daarmee een aanbod voor toeristen dat vrijwel uniek is in de wereld.

5. Albert Dock

De haven van Liverpool heeft een besmet slavernijverleden, maar daar is nu weinig meer van te zien, Albert Dock herbergt onder andere  het Tate Liverpool museum en het Merseyside Maritiem Museum. Het is nu een van de hipste en chiqueste wijken van de stad met overal horeca. De plaats om een terrasje te pikken.

Lees ook:  Wat is duurzaam reizen? - Tips voor een duurzame vakantie
Albert Dock

6. The Walker

De voormalig burgermeester en bierbrouwer Walker richtte dit museum op in 1877. Het bevat een van de meest bijzondere kunstcollecties in heel Groot-Brittannië. Naast Engelse kunst is er ook een groot aantal werken van Italiaanse en Nederlandse meesters uit de renaissance, Rembrandt ontbreekt hier ook niet. Voor de liefhebbers van beeldhouwwerken is er een aparte afdeling met sculpturen van de grootste meesters.

7. Port of Liverpool building

Aan dit gebouw valt af te lezen hoe succesvol de haven eens is geweest, Her gebouw met de ronde koepel doet meer denken aan een paleis dan het kantoor voor een havenbestuur. Vandaag de dag maken een paar grote bedrijven gebruik van het prachtige pand. Je vindt het pand aan Pier Head, een mooie plaats voor een wandeling.

8. Echo Arena

De band met muziek is er nog steeds voor Liverpool en alle groten in de sector hebben opgetreden in deze arena. Aan de rand van de Arena ligt een congrescentrum dat een trekpleister is geworden voor toeristen vanwege de zeer bijzondere vormgeving. Het pand is sporadisch toegankelijk voor bezoekers Informeer ter plaatse.

9. Waterfront

Langs de kade kan je een aantal prachtige gebouwen bewonderen. Het bekendste is het Royal Liver Building. Buiten het gebouw zitten de twee Liver vogels die waken over de stad. Mochten ze ooit wegvliegen dan zal Liverpool ophouden te bestaan. Je kan de vogels van dichtbij bekijken. Wil je ook het pand van binnen bewonderen, dan moet je een online reservering boeken.

10. Liverpool FC

De ‘Reds’ van Liverpool FC zijn de voetballers van de stad al zijn de supporters van Everton het daarmee niet eens. Ieder jaar is er dan ook de Merseyside derby waarin het er hard aan toegaat. Voor een neutrale toeschouwer is Liverpool duidelijk de bekendste ploeg met grote successen op nationaal en internationaal vlak. Bijzonder is dat Liverpool FC in 1892 is opgericht door John Houlding, omdat hij niet meer welkom was bij Everton. Het stadion kan je via een rondleiding bezoeken en dan kom je zelfs in de kleedkamer van de voetbalmiljonairs. Ook het uitzicht over de stad is de moeite waard.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *