Als je het hele jaar door probeert zo duurzaam mogelijk te leven, is het natuurlijk zonde om tijdens je vakantie opeens niet meer aan je ecologische voetafdruk te denken. Daarom kiezen steeds meer mensen bewust voor een duurzame, oftewel ecologisch verantwoorde vakantie. 

Bij een duurzame vakantie draait het vooral om het zo klein mogelijk houden van je ecologische voetafdruk, maar voor ons gaat het ook om een bepaalde levensovertuiging waarbij je probeert een goede invloed te hebben op onder andere de lokale economie. 

Wat is duurzaam toerisme of ecotoerisme?

Wanneer je duurzaam op reis gaat, beperk je niet alleen de CO2 uitstoot, maar probeer je een positieve invloed te hebben op de lokale economie, de natuur, het dierenwelzijn en het welzijn van de lokale bevolking. 

Duurzaam toerisme heeft dus niet alleen met het klimaat te maken, maar met je algehele impact op je reisbestemming. Het komt er op neer dat je respect hebt voor de natuur, de lokale bevolking en hun cultuur en welzijn, de dieren en uiteraard het klimaat en de biodiversiteit. 

Duurzaam toerisme wordt ook wel eco-toerisme genoemd. Sommigen zeggen echter dat ecotoerisme meer om het behoud van de cultuur en de omgeving van de plaatselijke bevolking draait dan om het minimaliseren van vervuiling en CO2 uitstoot. Om ervoor te zorgen dat onze vakantie zo min mogelijk negatieve invloed heeft op het klimaat en onze bestemming, is het aangeraden de principes van beide concepten te volgen. 

Is duurzaam op vakantie gaan lastig?

Bij een duurzame vakantie denk je misschien aan backpacken, tientallen kilometers lopen, niet elke dag douchen en weinig comfort. Maar het hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je de trein naar Italië neemt in plaats van het vliegtuig, ben je al duurzaam bezig. Je reis hoeft zeker niet ‘perfect’ duurzaam of ecologisch verantwoord te zijn. Klimaatwijs op vakantie gaan draait om het maken van keuzes die een positieve (of in ieder geval geen hele negatieve) impact hebben.

Zie dus niet af van een duurzame vakantie omdat je toch graag in een luxe hotel verblijft. Maak keuzes waar je je comfortabel bij voelt, geniet van je vakantie, en onthou dat alle beetjes helpen.

Lees ook: De mooiste plekken van Hongarije: 10 bezienswaardigheden en natuur

Duurzaam vervoer

Met het vliegtuig op reis, is dat wel nodig?

Vliegschaamte is een woord wat we sinds een aantal jaren steeds vaker horen. Maar waarom schamen mensen zich voor het reizen met het vliegtuig? Omdat vliegtuigen heel veel schadelijke uitstoot veroorzaken en je footprint tijdens het reizen vergroten. 

Als je duurzaam wil reizen, raden we je dus aan het vliegtuig zo veel mogelijk te vermijden. Binnen Europa is vliegen vaak ook helemaal niet nodig, want met de trein en bus kom je op de mooiste bestemmingen. 

Wil je meerdere Europese bestemmingen bezoeken tijdens je vakantie, en het vliegtuig vermijden? Koop dan een Interrail pas. Interrailen is een leuke en vooral flexibele manier van reizen door heel Europa. 

Trein door de bergen en bossen

Met de nachttrein op vakantie

Voor degenen die het zonde vinden een halve dag in de trein te zitten en zo wat minder lang op hun reisbestemming te zijn, is de nachttrein de ideale oplossing. Zo vertrek je bijvoorbeeld op vrijdagavond na je werkweek en word je op zaterdagochtend wakker in een ander land, hoe leuk is dat?! 

Op Business AM verscheen in 2021 een interessant artikel over de comeback van de nachttrein.

Een aantal cijfers

Op de website van het CBS is te lezen dat de Nederlandse luchtvaartsector in 2021 maar liefst 8 miljard kilo CO2 uitstootte. 

Lees ook:  10 idyllische vakantiebestemmingen in Europa

Volgens Milieucentraal is het verschil tussen reizen met het vliegtuig en de trein erg groot, vooral voor korte afstanden (minder dan 700 km): ‘Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein.’ 

Duurzame accommodaties

Ook qua accommodatie is het mogelijk duurzame keuzes te maken. Een hotel met (verwarmd) zwembad en sauna is uiteraard veel minder duurzaam en milieuvriendelijk dan een boomhut zonder elektriciteit, of een kamer bij iemand in huis. Ook met je eigen tent naar een camping gaan is een goede duurzame optie.

Verblijf je in een hotel of B&B? Zet de airco of verwarming uit zodra je je kamer verlaat en vergeet ook de lichten niet uit te doen. Gebruik je handdoek meer dan één keer en douche niet te lang. Is je kleine hotelzeepje of flesje shampoo aan het einde van de vakantie nog niet op? Neem het dan mee naar huis om het helemaal te gebruiken in plaats van het weg te gooien. Je kunt natuurlijk ook je eigen blok zeep en shampoo bar meenemen om nog minder afval te creëren. 

Huisje in de bergen

Vermijd afval

Koop tijdens je reis en eenmaal op bestemming zo min mogelijk voorverpakte producten. Eventueel afval gooi je natuurlijk weg in de juiste prullenbak volgens de lokale afvalscheiding regels. In Frankrijk bijvoorbeeld staan er bij alle benzinepompen langs de snelweg bakken voor plastic + papier en voor restafval. 

Ga je naar het strand? Neem dan een tasje mee om eventueel afval dat je tegenkomt op te rapen en netjes weg te gooien zodat het niet in de zee of oceaan verdwijnt. Het is een kleine moeite.

Lees ook: 4 mooie dorpen in de Dordogne, Frankrijk

Duurzame activiteiten op vakantie

De activiteiten die je tijdens je vakantie doet kunnen een negatieve impact op het milieu hebben. Op een quad door de bossen rijden is een goed voorbeeld van iets wat zeker niet milieubewust is. De uitlaatgassen zorgen voor luchtvervuiling en door het lawaai verstoor je de dieren.

Mountainbiken in het bos is een betere keuze, mits je op de hiervoor bestemde paden blijft. Wandelen is natuurlijk ook een leuke activiteit.

Wil je zwemmen? Kies dan voor natuur water zoals een meer of de zee. Zwembaden worden bijna altijd verwarmd (hoog elektriciteit- of gasverbruik) en het chloor en de chemicaliën die worden gebruikt voor het schoonmaken zouden we ook zoveel mogelijk moeten beperken.

Wat voor activiteit je ook kiest, heb altijd respect voor de natuur en de dieren. Kom je koraal of mooie schelpen tegen tijdens het snorkelen? Laat ze liggen. Smeer je zonnebrandcrème? Kies een variant die zo natuurlijk mogelijk is om vervuiling van het water te beperken. Zonnebrand die minder of zelfs geen negatieve impact heeft op de waterkwaliteit en het koraal wordt ook wel reef-safe, reef-friendly of ocean-friendly genoemd.

Ontdek je bestemming op een andere manier

Deze tip heeft niet per se iets met het milieu te maken, maar wel met je invloed op de lokale economie. In plaats van enkel de bekende toeristenattracties te bezoeken is het leuk om eens op pad te gaan met locals. Met een beetje zoekwerk vind je vast de website of social media account van een lokale gids die je meeneemt naar de ‘verborgen’ pareltjes en je mooie verhalen vertelt over de geschiedenis van het dorp of de stad die je bezoekt. 

Lukt het niet direct bij iemand te boeken? Neem dan een kijkje op Withlocals.com

Mountainbiken door de bossen

Eten

We zijn gewend het hele jaar door allerlei soorten fruit en groenten te eten, zo ook soorten die helemaal niet in Europa groeien. Het importeren van deze producten is erg slecht voor het milieu, en voegt vaak weinig toe aan de lokale economie.

Om duurzaam te eten tijdens je vakantie kies je dus voor lokale eettentjes waar men met (biologische) seizoensproducten kookt, die in de buurt groeien. Hiermee help je niet alleen het milieu, maar ook de lokale bevolking die je met liefde kennis zal laten maken met smakelijke (traditionele) gerechten. En laten we eerlijk zijn, een verse lokale maaltijd is vaak veel lekkerder dan wat je in die typische toeristen restaurants voorgeschoteld krijgt. 

Lees ook:  Alleen op reis: 5 handige tips

Is het nuttig om CO2 te compenseren of is het greenwashing?

Wanneer je vliegtickets boekt krijg je vaak de vraag of je CO2-compensatie wil betalen. Dit is een bedrag waar bijvoorbeeld bomen van worden geplant. Het is echter geen oplossing voor het CO2 probleem aangezien je vliegreis alsnog even vervuilend is. Dit betekent natuurlijk niet dat CO2-compensatie nutteloos is. Veel reizigers kiezen ervoor dit relatief kleine bedrag te betalen, want alle beetjes helpen. En wat extra bomen laten planten kan natuurlijk nooit kwaad. 

Neem je toch het vliegtuig? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om CO2-compensatie te betalen. Maar je kunt ook andere duurzame keuzes maken voor je vakantie. Neem bijvoorbeeld op bestemming enkel het openbaar vervoer en huur geen auto. Het vermijden of verminderen van uitstoot is nog altijd beter dan het compenseren ervan.

Het zijn de kleine details die een groot verschil maken

Koop lokaal geproduceerde groenten en fruit op de markt, ga op zoek naar kleine winkels met handgemaakte spullen in plaats van de standaard toeristen souvenirs die aan de andere kant van de wereld worden gemaakt en maak geen lawaai in de bossen zodat de dieren niet verstoord worden. Duurzaam reizen is niet lastig en met een paar simpele keuzes maak je al een groot verschil.

Duurzaam op reis kamperen

Wat andere reizigers doen om duurzamer op vakantie te gaan

Een aantal leden van de Facebook groep Vrekken en consuminderen deelden hun ervaringen en tips voor een duurzame vakantie voor dit artikel:

Richard stort voor elke reis een mooi bedrag aan een CO2 compensatie fonds zodat er meer bomen worden geplant. Ook nemen hij en zijn reisgenoten altijd bidons mee voor drinkwater, zodat ze geen wegwerpflesjes hoeven te kopen.

Mieke gaat dit jaar voor het eerst met de trein op vakantie, maar ze is gewend om duurzaam te reizen. Ze gaat namelijk al 30 jaar met de fiets en een tentje op pad! 

Valerie verblijft het liefste in hostels en hotels van de lokale bevolking, in plaats van grote hotelketens. Ook vermijd ze Airbnb’s die enkel als belegging zijn gekocht omdat dit een negatieve impact heeft op de lokale woningmarkt. 

Annet gaat graag Back to basic op vakantie. Buiten koken op de camping en middeleeuws kamperen op bepaalde festivals, daar genieten Annet en haar reisgenoten echt van. 

Esther is vorig jaar met de trein van Bergen op Zoom naar de Bodensee in Zuid-Duitsland gegaan. Van het hotel kreeg ze ook nog eens een pasje voor gratis onbeperkt openbaar vervoer tijdens haar verblijf. Zo kon ze de regio op een duurzame manier bezoeken.

Marjolein heeft een auto die zo ingericht is dat deze ook als camper gebruikt kan worden. Zo reizen ze naar de mooiste plekken zonder een hotel of B&B te boeken. 

Conny gaat al jarenlang op fietsvakantie. De afgelopen drie jaar hebben ze volop van de Nederlandse natuur genoten en bij vrienden gelogeerd. Dit jaar gaan ze misschien met de trein naar het buitenland om daar verder te reizen op een huurfiets.

Lonneke kampeert met haar kinderen in eigen tuin. Dit is misschien wel de meest duurzame vorm van vakantie! En de kinderen vinden het natuurlijk geweldig.

Christel raad iedereen aan om weg te blijven uit de meest toeristische plaatsen en om bij lokale te boeren te helpen in ruil voor een slaapplaats en een maaltijd. 

Annelieke gaat met haar gezin met de trein op vakantie en verblijft op een camping dicht bij het station. Het is soms best een klus om een camping te vinden die makkelijk bereikbaar is zonder auto, maar dat heeft ze er zeker voor over.

Boekentips voor een duurzame reis

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *