Wanneer je aan komt rijden bij de Roque Saint-Christophe zie je een grote rots, een klif en een rivier. Het ziet er mooi uit, maar het wordt pas echt indrukwekkend zodra je dichterbij komt. Zo’n 55.000 jaar geleden namen de eerste bewoners hun intrek in de gleuven in de rotswand. Eeuwen later werd de plek omgetoverd tot zeer goed beschermd fort. Vandaag de dag kun je de restanten van deze unieke historische plek bezoeken, en loop je daar waar duizenden jaren geleden vele mensen leefden. 

De geschiedenis van de Roque Saint-Christophe

Het verhaal van de Roque Saint-Christophe begint in de prehistorie, zo’n 55.000 jaar geleden. Er zijn objecten gevonden die bewijzen dat er toen al troglodieten woonden in deze rots die boven de rivier uittorent. Door de eeuwen heen bouwde men schuilplaatsen en woningen met de materialen en technieken van die tijd. 

De rotswoningen werden versterkt zodra de lokale bevolking met metaal leerde werken. Hierdoor werd het makkelijker om zich te verdedigen tegen vijanden. In de middeleeuwen groeide het aantal bewoners van de Roque Saint-Christophe aanzienlijk en werd er hard gewerkt om de klif om te toveren tot fort en gemeenschap. 

In 1894 arriveerden de eerste archeologen aan de voet van de Roque Saint-Christophe en begon het opknappen van de historische plaats die al eeuwen niet meer bewoond werd. In 1930 begon Gabriel Touron aan een kolossaal project: het verwijderen van de begroeiing waarachter de rotswand de voorgaande eeuwen verstopt was geraakt. In 1938 ontdekte Touron een troglodiet trap en duizenden ‘voorzieningen’ die door de jaren heen uit de rots waren gehouwen. Zo kom je tijdens je bezoek bijvoorbeeld langs een gat in de rotswand dat vroeger als kluis dienst deed. 

Op 3 juni 1913 werden het skelet van een volwassene en een tiener gevonden, die naar schatting zo’n 3000 jaar oud zijn. Door de jaren heen zijn er ook tal van geslepen vuurstenen, gegraveerde botten, muziekinstrumenten, wapens en andere objecten gevonden die de geschiedenis van deze unieke plek vertellen. 

De Roque Saint-Christophe bezoeken

Kijk vooral naar boven wanneer je over de toegangsweg rijdt. Vanaf hier krijg je al een indruk van wat eeuwen geleden een heel speciaal dorp was. Zet de auto op de schaduwrijke gratis parkeerplaats en loop naar boven richting de ingang. Het is ook mogelijk om met een camper naar La Roque Saint-Christophe te gaan, er zijn namelijk een aantal grotere parkeerplaatsen beschikbaar. 

Nadat je je kaartjes bij de kassa hebt gekocht betreed je een ‘gleuf’ in de rots waar vroeger veel mensen woonden. Volg de bordjes met zowel Franse als Engelse uitleg om de geschiedenis van deze plek te ontdekken, en vergeet niet van het uitzicht te genieten. 

Lees ook:  10 bezienswaardigheden in Istanbul, de kattenhoofdstad van Europa

Al snel kom je bij een tv scherm uit, waar om de paar minuten een mooie video begint met Engelse ondertitels. De video bestaat uit 3D animaties die de geschiedenis van La Roque Saint-Christophe verduidelijken. Wanneer je na het bekijken hiervan verder gaat met je bezoek dringt het tot je door hoe ingenieus deze mensen waren. Zonder de moderne technologie die wij vandaag kennen is het ze gelukt een dorp in een rots te bouwen en dit op vele manieren te beschermen tegen vijanden. 

In het hoogseizoen worden er verschillende demonstraties gegeven met de machines die men vroeger gebruikte maar ook over hoe mensen in de XIIe eeuw in deze rots leefden. 

Voor kinderen is er een speciale folder met leuke tekeningen en simpele uitleg beschikbaar. Je kunt de Franse folder ook voor je bezoek alvast downloaden op de website van de Roque Saint-Christophe. Zo kunnen jullie samen je bezoek voorbereiden.

Handig om te weten

Bij het parkeerterrein staan verschillende picknicktafels en vind je tevens een restaurant met simpele gerechten. Deze is open van april tot het einde van de Franse herfstvakantie. 

Een foldertje met uitleg en foto’s is beschikbaar in het Nederlands. Deze krijg je bij de kassa. Ook kun je tijdens het hoogseizoen een rondleiding met gids volgen. Reserveren is niet nodig. Je kunt simpelweg bij de groep aansluiten. De tijdens van de rondleidingen verschillen per maand en vakantieperiode.

Een bezoek aan La Roque Saint-Christophe duurt 45 minuten à 1 uur, maar je mag er zo lang over doen als je wilt.

Tarieven & openingstijden

In het laagseizoen, van 1 oktober t/m 31 maart, betalen volwassenen € 9,50 entree en kinderen tussen de 5 en 13 jaar € 5. In het hoogseizoen, van 1 april t/m 30 september, betalen volwassenen € 10,50. De prijs voor kinderen verandert niet. Studenten tot 25 jaar kunnen korting krijgen met een studentenkaart. Of dit met een studentenkaart uit Nederland of België werkt weten we niet zeker. Je kunt het altijd proberen.

Je hoeft niet te reserveren voor je bezoek, en kaartjes koop je bij de kassa. Echter, de laatste bezoekers worden een uur voor sluitingstijd binnen gelaten. We raden je aan uiterlijk 1u15 / 1u30 voor sluitingstijd te komen zodat je genoeg tijd hebt om alles op je gemak te bekijken. 

Keuken Roque Saint-Christophe

Openingstijden van La Roque Saint-Christophe:

Laag seizoen:

 • Januari: 10u – 17u (14u – 17u30 op 1 januari)
 • Februari, maart, oktober tot 11 november: 10u – 18u
 • 12 november tot einde Franse kerstvakantie: 10u – 17u30 (gesloten op 25 december)

Hoog seizoen:

 • 1 april t/m 6 juli en 28 augustus t/m 30 september: 10u – 18u30
 • 7 juli t/m 27 augustus: 9u30 – 19u30
Lees ook:  5 bezienswaardigheden in Kroatië die je gezien moet hebben
Roque Saint-Christophe

Toegankelijkheid

 • De Roque Saint-Christophe is helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Ouderen en mensen die moeilijk te been zijn moeten goed opletten. De grond is namelijk nergens gelijk en je kunt je makkelijk verstappen. 
 • Een buggy of kinderwagen meenemen is toegestaan maar afgeraden, je moet namelijk smalle trapjes op. Een draagzak is dus een veiligere optie.
 • Honden worden toegelaten mits ze aangelijnd zijn.

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Wat is er te doen in de buurt?

In de Dordogne maak je een reis door de tijd wanneer je de tal van pittoreske dorpjes, troglodiet dorpen, archeologische bezienswaardigheden, kastelen en grotten bezoekt. 

Dit zijn de artikelen die we eerder schreven over de bezienswaardigheden en dorpen in de buurt van La Roque Saint-Christophe:

Overnachten in de buurt van de Roque Saint-Christophe

In de Dordogne zijn tal van campings te vinden, van simpel en goedkoop tot luxe met veel animatie. Ook in de buurt van de Roque Saint-Christophe vind je meerdere campings. Verblijf je liever in een hotel? Dan is er genoeg keuze in Sarlat en de omliggende dorpen. Vanaf hier is het niet zo ver rijden naar de verschillende bezienswaardigheden in de buurt.

Booking.com

De PASS Périgord, goedkoop de mooiste bezienswaardigheden in de Périgord bezoeken

De PASS Périgord is een virtuele pas met hierop € 60 of € 120 krediet dat je gebruikt om verschillende bezienswaardigheden in de Périgord te bezoeken. De pas met € 60 krediet koop je voor € 48. Je koopt hiermee dus toegangskaartjes ter waarde van € 60 en bespaart € 12, dus 20%. De pas met € 120 krediet kost € 96. Ook hiermee bespaar je 20%.

Je kunt de pas voor meerdere personen gebruiken. Wil je bijvoorbeeld 1 of 2 bezienswaardigheden bezoeken met je partner, dan heb je maar 1 PASS Périgord nodig. Na het online bestellen op de website visites-en-perigord.com ontvang je het nummer van je pas via e-mail. Met dit nummer haal je vanaf de dag na het kopen van de virtuele pas je kaartjes bij de kassa van de grot, het kasteel of één van de andere bezienswaardigheden die bij het programma zijn aangesloten. 

De bezienswaardigheden in de Périgord waar je de pas kunt gebruiken:

 • Les Jardins de Marqueyssac
 • La Grotte de Villars
 • Le Château de Castelnaud
 • Le Château de Hautefort
 • Parc Le Bournat
 • Les Grottes du Roc de Cazelle
 • Les Gabares Norbert
 • La Roque Saint-Christophe
 • La Maison Forte de Reignac
 • Le Gouffre de Proumeyssac
 • Les Grottes de Maxange
 • Le Château des Milandes

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *