De Baltische staten hebben zich sinds de val van de Sovjet-Unie volledig gericht op het westen en dat is in ieder opzicht te merken als je daar een bezoek brengt. Tallinn, de hoofdstad van Estland is wellicht het meest de moeite waard. Het is een stad met twee gezichten. De oude stad is voorzien van diverse monumentale gebouwen. Daaromheen bestond de bebouwing vooral uit lelijke flats in de Sovjetstijl. Die wijken maken nu plaats voor moderne bebouwing, maar dat kost tijd. In het oude centrum is veel gericht op de westerse toeristen en zijn de prijzen van de horeca en shops daarop ook aangepast. Daarbuiten is alles anders en goedkoper.
Inhoudsopgave
De geschiedenis van Tallinn
Blijkens opgravingen woonden er al 3.000 jaar voor Christus mensen in de omgeving van wat nu Tallinn is. De eerste bloei kwam als een Hanzestad in de middeleeuwen. Tallinn was destijds in Deense handen en heette Reval. Het grootste deel van de historische binnenstad is gebouwd in de periode dat de stad lid was van het machtige handelsgenootschap rond de Oostzee. Veel gebouwen uit die tijd zijn uitstekend bewaard gebleven. Na de ondergang van de Hanze probeerde Rusland meerdere malen de stad te bezetten. Dat werd voorkomen doordat Reval zich aansloot bij Zweden. Maar in 1710 veroverde Peter de Grote de stad. De tsaar probeerde van Tallinn een moderne Russische stad te maken naar voorbeeld van Sint Petersburg.
Na de Eerste Wereldoorlog werd Estland onafhankelijk, maar in 1940 schond Stalin de afspraken en werd Estland weer bezet. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Russificatie hier meedogenloos ingezet. Buitenlanders waren niet meer welkom en steeds meer Russen vestigden zich in het land. In Tallinn was de meerderheid al snel van Russische afkomst. Na de onafhankelijkheid in 1991 vertrokken veel Russen weer, maar nog steeds is er een grote minderheid woonachtig in Estland. Dat levert nog steeds spanningen op, ook nu Estland lid is van de EU en NAVO.
Hoe kom je in Tallinn?
Tallinn ligt door de lucht op ongeveer 1.500 kilometer van Amsterdam. Dat is maar 200 kilometer verder dan Barcelona. Er gaan dagelijks vluchten naar Tallinn vanaf Schiphol. Op kleinere Duitse vliegvelden kan je ook kiezen voor prijsvechters. Het vliegveld van Tallinn ligt 3 kilometer ten oosten van de stad. De verbindingen zijn goed.
Als je Finland bezoekt kan je ook met de Ferry naar Tallinn. De overtocht duurt 2 uur. Over de weg is de afstand naar Tallinn vanaf ons land ongeveer 2.200 kilometer. Maar weinig mensen kiezen hiervoor.
Waarmee kun je betalen en wat spreken ze in Tallinn?
In Estland kan je betalen met de euro. In Vanalinn (oude binnenstad) kom je met Engels een heel eind. Buiten de toeristische gebieden is een vertaalapp of handzaam boekje beslist nuttig.
Overnachten in Tallinn
Wil je overnachten in Tallinn? In het centrum van de stad vind je tal van hotels, in allerlei prijsklassen. Zoek je een goedkoop hotel in Tallinn, dan is Rixwell Viru Square Hotel een goede optie. Dit hotel zit echt middenin het centrum en de prijs-/kwaliteitsverhouding is uitstekend. Ga je voor pure luxe, dan is er ook een Radisson Collection Hotel in deze stad.
Booking.comWat is er te zien in Tallinn? 10 bezienswaardigheden
Hieronder staat een selectie van de bezienswaardigheden in Tallinn:
1. Toompea Loss
Dit oude fort staat naast de kathedraal en Tallinn is sinds eeuwen hier vanuit bestuurd. Dat is nog steeds zo want vandaag de dag is het parlement van Estland hier gevestigd. Iedere ochtend wordt bij het opkomen van de zon de vlag gehesen op de Pikk Herman toren die 45 meter hoog is en dan klinkt het volkslied. Dit betekent voor de Esten weer een dag van onafhankelijkheid en er zijn dan ook altijd toeschouwers aanwezig.
2. Katariina Käik
Dit oude stadsdeel moet je bezoeken op een mooie, zonnige dag. De smalle steegjes vormen een verbinding tussen de grotere straten. Veel muren zijn ‘versierd’ met oude grafstenen, een bijzonder idee. Hier hebben veel kunstenaars hun kleine atelier. Op de breimarkt verkopen oudere dames hun kunstwerken van wol. Een uitstervend beroep ook in Estland.
3. Raekoja Plats
Als het mooi weer is, verzamelen zich de locals op dit mooie stadhuisplein op de vele terrasjes en is het gezellig. Het stadhuis heeft een toren die 45 meter hoog is en waar je een prachtig uitzicht over de stad krijgt. Achter het stadhuis ligt de oude gevangenis. Dat is nu een fotomuseum geworden en beslist een bezoekje waard.
4. Toomkirik
De oudste kerk van Tallinn ligt op de Toompea heuvel in het oudste deel van de stad. De kerk stamt uit de 13e eeuw. Bij de ingang ligt een bijzondere grafsteen die van Otto Johann Thuve. Hij was een echte casanova en een begrip in de stad. Volgens de legende wordt door iedere voetstap op de steen een van zijn zonden vergeven. Zo kan je behalve een boeiend bezoek ook nog een goede daad doen in deze Lutherse kerk.
5. Bastiontunnels Tallinn
Voor militaire doeleinden werden er vele tunnels onder de stad gegraven. Vrijwel alle gangen zijn 1,5 meter breed en een bezichtiging geeft een goed idee hoe het leven hier moet zijn geweest in oorlogstijden. De toer eindigt bij de Kiek. Deze toren van 36 meter hoog geeft je een fraai beeld van de oude stad.
6. Dominicanenklooster
Dit klooster is nog redelijk intact en je kan er een interessante rondleiding krijgen. De gangen zijn verlicht met fakkels en de gids is gekleed in gewaden uit de 13e eeuw, de tijd dat het klooster werd gebouwd. De sfeer en de verhalen brengen je echt een paar uurtjes terug in de middeleeuwen.
7. Eesti Openluchtmuseum
Hier kan je zien hoe men vroeger op het platteland woonde in deze contreien. Er zijn 60 woningen te zien vanuit heel Estland en volkomen natuurgetrouw. Daarnaast vind je er traditionele molens, een kerk en een school. Een leuk uitje op een mooie dag.
8. Kadriorg Loss
Dit prachtige paleis liet Peter de Grote in 1718 bouwen. Het is nu in gebruik als museum voor Schone Kunsten. Her gebouw op zich is ook een kunstwerk voorzien van vele details die pasten bij de barok van die tijd. Even verderop is het presidentieel paleis met een (wisseling van de) wacht die niet onder doet voor Londen.
9. Alexander Nevski kathedraal
Dat er moeite werd gedaan om Tallinn een mooie Russische stad te maken blijkt ook uit deze orthodoxe kathedraal. De bouw vond plaats tussen 1894 en 1900 en het gebouw behoort nu tot de hoogtepunten van de oude stad. Het interieur is rijkelijk voorzien van iconen en mozaïeken.
10. Vanalinn
Vanalinn betekent oude stad en op de heuvel aan de kust is dit de oorsprong van Tallinn. Nog steeds is het oude gedeelte van de stad gescheiden met een muur van de rest. Je vindt hier een groot aantal middeleeuwse panden die uitstekend zijn bewaard. De St. Olav kerk met een toren van 124 meter hoog is het symbool van de stad. Een heerlijke wijk om in rond te dwalen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.