Op zoek naar een typisch Frans gerecht voor het diner of inspiratie opdoen voor een echt Frans ontbijt? Wij verzamelden 10 x typisch Frans eten voor je en vertellen je ook meer over een Frans ontbijt en een Franse lunch. In dit artikel lees je alles over eten in Frankrijk.

10 x typisch Frans eten

Wanneer je aan de Franse keuken denkt, dan denk je wellicht aan culinaire hoogstandjes en verfijnde gerechten. Dat klopt ook wel, de Fransen besteden veel aandacht aan de maaltijden. Waar men in Nederland eten vooral als iets functioneels ziet, wordt het in Frankrijk gezien als een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Daarom duren de maaltijden vaak ook langer dan wij in Nederland gewend zijn. Hieronder vind je 10 typisch Franse gerechten.

1. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt. Hierbij wordt een stuk rundvlees gestoofd in rode wijn (een Bourgogne uiteraard) en bouillon. Daar worden champignons, pareluitjes, spek, bouquet garni en mirepoix aan toegevoegd. Het is een gerecht dat je prima enige tijd van tevoren kunt maken, waardoor het heel geschikt is als je meerdere gasten verwacht.

2. Ratatouille

Ratatouille is een typisch Franse groentestoof. Het wordt gemaakt met ui, knoflook, tomaat, peper, courgette en aubergine. Er zijn overigens inmiddels vele varianten van ratatouille, omdat het gerecht heel populair is in verschillende regio’s. Het is relatief eenvoudig te bereiden en bovendien erg gezond doordat er zoveel groenten in zitten. Je kunt de verschillende groenten gewoon bij elkaar in een ovenschaal doen, maar je kunt er ook een culinair hoogstandje van maken, zoals je ook hieronder ziet.

3. Coq au vin

Op zoek naar Franse gerechten met kip? Coq au vin is eveneens een klassieker die oorspronkelijk met name in de Bourgogne werd geserveerd. Bij deze Franse stoofschotel wordt er vaak een hele haan in de rode wijn gestoofd, bij voorkeur een Bourgognewijn. De haan wordt gestoofd in rode wijnsaus, met winterpeen, champignons, knoflook, sjalotten, peterselie, tijm en laurier. Er zijn diverse varianten van deze Franse stoofpot, dus de ingrediënten kunnen soms wat afwijken.

4. Magret de canard

Magret de canard is een gebakken eendenborst. In de zomermaanden wordt het vaak gegeten in combinatie met een salade, in de wintermaanden wordt er doorgaans rode kool bij geserveerd. De eendenborst wordt op het vel gebakken, waardoor er eigenlijk geen vet hoeft te worden toegevoegd. Daarna wordt de eendenborst omgedraaid en op laag vuur verder gebakken. Dit kan naar smaak, eend mag nog rosé zijn wanneer die opgediend wordt. Na het bakken wordt de eend met wat rode wijn en/of armagnac in aluminiumfolie gewikkeld, zodat het nog even doorkookt en de smaak van de drank in het vlees trekt. Hieronder zie je ook een recept voor magret de canard.

5. Salade niçoise

Als je wel eens in Nice bent geweest, dan is de kans groot dat je daar een salade niçoise hebt gegeten. Deze salade is echt typisch voor de stad Nice, maar is inmiddels wereldwijd populair. Het is een combinatie van groenten, ei en vis. Een typisch recept voor een salade niçoise bestaat niet, omdat ook hier weer veel variaties op gemaakt worden. Het is in ieder geval een kleurrijke, frisse salade.

Lees ook:  11 x traditionele kerstmenu’s in Europa

6. Uiensoep

Een uiensoep op Franse wijze maken? Dat doe je bijvoorbeeld door de soep te gratineren. Bereid de uiensoep en schep deze vervolgens in ovenvaste kommen. Leg daar een sneetje stokbrood of een oude boterham bovenop en rasp er vervolgens kaas over. Zet dit nog zo’n 10 minuten in de oven en klaar is je typisch Franse uiensoep!

7. Entrecote bordelaise

De naam bordelaise ken je misschien al van bordelaisesaus, een klassieke Franse rode wijnsaus. Dat komt goed uit, want bij een entrecote bordelaise wordt ook gebruikgemaakt van deze rode wijnsaus. Het verwijst naar de stad Bordeaux, waar het recept vandaan komt. De entrecotes worden gegrild in olijfolie. Dit gebeurt naar smaak en zal meestal zijn tot het vlees rosé is. Daarna gaat het vlees nog even in de oven en vervolgens laat je het rusten in aluminiumfolie. De saus wordt gemaakt met rode wijn, sjalotjes, tijm en nootmuskaat. Je kunt het op smaak brengen met zout en peper. Vervolgens kook je het tot de helft in en leng je het weer aan met runderbouillon.

8. Lapin à la moutarde

Lapin à la moutarde is een recept voor konijn met mosterd. Het wordt ook wel eens lapin à la moutarde à la ancienne genoemd. Wij zouden zeggen ‘op ouderwetse wijze’ of, iets vrijer vertaald: ‘naar grootmoeders recept’. Dit gaat over de mosterd, voor het recept wordt namelijk grove mosterd gebruikt. Het is een recept uit Dijon, wat je vast wel kent als de mosterdstad. Voor lapin à la moutarde is er ook geen standaard recept, maar doorgaans wordt er witte wijn gebruikt voor het deglaceren. Verder voeg je crème fraîche, een teentje knoflook, groentebouillon en ui toe om het recept compleet te maken.

9. Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois is een oud Frans recept voor een ovenschotel met aardappels en crème fraîche. Het gerecht is weer vernoemd naar de regio waar het vandaan komt: de regio van de Dauphiné. Deze regio bestaat nu niet meer, maar lag vroeger ter hoogte van de departementen Drôme, Isère en Hautes-Alpes. Het gerecht werd zelfs al in 1788 vermeld. Toen werd het opgediend bij een feestmaal dat gehouden werd door Charles-Henri, de toenmalige graaf van Clermont-Tonnerre.

10. Galette

Een galette is een soort cake met vulling. Het is eigenlijk een soort taart van kruimeldeeg, met een zoete vulling. Daarbij kun je denken aan aardbeien of kersen. Als je in Bretagne komt, dan hoef je echter niet op taart te rekenen. Een galette betreft daar vaak een hartige pannenkoek. Daarbij kun je combinaties tegenkomen als galette met peer en roquefort. De randen worden omgevouwen naar binnen, zodat je alleen in het midden de inhoud kunt zien. De pannenkoek wordt gemaakt van boekweitmeel. Een galette bretonne is een opgevouwen pannenkoek met ham, kaas en een spiegelei. Een galette wordt ook wel eens een crêpe bretonne (Bretonse pannenkoek) genoemd.

Galette typisch Frans eten
Booking.com

Typisch Frans ontbijt

Over een typisch Frans ontbijt schreven we al eerder. De meeste Fransen eten het liefst een echt zoet ontbijt, met bijvoorbeeld pain au chocolat erbij. Nutella is ook een graag geziene gast op de Franse ontbijttafels. Wil je weten wat er verder bij een Frans ontbijt gegeten wordt, dan verwijzen we je graag naar ons eerdere artikel: Waarom een Frans ontbijt zoet moet zijn.

Wat eten ze in Frankrijk bij de lunch?

In de moderne Franse keuken kan de lunch evengoed uit een baguette bestaan als uit een viergangenmenu. Daarbij wordt dan een salade geserveerd, met een stuk vlees of vis als hoofdgerecht, een bescheiden dessert en wellicht een kaasplankje. Door de week is de lunch in Frankrijk echter vaak vrij doorsnee. Een baguette met tonijnsalade of een stokbroodje met brie is heel gangbaar. En wat dacht je van een croque monsieur of een croque madame? Een croque monsieur is zoals wij de tosti kennen en bij een croque madame hoort daar ook nog een spiegeleitje bij. Ook een quiche lorraine is niet ongewoon bij de lunch.

Lees ook:  Wat is er te doen in Tallinn? 10 bezienswaardigheden en leuke weetjes
Quiche lorraine typisch Franse gerechten

Typisch Frans gebak en brood

In elk Frans dorp vind je wel een banketbakker. Vers brood en gebak is echt belangrijk voor de Fransen. Een croissant in Nederland is volgens een Française beslist geen croissant. Tijd om typisch Frans brood en gebak te proberen dus. Als we het hebben over echt Frans brood, dan is de croissant het bekendst, maar ook een ‘pain au chocolat’ is favoriet bij de Fransen. Dit chocoladebroodje tref je dan ook vaak bij het ontbijt aan. Als je houdt van focaccia, dan wil je wellicht ook fougasse wel eens proberen, typisch Frans brood uit de Provence. Meer standaard is de baguette, die je in elke Franse plaats kunt bestellen. Dit Franse stokbrood maakt vast onderdeel uit van de Franse maaltijden.

Op het gebied van gebak en zoetigheden zal je wellicht meteen aan madeleines denken. Madeleines zijn eigenlijk gewoon kleine cakejes, in de vorm van een schelpje. Leuk! Ook macarons zijn nergens zo lekker als in Frankrijk. Het mag dan maar een klein hapje zijn, dan heb je wel wat in je mond. Verder zijn éclairs heel bekend. Bij ons zijn dat gewoon toffees, maar in Frankrijk zijn het kleine gebakjes die allerlei toppingen kunnen hebben. De basis is altijd van soezendeeg, een beetje zoals je in Nederland de bananenslof hebt, maar dan net een maatje kleiner. Verder zijn tarte tatin en citroentartelette populair.

Typisch Franse desserts

Houd je van en dessert met ijs en kersen, dan is clafoutis beslist de moeite waard om eens te proberen. Dit is een soort cake waar kersen doorheen gebakken worden en wat uiteindelijk bestrooid wordt met poedersuiker. Een bolletje ijs en een toefje crème chantilly (slagroom) erbij en je dessert is klaar. Ook moelleux au chocolat is een populair Frans dessert. Dit is een soort chocoladecakeje met een vloeibare binnenkant. Als je het cakeje opensnijdt, vloeit de chocolade eruit.

Hoe laat eten ze in Frankrijk?

Wanneer je in Frankrijk als Nederlander verwacht dat je diner om 17.30 uur geserveerd wordt, dan heb je het mis. In Frankrijk eten ze veel later dan wij gewend zijn. Het ontbijt is meestal rond 07.00 uur. De lunch loopt zo’n beetje van 12.00 tot 14.00 uur. Wil je in de zomervakantie een late lunch nuttigen, weet dan dat de meeste restaurants ’s middags gewoon gesloten zijn. Kom dus zeker op tijd. Vervolgens is er nog een snackmoment tussen 16.00 en 17.00 uur, vaak de tijd waarop de kinderen uit school komen. Het diner wordt pas na 19.00 of 20.00 uur opgediend.

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Zijn Franse frietjes echt Frans?

What’s in a name… Franse frietjes moeten toch gewoon uit Frankrijk komen? Daar zijn de meningen echter over verdeeld. De een zegt dat ze uit Amerika komen, omdat het gebaseerd is op de term ‘French fries’, de ander zegt dat ze in België gemaakt werden, maar dat Amerikaanse en Engelse soldaten dit Franse frietjes zijn gaan noemen, omdat het gebied waar ze waren Franstalig was.

Volgens een Belgisch verhaal waren de arme dorpelingen uit Maasdal de eersten die Franse frietjes maakten. In de winter was de rivier bevroren, waardoor ze geen vis konden vangen. Aardappels leken een goed alternatief. Ze sneden de aardappels en bakten die net zoals ze de vis gewoonlijk bakten. Als we onze zuiderburen mogen geloven, dan moeten we Franse frietjes dus eigenlijk Belgische frietjes noemen.

Typisch Franse drankjes

Een typisch Frans drankje is natuurlijk champagne. Alleen in de Champagnestreek in Frankrijk wordt de echte champagne vervaardigd. Een witte bubbelwijn uit een andere streek mag nooit de naam champagne dragen. Verder wordt er in Frankrijk regelmatig kir gedronken; een combinatie van kersenlikeur met witte wijn. Bij kir royal wordt de kersenlikeur gemengd met champagne en zit er dus een mooi bubbeltje in.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *