Hoewel we vaak lezen dat er bestemmingen zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, gebeurt het ook wel eens dat er een bestemming wordt geschrapt. Deze week is dat het geval en wel met de Engelse havenstad Liverpool.

Wat is de Werelderfgoedlijst precies?

Even een opfrisser. Wat is de Werelderfgoedlijst van UNESCO ook alweer? Werelderfgoed is natuurlijk of cultureel erfgoed. Maar dat is niet alles. Het wordt gezien als zeer uniek en onvervangbaar. Alles moet op alles gezet worden om dat in goede staat te houden, als het aan UNESCO ligt.

Waarom stond Liverpool op de Werelderfgoedlijst?

Liverpool was op de Werelderfgoedlijst opgenomen als Maritime Mercantile City. Het was dus een belangrijke maritieme handelsstad. De Victoriaanse dokken behoorden tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. UNESCO vindt echter dat de dokken hun unieke uitstraling zijn kwijtgeraakt door nieuwe bebouwing. Er staat bijvoorbeeld een nieuw voetbalstadion van de club Everton, dat voor 500 miljoen pond is neergezet. Deze nieuwbouw heeft er echter voor gezorgd dat Liverpool nu van de Werelderfgoedlijst geschrapt wordt. Liverpool stond van 2004 tot 2021 op deze lijst.

Liverpool

Welke bezienswaardigheden zijn eerder geschrapt van de UNESCO lijst?

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Er zijn al eerder bestemmingen van de Werelderfgoedlijst van UNESCO geschrapt. Dat ging om Oman’s Arabian Oryx Sanctuary en de Elbe-vallei bij Dresden. Het was nu echter alweer ruim 10 jaar geleden dat er een bestemming geschrapt werd van de beroemde reislijst.

Lees ook:  11 x traditionele kerstmenu’s in Europa

Wat voor verschil maakt dit voor een bestemming?

Wanneer een bezienswaardigheid op de Werelderfgoedlijst komt te staan, dan zal er een vermelding komen in toeristische gidsen over de hele wereld. Bovendien krijgen ze een bepaalde financiering van de VN. Liverpool wist echter al vanaf 2012 dat het de kans liep om van de Werelderfgoedlijst geschrapt zou kunnen worden en heeft weinig gedaan om dat te voorkomen. Unesco waarschuwde daarbij dat de skyline veranderde en de erfgoedwaarde zo tenietgedaan werd. Erfgoedinstanties in het Verenigd Koninkrijk zien het echter als een schande voor het hele land.

Is Liverpool nog de moeite waard?

Is Liverpool nog wel de moeite waard om te bezoeken? Liverpool is meer dan alleen de dokken die op de Werelderfgoedlijst vermeld stonden. Als je op zoek bent naar een leuke bestemming voor een stedentrip, dan heeft Liverpool nog steeds genoeg te bieden. Hieronder vind je een greep uit de bezienswaardigheden van Liverpool:

  • Anglicaanse Kathedraal
  • Metropolitaanse Kathedraal
  • Stadhuis van Liverpool
  • Kunstmuseum The Walker
  • Merseyside Maritiem Museum

De gevarenlijst van UNESCO

Er zijn ook nu weer bestemmingen op de lijst van bedreigd werelderfgoed terechtgekomen. Het Great Barrier Reef kwam daar onlangs mee in het nieuws, ook deze bestemming gaat de laatste jaren behoorlijk achteruit. UNESCO vindt dat Australië weinig doet om dat te voorkomen. Maar ook binnen Europa kom je bedreigd erfgoed tegen, zoals het historische hart van Wenen.

Check jij wel eens of een bestemming die je wilt bezoeken op de Werelderfgoedlijst staat? Heeft dit voor jou toegevoegde waarde?

Bekijk ook: Phare de Cordouan: Franse vuurtoren op UNESCO Werelderfgoedlijst

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *