Van plan om binnenkort een bezoekje te brengen aan Den Bosch? Den Bosch wordt ook wel ’s-Hertogenbosch genoemd. Een hele mond vol, maar die naam komt wel degelijk ergens vandaan. Vroeger maakte de stad namelijk onderdeel uit van Hertogdom Brabant. De stad wordt al veel langer Den Bosch genoemd dan ’s-Hertogenbosch, maar momenteel probeert men om iedereen zo ver te krijgen de stad toch bij de officiële naam te noemen.
Inhoudsopgave
Wat betekent ’s-Hertogenbosch?
Letterlijk betekent ’s-Hertogenbosch ‘bos van de hertog’. De afkorting Den Bosch is niet meer dan een benaming die in de volksmond gebruikt wordt. In allerlei andere landen wordt ook de vertaalde versie van ’s-Hertogenbosch gebruikt. De Fransen noemen de stad bijvoorbeeld Bois-le-Duc, de Duitsers duiden de stad aan met Herzogenbusch en de Italianen gooien het op Boscoducale. De stad heeft nog twee andere namen, namelijk Moerasdraak en Oeteldonk. De naam Moerasdraak heeft ’s-Hertogenbosch te danken aan de Tachtigjarige Oorlog, toen de stad als onneembaar werd gezien. Oeteldonk is de carnavalsnaam van de stad.
Een dagje Den Bosch
Wanneer je een dagje Den Bosch op de agenda hebt staan, zal je je zeker niet gaan vervelen. Den Bosch is een stad waar je ook gerust een weekend of een midweek door kunt brengen. Bovendien zijn de locals heel gastvrij, dus de ingrediënten om het gezellig te maken zijn aanwezig. Natuurlijk hoort daar ook een echte Bossche bol bij. Tegenwoordig kun je vrijwel overal in het land Bossche bollen bij de lokale bakker kopen, maar geen enkele Bossche bol is zo lekker als die van de echte Bossche bakker Jan de Groot.
Stadswandeling Den Bosch
Wil je de stad optimaal leren kennen? Dan is een stadswandeling Den Bosch vast iets voor jou. Via de ANWB kun je een gratis stadswandeling Den Bosch downloaden waarbij je de meeste hoogtepunten uit de stad passeert. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die we later nog verder uit zullen lichten.
- De Sint-Janskathedraal
- De Markt
- Jheronimus Bosch Art Center
- Noord-Brabants Museum
- De Binnendieze
- Korte Putstraat
- Bastionder
- Stadhuis Den Bosch
- Bakkerij Jan de Groot
- Zoete Lieve Gerritje (Uilenburg)
Wanneer je vanaf het station naar de Sint-Janskathedraal loopt, zal je diverse bezienswaardigheden van Den Bosch gewoon onderweg al tegenkomen. De bezienswaardigheden van Den Bosch zullen we in een los artikel nog verder beschrijven. Houd onze website dus in de gaten als je hier nieuwsgierig naar bent!
Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.
Is Den Bosch een vestingstad?
Is Den Bosch een vestingstad, net als bijvoorbeeld Heusden en Woudrichem? Ja, Den Bosch is eveneens een vestingstad met stadswallen. Sommige vestingwerken kun je nog steeds bewonderen, bijvoorbeeld vlakbij de Parade.
Rondvaart Den Bosch
Zeker bij mooi weer zal je niet kunnen wachten om aan boord te stappen van een rondvaartboot in Den Bosch. De Binnendieze is misschien wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden en zo zie je de stad eens op een heel andere manier. Het voordeel van een rondvaart is ook dat deze met gids is. Natuurlijk kan die je allerlei weetjes vertellen die je anders nooit te horen had gekregen. Hij weet bijvoorbeeld precies wanneer je langs de kelders van het stadhuis vaart en wanneer je onder de Grote Markt doorgaat. Je kunt zelfs kiezen voor een rondvaart waarbij je het donkere, griezelige Hellegat passeert. Af en toe zal je zeker moeten bukken om je hoofd niet te stoten. Een rondvaart door Den Bosch vinden wij zeker een aanrader!
Waar begint de rondvaart Den Bosch?
Er zijn verschillende opstappunten, maar het is het meest waarschijnlijk dat je in de straat Uilenburg start, vlakbij het station. De opstapplaats is echt op loopafstand van het station, maar je kunt ook in de buurt eenvoudig parkeren.
Parkeren in Den Bosch
Waar kun je parkeren in Den Bosch? Er zijn verschillende mogelijkheden voor parkeren in Den Bosch. Er zijn een aantal Q-park parkeergarages, Q-Park Arena is een heel bekende parkeergarage. Parkeergarage Stationsplein is een logische keuze als je met mensen afspreekt die met de trein komen, omdat je hierbij echt onder het station parkeert. Parkeergarage Wolvenhoek is een relatief kleine parkeergarage, vlakbij de Parade. Houd je niet zo van parkeergarages? Dan kun je bijvoorbeeld voor de Van der Does de Willeboissingel kiezen. Hoeveel kost parkeren in Den Bosch? Dit hangt af van de plaats waar je gaat parkeren, maar doorgaans betaal je zo tussen de € 2 en € 4 per uur.
Wat mag je niet missen in Den Bosch?
Waar is Den Bosch nu echt bekend van? Waarschijnlijk zullen de meeste mensen zeggen: de Bossche bollen, ook wel chocoladebollen genoemd. Dit gebak haal je bij bakker Jan de Groot, vlakbij het station. Je zal de winkel snel genoeg herkennen aan de lange rij voor de deur. Zeker tijdens de spitsuren is het hier erg druk, want de winkel zit vlakbij het station. Overigens kun je op de meeste terrassen in Den Bosch ook zeker een Bossche bol bestellen. Liefhebber van chocolade en bonbons? Probeer dan zeker de Bossche kus eens.
Hoe ver is het reizen van Amsterdam naar Den Bosch?
Hemelsbreed is het ongeveer 80 km van Amsterdam tot Den Bosch. Het centraal station in Den Bosch is vlakbij het centrum, na een paar minuten lopen kom je de eerste winkels al tegen. Met de trein kost het je ongeveer 1 uur om van Amsterdam in Den Bosch te komen. Met de auto is dit uiteraard afhankelijk van de drukte op de weg, maar als het meezit, kun je ook rekenen op een ruim uur.