Gent is een hippe Belgische studentenstad met veel cafés, lekkere eetadresjes en een relaxte vibe. De stad kent een rijk historisch verleden. De tijd van de middeleeuwen is nog steeds tastbaar aanwezig in het oude centrum. Talloze gebouwen, musea en andere activiteiten brengen je meer dan 1000 jaar terug in de tijd. Voor ons redenen genoeg voor een stedentrip in deze ‘vree wijze’ stad.

Loop mee met een gids van Gent Free Walking Tour

Gent Free Walking Tour organiseert gratis rondleidingen in Gent. Je kan dagelijks deelnemen om 10h30 en 13h30. Ze vragen om je vooraf in te schrijven via de website, zodat je zeker bent van een plekje.

Gedurende 2 uur loodst een local je door de stad en ontdek je toeristische hotspots, sagen, legenden en leuke weetjes.

Zo komen we te weten waarom Gentenaren ‘Stroppendragers’ worden genoemd. Wat de oorsprong is van de Gentse Neuzen en waarom het Stadhuis opgetrokken is in 2 verschillende stijlen.
Wat ons betreft een perfecte eerste kennismaking met Gent!

De rondleidingen worden meestal gegeven in het Engels, zodat ook andere internationale toeristen kunnen deelnemen. Een fooi op het einde van de tour wordt zeer op prijs gesteld.

Beklim het Belfort

Bijna iedere middeleeuwse stad heeft een belfort, dus ook Gent. De toren is 95m hoog en je kan hem beklimmen. Er is een lift voorzien mocht je minder goed ter been zijn.

Vergeet niet om even halt te houden op elke verdieping, waar je steeds een kleine tentoonstellingsruimte kan bezoeken. Je leert er meer over de geschiedenis van het belfort, de klokken en de draak die uittorent boven de stad. Eenmaal boven aangekomen, kan je genieten van het mooie uitzicht!

  • Toegang: 10h00-18h00
  • Tickets: €8 pp
Belfort Gent

Bezoek het Lam Gods

Het icoon van deze stad en daarom een absolute must-do, het Lam Gods. Dit wereldbekende werk werd geschilderd door de gebroeders Van Eyck en is te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal. Het schilderij kent een turbulente geschiedenis. Het werd talloze keren gestolen, echter is het paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’ nog steeds niet terecht.

Lees ook:  Wat is er te doen in Tallinn? 10 bezienswaardigheden en leuke weetjes

Wil je meer te weten komen over dit meesterwerk en de kathedraal zelf? Boek dan een augmented-realitytour. Je krijgt een speciale bril opgezet, waardoor je alles beleeft alsof je er destijds zelf bij was. Zo kan je binnenkijken in het schildersatelier van de gebroeders van Eyck.

Na de tour kan je het echte schilderij bewonderen!

De augmented-realitytours kan je boeken voor 40 of 60 minuten. Als je met de kinderen wil gaan, kan je kiezen voor de family-tour. We raden je aan om vooraf tickets online te reserveren. Het bezoek is enorm populair en het is bijna onmogelijk om ter plekke aan een entreeticket te geraken.

  • Toegang: 10h00-17h00, zondag: 13h00-17h00
  • Tickets: €16pp

Doe de Lichtplanwandeling

Vanaf valavond tot middernacht wordt het centrum van Gent sfeervol verlicht. Beleef de stad op een andere manier en doe de lichtplanwandeling van 5 km. Het vertrek- en eindpunt ligt op de Kouter. Download via onderstaande link een overzichtskaart:

20200629_20_00855_Lichtplan_FolderLR Lichtplanwandeling_NL_3LUIK_ROL_100x210_LR.pdf (stad.gent)

Of je kan de folder ophalen bij Visit Gent aan het Sint-Veerleplein.

Lichtplanwandeling Gent

Ontdek street art

Als je een fan bent van street art, kan je het Graffitistraatje in Gent niet overslaan. Straatkunstenaars kunnen hier op een legale manier aan de slag. Het uiterlijk van dit straatje verandert dan ook continue door andere werken die er steeds bijkomen. Zoek op het stadsplan naar de Werregarenstraat en je komt er vanzelf!

Street art Gent

Wil je nog meer ontdekken van de graffitikunst? Klik dan op onderstaande link voor een overzicht van plaatsen in de stad waar je nog andere werken kan bewonderen.
SNS_NL_update.indd (stad.gent)

Neem een kijkje bij het Gravensteen

Het Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht van Vlaanderen. Destijds was het vooral een symbool van politieke macht. Het gebouw bood te weinig comfort om in te wonen, dus besloten de graven van Vlaanderen om hun residentie elders in de stad op te trekken, het Prinsenhof.

De functie van het Gravensteen veranderde naar een plaats waar recht werd gesproken en een gevangenis. Gruwelijke foltertechnieken waren hier aan de orde van de dag. Bij een bezoek aan het Gravensteen wordt vooral deze periode onder de aandacht gebracht en kan je nog oude marteltuigen bekijken.

Wij hadden het Gravensteen al eens bezocht toen we nog op de schoolbanken zaten, dus slaan we dit voor nu even over.

Mocht je hier voor de eerste keer zijn, is dit zeker een interessante aanvulling op je citytrip in Gent.

  • Toegang: 10h00-18h00
  • Tickets: €12
Lees ook:  Vakantie in Ierland: 10 bezienswaardigheden en handige tips
Gravensteen Gent

Overnacht bij Monasterium Poortackere

Wij houden ervan om te overnachten op bijzondere locaties. In Gent kiezen we ervoor om te verblijven bij Monasterium Poortackere, een oud klooster dat omgevormd is tot hotel midden in het centrum. De authentieke elementen zijn overal terug te vinden.
Iets minder authentiek, maar wel grappig zijn de schilderijen in het receptiegebouw. Deze zijn niet zo zedig als ze laten uitschijnen op het eerste zicht. Kunst met een knipoog! Wij kunnen het wel waarderen.
Voor het hoogtepunt moeten we wachten tot ’s morgens. Het ontbijt wordt geserveerd in een echte neogotische kapel, indrukwekkend!

Monasterium Poortackere

Dineer bij Mémé Gusta

Eten zoals bij de bomma? Het kan bij Mémé Gusta. Ze serveren typische Vlaamse kost op grootmoeders wijze. De beleving wordt compleet door het vintage kader en muziek uit de jaren ’70.

Mémé Gusta

Praktische tips voor je citytrip Gent

Parkeren in Gent

Indien je overnacht bij Monasterium Poortackere, kan je parkeren bij het hotel zelf voor €15 per nacht. De parkeerplaatsen kan je niet op voorhand reserveren en je kan het misschien al raden? Er zijn niet voldoende parkeerplekken voorzien voor alle gasten. In dat geval, kan je terecht bij Parking Ramen (P 8). Deze parking ligt op 5 minuten lopen van het hotel en je betaalt hier €14 per 24 uur.

Hier kan je de auto laten staan voor het hele weekend, want deze heb je niet nodig voor een bezoek aan de stad. Alles is op wandelafstand.

Citycard

Via Visit Gent kan je een Citycard aanschaffen voor 48 uur (€42) of 72 uur (€48). Afhankelijk wat je van plan bent om te doen of te bezoeken, kan dit interessant zijn voor jou. Kijk goed de losse entreeprijzen na en bedenk vooraf wat je niet wil missen tijdens je citytrip. Alle info over de Citycard kan je terug vinden via onderstaande link:
https://visit.gent.be/nl/goed-om-weten/praktische-info/citycard-gent

Lage emissiezone

De stad Gent hanteert een lage emissiezone om zo vervuilende auto’s uit het centrum te weren. Voorkom een boete en kijk na of je voertuig binnen mag via onderstaande link:
Lage-emissiezone | Stad Gent

Citytrip Gent in 24 uur

Bij alle genoemde openingstijden en prijzen geldt dat wijzigingen zijn voorbehouden.

Wij hebben alvast enorm genoten van ons minitripje in eigen land. Wil je nog meer te weten komen over deze fantastische stad? Check dan 10 leuke weetjes over Gent.

Ben je al eens in Gent geweest of wil je een andere middeleeuwse stad in België bezoeken? Lees dan ook ons blogartikel Brugge, Venetië van het Noorden.

Over de auteur

Wij zijn Dieter en Leen, 2 actieve dertigers uit Vosselaar (België). Het liefste van al trekken we erop uit om allerlei leuke plekken te ontdekken. Op onze reisblog nooit-thuis.be brengen we uitgebreid verslag over onze avonturen. We willen vooral andere mensen inspireren en tips aanreiken voor hun volgende reis of uitje.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *