Op zoek naar Roemenië tips? Sprookjeskastelen, de mooiste weg ter wereld en een geheimzinnige sfinx, dat en meer vind je allemaal in dit relatief onbekende land. Wat zijn de mooiste bestemmingen in Roemenië? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen? Hieronder vind je 10 Roemenië tips en lees je meer over het land zelf.

Een kennismaking met onbekend Roemenië

Indien je besluit in Roemenië op vakantie te gaan, is de kans maar klein dat je landgenoten zult tegenkomen. Roemenië is een van die landen in Centraal-Europa die nog relatief weinig toeristen uit het westen lokken. De meest bekende bestemmingen zijn Boekarest en de stranden langs de Zwarte Zee. Maar Roemenië omvat ook Transsylvanië met het slot van Dracula. In de oerbossen is de populatie aan beren en wolven voor de natuurliefhebbers echter groter dan waar ook in Europa. De Karpaten zijn als gebergte indrukwekkend en overal vind je mooie authentieke stadjes waar de historie goed bewaard is gebleven. Roemenië heeft dus meer te bieden dan stad en strand.

Roemenië tips

Een stukje geschiedenis van Roemenië

Het is eigenlijk verrassend dat Roemenië is genoemd naar de Romeinen. Inderdaad wisten deze veroveraars ook het gebied dat momenteel als Roemenië wordt beschouwd te veroveren. Maar ze bleven er maar een eeuw en werden daarna verjaagd door de Goten. De verdere geschiedenis lijkt erg op die van de omringende landen. Ruitervolken kwamen en gingen en sommige stammen vestigden zich op de vruchtbare gronden. Veroveraars kwamen en werden weer verjaagd. Ondanks dat ze veel nederlagen leden in Roemenië, voegden ook de Ottomanen het land tijdelijk toe aan hun rijk. Daarna was het de beurt aan Oostenrijk-Hongarije.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Roemenië beloond met een gebied ten noordwesten van de Karpaten waar de bevolking ongeveer 50% Hongaars van oorsprong was. Voordien vormden de Karpaten de natuurlijke grens van het land. Ook Roemenië werd na de Tweede Wereldoorlog ‘bevrijd’ door de Russen. Het land wist een redelijk onafhankelijke koers van Moskou te varen, maar dictator Ceausescu hield de teugels zeer strak en werd gehaat. Na de val van de Sovjet Unie werd hij gevangen genomen en al snel geëxecuteerd. Inmiddels is Roemenië lid van de EU en de NAVO.

Weetjes over Roemenië

Een aantal weetjes over Roemenië:

  • Roemenië is 5 keer zo groot als Nederland en er wonen ongeveer 22 miljoen mensen.
  • Het landklimaat zorgt voor koude winters en warme zomers. Aan de Zwarte Zee is het klimaat milder.
  • De meest gesproken talen zijn Roemeens, dat veel overeenkomst heeft met Romaanse talen, en Russisch. Met Engels kom je in de grote steden ook een eind.
  • De meeste Roemenen zijn lid van de Orthodoxe kerk. Een bijzonderheidje is dat in Roemenië – in tegenstellingen tot de meeste landen in de orthodoxe zone – Kerstmis op 25 december wordt gevierd.

Meer weetjes lezen? Lees dan ons artikel: 10 interessante en grappige weetjes over Roemenië.

Roemenië tips: reistijd en accommodatie

Per vliegtuig doe je ongeveer 2 uur en 40 minuten over de reis naar Boekarest. Je kunt instappen op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Over de weg is het iets meer dan 2.000 kilometer, dat kost je (exclusief) rusttijden derhalve circa 24 uur. De grootse keuze in accommodatie is in Boekarest en aan de Zwarte Zee te vinden. Als munteenheid is er de Leu. Het prijspeil buiten de toeristische gebieden is erg aantrekkelijk.

Uit eten in Boekarest

Bijzonder overnachten in Roemenië

Bijzonder overnachten in Roemenië? Ook dat kan. Er zijn een aantal mooie oude hotels te vinden, zoals Athenee Palace Hilton in Boekarest, dat onlangs het 100-jarig bestaan vierde. Maak je een combinatiereis van Roemenië en Moldavië, dan is Curtea Domneasca in Vaslui een mooi hotel om te verblijven. Hier word je ’s morgens vroeg al gewekt door de herten die daar leven, een bijzondere ervaring. Wil je een uitvalsbasis in het midden van Roemenië, om diverse plaatsen te ontdekken? Dan is Rosen Villa in Sibiu een aanrader. Een lieflijk kleinschalig hotel met een sfeervolle binnentuin. Een tip voor je vakantie in West-Roemenië is Hotel Boutique Casa del Sole in Timişoara.

Bijzonder overnachten Roemenië

Top 10 bezienswaardigheden van Roemenië

Bij Roemenië tips horen natuurlijk ook de belangrijkste bestemmingen in het land. Een overzicht van 10 bezienswaardigheden in Roemenië die de moeite echt waard zijn.

Lees ook:  5x de leukste tips voor Málaga

1. Boekarest

De kans is groot dat je in Boekarest zal aankomen als je een rondreis door Roemenië gaat maken. De stad ligt het zuidoosten van het land en is een opmerkelijke mix van oud en nieuw. Het historisch centrum, dat Lipscani wordt genoemd, is mooi en gezellig en heeft de grandeur van een wereldstad uit de 19e eeuw. Er is echter nadien ook veel gebouwd op basis van de socialistische gedachte, monumenten die trots en macht moesten uitstralen. Het parlementsgebouw is het grootste gebouw dat in Europa is te vinden en heeft 2.000 kamers. In hoeverre het mooi kan worden genoemd, is een kwestie van persoonlijke smaak. Een bezoek is vaak wel mogelijk, maar informeer ter plaatse eerst even. Bij sommige plechtigheden is het gebouw gesloten voor toeristen.

Tips Roemenië Boekarest

2. Kasteel Bran

De burcht ligt op een 60 meter hoge rots in de Karpaten. Het heeft vele rode torentjes. Bij zonlicht ziet het er vrolijk uit maar als het donker wordt , verandert de sfeer. Dat is ook logisch, want hoewel dat nooit bevestigd is, wordt vermoed dat Bran de inspiratie was voor Slot Dracula. Het kasteel stamt uit de 14e eeuw en heeft Gotische en Oosterse elementen. Het slot kun je ook van binnen gaan bekijken. In de omgeving is het plezierig wandelen en in de dorpjes kan je de verhalen horen over wat zich hier ooit afspeelde.

Kasteel Bran Roemenië

3. Parcul National Retezat

Op zoek naar Roemenië tips voor de natuurliefhebber? Het oudste natuurpark in Roemenië ligt in het zuidwesten van het land. Het Retezat-gebergte maakt onderdeel uit van de Karpaten. De hoogste top is op de berg Pelega met 2509 meter. Met een goede conditie is de wandeling naar die hoogte goed te doen en word je beloond met een prachtig uitzicht. De flora en fauna van gebied is rijk en mooi. Bijzonder zijn ook de meren in dit gebied. Lacul Zănoaga is het diepste meer van Roemenië, terwijl Lacul Bucura het grootste is.

Parcul National Retezat

4. Brasov

Deze middelgrote stad ligt centraal in Roemenië in de groene heuvels bij de Karpaten. Het centrum een mooi voorbeeld hoe de stadjes in de middeleeuwen er in het land hebben uitgezien. Vandaag de dag is het er gezellig vanwege de vele terrasjes en restaurants. De grote zwarte kerk is symbool voor de stad. De naam is gebaseerd op het feit dat de muren werden geblakerd in de grote brand van 1689. De kerk is ook binnen prachtig. Wil je een overzicht over Brasov? Er is een kabelbaan naar de top van de berg Tampa. Vanaf daar kun je de volledige stad bewonderen.

Bezienswaardigheden Roemenië Brasov

5. Kasteel Peles

Dit kasteel dat bij de stad Sinaia ligt, lijkt ontworpen voor en door Disney als je het uit de verte ziet. Het mag dan ook niet ontbreken aan onze Roemenië tips. Het kasteel is laat in de negentiende eeuw gebouwd als zomerresidentie voor de Koninklijke familie. De toenmalige monarch hield ook van modern gemak want het kasteel wordt van elektriciteit voorzien door een eigen waterkrachtcentrale en beschikt over centrale verwarming en een lift. Toch zijn er ook prachtige open haarden, die echter niet functioneel zijn maar uitsluitend decoratief. De 160 kamers zijn in diverse stijlen ingericht en als museum te bezoeken.

Lees ook:  10 bezienswaardigheden op Sardinië, een onbekend eiland in de Middellandse Zee

6. Sighișoara

Het mooie stadje Sighișoara heeft veel betekend voor afwisselend Duitsers, Hongaren en Roemenen in de loop der tijd. Het is strategisch gelegen in Transsylvanië en gebouwd als een vesting. Van de oorspronkelijke 14 verdedigingstorens zijn er nog 4 over. Sighișoara is kleurrijk door de huisjes die in pasteltinten zijn geverfd en de schitterend versierde kerken. Overal zie je ook gezellige terrasje. De stad wordt echter ook beschouwd als geboorteplaats van Vlad Dracula, ook wel de Spietser genoemd.

7. Boekovina/Bucovina

In het orthodoxe geloof was het gebruikelijk om kloosters uitgebreid te versieren. Dat gebeurde vooral met fresco’s  van Bijbelse taferelen. Het hoogtepunt van die kunst vind je in het noorden van Roemenië bij Boekovina. Een aantal kloosters zijn ook van binnen te bekijken en vaak als museum ingericht. Uiteraard staan ze niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

8. Transfăgărăşan

Deze weg wordt wel de mooiste ter wereld genoemd en verbindt het noordwesten van Roemenië met het zuiden. Het loopt door het Făgărăşgebergte, welke de hoogste toppen heeft in het land. De enorme haarspeldbochten geven telkens weer zicht op een nieuw landschap, waarbij het een nog mooier is dan het andere. De weg is 151 kilometer lang, maar je zal onderweg ongetwijfeld af en toe stoppen om te genieten van een weids uitzicht. Let op: de weg is alleen gedurende de zomer geopend. In de winter is deze te gevaarlijk.

Transfăgărăşan de mooiste weg ter wereld

9. De Donaudelta 

Een groot deel van de machtige Donau bevindt zich in Roemenië. De delta is de woonplaats van ontelbare vogels en is een beschermd natuurgebied. Vanuit de stad Tulcea in het oosten van het land kun je prachtige wandelingen of boottochtjes maken in deze streek. Indien je een liefhebber bent, zal je zeker meerdere dagen nodig hebben om al het moois te zien in deze bijzondere delta. Wie in Roemenië is, moet beslist een dagje uittrekken voor dit park.

Donau Roemenië

10. De Bucegi sfinx

Hoog in het Bucegigebergte ligt een 12 meter hoge rots. Niemand zal kunnen ontkennen dat deze de vorm heeft van een menselijk gezicht. Is dit een natuurlijk fenomeen en ontstaan door erosie middels wind en regen? Er zijn ook diverse andere verhalen die in het land rondgaan. Sommige noemen het een boodschap van God en anderen de landingsplaats voor buitenaardsen op onze planeet. Het is in ieder geval de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. De omgeving is ideaal voor een wandeling op stevige schoenen en met een goede conditie.

Roemenië: de beste reistijd

Wat is de beste reistijd voor Roemenië? De beste tijd om rond te reizen in Roemenië is in het voor- of najaar. De temperaturen zijn dan aangenaam en de drukte bij bezienswaardigheden valt mee. Het weer in Roemenië in mei is doorgaans prima en het land is dan misschien wel op zijn mooist door de bloeiende bloemen en uitschietende bomen. Nieuwsgierig naar het weer in juni in Roemenië? In die maand kun je rekenen op een temperatuur van minimaal 17°C graden en maximaal 28°C graden. 

Heb jij nog Roemenië tips om met ons te delen? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel. Meer reistips ontvangen? Volg ons dan op social media.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *