Wales is een prachtig en verrassend vakantieland, maar hoe zit het met het eten en drinken? Krijg je vooral de vette fish and chips en de English pies (die bezoekers van het vasteland vaak brijachtig vinden) voorgezet of heeft Wales een eigen culinaire geschiedenis? Feit is dat de Engelse keuken in Wales behoorlijk is ingeburgerd. In de restaurants en hotels heb je inmiddels vaak de keuze tussen plaatselijke gerechten of de wereldkeuken. In Wales is de kwaliteit van de groente en hard fruit uitstekend, in het algemeen komt dat rechtstreeks uit de tuin. Het lams- en rundvlees is beroemd en wordt over de hele wereld geëxporteerd. Wil je een aantal traditionele gerechten uit Wales proberen? Hieronder vind je 10 typische gerechten uit Wales en wat handige informatie.

Drie maaltijden per dag

In Wales bestaat een traditioneel uitgebreid ontbijt uit diverse warme en koude gerechten. Denk daarbij aan vis, worstjes, witte bonen, tomaten, champignons, etc. Maar de meeste hotels hebben ook een continentaal ontbijt dat beduidend lichter is en ontbijtgranen en brood omvat. Bij het ontbijt hoort een pot stevige thee waarin de Welshmen melk doen. De theezakjes zitten meestal nog in de pot. Als jij je thee niet te sterk wilt, moet je die er tijdig uithalen. Tussen 12.00 en 14.00 is het tijd voor de lunch. In de pubs kan je dan kleine gerechtjes krijgen zoals soep en sandwiches. Ga je voor een wat steviger hap, kies dan voor een ploughman lunch. Daarbij hoort altijd een salade, kaas en ham. Vanaf 19.00 uur is het tijd voor het avondeten. Standaard bestaat dit uit drie gerechten en wordt het afgesloten met een kop koffie.

Wales ontbijt

10 typische gerechten uit Wales

Veel vakantiegangers vinden het leuk om ook letterlijk iets te proeven van de ‘cultuur’ van een land. Hieronder staan een aantal typische gerechten uit Wales.

1. Laverbread

Het is geen brood en het zijn ook geen koekjes. Zelf proeven in de enige manier om een goede indruk te krijgen. Iedere ochtend wordt er rond Swansea zeewier verzameld, dat wordt met havermeel gebakken tot stevige koekjes. Laverbread wordt gecombineerd met de kaassoort Llanboidy.

2. Cawl

Cawl is een dikke soep met vlees en groente. Overal in Wales vind je deze maaltijd op de menukaart. Het is een gerecht dat overal net iets anders wordt gemaakt waardoor  de smaak dus ook verschilt. Bij de soep wordt altijd kaas geserveerd. Dat klinkt misschien wat vreemd maar het smaakt er goed bij.

3. Bara Brith

Het meeste bekende gerecht uit Wales wordt wellicht gevormd door dit vruchtenbroodje. Er zijn diverse varianten zoals met bessen. De broodjes horen in een steenoven te worden gebakken en dat zegt al wel iets over de ouderdom van deze traktatie. Bara Brith hoort bij de afternoon tea.

4. Welsh rarebit

Dit is een snack die je in de meeste pubs kan bestellen. Het is een gegratineerde bier-kaastosti, dus je moet geen bezwaar hebben tegen een paar extra calorieën. De smaak komt volgens de Welshmen vooral van de Caerphilly. Deze kaassoort wordt al sinds 1341 in Wales gemaakt.

Lees ook:  10 romantische gerechten uit heel Europa

5. Lamsvlees

Op iedere menukaart zal je een aantal gerechten tegenkomen met lamsvlees. Dat is niet zo vreemd omdat lamsvlees uit Wales als bijzonder sappig en mals geldt. Heb je principiële bezwaren tegen het eten van lam, maar hou je wel van een stukje rundvlees probeer dan eens Welsh Black. Het vlees van dit ruige rund is mager en smakelijk.

6. Welsh leek and stilton soup

De prei is een soort nationaal symbool van Wales en deze kom je dan ook in diverse gerechten tegen. In Wales maken ze de preisoep net iets anders door er wat kaas aan toe te voegen. Zoals voor meer gerechten geldt, smaakt deze soep nog lekkerder als deze wordt opgewarmd.

7. Oggie

In Wales worden er pasteien gemaakt, maar de Oggie is wel tweemaal zo groot als een Engelse pie en typisch Welsh. De vulling bestaat uit aardappels, prei, lamsvlees en een variatie van kruiden.

8. Welsh cider-baked ham

Met varkensvlees weten de Welshmen ook wel raad. De ham wordt langzaam in echte cider uit Wales gegaard. Hierdoor ontstaat een heerlijk verfijnde smaak. De ham kan in dunne plakjes op sandwiches voor de lunch worden gebruikt maar is ook geschikt voor het diner met peterselie-saus.

9. Welsh cakes

Net als de Bara Brith horen deze koekjes of pannenkoekjes bij de thee in Wales. In het verleden werden ze gebakken op de hete plaat van een kolenoven maar uit een koekenpan smaken ze net zo lekker. Er zijn diverse variëteiten maar voor alle geldt dat ze warm het lekkerst zijn.

10. Prune pie

Wat doen ze met kip in Wales? Die gaat in de pastei, maar wel een bijzonder exemplaar. Naast het vlees van de kip bestaat de vulling uit prei, kruimelkaas (Caerphilly) en een handjevol gedroogde pruimen. De pastei krijgt door de pruimen een ongewone zoetige smaak. Beslist de moeite van het proeven waard.

Lees ook:  10 typisch Ierse gerechten die je moet proberen

Weet jij nog meer typische gerechten uit Wales?

Drinken in Wales

Net als in Engeland wordt er in Wales veel thee gedronken. Dat begint al bij het ontbijt, zet zich voort bij de lunch en daarna is hef alweer snel tea-time. Thee is Wales vaak sterk en wordt met melk (en soms suiker) gedronken. Het avondeten wordt echter traditioneel afgesloten met een kop koffie. Het kraanwater in Wales is overal veilig om te drinken en wordt streng gecontroleerd. Het smaakt soms wat anders dan in ons land. Je kan overal bronwater of frisdrank in flessen kopen. In de pub is real ale het meest populaire drankje. Het schuimt niet, wordt op kamertemperatuur geserveerd en is erg bitter vergeleken met pils. Er wordt al sinds de middeleeuwen sterke drank gemaakt in Wales van likeur tot gin. Sinds enkele jaren is er ook weer een whisky-stokerij in Wales.

Typisch eten Wales

Voor de zoetekauw in Wales

Hou je wel van iets zoets als dessert of bij de thee, dan zit je goed in Wales. Probeer de volgende opties maar eens.

Aberffraw

Dit simpele maar lekkere koekje wordt al sinds de 13e eeuw gebakken in Wales en is daarmee het oudste bekende koekje in Groot-Brittannië. Het bestaat uit goede kwaliteit boter, bloem en suiker.

Pwdin Eva

De bekendste appel in Wales is de Bardsley, een zoete appel met een bite. Deze wordt gebruikt in een zachte cake als dessert. De combinatie van cake en de stevige appel is bijzonder.

Sticky pear pudding

Peren worden in heel Wales geoogst. Gecombineerd met de traditionele toffeepudding levert dit het meest zoete en kleverige toetje in Wales op. Dit wordt vaak geserveerd met een stevige borrel. 

Wales desserts

Kerst in Wales

Kerstmis wordt in Wales qua maaltijd op dezelfde manier gevierd als in Engeland. De gevulde kalkoen en een echte Christmaspudding horen er dus bij. Qua bijgerechten wordt een traditioneel Welsh gerecht uiteraard graag toegevoegd. Een typisch kerstgebruik in Wales is Mari Lwyd. Een paardenschedel wordt op een stok bevestigd met daaraan een soort deken om de persoon in kwestie te verbergen. Daarna wordt er langs de huizen gegaan en gezongen voor een beloning. Zijn er twee zangers dan proberen ze elkaar belachelijk te maken en mag alleen de winnaar naar binnen voor een hapje, drankje en soms een geldelijke beloning.

Wales Christmas

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *