Het eerste weekend van september is hét moment voor liefhebbers van Franse brocantes en rommelmarkten om naar Rijsel (Lille) te reizen. Jaarlijks vindt hier de grootste rommelmarkt van Europa plaats, de Braderie de Lille, een evenement dat je echt een keer mee moet maken. 

Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van deze rommelmarkt, oftewel vide-grenier?

Alles dat je moet weten over de vide-grenier van Rijsel

Wanneer vindt de rommelmarkt in Lille plaats in 2024? Normaal gesproken vindt de Braderie plaats tijdens het eerste weekend van september. In 2024 moet je echter op het weekend van 14 en 15 september wachten. Dit is in verband met de paralympische zomerspelen die tot 8 september duren.

Om het evenement zo milieuvriendelijk als mogelijk te houden, is het verkopen of geven van wegwerpproducten zoals bekers, plastic bestek en rietjes verboden. Restaurants moeten zich dus aanpassen aan de nieuwe regelgeving. 

Naast goedkope tweedehands spullen kun je ook unieke voorwerpen vinden bij de professionele verkopers op de antiekmarkt. Er is tevens een gedeelte voor de verkopers van nieuwe spullen, zoals kleding en accessoires. Dit deel lijkt meer op een klassieke markt.

De Braderie van Lille in cijfers

Jaarlijks komen er ruim 2 miljoen mensen uit verschillende landen naar Rijsel voor deze enorme brocante. Loop je langs alle kraampjes, dan leg je zo’n 100 km af. Het schijnt dat je hier gemiddeld 40 uur over doet, al vraag ik me af hoeveel mensen dit ook daadwerkelijk hebben gedaan.

In 2022 zijn er maar liefst 26 straten of delen van straten toegevoegd aan de Braderie, zodat je nog meer koopjes kunt scoren. 

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Lees ook:  De mooiste plekken van geheimzinnig Corsica: 10 bezienswaardigheden

Een traditionele maaltijd op de brocante in Rijsel

Wil je de brocante echt volop beleven? Dan mag een bordje met de traditionele moules-frites (mosselen met friet) niet ontbreken. Met zo’n 500 ton mosselen en 30 ton friet die in 2 dagen tijd door de vele restaurants worden bereid, is het bijna onmogelijk om de lekkernij te ontwijken. Verschillende restaurants gooien de lege schelpen op de stoep om een zo groot mogelijke berg te maken voor het einde van de Braderie. Hoe deze traditie is ontstaan is niet duidelijk. 

De schelpen, of in ieder geval een deel hiervan, werden in 2018 en 2019 gerecycled door een lokaal bedrijf, EtNISI. Ook in 2022 werden de mosselschelpen opgehaald om deze om te toveren tot onder andere tegels en badkamer accessoires. Het materiaal dat dit bedrijf maakt bestaat voor minimaal 75% uit ‘afval’.

Badkamer accessoires gemaakt van mosselschelpen
Badkamer accessoires gemaakt van onder andere mosselschelpen

Tips voor de brocante van Rijsel

 • Omdat hier lang niet alleen locals komen, zitten de hotels al snel vol. Boek dus zo vroeg mogelijk een kamer zodat je zeker weet dat je een goede slaapplek hebt. Als je na een dag struinen niet te ver wil lopen met al je aankopen, is het slim een hotel in het centrum van Lille te boeken. Als je met een groep gaat kun je ook een appartement in Lille huren.
 • De meeste kraamhouders zijn particulieren, zorg dus dat je genoeg contant geld bij hebt voor je aankopen.
 • Goede schoenen zijn een must! Je zult veel kilometers afleggen tijdens de Braderie van Rijsel.
 • Misschien vind je een boodschappenkarretje niet echt hip, maar geloof me, het komt tijdens deze enorme rommelmarkt goed van pas. Je zult ook zeker niet de enige zijn! Er lopen ook genoeg mensen met grote koffers en weekendtassen rond. 

  Lees ook: De Franse rommelmarkt – tips en informatie

In Rijsel / Lille en omliggende steden die tot de metropool behoren worden tijdelijke restricties ingezet bij veel luchtvervuiling. Dit betekent dat je hier gedurende bepaalde periodes enkel met een Franse milieusticker mag komen met een categorie 0, 1, 2 of 3. Voertuigen die tot de categorie 4 of 5 behoren, of die geen sticker hebben, zijn niet toegestaan en riskeren een boete bij elke controle. Vanaf 2024 wordt dit mogelijk uitgebreid naar de gehele metropool.

Bestel daarom voor je vertrek naar Rijsel / Lille een milieusticker. Via vignetnodig.nl is dit erg eenvoudig. De website is betrouwbaar en geheel in het Nederlands. Het enige dat je over je auto hoeft te weten is het kentekennummer, en betalen doe je simpelweg met iDEAL.

Voor meer informatie lees je ons artikel over de Franse milieusticker.

Lees ook:  4 mooie dorpen in de Dordogne, Frankrijk
Booking.com

De halve marathon van Rijsel

De halve marathon heeft jarenlang tijdens de Braderie plaats gevonden, maar dat is nu niet meer het geval. Deze wordt vanaf nu in maart georganiseerd. Het doel is om deelnemers uit heel Europa (en wellicht ook uit andere werelddelen) naar de Franse stad te laten komen voor 5, 10 of 21,1 km. 

–> De volgende halve marathon van Rijsel vindt plaats op zondag 17 maart 2024. 

Hoe kom je in Rijsel / Lille?

De goedkoopste manier om naar Lille te gaan, is met Flixbus. Als je je tickets op tijd boekt, kun je van Amsterdam naar Lille voor € 6,99. Het fijne is dat je gratis een koffer mee kunt nemen voor al je aankopen.

FlixBus

Stap je op de trein in Rotterdam, dan ben je binnen 2 uur in Lille. Ook hier kun je een koffer meenemen. De prijzen zijn erg afhankelijk van hoe vroeg je boekt. De kortste route is met de Thalys van Rotterdam naar Brussel, en daar overstappen op de TGV (Franse trein) naar Lille.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

 1. Hey Anique,
  Vorig jaar was ik 2 dagen op de rommelmarkt, erg tof.
  Alleen ik haat mosselen haha. En ALLE restaurants hebben hun menukaart omgegooid naar alleen maar mosselen, pppfff, heel vermoeiend.
  Ik kende 1 restaurantje waar ze eend hadden op de kaart en gelukkig serveerde die dat die dag ook, dat was echt de enige uitzondering. (Alleen de eend was die dag erg droog helaas, omdat de focus op de mosselen lag ;-P).
  Heb jij enig idee of tips voor andere restaurants die wel wat anders serveren die dagen? 😉
  grt Boris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *