Wil je Vaticaanstad bezoeken? Hier kom je meer te weten over het kleinste land ter wereld. We vertellen je in het kort meer over de geschiedenis, maar zetten ook 10 bezienswaardigheden in Vaticaanstad op een rij. Veel reisplezier!

Weetjes over Vaticaanstad

Er zijn weinig onafhankelijke staten die je geheel ter voet kan gaan verkennen, maar Vaticaanstad heeft slechts een oppervlakte van 0,44 km2. Er wonen ongeveer 1.000 mensen in de stadstaat en dat zijn uitsluitend rooms-katholieke geestelijken en de Zwitserse garde.  Daarnaast werken er ook nog eens ongeveer 4.000 anderen die Vaticaanstad iedere dag weer verlaten. Op de kleine oppervlakte zijn er groot aantal bezienswaardigheden te vinden. Hieronder vind je meer over de geschiedenis van dit bijzondere vlekje op de aarde. Vaticaanstad heeft een eigen vlag. De sleutels op deze vlag staan symbool voor de sleutels van de Sint-Pieter en geven de paus de macht om te vergeven of te excommuniceren. De tiara staat symbool voor de drievoudige pauselijke macht, namelijk als priester, leraar en koning.

De geschiedenis van Vaticaanstad

De geestelijke macht van de paus werd ook al gauw gekoppeld aan wereldlijke macht. De paus had eigen legers en heerste sinds de 8e eeuw over een flink stuk van Italië. Daartoe behoorde sowieso Rome. Andere delen van het huidige Italië werden lange tijd bezet door Europese grootmachten. De kerkelijke staat was eind 18e eeuw tijdelijk bezet door Napoleon maar de paus herkreeg zijn macht na diens val.

Na de vereniging van de rest van Italië bleef de kerkelijke staat vooralsnog onafhankelijk, Napoleon III garandeerde dat. Toen echter de Duits-Franse oorlog van 1870 uitbrak, werd ook Rome veroverd door de het koninkrijk Italië. De paus accepteerde dat niet en erkende de Italiaanse staat niet en bleef in het Vaticaan wonen als een vrijwillige gevangene. Dat duurde tot 1929, toen de paus en dictator Mussolini een overeenkomst sloten.

Vaticaanstad werd erkend als een onafhankelijke staat. Dat gold en geldt overigens alleen voor bezittingen in de stadstaat, kloosters, kerken en andere bezittingen buiten Vaticaanstad behoren niet tot het rechtsgebied van de paus.

Vaticaanstad bij nacht

Praktische tips voor een bezoek aan Vaticaanstad

Vliegen naar Rome duurt ongeveer 2 1/2 uur vanuit Nederland. Er zijn vluchten vanaf Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Eenmaal in Rome is het afhankelijk van je startpunt of je kan gaan lopen of even de metro pakt. De toegang tot Vaticaanstad is gratis maar voor de meeste bezienswaardigheden moet je een toegangsprijs betalen. Het is vrijwel altijd druk, vooral op zaterdag en zondag en in de zomers kan het er extreem heet zijn.

Kleding in Vaticaanstad

In Vaticaanstad is kleding erg belangrijk. Let op dat je decent gekleed moet zijn, met blote schouders word je geweigerd. Goed schoeisel is ook een pre, omdat je beslist veel zult lopen om alle moois te zien. De officiële voertaal in Vaticaanstad is Latijn, maar met Italiaans en Engels kom je ook een eind. In Vaticaanstad is de euro de munteenheid, maar de kans dat je er eentje tegenkomt uit de stadstaat zelf is nihil. Ze zijn allemaal verdwenen in de albums van verzamelaars.

10 bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Ga je binnenkort Vaticaanstad bezoeken? Dan kun je hieronder vast inspiratie opdoen. 10 bezienswaardigheden in Vaticaanstad.

Lees ook:  Ploumanac’h bezoeken, onze ervaringen en tips!

1. Sint-Pietersplein

Vrijwel iedereen zal het plein weleens op tv hebben gezien als het afgeladen is met mensen op het moment dat de paus zijn zegen uitspreekt. Maar pas als je er zelf staat, besef je hoe groot het is. Het plein is ontworpen door meesterarchitect en beeldhouwer Bernini. Het is zo gemaakt dat je blik als het ware automatisch gericht wordt op de basiliek. Er staan 284 Dorische zuilen van exact dezelfde lengte. Op 140 ervan zijn beelden van heiligen geplaatst. De tussenruimte bij de zuilen is gebaseerd op het feit dat de koetsen van bisschoppen en kardinalen deze moesten kunnen passeren.

2. Sint-Pietersbasiliek

Als je regelmatig puzzelt, dan ben je de vraag vast wel eens tegengekomen: ‘gebouw in Vaticaanstad met 10 letters’. Daarmee wordt natuurlijk niets minder dan de Sint-Pieter bedoeld. Deze basiliek is gewijd aan Petrus, apostel en de eerste paus. Zijn graftombe bevindt zich ook hier. De kerk is ontworpen in de vorm van een kruis en gebouwd in de 16e eeuw. Michelangelo heeft zich bemoeid met het ontwerp. Het interieur is weer grotendeels van Bernini, waaronder de graftombe van Petrus. Deze is te bezoeken maar alleen door kleine groepjes toeristen.

De indrukwekkende koepel van de Sint Pieter is bedoeld om de locatie aan te geven van het graf van Petrus. Lukt het niet om de Sint Pieter te bezoeken dan is het in Nederland mogelijk om toch een indruk te krijgen van het gebouw, even afgezien van de onschatbare kunst in het origineel. De basiliek in Oudenbosch is een kleine kopie van de Sint Pieter.

Vaticaanstad bezoeken, 10 bezienswaardigheden van de kleinste onafhankelijke staat ter wereld

3. Apostolische Paleis

De binnenzijde van het Apostolische Paleis krijg je alleen te zien als je op audiëntie bij de paus mag gaan. Het gebouw telt 1.400 kamers onder andere het werk- en woonverblijf van de paus. Ook hier is het interieur verzorgd door de grootste kunstenaars door de eeuwen heen. Overigens is de paus meestal niet aanwezig tijdens de hete zomermaanden. Deze heeft namelijk een zomerverblijf in Castel Gandolfo waar het een stuk aangenamer is qua temperatuur.

4. De Sixtijnse kapel

De topattractie in Vaticaanstad is de Sixtijnse kapel. Eigenlijk staat daar iedere dag een lange wachtrij. De kapel maakt deel uit van het Apostolische Paleis en de kunstwerken zijn verzorgd door onder meer Michelangelo, Perugino, Roseli en Botticelli. De plafondschildering van het Laatste Oordeel dat door Michelangelo werd gemaakt in de 16e eeuw is een van de bekendste kunstwerken ter wereld.

Als je geen geduld hebt en niet op een euro kijkt, kun je online een ‘skip the line’ ticket kopen voor de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse musea. Dan mag je gewoon de wachtrij passeren.

5. De Obelisk

Midden op het Sint Pietersplein staat een 40 meter hoge obelisk. Deze kan je in ieder geval gratis bekijken. De obelisk is al sinds 37 voor Christus in Rome en stond gedurende vele eeuwen bij een arena die in opdracht van Nero was gebouwd. Toen de Sint Pieter in de 16e eeuw werd gebouwd, gaf de toenmalige paus Sixtus V opdracht om de obelisk midden op het nieuwe Sint Pietersplein te plaatsen. Voor die moeizame operatie waren 900 mannen en vele paarden nodig.

6. Vaticaanse musea

Het begon met een verzameling beelden van onder meer Bernini. Hij maakte de eerste exemplaren voor de Engelenbrug maar de paus vond ze zo mooi dat hij ze aan zijn verzameling toevoegde. Vandaag de dag vind je in Vaticaanstad de grootste kunstverzameling ter wereld. De pausen bedachten dat het tentoonstellen het enthousiasme zou wekken voor cultuur en kunsthistorie. Gelet op het feit dat de diverse musea altijd druk zijn en wachtrijen tonen, is dat gelukt.

Lees ook:  Reizen naar Israël: de 10 mooiste bezienswaardigheden

7. Postkantoor

Er wordt regelmatig post verstuurd door de bewoners van Vaticaanstad en er komt post binnen van over de gehele wereld. Een postkantoor is derhalve een noodzaak. Als toerist kan je hier postzegels kopen. Let op dat deze alleen van een geldig stempel worden voorzien indien je de post afgeeft op het kantoor of in speciale bussen met Poste Vaticane deponeert.

8. De Vaticaanse tuinen

Gelet op de relatief kleine oppervlakte van Vaticaanstad is het wellicht een verrassing dat er maar liefst 200.000 m2 is bestemd voor groen. Het begon met een eenvoudige boom- en wijngaard die in de loop der eeuwen steeds verder werd uitgebreid met bomen, planten en bijgebouwen. Hier vind je op de meest warme dagen enige verkoeling en rust. Uiteraard tegen betaling.

9. De Vaticaanse bibliotheek

De Biblioteca Apostolica Vaticana is een van de meest interessante plaatsen in Vaticaanstad. Het is gevestigd in een paleis aan de Cortile de Belvedere. Helaas is er alleen toegang voor wetenschappers. Hier worden miljoenen documenten bewaard die in de loop der eeuwen verzameld zijn. Het oudste document komt uit de 8e eeuw.

10. Necropolis Scavi

Paus Pius XI gaf in de jaren 40 van de vorige eeuw opdracht om onder de Sint Pietersbasiliek te gaan graven. Daarbij werden sporen gevonden van een Romeinse begraafplaats en ook het graf van Petrus. Dat was ook de bedoeling van de paus, omdat hij zo dicht mogelijk bij de Heilige Petrus wilde worden begraven. Pius XI ligt nu net als vele van zijn voorgangers begraven in de Sint Pieter in de buurt van de graftombe van Petrus. Wetenschappelijk was het niet te bewijzen dat het inderdaad om de resten van Petrus ging. Er zijn rondleidingen waarbij je de opgravingen kunt bezoeken.

De geheimen van het Vaticaan

Het zal duidelijk zijn dat gelet op de betekenis van Vaticaanstad er ook vele verhalen zijn over de geheimen die daar zijn verborgen. Zo is er naar verluidt in het Apostolische Paleis een deur die alleen door de paus mag worden geopend. Daarachter bevindt zich een ruimte die alleen de paus mag zien.

Er zijn ook vele verhalen over de documenten die bewaard worden in de bibliotheek. Op een geheime locatie zou onder meer een document te vinden zijn waarop de datum van het laatste oordeel vermeld is en tevens evangeliën die niet geschikt werden geacht voor de bijbel.

Verder wordt er door een aantal hedendaagse schrijvers van fact fiction beweerd dat er aanwijzingen in de kunstwerken van onder andere Bernini en Michelangelo zijn verborgen die het christendom op de grondvesten zouden kunnen doen schudden. Maar Vaticaanstad is in de eerste plaats ongelooflijk mooi en een bezoek meer dan waard.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *