Firenze is zonder twijfel hét culturele hoogtepunt van Toscane. De prachtige stad mag zich ongegeneerd de bakermat van de Renaissance noemen aangezien het vol staat met indrukwekkende pleinen, bruggen en paleizen. Tijdens een citytrip in Firenze zal je een selectie moeten maken van de bezienswaardigheden die je het leukst vindt. Je kunt namelijk onmogelijk in een beperkt aantal dagen alle trekpleisters bezoeken. Kiezen is verliezen, maar dit zijn alvast acht absolute hoogtepunten van Firenze die je zeker niet mag overslaan.

8 hoogtepunten van Firenze

Of je de stad nu Firenze of Florence noemt, als je hier geweest bent, ben je verkocht. Hieronder vind je 8 bijzondere hoogtepunten van Firenze.

Piazza della Signoria

Dit is het centrale plein van Firenze. Verschillende majestueuze gebouwen, zoals het stadhuis, de Loggia dei Lanzi , het Palazzo Vecchio en het Uffizi Museum bevinden zich er op een boogscheut van elkaar. Op Piazza della Signoria kan je niet om de Neptunusfontein heen. Deze prachtige eyecatcher torent met zijn imposante vijf meter hoge marmeren Neptunus en zijn bronzen riviergoden, statig boven het piazza uit.

Iets verderop, langs de veertiende-eeuwse overdekte beeldengalerij Loggia dei Lanzi zie je wereldbekende marmeren beelden. Denk aan Perseus en Medusa en de Sabijnse Maagdenroof, maar ook aan een replica van de David van Michelangelo. In Palazzo Vecchio, dat zich ter hoogte van de beeldengalerij bevindt, kan je het dodenmasker van schrijver Dante Alighieri- auteur van La Divina Commedia- bezichtigen. Ook bewonder je hier de werken van grote Italiaanse meesters, zoals Mantegna en Donatello. Ook het Uffizi Museum is een bezoek waard. Je vindt er het wereldbefaamde werk ‘De geboorte van Venus’ van Sandro Botticelli, dat de aankomst van Venus in Cyprus uitbeeldt.

Lees ook:  5 onmisbare reisgadgets

Galleria dell’Accademia

Wie de replica van Michelangelo’s David op Piazza della Signoria al impressionant vindt, mag Galleria dell’Accademia zeker niet overslaan. Hier vind je namelijk het echte meesterwerk van Michelangelo. Naast de David, kan je er ook andere beelden van de meester bewonderen, waaronder de Pietà di Palestrina. Je vindt hier ook nog andere renaissancistische juweeltjes van onder meer Andrea del Sarto, Sandro Botticelli en Paolo Uccello.

Basilica di Santa Maria del Fiore

Deze basiliek mag beslist niet ontbreken aan dit lijstje met hoogtepunten van Firenze. De kathedraal van Florence bevindt zich pal in het historische centrum. Overal in de stad zie je de majestueuze koepel en de rijkversierde gevel van Il Duomo. Beklim de 414 treden van Campanile di Giotto voor een buitengewoon panorama over de wijde omgeving. De kathedraal is trouwens niet enkel vanbuiten, maar ook binnenin oogverblindend. De gouden preekstoel, de indrukwekkende muurfresco’s en het magistrale houtwerk zijn absoluut een bezoekje waard.  Je kan Basilica di Santa Maria del Fiore gratis bezoeken. Wees wel voorbereid op lange wachtrijen. Wie de toren wil beklimmen, of de koepel en de kapel wil bezoeken moet een toegangsprijs (vanaf €24/pp) betalen.

Ponte Vecchio

Deze middeleeuwse brug dateert uit de veertiende eeuw en verbindt de oevers van de rivier Arno. Ponte Vecchio is vooral befaamd omwille van de vele winkeltjes, vooral juwelenzaken, die doorheen de jaren langs de brug zijn gebouwd. Een ronduit hachelijke onderneming, want tijdens een stormvloed in het jaar 1966 verdween een fortuin aan gouden juwelen in de Arno. Op Ponte Vecchio zie je eveneens de Corridoio Vasariano, een geheime passage tussen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti, die de familie De Medici een route bood tussen hun beide paleizen zodat ze zich niet onder het gepeupel dienden te begeven.

Lees ook:  10 bezienswaardigheden op Sardinië, een onbekend eiland in de Middellandse Zee

Giardino di Boboli

Een typische Toscaanse tuin met buxushagen, eiken en cipressen. De zestiende-eeuwse Boboli tuinen tellen verschillende standbeelden die nog dateren uit de Romeinse periode. Bezoek in Giardino di Boboli zeker ook Grotta Grande, een grot ontworpen door de befaamde architect Buontalenti, waarin je ‘de Badende Venus’ van Giambologna kan bewonderen.

Biblioteca Medicea Laurenziana

Deze bibliotheek wordt ook wel kortweg het Laurenziana genoemd en herbergt de meeste boeken, documenten en naslagwerken van De Medici’s. Het bouwwerk draagt eveneens de stempel van Michelangelo. Het wordt onder ingewijden één van de meest imposante werken van de meester genoemd. Verschillende leden van de Medici familie liggen hier begraven. Je kan hun tombes bezichtigen en je vergapen aan de megalomane zuilen en het prachtig beschilderde plafond die deel uitmaken van het Laurenziana.

Santa Croce

Basilica di Santa Croce bevindt zich op ongeveer een kilometer van Il Duomo. Het gotische kerkgebouw wordt vooral bezocht omwille van het feit dat Michelangelo Buonarroti en Galileo Galilei hier begraven liggen. Maar laat dat heus niet jouw enige reden zijn om deze basiliek te bezoeken. Er zijn ook mooie kunstschatten en overdadig versierde praalgraven van vooraanstaande Florentijnen te vinden. Wie als mecenas optrad voor de bouw van de kerk, kreeg namelijk ook het voorrecht om in Basilica di Santa Croce te worden begraven.  

Piazzale Michelangelo

Voor het mooiste uitzicht over Firenze zak je bij valavond af richting Piazzale Michelangelo, dat zich op een heuvel bevindt die de stad overschouwt. Op dit plein bevindt zich een gedenksteen voor Michelangelo en -hoe kan het ook anders- een replica van zijn David. Je vindt er ook enkele andere kunstwerken die oorspronkelijk bedoeld waren om het graf van Lorenzo en Giuliano De Medici te sieren. Pik op deze plek een sprookjesachtige zonsondergang mee, met zicht op Santa Croce, Basilica Santa Maria del Fiore en Ponte Vecchio.

Bekijk ook: 8 tips voor je vakantie aan het Gardameer

Over de auteur

Saskia Meysman is zaakvoerder van taalbureau Wordz. Ze biedt copywriting, online taallessen en ceremonie- en bedrijfspresentaties aan. Daarnaast is reizen haar grote passie en dus deelt ze graag haar ervaringen met andere reizigers.

Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *