Op vakantie gaan met de auto kan best spannend zijn, vooral als je niet gewend bent ver te rijden. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met het checken van je auto. Is de bandenspanning goed? Heb je nog genoeg ruitenwisservloeistof? En hoe zit dat met de onmisbare auto accessoires? Wat moet je meenemen als je met de auto op vakantie gaat? 

Heb je alle accessoires van deze lijst in de auto liggen? Dan is het tijd om de koffers in te laden, iedereen in te laten stappen en met de cruise control aan te beginnen aan je geweldige autovakantie!

Telefoonhouder voor de auto

Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen zijn smartphone als GPS tijdens een autovakantie. Daarom is een goede telefoonhouder een must-have. De exemplaren met grote zuignap bevestig je op de voorruit, waardoor deze op de perfecte hoogte zit voor de bestuurder. 

Ga je naar het zuiden van Europa in de zomervakantie, let dan wel op, want het is ons al eens overkomen dat het silicoon van de zuignap begon te smelten. De telefoonhouder viel daarom al snel van de ruit, maar gelukkig was het overgebleven plakkerige silicoon wel goed te verwijderen. Tijdens een warme vakantie is een telefoonhouder die je op je dashboard installeert wellicht een betere optie.

Let op: In elk Europees land gelden weer andere regels voor handsfree bellen. Zoek dit door voor vertrek uit.

Accessoires voor autovakantie

Een GPS-tracker

Het zal je maar overkomen, je auto wordt gestolen tijdens je vakantie. Daar sta je dan, in een land waarvan je wellicht de taal niet goed beheerst. Door een GPS-tracker in je auto te plaatsen is de kans dat je (of de politie) je auto terugvindt een stuk groter.

Lees ook:  Oud en nieuw vieren in Europa

Een handige bijkomstigheid van zo’n tracker is dat je je auto ook snel terugvindt als je niet meer weet waar je precies hebt geparkeerd. Want geef nou toe, dat is ons allemaal wel eens overkomen. 

Let bij de aanschaf van je GPS-tracker op de compatibiliteit met je telefoon zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een kinderzitje of verhoger

Check voor je vertrek of je kinderen nog in een autostoeltje of op een verhoger moeten zitten wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat. Vergeet niet om ook de regels van de landen waar je enkel doorheen rijdt te bekijken. In Nederland en België moeten kinderen in een autostoeltje zitten tot ze 1,35 meter zijn. Dit is een uitzondering op de Europese richtlijn, waarin staat dat kinderen tot 1,50 in een passend kinderbeveiligingsmiddel vervoerd moeten worden. In Frankrijk is de regel dat kinderen tot hun 10e verjaardag achterin moeten zitten, in een stoeltje dat bij hun lengte en gewicht past. In Nederland mogen jonge kinderen wel voorin zitten (in een stoeltje). Zo zie je hoe belangrijk het is alle regels van te voren uit te zoeken.

Zonneschermen

Het is vooral voor kinderen die achterin zitten heel vervelend om de zon in het gezicht te hebben. Daarom is het aangeraden een paar zonneschermen mee te nemen. Deze bevestig je met een zuignap op het raam. Een voordeel is dat je hier nog gewoon doorheen kunt kijken, wat natuurlijk fijn is voor de kinderen, maar ook essentieel voor de bestuurder. 

Lees ook:  10 x ongerepte natuur in Europa

Ook wanneer je huisdieren op de achterbank vervoert is een zonnescherm erg fijn.

Met de auto op wintervakantie in de bergen

Dekens

Ga je op wintervakantie met de auto? Dan is het slim om een paar dekens in de auto te leggen. Als bestuurder wil je de verwarming misschien niet te hoog zetten, omdat je er slaperig van wordt. Dekentjes zijn dan erg handig voor de passagiers die het fris hebben.

Ook is er natuurlijk altijd het risico dat je in de file komt te staan, en dat je zo lang vast staat dat je de motor uit moet zetten. Omdat de temperatuur in de auto snel zal dalen, is het vooral voor kinderen belangrijk dat je voor de zekerheid wat dekens bij hebt, en eventueel wat snacks en natuurlijk genoeg water. 

Kleine onmisbare accessoires voor je autovakantie

Wil je op alles voorbereid zijn? Leg dan ook deze accessoires in je auto:

Wat moet je in de auto meenemen als je op wintervakantie gaat?

  • IJskrabber
  • Sneeuwkettingen (ook deze zijn in sommige Europese landen verplicht)
  • Zaklamp of hoofdlamp. Dit komt goed van pas als je midden in de nacht sneeuwkettingen moet installeren.

Dit artikel betreft een samenwerking.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *