In Europa zal je maar weinig echt ongerepte natuur vinden. De bossen zoals die in  Noord- en Zuid-Amerika, de rijke natuur van Afrika en de andere continenten heeft in Europa bijna overal moet wijken voor de mens. Maar ook bij ons zijn er nog avonturen te beleven op plaatsen waar de mens niet vaak komt. Daar is altijd een reden voor en je moet beseffen dat een goede voorbereiding een must is als je de ongerepte natuur van Europa gaat bezoeken. Ieder jaar komen toeristen in de problemen, omdat ze niet voldoende rekening houden met het feit dat wilde natuur, naast ongekende schoonheid, ook altijd risico’s met zich meebrengt. Wat dacht je van het onderstaande lijstje?

10 plaatsen vol ongerepte natuur in Europa

Op zoek naar ongerepte natuur in Europa? Dan moet je onderstaande plaatsen zeker op je bucketlist plaatsen.

1. Gletsjers in Zwitserland

Het eeuwige ijs noemt men het ook wel. Maar de realiteit is dat ook in de Alpen de gletsjers sneller smelten dan ooit tevoren. De meeste exemplaren vind je in de Zwitserse Alpen van Wallis, Graubünden en het Berner Oberland. De grootste gletsjer van Zwitserland is de Aletschgletsjer. Die laatste is bijna 25 kilometer lang. In de winter kan je op de gletsjers skiën en in de zomer trektochten maken. In beide gevallen is voorzichtigheid in dit ruige landschap geboden.

2.  Gorges du Verdon, Frankrijk

De grandeur van de Grand Canyon maar dan veel dichterbij. De kloof is 25 kilometer lang. Het is bijna onvoorstelbaar dat de schijnbaar kalme rivier Verdon zich honderden meters door de rotsen heeft geslepen. Het resultaat is een ontzagwekkend schouwspel dat de kracht en ruigheid van de natuur toont in alle facetten. Je kan de kloof zowel vanaf het water als de rotsen bewonderen.

Lees ook:  Reistips Europa: deze 20 plaatsen mag je niet missen! (1)

3. Dolomieten, Italië

De Dolomieten zijn een uitloper van de Alpen. Maar hier heeft erosie en verwering gedurende lange tijd zijn verwoestende werk gedaan. Her resultaat is een landschap dat bijna buitenaards aandoet met grillige pieken en steile wanden, de hoogste top is hier 3.400 meter hoog en er wonen maar weinig mensen. Zowel in de zomer als winter is dit een prachtige bestemming voor wie van avontuur houdt.

4. De watervallen en geisers van IJsland

IJsland heeft wellicht de meest ruige natuur van Europa. Het land van ijs en vuur wordt het terecht genoemd. Maar water hoort er zeker ook bij. De Godafoss (waterval van de goden) biedt met zonlicht een sprookjesachtige aanblik. De Dettifoss is de krachtigste waterval in Europa. Over een breedte van 100 meter stort het water zich 44 meter naar beneden. Dat gebulder is op kilometers afstand al te horen. Een vulkanisch verschijnsel dat je in Europa nergens anders ziet, zijn de geisers. De Strokkur is de bekendste. Iedere paar minuten schiet het dampende water metershoog. Een echte belevenis.

5. Fjorden, Noorwegen

Er zijn meer fjorden dan alleen in Noorwegen, want de ijstijd heeft overal op aarde sporen nagelaten, maar de Noorse zijn zonder meer de mooiste. In het zuidwesten van het land, rond Bergen, zijn de meest indrukwekkende exemplaren. Het is bijna onvoorstelbaar welke kracht het ijs heeft gehad om deze kloven te realiseren. Dit kunststukje van moeder natuur kan je vanaf het helderblauwe water gaan bekijken maar ook langs de ruige oevers. Hier is de natuur nog wild en voel je de nietigheid van de mens.

Een cruise, hoe gaat dat en waar moet je rekening mee houden

6. Plitvicemeren, Kroatië

Dit gebied heeft de mooiste natuur van Kroatië. Het water heeft  en dammen gevormd op een natuurlijke manier en er zijn nu 16 meren en 90 watervallen. Toen Kroatië zich als vakantieland openstelde voor westerse toeristen werden deze meren meteen een trekpleister. Het is er derhalve druk in het seizoen en minder avontuurlijk dan op andere genoemde plaatsen. Het is echter wel een stukje puur natuur in alle schoonheid.

Lees ook:  Heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?
10 x ongerepte natuur in Europa

7. Krijtrotsen, Engeland

Dichterbij kan eigenlijk niet. De zuidkust van Engeland biedt een prachtig schouwspel. De witte rotsen van Dover zijn bekend bij iedereen die de oversteek al eens per boot heeft gemaakt. Niet alleen bij Dover maar langs een groot deel van de kust vind je deze rotsen die al miljoenen jaren de kracht van de zee moeten ondervinden. Er zijn verlaten stranden, indrukwekkende wanden en vooral veel rust. De wandelpaden leiden je langs de mooiste delen van de kust en geven je een geweldige indruk van de eeuwigheid van de strijd tussen zee en land.

8. Faeröer eilanden, Denemarken 

Er wonen hier meer schapen dan mensen, dat hebben de eilanden gemeen met Texel. Echter zijn de Faeröer eilanden vrijwel ongerept. Hier kan je uren wandelen en genieten van de natuur zonder een mens tegen te komen. De natuur is ook de enige bezienswaardigheid maar wel eentje van grote klasse. Voor mooi weer moet je hier niet naar toe gaan. Regen en storm horen er ook bij in dit stukje Denemarken.

9. Grotten van Skocjan, Slovenië 

In deze grotten kan je niet zelfstandig afdalen maar moet je een korte of langere rondleiding boeken. Wat deze 6 kilometer lange grot zo bijzonder maakt, is dat de rivier Reka, die de ruimte in het kalksteen heeft gevormd er nog steeds doorheen stroomt. Ondergrondse watervallen en soms kolkende stromen horen er derhalve ook bij naast de prachtige ruimtes.

10. Pamukkale, Turkije

De Romeinen gebruikten dit gebied al als een natuurlijk kuuroord, daarna werd het weer vergeten. De Turken noemen het ook het katoenen kasteel. Dat zal je begrijpen als je het water over de kalkstenen terrassen ziet stromen. Zwemmen in de natuurlijk gevormde meertjes zoals de Romeinen deden is nu verboden, maar je mag wel pootjebaden. Het gebied is bekend om de prachtige zonsondergangen.

Heb jij ook nog tips voor mooie natuur in Europa? Voeg ze gerust hieronder toe in een reactie.   


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *