Weleens een vakantie in Albanië overwogen? Het land heeft prachtige kustgebieden aan de Adriatische en Ionische zee met een mediterraan klimaat. Het binnenland is bergachtig en heeft een unieke natuur te bieden en historische steden en dorpen. De bevolking is vriendelijk, maar afstandelijk en de prijzen zijn er aantrekkelijk. Interesse in een vakantie in Albanië? Hieronder lees je meer over dit kleine, maar bijzondere land en zetten we 10 bestemmingen op een rij.

De geschiedenis van Albanië

Het lot van Albanië was vele eeuwen gekoppeld aan dat van de grotere landen in de nabijheid, zoals Servië en Turkije. Er waren korte periodes dat Albanië zelfstandig was. In 1515 namen de Ottomanen na felle gevechten het gebied in en zou Albanië vier eeuwen tot het Ottomaanse rijk gaan behoren.

Albanië religie

In de 17e en 18e eeuw bekeerden de meeste Albanezen zich tot de islam, vaak uit praktische redenen. Vooral in het noorden bleef de meerderheid christelijk. Vandaag de dag is ongeveer 56% van de Albanezen moslim. In tegenstelling tot in andere landen voelen de Albanezen zich echter meer op basis van etniciteit dan geloof met elkaar verbonden. De Albanese moslims volgen ook minder strikt de regels van de Koran. Zo wordt alcohol daar ook door moslims gedronken.

Onafhankelijkheid Albanië

In 1912 werd Albanië onafhankelijk. Na de Tweede Wereldoorlog nam dictator Hoxha de macht over en werd Albanië een satellietstaat van de Sovjet-Unie en onderdeel van het Warschaupact. Het land werd compleet geïsoleerd en ook burgers van de bondgenoten waren niet welkom. Pas sinds  2001 zijn toeristen welkom in Albanië. Het land is lid van de NAVO en kandidaat lid van de EU.

Praktische tips voor je vakantie naar Albanië

Kies je voor een vliegvakantie Albanië? Vanaf Schiphol is het ongeveer 2 uur vliegen naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Je kunt ook met de auto maar hou er rekening mee dat ongeveer 2/3 van de wegen in het land niet zijn geasfalteerd.

Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen in Albanië en de voertaal is Albanees. Engels wordt in grotere steden en bij toeristische attracties redelijk gesproken, maar een boekje met meest gebruikelijke vragen in het Albanees is een handig bezit.

De accommodaties in de hoofdstad en langs de kust zijn redelijk, maar verwacht geen 5-sterren hotels. In Albanië kan je soms met euro’s betalen, maar je kan beter de plaatselijke munt gebruiken: Lek. Zoals hiervoor gemeld is een kleine meerderheid van de Albanezen moslim. Hou hiermee rekening wat betreft kleding.

tips Albanië

10 bezienswaardigheden in Albanië

Hieronder vind je een lijst met bezienswaardigheden in Albanië.

Lees ook:  De mooiste steden van Polen

1. Tirana

Zeer waarschijnlijk begin jij je ontdekkingsreis in de hoofdstad van Albanië. Tirana werd pas laat in de geschiedenis tot hoofdstad gemaakt. De communistische invloeden zijn er nog duidelijk. Waar je wellicht een historisch centrum zou verwachten is er een enorm plein. Op en langs dit Skanderbegplein vind je monumenten uit alle tijdvakken in de geschiedenis van de stad. Ook het Nationaal Historisch Museum is hier gevestigd en daar kan je een betere indruk krijgen van de geschiedenis van het land. Een bizar monument is een moderne piramide. Deze was bedoeld als mausoleum voor dictator Hoxha. Het is nu ingericht als museum. Overal in het land zijn er overigens bunkers en militaire versterkingen gebouwd, ook op bevel van de achterdochtige Hoxha.

2. Het kasteel van Krujë

Krujë is een aantrekkelijke bergdorpje ten noorden van Tirana. Hier bevindt zich een indrukwekkend kasteel dat eens toebehoorde aan de nationale held van Albanië: Gjergj Skanderbeg. Naar verluidt heeft hij eind 15e eeuw gedurende 25 jaar stand gehouden tegen een overmacht aan Turken. In het kasteel is nu een museum met onder meer een replica van zijn helm en zwaard. Dit is het meest bezochte museum in het land. In het dorp is een bazaar waar je authentieke souvenirs kunt kopen.

3. Shkodër

Helemaal naar het noorden ligt deze stad aan het meer van Skadar. Het wordt ook wel de culturele hoofdstad van Albanië genoemd vanwege de vele musea en het theater. De grens met Montenegro is niet ver weg en je kan daar een bezoek aan brengen. Een trip naar het kasteel van Rozafa is een must. Het ligt op een 130 meter hoge rots en torent boven de omgeving uit. De Romeinen waren de eersten die het fort gebruikten, daarna volgende vele andere bezetters. In het kasteel bevindt zich een standbeeld van Rozafa. Volgens de legende is zij levend ingemetseld in de muur van het fort zodat het nooit zou instorten.

4. Himarë

Dit is zonder twijfel de mooiste badplaats aan de Albanese Rivera. Het stadje ligt tussen de heuvels en heeft een halfronde baai. Het strand is zacht en de zee heeft een turquoise kleur. Himarë is een rustige badplaats, ook in hartje zomer omdat het wat moeilijker te bereiken valt dan de andere plaatsen. Overigens heeft Himarë een leuke boulevard, veel winkeltjes, restaurants en koffiehuizen. Voor de liefhebber is er ook nog een kasteel.

Himarë

5. Llogara Nationaal Park

Dit kleine natuurgebied ligt vlak bij de Albanese Riviera. Het is bergachtig en ongeveer 10 km2. Hier vind je veel bijzondere dieren zoals wolven, wilde katten en damherten. Je kunt er heerlijk wandelen met prachtige vergezichten zoals op de Middellandse Zee. Vergeet je wandelschoenen en camera niet.

Lees ook:  Hotel Maashof in Limburg: overnachting & activiteiten
Llogara nationaal park bestemmingen Albanië

6. Syri i Kaltër

Mooiere plaatjes zijn er waarschijnlijk niet te vinden in Europa. Syri i Kaltër betekent het blauwe oog en als je dit zoetwatermeer ziet, zal je dat begrijpen. Het kristalheldere water is omringd door diverse tinten groen. Hoe diep het meer is, weet niemand, maar een duiker is tot 50 meter gekomen. Het meer wordt gevoed door een bron die iedere seconde 18.000 liter water toevoegt. Hierdoor blijft het meer altijd op 10° C ongeacht de temperatuur in de omgeving. Er is een houten platform vanwaar je de mooiste foto’s kan maken. Daarna nodigt de omgeving uit tot een wandeling langs oude platanen en eikenbomen. Het meer ligt in het uiterste zuiden van Albanië.

7. Gjirokastra

Gjirokastra staat ook wel bekend als de stenen stad. De bouw vond plaats in de 17e eeuw. In het centrum staan ongeveer 500 huizen in Ottomaanse stijl. Ze hebben twee verdiepingen en een stenen dak. Ook de straten waren geplaveid, vandaar de bijnaam. Gjirokastra heeft een mooie moskee, maar ook 2 kerken en is daarmee symbolisch voor Albanië. In het onvermijdelijke kasteel is momenteel een wapenmuseum gevestigd.

Gjirokastra

8. Saranda

De populairste badplaats in Albanië is zonder twijfel Saranda. Dat heeft te maken met de ligging, want de meest zuidelijke plaats in Albanië ligt op slechts 3 kilometer van Corfu. Bezoeken over en weer zijn dus logisch. Saranda heeft voor Albanese begrippen een bruisend nachtleven en ieder jaar 300 dagen zon op de schitterende stranden. Echter kan je hier ook de oude Butrint bezoeken. Al in de 5e eeuw voor Christus was deze plek bewoond. Een amfitheater, een aquaduct en vele andere monumenten bewijzen dat.

Saranda

9. Berat

De stad met de duizend ramen is een van de oudste en wellicht mooiste steden in Albanië. Op de heuvel woonden 4.000 jaar geleden al mensen, toen in de Bronstijd. De huizen, kerken en andere gebouwen uit de middeleeuwen vormen nu een openluchtmuseum. Ook de stad met zijn bijzondere huizen met veel ramen is een bezoek meer dan waard.

Berat Albanië

10. Durrës

Dit is de tweede stad in Albanië. Er zijn kilometerslange stranden die ook door de plaatselijke bevolking graag worden bezocht. Maar Durrës is door de eeuwen heen ook een belangrijke havenplaats geweest. Het Romeinse amfitheater met 15.000 zitplaatsen is het grootste op de Balkan en maakt duidelijk dat deze haven ook door de Romeinen belangrijk werd geacht. In het archeologisch museum kun je vondsten van 2.500 jaar geleden gaan bewonderen, van Romeinse tot Ottomaanse objecten.

Vakantie Albanië

Bekijk ook: Roemenië tips: de 10 mooiste bestemmingen in Roemenië en meer

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *