Boedapest verkennen zal je zeker een paar dagen de tijd kosten. Deze prachtige oude stad barst namelijk van de bezienswaardigheden. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij de leukste bezienswaardigheden in Boedapest voor je op een rij gezet. Volg onze Boedapest tips en geniet van je citytrip!

Top 10 bezienswaardigheden Boedapest

1. Het Parlementsgebouw

Waarschijnlijk ken je dit gebouw al wel van de plaatjes. Het Parlementsgebouw is hét symbool van de stad. Vooral bij avond lijkt het rechtstreeks uit een sprookje te komen; het is dan schitterend verlicht. Je kunt het Hongaarse Parlementsgebouw ook van binnen bewonderen. Houd er wel rekening mee dat je je ticket dan al van tevoren reserveert. Wil je rechtstreeks boeken, dan kan dat via de website Jegymester. Je kunt hier de taal van je rondleiding kiezen en het aantal tickets bepalen. Boek wel ruim van tevoren, de tour is erg populair!

bezienswaardigheden Boedapest

2. De Kettingbrug

De Kettingbrug is een schitterende brug, maar je hebt er ook nog eens een prachtig zicht op de beide oevers: Pest en Boeda. De Kettingbrug wordt ook wel aangeduid met de naam Széchenyi, naar een van mensen die uiteindelijk het initiatief namen voor de bouw van de brug. Het zou een verbinding moeten zijn tussen Boeda en Pest. Krijg je er overdag geen genoeg van? Dan zal je ’s avonds zeker genieten, wanneer de andere bezienswaardigheden in Boedapest langs de oevers prachtig verlicht zijn.

3. Het Vissersbastion

Voor het Vissersbastion moet je wel een eindje klimmen, maar je kunt ook de kabelbaan nemen. Die vind je vlakbij de Kettingbrug. Eenmaal boven kom je uit bij de Burcht van Boeda. Loop je wat verder, dan ben je binnen mum van tijd bij het Vissersbastion. Het is een prachtig stukje architectuur, maar bovendien heel mooi vanwege het uitzicht. Op deze plaats is het altijd levendig en er is zeker in de zomermaanden vaak live muziek. De naam Vissersbastion is waarschijnlijk afgeleid van de vissers die hier ooit hun vismarkt hielden. Vlakbij het Vissersbastion vind je ook de Matthiaskerk, een mooi bouwwerk met een kleurrijk dak.

Lees ook:  Een citytrip naar Bordeaux
Boedapest verkennen

4. De Sint Stefanus Basiliek

Om de Sint Stefanus Basiliek kun je beslist niet heen als je de bezienswaardigheden in Boedapest bezoekt. Het is een imposant bouwwerk en zelfs de grootste kerk die je in de stad tegen zult komen. Je kunt de toren beklimmen. Daarbij kun je vanaf beneden al helemaal de trap nemen, maar er is ook een lift waarmee je een groot deel van het traject af kunt leggen. De lift gaat niet helemaal tot bovenaan. Een ideale keuze voor een heldere dag!

Lees ook: De 10 meest exclusieve hotels van Europa

5. De Géllertheuvel

De Géllertheuvel is vooral bekend vanwege het Vrijheidsbeeld dat op de top staat. Dit beeld kun je vanaf de oever van Pest al zien, maar het is ook fantastisch om het beeld van dichtbij te zien wanneer je Boedapest gaat verkennen. Verder vind je op de Géllertheuvel een kerk die gebouwd is uit rots en de citadel van de stad. Ook vanaf dit punt is het uitzicht weer adembenemend mooi.

6. De joodse synagoge

De Dohány straat ligt misschien niet zo op je route wanneer je alle bezienswaardigheden in Boedapest wilt zien, maar deze mag je echt niet missen. In Boedapest vind je namelijk de tweede grootste synagoge ter wereld. Het lijkt relatief klein wanneer je ervoor staat, maar voor een synagoge is het beslist indrukwekkend. De buitenzijde valt meteen op, doordat de synagoge in Moorse stijl gebouwd is. Heb je voldoende tijd, neem dan ook zeker een kijkje binnen. Let op: de heren zijn verplicht om een keppeltje te dragen in de synagoge. Deze worden bij de ingang uitgedeeld.

7. De Széchenyibaden

Ga je Boedapest verkennen, dan hoort daar ook ontspanning bij. In eerste instantie was er op deze plaats maar één badhuis, dat al werd geopend aan het einde van de 19e eeuw. Er was maar liefst 970 meter gegraven om bij de bron te komen. Het water is rijk aan mineralen en er worden medicinale werkingen aan toegeschreven. Ook vandaag de dag worden de Széchenyibaden nog als kuuroord gezien. Sterker nog, het is het grootste kuuroord van Europa. Echt een dagje voor uittrekken dus, om even helemaal bij te komen van je andere indrukken van de stad.

Lees ook:  Bezoek eens een onbekende stad in Europa: Limerick, Ierland 

8. Leuke straatjes Boedapest

Natuurlijk ga je ook op citytrip voor de leuke straatjes in Boedapest. Welke straatjes je echt niet mag missen? Váci Utca of Váci street is een van de mooiste winkelstraten van de stad. Natuurlijk kun je hier ook leuke souvenirs voor de achterblijvers aanschaffen. Deze straat vind je in de Pest-zijde. Een heel andere sfeer vind je aan de Táncsics Mihàly Utca. Dit lijkt meer een parlementswijk van de stad en je vindt er galerieën, winkels met Hongaarse klederdracht en gezellige restaurants. Je bent hier vlakbij het Vissersbastion. Voor de culinair Boedapest ga je naar Zrínyi Utca. Aan dit smalle straatje zitten sfeervolle restaurantjes waar je echt de tijd kunt nemen voor een hapje eten. En last but not least: de Andrássy Utca. Deze straat is vergelijkbaar met de Champs-Elysées van Parijs en voert je richting het Heldenplein.

9. Het Heldenplein

Het duizendjarig jubileum van Hongarije mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Ter ere van deze ‘verjaardag’ werd het Heldenplein gerealiseerd. Dit is het grootste plein van de stad en misschien zelfs een beetje te immens om echt mooi te zijn. Maar indrukwekkend is het zeker. Er staan onder andere standbeelden van de stamhoofden van de Magyaren die Hongarije hebben opgericht, maar ook beelden van koningen en prominente figuren uit de Hongaarse geschiedenis.

Boedapest tips

10. De Grote Markthal

Voor De Grote Markthal moet je wel een stukje lopen, die ligt een beetje buiten het centrum met alle bezienswaardigheden. Je kunt er echter ook gemakkelijk met de tram naartoe. Een belevenis op zich! De producten zijn heerlijk en je vindt er ook allerlei etenswaren die je in Nederland en België bijvoorbeeld niet snel tegen zou komen. Het gebouw zelf is eveneens de moeite waard. Deze Hongaarse markthal is uitgeroepen tot de mooiste markt van Europa!

Culinair Boedapest

Boedapest verkennen kost tijd, maar culinair Boedapest ontdekken ook. Zoals we eerder al aangaven is de straat Zrínyi Utca dan beslist jouw plaats. Hier vind je talloze restaurantjes die beslist ook jouw favoriete keuken serveren. Voor een echte Hongaarse maaltijd ga je naar Eat & Meet, een vrij jong restaurant dat het erg goed doet. Een bijzonderheid op het gebied van ijs? Bezoek dan Gelarto Rosa eens. Hier maken ze ijsjes in de vorm van een roos!

Nog meer Boedapest tips?

Wil je nog meer Boedapest tips? Ook de moeite waard zijn bijvoorbeeld de Burcht van Boeda, het Margaretha-eiland en de Hongaarse Opera. Natuurlijk kun je ook jouw tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest met ons delen. Voel je vrij om een reactie achter te laten!

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *