Het einde van het jaar nadert en wellicht ben je op zoek naar een bestemming voor je zomervakantie. Helaas is de situatie in Europa minder rooskleurig dan vorig jaar. De oorlog in Oekraïne zorgt immers voor een onveilig gebied aan de oostkant van het continent. Toch blijft Europa voor de vakantieganger nog steeds het meest veilige continent om op vakantie te gaan. Van de 25 veiligste landen om op vakantie te gaan, liggen er 17 in Europa. Indien je graag een mooi en veilig vakantieland zoekt, kies dan ons eigen werelddeel.

Nieuwsgierig welke landen het veiligst zijn? Dat lees je hieronder. Bovendien geven we je een aantal handige tips voor een goed voorbereide vakantie. Die reisverzekering is bijvoorbeeld zo gek nog niet.

Top 5 veiligste landen van Europa

Hoe veilig een land is, wordt uitgedrukt in de Global Peace Index. Daarbij gaat het niet alleen om oorlog of vrede maar staat de rust in het land op de voorgrond. Hoe is het met de misdaad in een gebied en is de economische toestand voldoende stabiel zodat toeristen zich overal veilig kunnen voelen? Hoe lager de GPI, hoe veiliger het is voor een bezoeker. De top vijf van meest veilige landen in Europa is als volgt:

1. IJsland

Al sinds 2008 heeft IJsland  de laagste GPI score en is daarmee als veiligste vakantieland ter wereld gerangschikt. Na de financiële crisis staat het land economisch er weer goed voor. IJsland is ook een van de weinige landen ter wereld waar topmensen uit de financiële wereld fors zijn bestraft voor hun rol in de crisis die het land aan de financiële afgrond bracht. Sindsdien is wettelijk bepaald dat 40% van alle hoge functies bekleed moeten worden door vrouwen. Is het succes daardoor ontstaan?

Lees ook:  4 mooie dorpen aan de Costa Brava
Veiligste landen IJsland

2. Portugal

Portugal is een van de snelle stijgers op deze ranglijst van veiligste landen in Europa. Toerisme is ook erg belangrijk voor het land. Sinds 2000 zijn alle vormen van drugsgebruik in Portugal gedecriminaliseerd. Dat houdt niet in dat het gebruik van drugs wordt getolereerd. Wie drugs gebruikt, dient zich verplicht te melden en wordt opgenomen in een afkickkliniek. Het aantal gebruikers is sindsdien fors verminderd en tevens de kleine misdaad die juist voor toeristen vaak erg lastig is. Helpen in plaats van bestraffen lijkt een goede strategie te zijn in dit land.

3. Oostenrijk

Zowel voor bewoners als toeristen is Oostenrijk al gedurende vele jaren een stabiele en veilige plaats. Er is nauwelijks criminaliteit en ook in de grotere steden kan een bezoeker zich veilig voelen. De reden daarvan is niet echt duidelijk. Misschien is het de ontzagwekkende natuur, waardoor de mens zijn plaats in de wereld beter beseft.

4. Denemarken

Voor toeristen buiten Europa is Denemarken vaak een onbekende. Dat is niet zo vreemd, want op het wereldtoneel speelt het land economisch en politiek nauwelijks een rol. De Denen bemoeien zich liever niet te veel met wat er buiten de landsgrenzen gebeurt en richten zich liever erop het binnenland zo aantrekkelijk mogelijk te maken, ook voor toeristen. Dat levert een mooie vierde plaats op bij de GPI score en daarmee behoort Denemarken tot de veiligste landen ter wereld.

5. Tsjechië

En met stip op… Tsjechië mag je beslist een snelle stijger noemen. Een aantal jaren geleden stond het land niet eens in de top 20 qua GPI score en inmiddels is de 6e plaats op de wereldranglijst en de 5e in Europa voor het land. Dat heeft volgens kenners alles te doen met de economische opbloei na de val van het IJzeren Gordijn. Er zijn geen conficten meer met Slowakije en Tsjechië richt zich op het toerisme en heeft ook veel te bieden.

Veilig op vakantie Dit zijn de veiligste landen in Europa

Waar staat Nederland in de top 25 veiligste landen ter wereld?

Ons land staat wereldwijd op nummer 21 van de veiligste landen ter wereld en is de laatste jaren flink gedaald door toegenomen criminaliteit en onrust.

Voorbereidingen voor een veilige vakantie

Hoe kun je nog veiliger op vakantie gaan? Hieronder staan een aantal tips.

1. Check de bestemming vooraf

Indien je een van de bovengenoemde landen kiest, zit je wel goed al bestaan er geen garanties. Bereid je in ieder geval goed voor. Neem een vertaalgidsje mee en zorg dat je de don’ts kent.

Lees ook:  Wandelen in de winter - Tips, sneeuw en foto's

2. Verzekeringen

Nog steeds gaat een flink aantal vakantiegangers zonder reisverzekeringen op pad en dat is onverstandig als je naar het buitenland gaat. In Nederland zijn veel risico’s gedekt terwijl dat in het buitenland niet het geval is. Een reisverzekering dekt risico’s waar je liever niet over piekert op vakantie maar die financieel grote gevolgen kunnen hebben. Denk maar eens aan bijzonder ziektetransport naar Nederland, een langer verblijf in het buitenland door ziekte/ongeval of medische kosten die niet worden gedekt door de ziektekostenverzekering. Check bij een reiskostenverzekering altijd de dekking, zodat je weet of deze bij je past.

Net als een reisverzekering is een annuleringsverzekering niet verplicht. Indien je echter vanwege bijzondere omstandigheden zoals ziekte (van naaste familieleden) niet op reis kan, is de financiële schade beperkter.

3. Sla een kopie van je paspoort op.

Moderne techniek is vaak ook handig. Een kopie je paspoort op je mobiel is geen geldig reisdocument, maar bijzonder nuttig bij het aanvragen van een nooddocument. Zet de foto ook op e-mail naar jezelf, zodat je er ook over kan beschikken als je telefoon ook wordt gestolen.

4. Neem basismedicatie en een goede bescherming tegen de zon mee

Bijna overal kan je wel pijnstillers of zonnebrandolie kopen. Maar juist als je het echt nodig hebt, is er vaak niets te vinden. Neem geen risico, een voorraadje is snel aangelegd en weegt niet veel.

5. Zorg dat je betaalpas geschikt is voor je vakantie

Informeer even bij je bank of jouw betaalpas ook gebruikt kan worden op je vakantiebestemming. Soms moet daarvoor de instelling worden aangepast, omdat banken vaak ter bescherming van de klant opnamen in het buitenland hebben beperkt of onmogelijk hebben gemaakt.

6. Gebruik een Europese zorgpas of sla het alarmnummer op in je telefoon

Heb je medische hulp nodig op je vakantieadres dan is een zorgpas van een EHIC model een bewijs dat je daarvoor verzekerd bent. Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar. Heb je geen zorgpas, sla dan het alarmnummer van je verzekeraar op in je mobiel. Dat kan veel tijd en moeite besparen.

7. Laat je auto checken voor vertrek

In een buitenland met een auto die het niet meer doet terechtkomen is beslist geen pretje. Een goede controle voordat je met de auto op vakantie gaat, biedt geen garanties maar kan veel ellende voorkomen.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit bericht betreft een samenwerking.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *