De fervente reizigers onder ons balen momenteel flink. Een vakantie zit er voorlopig niet in. Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Veel grenzen zijn gesloten, iets wat we binnen Europa helemaal niet gewend zijn. Door de open grenzen is het reizen onderdeel geworden van ons leven. Maar nu moeten we dat allemaal een tijdje ontberen. Natuurlijk is het vooral belangrijk dat we gezond blijven. Toch rijst bij velen de vraag: wanneer kan het weer en kan ik eigenlijk wel op vakantie dit jaar?

Een vakantie in eigen land

Het ministerie koerst nu vooral aan op een vakantie in eigen land. Wanneer precies, daar is men nog niet heel duidelijk over. Vanaf 1 juni gaan in Nederland de terrassen naar verwachting weer open. Maar wanneer de campings definitief opengaan, blijft bijvoorbeeld de vraag. Hoewel premier Rutte heeft laten vallen dat dit in juli het geval zal zijn, is het nog niet toegezegd. Zekerheid is er dus nog niet.

Naar het buitenland reizen in coronatijd

Naar het buitenland reizen lijkt er voorlopig niet in te zitten. Het advies is om momenteel niet naar andere landen te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. De realiteit is dat het op dit moment helemaal niet mogelijk is om naar andere landen toe te gaan. Veel landen houden hun grenzen gesloten en wanneer je daar naartoe wilt reizen, kan dat echt alleen wanneer je een heel goede reden hebt. Recreatie valt daar uiteraard niet onder, hoe belangrijk jij jouw vakantie ook vindt. De ANWB heeft een speciale Reiswijzer opgezet waar je steeds de laatste updates kunt zien. Zo weet je precies welk land de grenzen geheel of beperkt opent voor Nederlandse toeristen.

Lees ook:  Naar Parijs tijdens de Olympische Spelen? Hier moet je rekening mee houden

Wanneer kunnen we weer naar het buitenland?

Momenteel staan alle bestemmingen in de Reiswijzer nog op rood. Dit zal gaan veranderen, maar het is de vraag wanneer. Duitsland opent voorzichtig de grenzen weer, maar naar Duitsland reizen mag alleen met een dwingende reden. Dat de grenzen open zijn, maakt dus geen verschil. Het reisadvies blijft voorlopig negatief. Wanneer kunnen we weer gewoon naar het buitenland reizen zoals we gewend waren? Laten we hopen dat we hier deze zomer positief nieuws over kunnen brengen.

Alternatieven voor je vakantie

Wellicht heb je nog een heel lange bucketlist. Of misschien ga je elk jaar naar dat ene plaatsje in Portugal waar je zo aan verknocht bent geraakt. Of je droomt van een mooie citytrip naar Bordeaux. Voor deze zomer wordt het voor iedereen zoeken naar een alternatief. Vooral met kinderen zal het niet eenvoudig zijn om de tijd goed door te komen. Hoewel het scheelt dat de scholen weer hervat zijn, is iedereen toch behoorlijk uit zijn ritme. Tijd voor wat alternatieven dus. Daar hopen we snel op terug te komen! Houd onze website in de gaten voor leuke tips voor een vakantie vlakbij huis.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *