Niet iedereen zal Sardinië meteen kunnen aanwijzen op een kaart van Europa en wellicht ook geen steden kennen op dit Italiaanse eiland. Het is toeristisch veel minder in trek dan bijvoorbeeld Corsica waar het direct onder ligt of Sicilië waar het ver ten westen van dobbert. Het is echter een prachtig eiland met veel bezienswaardigheden en een heerlijk mediterraan klimaat. Kom je voor zon, strand en zee dan is de zomer op Sardinië voor jou ideaal, wil je wat zien en doen, kan je in de andere seizoenen van een actieve vakantie genieten.

De geschiedenis van Sardinië

Het gebied rond de Middellandse Zee was zeer vriendelijk voor menselijke bewoning en ook op Sardinië. Er zijn sporen van bewoning die dateren uit de steentijd. Het hoogtepunt van de prehistorische beschaving op Sardinië volgde in de Bronstijd. Het volk bouwde de Nuraghi. Er zijn ongeveer 7.000 van deze bouwsels bekend, die dateren van 1.800 tot 250 voor Christus. Het ene gebouw is meer complex dan het andere maar het feit dat er nog vele overeind staan, spreekt voor de bouwkunst van dit verder onbekende volk dat geen geschriften of inscripties heeft nagelaten.

Aan de hand van opgravingen is vastgesteld dat het volk leefde van landbouw, visserij en veeteelt. Er vond echter ook een levendige handel plaats met Cyprus. Zoals de meeste eilanden in het gebied werd het daarna door de ene na de andere overheerser ingenomen: Feniciërs, Puniërs, Romeinen, Vandalen etc. Echter ondanks vele aanvallen wisten de bewoners van Sardinië de aanvallen van de Arabieren af te slaan.

In de 18e eeuw vormde Sardinië met Piemonte een onafhankelijk koninkrijk. Bij de eenwording van Italië werd ook Sardinië ingelijfd, zij het met een bepaalde hoeveelheid autonomie. Pogingen om onafhankelijk te worden, mislukten. Tot op de dag van vandaag zijn we echter politieke partijen die streven naar onafhankelijkheid, soms in een unie met het nu Franse Corsica.

Sardinië tips

Hoe groot is Sardinië in vergelijking met Nederland?

Is Sardinië even groot als Nederland? Sardinië is groot en is qua oppervlakte vergelijkbaar met België met een bevolking van 1,4 miljoen mensen. Het is echter wel kleiner dan Nederland. Sardinië heeft een oppervlakte van ongeveer 24.000 km² en Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 42.000 km².

Wat je verder van Sardinië moet weten

Er zijn 3 vliegvelden op het eiland, dus het is verstandig om eerst uit te pluizen welk deel van Sardinië je wilt bezoeken. De vliegreis duurt ongeveer 2 uur. Let op de grote verschillen in de prijs van tickets. Het is ook mogelijk om een reis naar Corsica te combineren met een trip in Sardinië. De bootreis tussen beide eilanden duurt enkele uren.

Omdat Sardinië minder toeristisch is dan de rest van Italië is een app of vertaalboekje een aanrader. Het verkeer op het eiland is in de steden vergelijkbaar met het vasteland en daarvoor is ervaring een echt voordeel, op het platteland is het rustiger. Drink bij voorkeur bronwater uit de fles en vertrouw niet op het leidingwater.

10 bezienswaardigheden op Sardinië

Hieronder staat een lijstje van 10 bezienswaardigheden op Sardinië die je waarschijnlijk niet direct bekend in de oren zullen klinken.

Lees ook:  De mooiste reisbestemmingen 2023

1. Alghero

In de periode 1350 – 1700 was Sardinië voor een deel in Spaanse handen. Het stadje Alghero wordt ook wel klein Barcelona genoemd. Het was de tijd dat de Arabieren nog regelmatig aanvallen deden op het eiland. In de massieve bouw van wallen, torens en gebouwen zijn de Spaanse of beter gezegd Catalaanse invloeden zeer duidelijk. Opmerkelijk is dat de straatborden nog steeds in het Italiaans als het Catalaans zijn. Het centrale plein dat je vis de oude binnenstad bereikt, noemt men ook wel ‘de eetzaal’. Het is een aaneenschakeling  van terrassen waar ook de locals graag komen eten.

2. De grot van Neptunus

De grot van de Romeinse god van de zee is de bekendste bezienswaardigheid op Sardinië. Het is een schitterende druipsteengrot in een 110 meter hoge klif in de Capo Caccia. De grot kan alleen met een gids worden bezocht. Via zee is dat slechts mogelijk als de zee kalm is. Via land zal je het pad van de geit moeten volgen. Dat zijn 654 treden die zich door de kliffen slingeren. Beslist een ervaring die enige conditie en zin voor avontuur vereist.

3. Castelsardo

De Castelló dei Doria burcht prijkt op een 95 meter hoge rots die verder is bebouwd met kleurige huisjes. Als je door de kronkelige straatjes van het dorp loopt, zal je opvallen dat de brievenbussen fel gekleurd zijn, een kenmerk van het stadje. In alle rust vlechten oude vrouwen nog manden zoals het ook gebeurde in de 12e eeuw toen Castelsardo werd gesticht. Het is laveren tussen de vele potten met geurige bloemen. Maar na bereiken van de top heb je een schitterend uitzicht over de omgeving en de zee. Op heldere dagen kan je de bergen van Corsica zien.

4. Asinara Nationaal Park

Asinara is nu een onbewoond eiland waar albino ezels het voor het zeggen hebben. Masr eens was dit eiland het Alcatraz van Italië. Krijgsgevangen, terroristen en maffiabazen werden hier ver van de bewoonde wereld opgesloten. Na 112 jaar werd die taak overgenomen door moderne gevangenissen op het vasteland. De tocht met de boot vanuit Stintino duurt ongeveer een half uur. Je kan een fiets huren om het gevangenis-eiland te bezichtigen. Een luguber aandenken is te vinden bij  Ossario Austro-Ungarico, een kapel met opgestapelde botten van overleden gevangenen. Verder is er de mooie natuur.

5. Costa Smeralda

Dit is een kuststrook van 55 kilometer in het Noord-Oosten van Sardinië. Samen met de toenmalige Perzische kroonprins kocht een groep investeerders deze strook om er een vakantieparadijs van te maken voor de rich and famous met prachtige hotels, golfbanen en witte privé-stranden. Niet alles lukte maar de aantrekkingskracht is gebleven en ook ‘gewone’ toeristen zijn nu welkom. Overigens ligt 10 kilometer verderop Spiaggia del Principe. Dit strand van de prins wordt het mooiste van Italië genoemd en is gratis toegankelijk.

Lees ook:  Wat te doen in Oslo? Een top 10 bezienswaardigheden en tips

6. La Maddalena

Als je met de veerboot uit Palau aankomt, zie je de de gekleurde huisjes op de glooiende kust van Isola Maddalena, het hoofdeiland. Maar in de omgeving is de zee bezaaid met nog 50 andere rotsachtige eilanden. Er loopt een weg van 20 kilometer over het eiland waarmee je alle idyllische strandjes en plaatsen kan bereiken. Heel bijzonder is de  westelijke Carlotto-klif, hier staat het 4 vierkante meter kleine Altare della Madonnetta. Deze kapel lijkt de verlatenheid te benadrukken met de eeuwige zee als een fotogeniek punt op de achtergrond.

7. Orgosolo

In 1969 besloot een groep anarchisten op een muur op Orgosolo hun ongenoegen te uiten met een muurschildering en een vlammende tekst. Nu is het moeilijk om er een muur te vinden zonder een verhaal en tekening. In Orgosolo lees je de verhalen op de muren en vind je street-art die nergens anders is te vinden. Het is traditie om verf op waterbasis te gebruiken. Al regent het niet veel op Sardinië, een deel werk heeft hierdoor een verweerde indruk gekregen en zal op de duur weer verdwijnen. Symbolischer kan het bijna niet.

8. Su Gorropu-kloof

Deze kloof werd uitgesleten door de Flumineddu rivier en is 1.500 meter lang. In de zomer is er geen spoor van de rivier te ontdekken en kan je een wandel/klimtocht door de kloof maken. De wanden rijzen op sommige punten 500 meter boven je uit. De tocht bestaat uit drie delen en je kan zelf bepalen wat geschikt voor je is. De eerste twee uur is een stevige wandeling, daarna begint een klauter gedeelte en voor het laatste stuk is materiaal en professionele begeleiding nodig.

9. Su Nuraxi di Barumini

Dit gebouw werd ongeveer 1.500 jaar voor Christus gebouwd en heeft een architectuur die nergens elders op de wereld is aangetroffen. Het verdedigingswerk is opgebouwd uit nuraghi, spits toelopende torens waarvan er 7,000 op Sardinië bekend zijn. Deze bouwwerken bestaan uit natuursteen dat zonder cement in elkaar is gezet. Je kan het 14 meter hoge gebouw bezichtigen via een metalen trap die erom heen is gebouwd. Zo kan je zien hoe vernuftig de constructie is die de eeuwen heeft getrotseerd.

10. Cagliari

De hoofdstad van Sardinië is net als Rome gebouwd op 7 heuvels. De stad is ongeveer 3.000 jaar oud en heeft vele heersers gekend. Kenmerkend voor Cagliari zijn de robuuste vierkante torens die uit de 14e eeuw stammen en gebouwd zijn door de Pisanen als onderdeel van indrukwekkende muren die bedoeld waren om de oprukkende Catalanen tegen te houden. Vandaag de dag kan je de 36 meter hoge Torre di San Pancrazio beklimmen om je een eerste indruk te geven van de oude stad en de omgeving.

Booking.com


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *