Met de auto naar Frankrijk, wat moet je verplicht meenemen en wat zijn de specifieke regels?

Jaarlijks trekken tal van Nederlanders naar Frankrijk met de auto. Omdat veel vakantiegangers niet op de hoogte zijn van alle Franse regels op de weg, hebben we deze samengevat in dit artikel. We geven onder andere antwoord op de vragen: is de alcoholtest verplicht in de auto? Tot welke leeftijd moeten kinderen in een kinderzitje? en wat is handig om altijd bij te hebben in de auto? 

Wat moet je verplicht in de auto hebben in Frankrijk?

De gevarendriehoek en het gele hesje

De gevarendriehoek en het gele hesje zijn verplicht. Wanneer je langs de weg moet stoppen moet je de gevarendriehoek op minimaal 30 meter afstand vanaf de achterkant van je auto plaatsen. Let er op dat andere weggebruikers de driehoek zien, maar dat deze geen gevaar voor ze vormt. Sta je net na een bocht? Zet de driehoek dan voor de bocht. Zet hem ook nooit op een fietsstrook of midden op een smalle weg, maar altijd veilig aan de zijkant. Als er geen veilige plaats is om de driehoek neer te zetten, is het beter deze in de auto te laten of dichter bij de auto neer te zetten.

Gevarendriehoek op de weg

De gevarendriehoek op de Franse snelweg: Wanneer je op de vluchtstrook stil staat, sta je volgens de Franse verkeersregels niet op de weg. Daarom plaats je in dit geval geen gevarendriehoek achter je auto. Dit kan namelijk ook nog eens erg gevaarlijk zijn voor medeweggebruikers. Wanneer iemand de driehoek raakt kan dit voor ernstige ongelukken zorgen door de hoge snelheid van de voertuigen. 

Zodra je uit de auto stapt na een ongeluk, bij pech of om een band te verwisselen, moet je je gele hesje aantrekken. Daarom is het aangeraden deze in je handschoenenkastje te bewaren. Wanneer je bij een controle niet bij je hesje kunt, gaat de politie er van uit dat je deze niet aan kunt trekken voor je de auto verlaat. Dit kan een boete als gevolg hebben. 

Voor extra veiligheid leg je 4 of 5 reflecterende hesjes in de auto zodat alle passagiers goed zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat kinderen en volwassenen die niet helpen met het verwisselen van de band of ander probleem veilig achter de vangrail staan of een stukje verderop op een veilige plek wachten. Wacht je op de pechhulp op de snelweg? Dan moeten alle passagiers aan de rechterkant uitstappen en achter de vangrail blijven. 

Lees ook:  Reis naar Lapland: 10 bezienswaardigheden voor een droomvakantie

Vergeet niet je alarmlichten aan te zetten voor je de auto verlaat en deze aan te laten zolang je auto stil staat langs de weg.

Kinderstoeltjes en zitverhogers in Frankrijk

In Frankrijk moeten kinderen jonger dan 10 jaar in een kinderzitje op de achterbank zitten. Baby’s mogen op de bijrijdersstoel worden geplaatst in een babyautostoeltje met de rug naar de weg. Vergeet niet de airbag uit te schakelen.

Kinderen van 10 jaar of ouder mogen zowel voor als achter in de auto zitten met een driepuntsgordel. Wanneer je kind te klein is om de riem veilig te dragen, kun je een zitverhoger gebruiken.

Wat zijn de risico’s als je deze dingen niet in je auto hebt?

Wanneer je geen gevarendriehoek en / of geel hesje in de auto hebt kun je een boete van € 135 krijgen. 

Het veiligheidshesje mag de volgende kleuren zijn: geel, oranje, groen, rose of rood. Het moet voldoen aan de EN 1150:1999 of EN ISO 20471:2013 norm en een CE-markering hebben. Uiteraard moet het hesje voldoende licht reflecteren door middel van de speciale zilver gekleurde banden. De gevarendriehoek moet aan de ECE R27 norm voldoen. 

Kampeerreizen Frankrijk

Is de alcoholtest verplicht in de auto in Frankrijk?

Nee, sinds 22 mei 2020 is het niet meer verplicht een alcoholtest in de auto te hebben wanneer je door Frankrijk rijdt. Wel is het nog steeds aangeraden om een ongebruikte alcoholtester bij te hebben die aan de regelgeving voldoet. 

Waar koop je een gevarendriehoek en geel hesje in Frankrijk?

Deze verplichte veiligheidsvoorwerpen kun je bij elke grote supermarkt halen, zoals Carrefour, Auchan of Géant. Ook de meeste benzinestations hebben ze altijd op voorraad. Geen paniek dus als je op vakantie naar Frankrijk bent gegaan en deze nog niet in de auto hebt liggen.

Het beste is en blijft natuurlijk om ze voor vertrek te kopen:

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Zijn winterbanden verplicht in Frankrijk?

In bepaalde gemeenten in Frankrijk is het sinds 1 november 2021 verplicht op winterbanden te rijden, of om sneeuwkettingen bij te hebben. Deze verplichting geldt jaarlijks van 1 november t/m 31 maart. 

Op de website van de overheid staat in welke gebieden winterbanden en / of sneeuwkettingen verplicht zijn.

Er zijn twee soorten sneeuwkettingen. De klassieke metalen variant en de sneeuwkettingen van textiel, ook wel sneeuwsokken genoemd. Beide hebben zowel voor- als nadelen, maar zijn toegestaan zolang ze aan de Europese normen voldoen en in goede staat zijn.

Metalen sneeuwkettingen gaan langer mee en zijn vooral bij hevige sneeuw veel efficiënter dan de textielen variant. Ze zijn wel moeilijker te installeren en wat duurder. De sneeuwsokken zijn makkelijk op de banden te leggen, niet duur maar bij veel sneeuw kan het rijden hiermee lastig zijn.

Lees ook:  Een leuke camping in de Dordogne aan de rivier

Kies je voor winterbanden, laat dan 3PMSF banden onder je auto leggen. All Weather en All Season banden hebben minder grip en worden tot 1 november 2024 getolereerd mits er M+S op staat. Hierna zijn 3PMSF banden de enige toegestane winterbanden daar waar ze verplicht zijn. 

Heb je een andere soort winterband, neem dan sneeuwkettingen mee om aan alle lokale regels te voldoen.

Het linkse bord geeft het begin van de zone aan waarin winterbanden of het bij hebben van sneeuwkettingen verplicht is. Het rechtse bord geeft het einde van deze zone aan.

Borden winterbanden verplicht Frankrijk

Wat is verboden in de auto in Frankrijk?

Op de Franse weg is het voor een bestuurder verboden te eten of drinken tijdens het rijden. Ook mag je niet op slippers of blote voeten rijden. 

Een telefoon in je hand houden is zoals in veel landen ook in Frankrijk verboden. Sinds 1 juli 2015 zijn ook oordopjes, earpods en andere apparaatjes die je in je oor plaatst en waarmee je muziek kunt luisteren of kunt bellen verboden. 

Heb je een telefoon in je hand tijdens het rijden of maak je gebruik van oordopjes? Dan riskeer je een boete van € 135 en het verlies van 3 punten als je een Frans puntenrijbewijs hebt.

Als je een verkeersovertreding begaat terwijl je een telefoon in je hand hebt, kan de politie je rijbewijs ter plekke intrekken. Dit zijn een aantal voorbeelden van verkeersovertredingen waarbij dit mogelijk is:

  • Geen richtingaanwijzer gebruiker
  • Te dicht op het voertuig voor je rijden
  • Over een doorgetrokken streep gaan
  • Door oranje of rood rijden
  • Rechts inhalen
  • Voetgangers voorrang weigeren
  • Te snel rijden

Heb je getinte voorruiten? Dan is het belangrijk om goed na te gaan of deze toegestaan zijn in Frankrijk. De lichtdoorlaatbaarheid moet namelijk minimaal 70% zijn.

Wat is handig om altijd in de auto te hebben?

Deze dingen zijn in Frankrijk niet verplicht, maar wel handig om bij te hebben:

Lees onze artikelen over de tolbadge en de milieusticker voor meer informatie. 

Ook wanneer je niet op vakantie gaat is het aangeraden altijd een EHBO-koffertje in de auto te hebben.

Checklist voor een lange autorit

  1. Check je bandenspanning na het inladen van de auto. Houd rekening met het aantal passagiers en hun gewicht.
  2. Kijk of de reserveband in goede staat is en of je al het nodige gereedschap bij hebt.
  3. Ga je in de winter op pad? Dan moet je nagaan of je sneeuwkettingen of sneeuwsokken bij moet hebben, en of deze nog in goede staat zijn. Als je ze na de vorige vakantie vochtig hebt opgeborgen is er namelijk kans op roest of schimmel.

Als je extra veiligheidsvoorwerpen meeneemt, zoals noodhamers of een brandblusser, is het belangrijk van te voren te begrijpen hoe je deze moet gebruiken. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *