Staat het Poolse Krakau bij jou op hetzelfde lijstje als Rome, Londen, Parijs en Wenen? Eigenlijk verdient deze prachtige oude stad die plaats wel. Dat Krakau beduidend minder bekend is, komt door het feit dat Polen nu eenmaal vele eeuwen achtereen een omstreden gebied was. Ook het feit dat Auschwitz niet echt ver van de stad ligt, voegt toe aan het feit dat een vrolijk reisje naar de stad niet altijd vanzelfsprekend lijkt. Deze zwarte bladzijde in de menselijke geschiedenis zet het mooie dat Krakau te bieden heeft echter ook weer in perspectief.

De geschiedenis van Krakau

Aan de oever van de rivier Wisla, in het zuiden van Polen, ligt een natuurlijke heuvel: de Wawel. Hier ontstond Krakau omdat dit punt op de handelsroute tussen Rome en de Oostzee lag alsmede later tussen Byzantium en Neurenberg. In de volgende eeuwen maakte Krakau ook deel uit van de Hanze. In Polen bleef het feodale stelsel veel langer bestaan dan elders in Europa. De adel wenste dan ook geen steden met onafhankelijke burgers. De Poolse koningen beseften dat stadse activiteit nodig was om het land economisch vooruit te helpen. Ze kozen ervoor om Duitsers de stad te laten bevolken omdat deze minder rechten kregen dan Poolse inwoners.

Krakau bleef twee eeuwen een Duitse stad en werd pas in de 15e eeuw weer voornamelijk bevolkt door Polen. De stad  werd daarop de hoofdstad van Polen en de Poolse koningen vestigden zich hier. Na de middeleeuwen veranderden de Poolse grenzen regelmatig omdat Oostenrijk, Pruisen en Rusland om invloed vochten in het land. In 1809 konden  de grootmachten het niet eens worden aan wie Krakau zou worden toegewezen. Het werd daarom een strikt neutrale en onafhankelijke stad. In 1846 annexeerde Oostenrijk de stad echter alweer. Na de Eerste Wereldoorlog werd Krakau weer bij Polen gevoegd. Als een van de weinige steden in Polen werd de stad in de Tweede Wereldoorlog nauwelijks beschadigd.

Bezienswaardigheden Krakau

Wat je verder moet weten over Krakau

Krakau is de op één na grootste stad in Polen met ongeveer 800.000 inwoners. Ryanair vliegt direct van Eindhoven naar Krakau, KLM vanaf Amsterdam zonder stop. Het vliegveld ligt op 11 kilometer van de stad. Er zijn goede taxi, bus en treinverbindingen naar Krakau vanaf de luchthaven. De vliegreis duurt ongeveer 1 1/2 uur.  Per auto zal je 1.200 kilometer moeten overbruggen. De munteenheid is de Zloty, er zijn genoeg geldautomaten beschikbaar. Op toeristisch-recreatieve plaatsen wordt redelijk Engels en Duits gesproken. Een vertaalapp is echter geen overbodige luxe.

Lees ook:  Een cruise, hoe gaat dat en waar moet je rekening mee houden?
Booking.com

Beste reistijd voor Krakau

Wie wat wil ondernemen in de stad kan het beste kiezen voor de lente. In de zomer is het vaak erg droog en warm gelet op het gematigd landklimaat.

10 tips voor je bezoek aan Krakau

Hopelijk heb je meerdere dagen uitgetrokken voor je bezoek, want er is heel veel te zien.

1. Het Wawel kasteel

Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en was vroeger het politieke en culturele hart van Polen. Het is van buiten en binnen sprookjesachtig te noemen. Nu bestaat net uit 5 musea waarvan de voormalige koninklijke vertrekken en de staatszalen  wellicht het indrukwekkendst zijn. Je kan per afdeling een ticket kopen of voor het gehele gebouw. Een gids hoort erbij.

2. Oskar Schindler’s fabriek

Misschien heb je het boek niet gelezen of de film niet gezien. Ook dan is een bezoek aan dit pand een aanrader. Het is nu een interactief museum dat een perfect beeld geeft van hoe de beroemde fabriek eruit heeft gezien in de oorlog. Je kan hier niet alleen het kantoor zien waar Schindler duizenden mensenlevens redde, er is ook een van de grootste musea over de Tweede Wereldoorlog in Polen.

3. Auschwitz-Birkenau

Het kamp ligt op ongeveer 70 kilometer van Krakau en iedereen kent de geschiedenis ervan. Toch is het een gevoel dat niet te beschrijven is om deze plek der gruwelen met eigen ogen te zien en te ervaren.

4. De Mariakerk

Deze kerk valt onmiddellijk op omdat deze is gemaakt van baksteen en dat komt niet vaak voor. Ook zijn beide torens niet even hoog en daar hoort een verhaal bij. Volgens de overlevering waren het twee broers die bouwmeesters waren van de torens. Beide wilden de hoogste afleveren. De ene broer besloot tenslotte maar om de andere te doden om zeker te zijn van zijn zaak. Het mes dat hij gebruikte, kan je bezichtigen in de kerk naast een werkelijk schitterend interieur.

Lees ook:  Een motorvakantie in Europa, 5 mooie routes

5. De Wawel kathedraal

Op de heuvel is behalve het kasteel ook een prachtige kerk gebouwd. Vele Poolse koningen liggen hier begraven. Ook de grootste klok in Polen hangt hier in de toren. Geniet van het uitzicht en vergeet niet de drakengrot te bezoeken onderaan de heuvel. Vroeger leefde hier een kwaadaardige draak. Er staat nu een vuurspuwend beeld van hem.

6. Wierzynek

In 1364 organiseerde herbergier Wierzynek de bruiloft voor een kleindochter van de Poolse koning Casimir de Grote. Sindsdien hebben er vele koningen en andere grootheden gegeten. Dat kan ook vandaag nog gewoon. Er zijn zeer speciale gerechten, maar ook betaalbare menu’s. Uiteraard moet je online reserveren en als het vol zit, word je verwezen naar diverse andere interessante opties.

7. Lakenhal (Sukiennice)

Op het grote plein valt dit enorme gebouw meteen op. Het is de Lakenhal en gedurende vele eeuwen was dit het grootste handelscentrum van Krakau en Polen. Ook zout werd hier verhandeld. Nu verkoopt men er souvenirs en ambachtelijke producten. De eerste verdieping is een museum voor 19e-eeuwse Poolse kunst. Overdag is het gebouw de moeite waard maar bij avond is het door de schitterende verlichting sprookjesachtig.

8. De Kosciusko grafheuvel

Tadeusz Kosciusko is geen naam die we in onze geschiedenisboekjes aantreffen, maar wel in de VS en Polen. Hij vocht namelijk zowel voor de Amerikaanse als de Poolse onafhankelijkheid en dat maakte hem uniek. Op een heuvel buiten de stad is een 34 meter hoog gedenkteken geplaatst alsmede wordt er aarde bewaard van de slagvelden waarop hij vocht. Het uitzicht op Krakau vanaf hier is magnifiek.

9. Stare Miasto

Dit grootste (en mooiste?) marktplein van Europa is omzoomd met mooie monumentale gebouwen. Heb je daar al genoeg van gezien, geniet dan van de horeca en waag je wellicht aan een glaasje wodka. Je kan ook gewoon wandelen door de gezellige smalle straatjes in de omgeving.

10. De Wieliczka zoutmijnen

In onze moderne tijd vergeten we weleens hoe belangrijk zout was voordat er zaken als koel- en vrieskasten waren. De Wieliczka zoutmijnen liggen op 13 kilometer van Krakau. Er is 300 kilometer aan gangen gegraven  Er zijn 9 verdiepingen die tot meer dan 300 meter diep gaan. Het werk moet hier ongelooflijk zwaar zijn geweest. Toch zijn er onbekenden geweest die schitterende kunstwerken in de zoutkamers hebben uitgehakt onder andere een compleet ingerichte kerk. Indien je geen angst hebt voor een ondergrondse excursie is dit een echte must-see.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *