Misschien denk jij bij een cruise aan rijke, oude passagiers die zich in de watten laten leggen aan boord van een enorm schip met allemaal luxe. Dat geldt wellicht voor de meer exclusieve reizen naar tropische bestemmingen. Als je bijvoorbeeld boekt voor een kortere reis naar de Noorse fjorden is het publiek gemiddeld een stuk jonger. Hoewel je uiteraard zelf kan kiezen welke uitstapjes je maakt, moet je in Noorwegen rekening houden met hoogteverschillen en minder begaanbare wegen. Maar hieronder vind je vooral informatie over de reis en het schip.

1. De kennismaking

Waarschijnlijk heb je bij het boeken van de reis al wel de plaatjes bekeken en je een indruk gevormd van het schip waar je een deel van je vakantietijd gaat doorbrengen. Er is verschil in grootte maar het schip waarmee ik de Noorse Fjorden zou gaan bekijken was een Italiaans exemplaar dat ruimte bood aan 2,000 passagiers en 1.000 bemanningsleden. Pas als je een dergelijk schip in de haven ziet, krijg je een echte indruk van de omvang. Het is uiteraard ook een kwestie van smaak, maar weinig mensen zullen onder de indruk zijn van iets anders dan de grootte. Tenslotte ziet het eruit als een drijvend flatgebouw. In de vertrekhal gaat alles soepel en georganiseerd. Tenslotte hebben de bemanningsleden dit al vele malen gedaan. Je geeft je bagage af met een label voor je hut en wacht tot je papieren en ticket zijn gecheckt. Daarna mag je na een korte wachtpauze aan boord.

Ontvangsthal cruiseschip

2.  Veiligheid voor alles

Hoe veilig is een cruise eigenlijk? Wie regelmatig met een vliegtuig gaat, is het inmiddels wel gewend. De veiligheidscontroles zijn op een luchthaven niet mis. Vergis je niet dat is bij een cruise niet anders. Voordat je toegelaten wordt, gaan jij en je handbagage door een scan. Dat is niet alleen bij het inschepen maar iedere keer als je aan boord komt. Wees dus verstandig en hou hier rekening mee. Draag schoenen die je makkelijk kunt uit- en aandoen. Neem een tasje mee waarin je zaken kunt doen waardoor de scan zou kunnen afgaan. Denk hierbij aan je portemonnee en andere zaken zoals een horloge of voorwerpen van metaal. Het is prettig voor jou en passagiers achter je als het snel en soepel gaat.

3. De hut

Een wijze passagier schreef eens dat een goed bed de enige eis is die je aan een hut op een cruiseschip moet stellen. Dat is ook niet zo vreemd gedacht om de simpele reden dat je als alles verloopt zoals het moet, jij maar weinig op je hut zal verblijven. Je bent op vakantie en er zijn vele uitstapjes te beleven en ook op het schip is veel te zien. Een binnenhut is goedkoper dan hutten met een raam of een balkon. Behalve de meest dure hutten is de ruimte overal beperkt. Gebruik de hut dus waarvoor deze is bedoeld, namelijk om er te slapen. De eerste nacht had ik last van het geluid van tikkende buizen, omdat dit ongewoon was. De volgende nacht merkte ik dat niet meer. Misschien door de zeelucht?

4. Veiligheidsinstructies

Als je net je hut aan het inspecteren bent, komt een oefenalarm. Dat is bedoeld om je een beetje wegwijs te maken op het schip als er onverhoopt iets mocht gebeuren. Het gaat even routineus en snel als in een vliegtuig en de meeste passagiers tonen nauwelijks aandacht. Maar je weet nooit. Zorg er om die reden voor dat je weet waar je zwemvest ligt en bij welke rij reddingsboten jij je moet melden indien het menens zou worden.

5. Het schip

Op dit cruiseschip moeten 2.000 mensen zich vermaken als het bijvoorbeeld een dag op zee is om een haven te bereiken. Om die reden is er ook aan boord gewoon van alles te doen. Om een voorbeeld te geven van het schip waarmee ik een cruise maakte: een bioscoop, een spelletjes-zaal, een bibliotheek (ook Nederlandse boeken), zeker 20 winkels, meerdere ruimtes met live muziek (voor ieder wat wils), bars en restaurants te over, twee zwembaden en een zonnedek, maar ook een kapel. Ongetwijfeld ben ik nu nog het een en ander vergeten. Maar in ieder geval is er ruimte genoeg ook als iedereen aan boord is.

Lees ook:  Stedentrip naar Bergen, Noorwegen
Theater cruiseschip

6. Het eten aan boord

Het is iets wat je op een film over een cruise waarschijnlijk nooit ziet, maar het diner moet voor 2.000 personen worden geserveerd. In de belangrijkste eetruimte was plaats voor ongeveer 1.000 mensen. Dat is iets wat je gezien moet hebben om te geloven. Toch was het menu indrukwekkend met iedere dag keuze uit meerdere gerechten en maximaal 4 gangen. Lukt een dergelijke operatie wel binnen de gewenste tijd? Het klinkt ongelooflijk maar binnen twee uur wordt het eten geserveerd op een rustige manier. Er zijn twee ‘shifts’ want als de vroege eters zijn vertrokken, komt de tweede groep. Smaken verschillen, maar ik heb gesmuld. Hou je niet van de formaliteit van een dergelijke eetzaal, dan zijn er ook andere opties. Er is iedere avond ook een gratis buffet met voldoende variëteit. Daarnaast zijn er restaurantjes waar je moet betalen voor je maaltijd. Daar is het vaak lekker rustig.

7. De commercie

Cocktail cruise

In principe is veel gratis aan boord, je hoeft niet voor je eten en drinken te betalen als je je gebruik maakt van de gratis mogelijkheden. Maar je zal toch ook ‘s avonds wel eens een drankje of een hapje aan de bar willen gebruiken. Deze zijn in het algemeen behoorlijk prijzig. Om ook hier alles vlot te laten verkopen, krijg je bij het begin van de reis een pas uitgereikt. Uitsluitend hiermee kan je betalen. De pas kan gekoppeld worden aan een creditcard of afgerekend worden bij speciale loketten.

Bij alles wat je koopt aan boord betaal je 10% fooi. Dit is voor de snelheid en het gemak. Daar kan je van vinden wat je wilt, maar het is wel praktisch. Commercie is belangrijk op een cruiseschip en de eerste dagen zal je ‘lastig’ worden gevallen met aanbiedingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van 50 cocktails met forse korting? Omdat ik niet van plan was om 50 drankjes op te maken tijdens die reis, heb ik alles vriendelijk geweigerd. Ook dat wordt zonder boosheid geaccepteerd en na een paar dagen gebeurt het niet meer.

8. Excursies in de aanlegplaatsen

Georganiseerde excursies kan je vooraf boeken of ook eenmaal aan boord van het schip. Het is een keuze die je maakt. Op een excursie wordt je meestal met een bussen (vele bussen) naar bezienswaardigheden in de omgeving gebracht. Ook hier geldt dat de prijzen niet echt laag zijn (understatement) en je vrijwel altijd in de massa blijft hangen. Als je een beetje avontuurlijk bent aangelegd, kies je ervoor om op eigen houtje de omgeving te verkennen. Dat is geen probleem als je een beetje voorbereidingen treft en je uitstapjes goed plant, dan zie je waarschijnlijk meer van het land en de bezienswaardigheden dan bij een georganiseerd uitje.

9. Kies voor rust en gemak

Op een ochtend word je wakker in een bestemming en dan zie je tot je verbazing dat het schip zeker enkele honderden meters van de kade ligt. Niet iedere haven heeft tenslotte de capaciteit om een dergelijke reus te ontvangen. In zulke gevallen zal je aan wal worden gebracht met een aantal bootjes die in het water worden gelaten. Bootjes die overigens wel een capaciteit hebben van circa 50 passagiers. Als je van boord gaat, kan je eerst een nummer halen. Wie het eerst komt  gaat het eerst aan wal, uitgezonderd de georganiseerden op uitje. Bij terugkomst is het een kwestie van wie staat te wachten en deze gaan aan boord tot de zitplaatsen zijn bezet. Kies voor rust en gemak zowel bij vertrek als terugkomst. In een rij gaan wachten past niet echt bij je vakantie en de bootjes leggen die paar honderd meter beslist snel af en komen voor de volgende lading.

10. Zeeziekte

Persoonlijk heb ik op kleinere bootjes nooit last gehad van zeeziekte, ook niet bij ruwer weer. Het is voor mij dan ook niet voor te stellen dat je op een groot cruiseschip daar last van zou kunnen krijgen. Door de omvang is er eigenlijk geen enkele beweging waar te nemen als het schip met een behoorlijke vaart door de golven klieft. Op de terugweg richting Duitsland was er sprake van een lichte storm en zagen de golven er beslist indrukwekkend uit. Dat leverde eigenlijk nog steeds nauwelijks beweging op aan dek. In mijn hut was er helemaal niets te merken van het ruwe weer. Ook voor mensen die op kleinere vaartuigen wel zeeziek worden, is een cruise dan ook de moeite van het proberen waard.

avontuurlijke cruise Noorwegen

Is een cruise goedkoop?

Is een cruise goedkoop? Dat is natuurlijk een vrij persoonlijke vraag, want wat voor de een goedkoop is, is dat voor de ander niet. Over het algemeen is een cruise niet goedkoop te noemen, het is tenslotte geen backpackvakantie. Je betaalt voor een relatief luxe accommodatie en alles wat daarbij hoort. Ook de maaltijden aan boord zijn niet heel voordelig te noemen. Maar als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt, dan zit er wel heel veel in het bedrag inbegrepen. Wanneer je vanuit Amsterdam vertrekt, bespaar je jezelf een vliegreis, en ook op locatie hoef je vrijwel nooit vervoer te regelen, zoals trein of taxi. Je stapt meestal al in het hart van een stadje op de kade, waardoor de meeste bezienswaardigheden meteen binnen handbereik zijn.

Lees ook:  Een stedentrip naar Ieper, de Kattenstad

De prijzen van georganiseerde excursies bij een cruise

Wil je een excursie op locatie doen? De maatschappij organiseert vaak zelf allerlei excursies waar je al dan niet aan kunt deelnemen. Deze excursies zijn vaak behoorlijk prijzig, wat voor mij een reden was om gewoon lekker zelf op stap te gaan. Maar wil je een bepaalde bezienswaardigheid zien waar de excursie naartoe gaat, dan kun je het zeker overwegen. Het voordeel is namelijk dat alles voor je geregeld wordt en dat je vanaf het schip tot je terugkeer op het schip ontzorgd wordt. Bovendien ben je ook altijd op tijd weer terug.

Wat als ik onderweg mijn cruise mis?

Er zijn voldoende verhalen bekend van mensen die op de kade achterbleven nadat zij te laat terugkeerden van een excursie. Het schip wacht echt niet. Zorg er dus altijd voor dat je op tijd bent, zet een wekker, check of de tijd op je telefoon overeenkomt met die van het schip en controleer dat ook voor je horloge. Het is echt belangrijk dat je op de afgesproken tijd op de kade staat. Je kunt beter vroeger zijn dan later. Loop je het schip mis, dan zal je achter het schip aan moeten reizen of je reis moeten afbreken. Bedenk je dat al je bagage op het schip is en dat dit dus zeker geen fijne reiservaring is. Persoonlijk vond ik het prettig om ongeveer een halfuur van tevoren op de kade te zijn, zodat je nooit hoeft te haasten. Er zijn altijd wel kraampjes in de buurt waar je een hapje of een drankje kunt krijgen en mensen kijken is op elke bestemming leuk.

Cruiseschip

Hoe zit het met kledingcodes op een cruise?

Als je je koffer in gaat pakken, sta je vast met allerlei soorten kleding in je handen. Casual, chic, regenkleding, noem het maar op. Je wilt overal op voorbereid zijn. Houd zeker rekening met diverse weertypes en kijk goed wat de weersvoorspellingen zijn op je bestemming. Wanneer je naar het restaurant gaat, hoef je echt niet altijd op zijn chicst gekleed te gaan. Elke avond geldt er een bepaalde kledingcode en de meeste avonden is dat gewoon casual. Maar soms is er een speciaal avondje. De kledingcode zal altijd vermeld staan op het programma. Kijk daar dus altijd even naar voor je op stap gaat.

Kan ik gebruikmaken van internet op een cruiseschip?

Ja, je kunt gebruikmaken van internet op een cruiseschip. Er is gewoon wifi aan boord en de meeste dagen werkt dit ook gewoon. Als je echt een dag op zee bent, dan kan het zijn dat het schip geen bereik heeft. Dan moet je dus ook even zonder internet doen. Ook heel diep in het schip heb je vaak geen internetbereik. Maar normaalgesproken heb je tijdens je reis gewoon internet en in elke haven zal je ook de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de wifi.

Wat zijn de voordelen van een cruise?

De reden dat ik met deze site ben begonnen is dat ik van reizen hou. Dat betekent voor mij dat ik ook graag veel wil zien van het land en de streek die ik bezoek. Daarvoor is een cruise uitermate geschikt. Je levert je koffers in, deze worden naar je hut gebracht en daarna heb je er geen omkijken meer naar, terwijl jij van plaats naar plaats wordt vervoerd. In de avond is er voldoende vermaak aan boord en mijn bed was heerlijk. Een cruise is een zeer comfortabele manier van reizen. De voordelen van een cruise zijn dus:

  • Je ziet veel van het land/de streek die je wilt bezoeken.
  • Over je bagage hoef je je geen zorgen meer te maken gedurende de reis.
  • Er is voldoende vermaak aan boord voor iedereen (dus ook voor alle leeftijden).
  • Het is comfortabel en je krijgt bij vragen altijd hulp van de crew. Ook als het vragen over de bestemming zijn.
Cruise

Heeft een cruise ook nadelen?

Het nadeel voor mij persoonlijk was vooral het feit dat je toch aan een bepaald schema bent gebonden. De bestemmingen zijn gepland en de tijd die je aan wal mag doorbrengen zijn vooraf bepaald. Een cruise is niet de goedkoopste manier van reizen, ook niet als je voor sober gaat. Maar zou ik opnieuw voor een dergelijke reis kiezen? Het liefst morgen al!

Dit artikel betreft een samenwerking.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *