De serie Downton Abbey is een van de meest aansprekende Britse tv-programma’s ooit. Het script komt van auteur Julian Fellowes. Er zijn 6 seizoenen geweest die in het VK werden uitgezonden van 2010 tot en met 2016. Er zijn ook twee films uitgebracht in respectievelijk 2019 en 2022. Beide waren succesvol, maar het is vooral de serie die naar verwachting nog decennia kijkers zal blijven trekken. In Groot-Brittannië zaten gemiddeld 10 miljoen kijkers voor de buis wanneer er een nieuwe episode werd vertoond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kasteel van Downton Abbey een toeristische trekpleister is geworden. Liefhebbers van de serie kunnen Highclere Castle bezoeken. Wat mag je verwachten van een rondleiding door het kasteel uit Downton Abbey?

Waar gaat Downton Abbey over?

Het is uiteraard bijna onmogelijk om de gebeurtenissen gedurende 6 seizoenen vast te leggen en dat zou ook het plezier bederven van de gelukkigen die de serie nog compleet moeten zien. Downton Abbey is het enorme landhuis dat al generaties in het bezit is van de graven van Grantham . Het ligt buiten het dorpje Downton op een uitgestrekt landgoed. De serie volgt de familie in een zeer bewogen tijdvak: 1912 tot en met 1926. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog, de ondergang van de Titanic, de onafhankelijkheidsstrijd van Ierland en de financiële ondergang van de Britse adel. Al deze gebeurtenissen hebben. Invloed op het leven van Robert Crawley en zijn gezin. Het is een flinke opgave om het landgoed in stand te houden voor komende generaties. Daarbij is een belangrijk probleem dat Downton Abbey alleen kan worden overgeërfd in de manlijke lijn. De huidige graaf en gravin van Grantham hebben alleen 3 dochters. Een onbekende achterneef is de verwachte nieuwe graaf.

Maar er is tevens veel aandacht voor ‘downstairs’. Ook in het leven van het talrijke personeel speelt de tijd een belangrijke rol. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een dienstverband levenslang is. Ook is de waardering voor de dienstverlening aan het afbrokkelen.

Behalve de briljante vertolkingen in de serie, spreken ook de omgeving en het landhuis tot de verbeelding. Het dorpje Downton bestaat niet evenmin als Downton Abbey. Maar uiteraard is het iconische pand waar elke aflevering mee begint wel echt, het heeft alleen een andere naam: Highclere Castle.

Lees ook:  Bezoek de oudste stad van Europa: Plovdiv

Over Highclere Castle

Highclere Castle ligt in Hampshire en niet in Yorkshire, zoals in Downton Abbey wordt aangegeven. De opnamen in het dorp Downton zijn Bampton in Oxfordshire gemaakt. Bijna alle opnamen zijn op deze plekken gemaakt. De kenners zullen het silhouet en de inrichting van Highclere Castle dan ook onmiddellijk herkennen evenals de prachtige omgeving en de daarbij behorende tuinen. Wat niet te vinden is in het kasteel, is de keuken en andere ruimtes waar veel van de gebeurtenissen met betrekking tot het personeel zich afspelen. Deze scènes werden in studio’s in Londen opgenomen. Er wacht geïnteresseerde bezoekers echter wel een heel andere verrassing in de kelders.

De geschiedenis van Highclere Castle

In het jaar 749 schonk de koning het landgoed aan de bisschop van Winchester. Deze liet er een landhuis op bouwen en tuinen aanleggen. In 1679 werd  het landgoed verkocht aan de eerste graaf van Carnarvon. In de 18e eeuw werd het pand verbouwd en ontstond het kasteel Highclere dat nu overal ter wereld wordt herkend als Downton Abbey. De huidige eigenaar, de achtste graaf van Carnarvon is een directe afstammeling van de eerste graaf. Er zijn onderdelen van de geschiedenis van het kasteel opgenomen in de serie. Zo was ook Highclere Castle een opvangcentrum voor gewonde militairen in de Eerste Wereldoorlog. Er is ook weinig veranderd met betrekking tot het instandhouden van het landgoed. De kosten daarvan bedragen ongeveer £ 10.000 per dag en vormen een permanente zorg voor de eigenaren. Sinds 1988 kan  het kasteel (en de tuin) bezichtigd worden. De opnamen van Downton Abbey hebben ervoor gezorgd dat het aantal bezoekers fors is toegenomen.

Wat is er te zien op Highclere Castle?

Een rondleiding door het kasteel zal zich vooral richten op de kamers die bekend zijn geworden door de tv-serie. Van de 80 slaapkamers zijn er 12 te bezichtigen en in de originele staat bewaard. De overige zijn nu in gebruik als kantoor of bestemd voor de familie indien deze op het kasteel verblijft.

Een aantal hoogtepunten:

  • De eetkamer: deze is regelmatig te zien in de serie en hier hangt een portret van Charles I, geschilderd door Van Dyck.
  • De bibliotheek: deze omvat bijna 6.000 boeken en is gestart in de Victoriaanse tijd.
  • De salon: de prachtige groene zijde was een geschenk van Alfred van Rotschild aan zijn dochter toen deze met een graaf van Carnarvon trouwde.
  • De rookkamer: hier hangen een aantal 17e eeuwse Nederlandse meesters van onschatbare waarde.
Lees ook:  De acht hoogtepunten van Firenze

Wie ook de omgeving in zich wil opnemen, kan een extra ticket nemen voor een bezoek aan de tuinen. Er is een enorme rozentuin en in de White Border staat altijd iets in bloei. Op het landgoed staan een aantal ‘folies’. Het zijn kleine tempels zonder echt nut, maar gebouwd omdat ze mooi zijn. De omgeving werd ook regelmatig gebruikt in de serie.

Downton Abbey bezoeken

De Egyptische kerkers

Als je denkt aan de vondst van het graf van de Egyptische farao Toetanchamon, zal de naam Howard Carter je wellicht meteen in gedachten schieten als de ontdekker daarvan. Zijn partner bij de opgravingen was echter de 5e graaf van Carnarvon, die bij Carter was toen de schatkamer werd geopend. De graaf bracht een grote hoeveelheid voorwerpen mee uit Egypte en deze lagen lange tijd verborgen in de kelders van hert pand. Daar is nu een tentoonstelling ingericht die je met een extra ticket kan bezoeken.

Highclere Castle bezoeken: de openingstijden

Wil je Highclere Castle bezoeken? Het kasteel is in de periode april tot en met september geopend. Er zijn diverse bijzondere evenementen. Tickets kunnen alleen online worden gekocht en zijn bepaald niet goedkoop. Daar staat dan wel een interessante dag tegenover. Je kan alle verdere informatie vinden op de website van Highclere Castle en daar eventueel direct boeken.

Booking.com

Bijzonderheden

Ben je nieuwsgierig geworden naar Highclere Castle, maar zit een bezoek er voorlopig niet in, kan je ook op internet op zoek gaan naar een aantal recente documentaires over het gebouw. Tevens heeft de huidige gravin een aantal boeken geschreven over de geschiedenis van het kasteel en de bewoners. Onlangs verscheen een boek van haar hand over de vijfde graaf.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *