Wie vanaf het vasteland van Europa een bezoek brengt aan Wales zal dat eerder een vakantie in het Verenigd Koninkrijk noemen. Schotland wordt eerder als soeverein land beschouwd. Zowel Wales als Schotland maken echter deel uit van het Verenigd Koninkrijk, ook wel Groot-Brittannië genoemd. Toch heeft Wales ook een eigen taal en cultuur. Sinds de 20e eeuw is er voor Wales ook sprake van een deels zelfstandig bestuur. Qua omgeving is er een duidelijk verschil met Engeland. Kortom: er zijn voldoende redenen om eens dit deel van Groot-Brittannië te gaan bezoeken. Tijd voor een rondreis door Wales!

Een korte geschiedenis van Wales

Het is moeilijk voor te stellen dat 10.000 jaar geleden Groot-Brittannië nog deel uitmaakte van het vasteland van Europa. Toen de laatste ijstijd zich volledig had teruggetrokken, ontstonden de Ierse Zee en het Kanaal. In Wales woonde een volk dat Keltische roots had. De Romeinen veroverden in het jaar 48 het gebied en bouwden er een van de grootste forten in Europa om de Welshmen in toom te houden. Toen de Romeinen 4 eeuwen later vertrokken, ontstond ook in dit deel van Europa chaos. De adel nam delen van het gebied in beslag en er werd onderling en met invallers gevochten. In Wales was er geen centraal gezag en ontbraken algemene wetten.

Rondreis Wales

Nadat Engeland was verenigd, zocht dat land naar steeds meer invloed in Wales om het wetteloze gebied aan de grens te beschaven. In de 13e eeuw werd Wales een prinsdom onder gezag van de Engelse koning. De titel prins van Wales voor de Engelse troonopvolger herinnert hier nog steeds aan. In de volgende eeuwen nam de invloed van Engeland steeds meer toe. Overal werden kastelen en burchten gebouwd om het land onder controle te houden. De opstandigheid onder de Welshmen was beslist minder groot dan die bij de Schotten. Wales werd nooit bij Engeland gevoegd en ook vandaag de dag is er maar weinig roep om onafhankelijkheid.

Hoe kom je in Wales?

Wil je met de auto naar Wales dan is de veerboot vanuit Calais of Duinkerken de meest eenvoudige optie. De bootreis duurt 1,5 uur naar Dover en daarna kan je doorrijden naar Wales. Ook met het vliegtuig duurt de reis niet lang. Er is een internationaal vliegveld in Cardiff waarop de KLM een maal per dag vliegt, maar vanaf Londen, Bristol, Exeter of Southampton kan je ook per trein verder naar je bestemming. Uiteraard kan je via de Kanaaltunnel ook de complete reis per trein maken.

Lees ook:  Goedkoop naar Londen - tips voor een goedkope citytrip

Weetjes over Wales

  • De hoofdstad van Wales is Cardiff, dit is tevens veruit de grootste stad in het land met ongeveer 400.000 inwoners.
  • In totaal wonen er 3 miljoen mensen in Wales en sommige natuurgebieden zijn even dunbevolkt als de Schotse hooglanden.
  • Naast Engels is Welsh een officiële taal, ongeveer een kwart van de bevolking spreekt het (naast Engels). Betalen doe je er met de £.
  • In de zomer is het weer vergelijkbaar met dat bij ons.
bezienswaardigheden Wales

Wat is er te zien in Wales? 10 bezienswaardigheden

Laat je verrassen door de 10 volgende bezienswaardigheden in Wales.

1. Cardiff

Toegegeven, de hoofdstad van Wales is geen wereldstad, maar de moeite van een citytrip zeker waard. In het centrum staat het Kasteel waarvan de eerste stenen 2.000 jaar geleden zijn gelegd. Het huidige bouwwerk stamt uit de 19e eeuw. Je kan het kasteel met een gids bezoeken maar ook op eigen houtje. Kies dan wel voor de audiotour voor de achtergrondinformatie. Verder heeft Cardiff alles wat je zoekt in een grote stad: monumentale panden, musea, een haven waar je een boottochtje kan maken en gezellige winkelcentra/horeca.

Cardiff

2. Cardiff Castle

Wales is bezaaid met bijzondere kastelen, sommige op prachtige romantische plekken. Cardiff Castle verdient echter een bijzondere vermelding hier. Het begon als een enorm maar simpel Romeins fort. Daarna zijn er constant aanpassingen geweest en nu is het zo groot dat je moet opletten om niet te verdwalen. Bekijk in ieder geval de muurschilderingen en de daktuin. De Arabische kamer is indrukwekkend en de exotische pracht van de tuin komt voor iedere bezoeker als een verrassing.

Cardiff Castle

3. St. Davids Kathedraal

De Welshmen zijn bijzonder trots op deze kerk en dat is niet zonder reden. Het is het oudste bouwwerk in zijn soort in heel Groot-Brittannië. In het jaar 500 werd hier eerst een klooster gebouwd wat daarna regelmatig werd uitgebouwd. Het bouwwerk heeft aanvallen  van Vikingen  en andere invallers doorstaan. Het is ook uniek dat een kathedraal gevestigd is in wat niet meer dan een kustdorp is. St. David is de beschermheilige van Wales en op 1 maart wordt zijn sterfdag in het hele land herdacht.

St Davids cathedral

4. Brecon Beacons

Dit nationale park laat je de ruige kant van Wales zien. De oppervlakte is bijna 1.400 km2 en in het gebied liggen 4 kleine bergketens. Je kan het park ook per paard bezoeken en genieten van de ruige rotspartijen, weilanden, beboste kloven, watervallen en meren. Hou je van avontuur, dan is het mogelijk om met een gids het labyrint van de Dan-yr-Ogof te bezoeken. Deze grotten worden niet zonder reden labyrint genoemd.

Brecon Beacons

5. Snowdonia

Dit park is een meer ‘beschaafd’ natuurgebied in Wales. Het is genoemd naar de Snowdon berg met 1.085 meter het hoogste punt in Wales. Je kan de top per voet bereiken maar ook een treintje nemen om van het uitzicht te genieten. Dit is een ideale omgeving om te wandelen of te fietsen. Naast de natuur zijn er ook diverse schilderachtige dorpjes in het gebied waar je kan genieten van de luxe van vandaag. High tea, please.

Lees ook:  Ontdek 10 exotische plekken in Nederland
Booking.com
Snowdonia

6. Conwy

Van veel dorpjes  wordt gezegd dat je er als ware teruggaat in de tijd, vaak niet geheel terecht. In Conwy heb je de middeleeuwse kasteelmuren met de bijbehorende 21 torens. Conwy Castle ligt in het oosten van het dorp. In het centrum vind je de oude en bescheiden St Mary Church, die je beslist van binnen wilt zien. Naar verluidt is het kleinste huisje in Groot-Brittannië tegen een toren in de haven gebouwd. Dat is te klein voor bezoekers en je kan je er alleen van de buitenkant over verwonderen.

Conwy

7. Portmeirion

In het dunbevolkte noorden van Wales wacht er een bijzondere verrassing op je. In Portmeirion stuit je onder andere op een beeld van Hercules, het Pantheon, de Amis Reunis, Castell Deudraeth, Campanile en de Bristol colonnade. Er hangt ook een bijna Italiaanse sfeer in het dorp. Hoe is dit zo gekomen? Het realiseren van dit plan was een droom van de excentrieke Engelsman Sir Clough Williams-Ellis (1925-1975). Behalve een trekpleister voor toeristen is het dorp ook decor geweest voor diverse films.

8.  Big Pit Coal museum

Wellicht denken we in deze tijd van klimaatverandering met enige tegenzin terug aan de tijd dat steenkool de belangrijkste bron van verwarming was voor woningen. Veel van deze kolen kwamen uit mijnen in Wales. In de plaats Blaenavon zijn er nog een aantal mijnen opengesteld voor bezoekers. Het is beslist een avontuur en daar wordt je constant aan herinnerd door je helm met lamp en de re-breather die je verplicht moet dragen in geval er iets mis zou lopen. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie.

9. De tuinen van Aberglasney

In het zuidwesten van Wales gelegen in de vallei van Tywi Carmarthenshire ligt een statig landhuis. Maar het zijn de tuinen eromheen die de aandacht trekken als de mooiste van Wales. Het landgoed is regelmatig van de ene rijke familie naar de andere overgegaan. Deze hebben hun eigen smaak in tuinen toegevoegd aan de al bestaande variëteit wat tot een uitzonderlijk resultaat heeft geleid. Niet alleen voor de liefhebber een aanrader.

10. Llandudno Cable Car

Llandudno is een populair badplaatsje in Wales. Hier is een bijzondere kabelbaan te vinden die je naar de top van de Great Orme brengt. Het uitzicht over de Happy Valley en de zee is echt ongelooflijk mooi. Rond de Great Orme moet je beslist ook een wandeling maken in het prachtige gebied.

Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *