Het snerpende geluid van een doedelzak in de kille ochtenduren

De mist die de onpeilbaar diepe Lochs nog mysterieuzer maakt

De dikke donkergrijze wolken boven onmogelijk steile pieken

De hooggeplaatste burchten zonder elegantie maar oneindig stoer

Schotland kan op vele manieren worden getypeerd met een enkel zinnetje. Het is een land dat veel te bieden heeft maar relatief weinig wordt bezocht door Nederlandse toeristen. Misschien dat het lezen van de onderstaande tips jou over de streep kan halen. Ga jij voor de mooiste natuur van Schotland of kies jij voor een andere bezienswaardigheid? Hieronder vind je 10 van de mooiste plekken van Schotland.

Een korte geschiedenis van Schotland

De oudste sporen van bewoning in Schotland dateren van 9.000 jaar geleden. In de Romeinse tijd woonden er Picten, een Keltisch volk dat waarschijnlijk uit Ierland was overgekomen. De Romeinen deden geen poging om de woeste krijgers te onderwerpen maar bouwden een bewaakte wal over de hele breedte van Engeland. Gedurende de middeleeuwen was Schotland een lange periode onafhankelijk maar het centrale gezag was zwak omdat de grootgrondbezitters de macht in handen hielden. De Engelsen namen steeds meer de macht over ondanks enkele fikse opstanden. In de loop der tijd werden zaken zoals een eigen vorst, parlement en munt afgeschaft. Nog steeds is een flink deel van de Schotten voor onafhankelijkheid, al werd een referendum daarover een paar jaar geleden krap verloren.

Geschiedenis Schotland

Hoe lang is het reizen naar Schotland?

Tijd voor een roadtrip Schotland? Met het vliegtuig vanuit ons land ben je binnen een paar uurtjes in Edinburgh, de mooie hoofdstad van het land. Wil je de eigen auto meenemen, dan is de boot naar Newcastle een goede optie. De reis vanaf de Belgische kust duurt 18 uur en vervolgens is het nog een uurtje rijden om Schotland te bereiken. Een roadtrip door Schotland met je eigen auto is een geweldige ervaring.

Weetjes over Schotland

  •  Als je voor de zon gaat in de vakantie is Schotland geen goede keuze. In de Hooglanden komt de temperatuur ook in de zomer vaak niet boven de 14°. In het zuidelijke gedeelte met de grote steden zijn er wel mooie zomerdagen maar ook daar regent het regelmatig.
  • Schotland met de vele eilanden voor de kust vormt qua oppervlakte ongeveer 1/3 deel van Groot-Brittannië, maar minder dan 10% woont in dit gebied. Vooral de Hooglanden kennen weinig bewoners en dat heeft een trieste achtergrond. In de 18e eeuwen wensten de machtige clans meer inkomen te verwerven door grotere kuddes schapen aan te houden. Overige bewoners (vaak kleine boeren) werden verjaagd of gedood. Gedurende enkele decennia werd het gebied praktisch ontvolkt en daarna volgde geen herstel meer.
  • In Schotland kan je met Engels overal terecht en als je aandachtig luistert, kan je de bevolking ook redelijk goed verstaan.
  • De plaatselijke munt is het Britse pond.
  • Let wel op dat de stopcontacten in Schotland anders zijn dan die in Nederland. Het is handig om een reisstekker mee te nemen.

De 10 bezienswaardigheden van Schotland die je niet mag missen

1. Edinburgh

Waarschijnlijk begin je je bezoek aan Schotland in de hoofdstad. Edinburgh is ook echt de moeite waard. Het oude gedeelte is goed bewaard gebleven, maar er is ook een nieuw gedeelte waar je sjiek kan shoppen. De hoofdstad is tevens het culturele centrum van het land en het uitzicht vanaf het beroemde Edinburgh Castle is fenomenaal en zal je laten begrijpen waarin hier zoveel huwelijksaanzoeken werden gedaan. Vandaag de dag zal je niets meer merken van de bedenkelijke reputatie van de stad tot in de 19e eeuw. Toen werd de stad Auld Reekie genoemd. Mensen woonden te dicht op elkaar en het meer naast de stad werd vaak gebruikt om overledenen te dumpen. Ellende, vreselijke ziekten, moorden en een continue stank hoorden bij Edinburgh. Nog steeds spookt het er beweren vele bewoners.

Lees ook:  Dagje uit Brielle: wat te doen in Brielle?
Mooiste plekken van Schotland Edinburgh

2. Glasgow

De grootste stad van Schotland is niet Edinburgh, maar Glasgow. De architectuur is hier vooral Victoriaans en dat geeft aan dat de stad later tot ontwikkeling kwam dan de hoofdstad. Glasgow heeft de naam een grauwe industriestad te zijn met twee voetbalclubs die elkaar al meer dan een eeuw bestrijden: Celtic en de Rangers. Maar de stad heeft ook schitterende parken en Kibble Palace moet je zeker niet overslaan. Dat is een enorme kas in de botanische tuin waar je de meest exotische planten kan bewonderen. Van meer recente datum is het Glasgow Science Center. Het ultramoderne museum heeft honderden interactieve exposities die je beslist niet binnen een dag kan bewonderen.

Glasgow

3. Loch Ness

In de Hooglanden ligt hef wereldberoemde Loch Ness. In de loop van de tijd zijn er meer dan 1.000 meldingen geweest van het monster oftewel ‘Nessie’. Dat hij een enorme slangachtige kop heeft, daar zijn de meeste mensen die hem hebben gezien het met elkaar over eens. Het meer is 36 kilometer lang en gemiddeld 1,5 kilometer breed. Het diepste punt is nog steeds niet bekend maar een expeditie is tot 270 meter gekomen. Je kan er wandelen of als avonturier met een kano het water op. Voor zover bekend heeft het monster nog nooit een mens kwaad gedaan, maar wees voorzichtig.

Loch Ness

4. Glenfinnan

Een van de meest opvallende beelden in de Harry Potter films is de Zweinsteinexpres, een zwart-rode stoomtrein die over een hoge brug davert door een sprookjesachtig landschap. Beslist een van de meest magische plekken van Schotland. De trein heet in feite de Jacobite train en jij kan er een rit mee maken en ook de het iconische viaduct bij Glenfinnan passeren. Slot Zweinstein zal je er niet mee bereiken. De naam van de trein is ontleend aan de Jacobieten. De Rooms-Katholieke groep probeerde via een opstand de macht over Schotland bij de Stuarts te krijgen. Het mislukte en de troon van Schotland verdween, omdat de Engelse koning nu ook over Schotland regeerde.

Glenfinnan Schotland

5. Skye, het sprookjesachtige eiland

Op zoek naar de magische plekken van Schotland? Er liggen honderden eilanden voor de kust van Schotland, maar Skye is het grootste en wellicht ook mooiste exemplaar. Hier vind j́e schitterende meren en eindeloze heidevelden afgewisseld met zwarte rotsen. De kust is ruig en op sommige plaatsen zijn de kliffen 60 meter hoog en storten watervallen zich met donderend  geweld in de zee. Elders kleurt de zon het water van de rivier de Brittle in de meest fantastische kleuren. Met op de achtergrond zwarte rotsen is het zeker dat dit de woonplaats van feeën en elfen moet zijn. Wellicht dat jij er eentje op de foto kan vastleggen. Het volksliedje The Skye Boat Song is geïnspireerd op dit eiland, die je misschien kent van Outlander.

Lees ook:  De mooiste plekken van Hongarije: 10 bezienswaardigheden en natuur

6. Strathisla

De kunst van het distilleren werd door monniken afgekeken van de Arabieren die van bloemblaadjes parfum maakten. In Ierland koos men voor gerst om er een geneeskrachtig drankje van te maken. Eigenlijk is het een soort bier maar zonder hop. De smaak wordt verkregen door de drank op vaten te laten rijpen. Dat moet in zowel in Ierland als in Schotland (waar de Ieren de productie ook naar toe brachten) minstens 3 jaar gebeuren voordat de drank whisky mag worden genoemd. Om de superieure drank die in Ierland wordt gemaakt te onderscheiden van de Schotse variant noemen de Ieren hun drank whiskey. Dat de Schotten er een andere mening op na houden, kan je onder andere in Strathisla ontdekken. Hier wordt al whisky gemaakt sinds 1786 en een proeverij hoort er altijd bij.

7. Jura

Ook aan de westkust van Schotland liggen eilanden, waarvan Jura het grootste en wildste is. De naam van het eiland komt uit het Noors en betekent zoiets als Eiland van de herten. Wat dat betreft is er nog maar weinig veranderd sinds de tijd van de Vikingen. Er wonen ongeveer 200 mensen op het eiland maar ook duizenden herten. Het eiland kan met de auto worden bezocht en verdwalen is er niet bij. Er is namelijk maar één weg die Main Road heet en 40 kilometer lang is. Vooral het noorden is desolaat en verlaten. Dit was de locatie die George Orwell zocht toen hij zijn bestseller ‘1984’ schreef.

8. Glencoe

Sommige uitzichten ontnemen je de adem door het ontzag wat de natuur vermag. Als je van Glasgow naar Inverness rijdt kom je door het dal van Glencoe. Dit is ontstaan door vulkanische ontploffingen en de ruigheid van het gebied is ongeëvenaard in schoonheid. In feite trek je hier door een ontplofte vulkaan. Ook de mensheid heeft wat toegevoegd aan de sfeer. In 1692 vond er hier een veldslag plaats tussen een professioneel Engels leger en strijders van de clans. De Engelsen slachtten de Schotten meedogenloos af. De slag staat voor de Schotten nog steeds symbool voor de barbaarsheid van de Engelsen en het gevecht als ‘het bloedbad van Glencoe’.

9. North Coast 500

Het wordt ook wel het Schotse antwoord op route 66 genoemd. De route loopt 830 kilometer langs de Schotse kust en begint in Inverness. Onderweg zie je de meest spectaculaire uitzichten aan de Schotse west- en noordkust. Er zijn ruige klippen te zien waar de zee iedere dag met geweld tegenaan beukt. Maar ook rustige vergezichten met gloeiende heuvels en mysterieuze oude bossen. Wellicht het meest indrukwekkend zijn de parelwitte stranden die er uitnodigend bijliggen, maar waar nooit een strandgast zich zal wagen, gelet op de temperatuur.

10. Eilean Donan Castle

In Schotland kom je overal kastelen tegen, meestal dicht bij de steden of dorpen die op de duur daarbij ontstonden. Eilean Donan Castle is een uitzondering. Het ligt op een puntje van een schiereiland ver een meer in. De omgeving is ruig en bergachtig met een enkele fjord hier en daar. Het kasteel is van de buitenkant grauw en stoer. Fotografen smullen van het romantische beeld in deze verlatenheid. Het kasteel is ook in meerdere films te zien. Binnen een kijkje nemen mag ook tegen betaling  (£ 7.50 tijdens ons bezoek).

Eilean Donan Castle

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *