Komt jouw vakantie snel dichterbij en vraag je je nu af: wat te doen in Kroatië? Dan is er één nationaal park in Kroatië dat je beslist niet mag missen. De Plitvice meren zijn namelijk adembenemend mooi. Wat is er te zien bij de Plitvice meren en waar moet je aan denken? Hoe kun je de Plitvice meren bereiken en tijdens welke periode kun je dit nationaal park in Kroatië het beste bezoeken? Is er ook vervoer in het park? Dat en meer lees je in dit handige artikel. Onze tips voor jouw bezoek aan de Plitvice meren.

Plitvice meren: een nationaal park in Kroatië om niet te missen

Kroatië beschikt momenteel over 8 nationale parken, maar de Plitvice meren zijn echt iets bijzonders. Wist je dat dit park zo uitgebreid is dat het ongeveer net zo groot is als Vlieland? Er wacht maar liefst 297 vierkante kilometer natuur op je. Het is dus zeker een goed idee om er een hele dag voor uit te trekken.

Dit natuurpark in Kroatië bestaat uit 16 meren. Vier daarvan zijn laag gelegen, deze worden ook wel de benedenmeren (lower lakes) genoemd. De rest ligt hoog en heten logischerwijs de bovenmeren (upper lakes). Inderdaad, dat betekent dat er geklommen gaat worden. Goede schoenen zijn dan ook wel een must. Bovendien kan het er vaak vochtig en glad zijn, waardoor schoenen met een goed profiel zeker aan te raden zijn.

Waar liggen de Plitvice meren?

Het Nationaal park Plitvice meren ligt in de provincie Lika-Senj, dicht bij Plitvička Jezera en vlakbij de zuidgrens van de provincie Karlovac in Kroatië. Wist je dat de Plitvice meren ook dichtbij de grens met Bosnië-Herzegovina liggen? Een combinatiereis is dus ook een prima mogelijkheid.

Trouwen bij de Plitvice meren

De Grote Waterval (oftewel Veliki Slap) is de hoogste waterval van Kroatië. Het is de populairste plaats in het park. Je kunt hier niet alleen toeristen tegenkomen, maar ook bruidsparen. Het is namelijk een geliefde trouwlocatie. Trouwen bij de Plitvice meren wordt niet alleen door Kroaten gedaan, maar ook buitenlandse stellen kiezen regelmatig voor deze locatie. Bijzonder!

Waterval Plitvice

Hoe zijn de Plitvice meren ontstaan?

Sinds 1949 staan de Plitvice meren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar het natuurpark in Kroatië bestaat al veel langer. De meren zijn op deze plaats ontstaan doordat de ondergrond uit poreuze kalksteen bestaan. Op die manier kwamen er op natuurlijke wijze terrassen en dammen in het landschap. Vandaag de dag verandert het aanzien van het park nog steeds. Het water zoekt namelijk telkens weer andere wegen, waardoor het landschap verandert.

Leven er dieren in dit nationaal park in Kroatië?

Om kort te zijn: ja. Er leven verschillende soorten dieren in deze omgeving. Er leven veel verschillende vogelsoorten (120 maar liefst!) en bijna een derde van alle vlinders in Kroatië is hier te vinden. Ook grotere dieren komen hier echter voor. Denk daarbij maar aan bruine beren, lynxen, wolven en wilde zijnen. Het is dan ook verplicht om de wandelpaden te blijven volgen en niet van de gebaande wegen af te gaan.

Wat te doen in Kroatië

Hoe kun je dit nationaal park in Kroatië bereiken?

Je kunt natuurlijk zelf een auto huren met navigatie om op een avontuurlijke én zelfstandige manier te reizen. Verblijf je in een plaatsje langs de kust, zoals Split, Pula of Zadar, of heb je gekozen voor een van de eilandjes voor de kust? Dan is het een goed idee om ter plaatse eens te informeren naar speciale bussen die naar de Plitvice meren rijden. Vanuit Zadar rijden er rechtstreekse bussen naar deze watervallen in Kroatië. De reis duurt voor onze begrippen relatief lang, het zal ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden zijn. Van Split naar de Plitvice meren duurt de busrit nog wat langer: 3,5 uur ongeveer. Van Porec naar de Plitvice meren duurt de reis ongeveer even lang. Je kunt dan ook de trein nemen. De schitterende natuur is de reis in ieder geval zeker waard.

Lees ook:  5 bezienswaardigheden in Kroatië die je gezien moet hebben

Vanuit Zagreb naar de Plitvice meren

Heb je gekozen voor een citytrip Zagreb en wil je dat combineren met een dagje natuur? Vanuit Zagreb naar de Plitvice meren is het circa twee uur rijden. Je kunt dus overwegen om deze afstand met een huurauto af te leggen. Het is ook een mogelijkheid om met de trein naar een plaatsje in de buurt te gaan, zoals Gospic of Vhrovine.

Met de trein naar de Plitvice meren

Wil je met de trein naar de Plitvice meren, dan is het verstandig om je reis goed voor te bereiden. Met de trein reizen in het buitenland is altijd een uitdaging en aarzel dan ook niet om de medewerkers om hulp te vragen wanneer je aarzelt op welk perron je moet instappen. Vanaf Zagreb rijdt er een trein naar het zuiden, waarbij je waarschijnlijk uitstapt in Gospic, een van de grotere plaatsen op de route. Vanaf daar kun je dan een regionale trein, bus of taxi nemen naar de Plitvice meren. Het is het makkelijkst als je op het treinstation van Zagreb even vraagt naar de actuele treinen en aansluitingen. Heb je een Interrail pas, dan is die ook geldig in Kroatië. Denk er wel aan dat je voor sommige treinen de plaatsen moet reserveren.

Wanneer dit natuurpark in Kroatië het beste bezoeken?

Vraag je je af in welke tijd van het jaar je het beste naar de meren toe kunt gaan? Eigenlijk zijn alle seizoenen prachtig. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, waardoor de atmosfeer door het verdampende water wat benauwd kan worden. In de herfst zou je zomaar een regenachtige dag kunnen treffen, omdat er relatief veel regen valt. In de winter kan het er behoorlijk koud worden, maar dat levert natuurlijk wel sprookjesachtige plaatjes op.

Wanneer Plitvice bezoeken

Op welk tijdstip van de dag de Plitvice meren bezoeken?

Hoe zit het met de Plitvice meren en drukte? Heb jij jouw vakantie in het hoogseizoen gepland en vraag je je af welk tijdstip van de dag het beste is om het park in te gaan? Er zijn vrijwel altijd wachtrijen ingang. Het is dan ook zaak om heel vroeg te gaan om de bussen een beetje voor te zijn of om juist wat later op de dag te gaan, zodat je na de drukte bent.

Plitvice meren tickets: hoeveel kost de entree?

De Plitvice meren entree is niet bijzonder hoog, maar ligt voor kinderen ongeveer rond de 10 euro en voor volwassenen rond de 20 euro. Deze prijzen van de tickets voor de Plitvice meren kunnen veranderen. Ben je nieuwsgierig naar de actuele prijzen? Check het dan even op de officiële website van het nationaal park. Houd er rekening mee dat de prijzen worden weergegeven in Kroatische kuna. Via wisselkoers.nl kun je het bedrag eenvoudig omrekenen.

Natuurpark Kroatië

Is er ook vervoer in het park?

Het park is vooral gericht op wandelaars. Er zijn vele wandelpaden aangelegd en bovendien zijn er gedeeltes met houten vlonders die over het water heen lopen. Verder is er een rondvaartboot die je over het meer kan zetten. Wil je liever op een sportieve manier deze mooie meren ontdekken? Huur dan een roeiboot! Verder is er nog een trein op het park. De rondvaartboot en trein doen in de wintermaanden geen dienst.

Wandelroutes Plitvice meren

Er zijn verschillende wandelroutes om de Plitvice meren. Je kunt de kaart van de Plitvice meren gratis downloaden. Bij de ingang kun je ook kaarten krijgen waar de diverse wandelroutes duidelijk op uitgestippeld zijn. Er lopen 8 wandelroutes door het park en je kunt starten bij diverse ingangen. Hieronder vind je de diverse routes waar je uit kunt kiezen.

Wandelroutes Plitvice meren Ingang 1

 • A (3 km): Deze route kost je ongeveer 2 uur en je wandelt hierbij langs de benedenmeren en Veliki Slap, de beroemde grote waterval van de Plitvice meren.
 • B (4 km): Deze route kost je zo’n 3,5 uur en omvat ook een boottocht op het Kozjak meer en een ritje met het treintje. Je wandelt hierbij langs de benedenmeren.
 • C (8 km): Hierbij wandel je zowel langs de beneden- als de bovenmeren en geniet je ook van een mooie boottocht en een rit met het treintje. Deze wandelroute langs de Plitvice meren kost je ongeveer 5 uur.
 • K (ca. 18,5 km): Bij de K wandelroute van de Plitvice meren krijg je het volledige park te zien. Dit is een behoorlijke uitdaging en als je niet getraind bent, is het wellicht beter om deze wandelroute over twee dagen te verdelen. Ga er vanuit dat deze route je ongeveer 8 uur kost.
Lees ook:  Top 10 mooiste stranden van Europa

Wandelroutes Plitvice meren Ingang 2

 • E (5 km): Bij deze wandelroute wandel je langs de bovenmeren, ga je een stukje met het treintje en geniet je van een mooie boottocht. Het kost je daardoor een kleine 3 uur.
 • F (5 km): Hierbij wandel je langs de benedenmeren, ga je met het treintje en met de boot. Je bent ongeveer 3,5 uur onderweg.
 • H (9 km): Deze wandelroute gaat langs de benedenmeren en de bovenmeren. Bovendien hoort er een boottocht en rit met het treintje bij. Het kost je dan ook ongeveer 5 uur.
 • K (ca. 18,5 km): Ook vanaf Ingang 2 kun je ervoor kiezen om het volledige park te zien. Bij de K wandelroute van de Plitvice meren krijg je het volledige park te zien. Dit is een behoorlijke uitdaging en als je niet getraind bent, is het wellicht beter om deze wandelroute over twee dagen te verdelen. Ga er vanuit dat deze route je ongeveer 8 uur kost.
Wandelen Plitvice meren

Zwemmen in The Plitvice Lakes?

Wil je zwemmen in de Plitvice meren? Dit is helaas niet toegestaan, vanwege natuurbehoud. Ook in Krka, waar je bij de watervallen lange tijd nog wel mocht zwemmen, is dat inmiddels verboden. Probeer het dan ook niet en respecteer de regels van je vakantieland. De meren zijn beslist fotogeniek en alleen erlangs wandelen is al een hele belevenis. Bovendien levert het ook heel mooie plaatjes op.

Tips voor je bezoek aan de Plitvice meren

 • Trek goede wandelschoenen aan om goed grip te hebben op de soms gladde ondergrond.
 • Kies je wandelroute van tevoren, zodat je weet hoeveel tijd je nodig hebt en hoe ver je gaat wandelen.
 • Plan zeker een hele dag voor je bezoek in. Het park is zeer uitgestrekt en je zal de tijd nodig hebben, ook met de reis ernaartoe erbij.
 • Neem genoeg water met je mee en eventueel wat te eten. Er zijn wel winkeltjes en restaurants op het park, maar die zijn niet altijd in de buurt en de prijzen zijn aan de hoge kant.
 • Blijf op de wandelpaden. Niet alleen om niet te verdwalen, maar ook om geen wilde dieren tegen te komen.
 • Koop bij de ingang een kaart van de Plitvice meren, zodat je overal precies weet waar je bent en van tevoren een beetje een route uit kunt stippelen.
 • Wil je meer tijd in het park doorbrengen? Boek dan een accommodatie in de buurt!

Tips overnachten Plitvice meren

Bij de Plitvice meren overnachten? Ook dat is een mogelijkheid. Zo zou je je bezoek aan het nationaal park van Kroatië over meerdere dagen uit kunnen strijken. Veel mensen zoeken naar een camping bij de Plitvice meren, maar heb je ook al wel eens gedacht aan glamping? Glamping is een luxe manier van kamperen. Als je op zoek bent naar een bijzondere overnachting bij de Plitvice meren, dan is dit beslist een aanrader.

Ga je zoeken naar glamping bij de Plitvice meren, dan kom je al gauw uit bij Plitvice Holiday Resort. Dit verblijf krijgt uitstekende beoordelingen. De accommodaties zijn ruim en schoon. Lekker zwemmen bij de Plitvice meren? Er is ook een zwembad bij en je kunt heerlijk eten in het restaurant. Zo kun je optimaal genieten van jouw bezoek aan de Plitvice meren. Een bekend hotel is Hotel Jezero.

Wil je een huisje bij de Plitvice meren boeken? Ook dat is een mogelijkheid. Dan kom je waarschijnlijk terecht in de provincie Lika-Senj, hoewel je ook naar een huisje in het zuiden van de provincie Karlovac zou kunnen kijken.

Nationaal park Kroatië

Horeca bij de Plitvice meren

Wil je meer weten over de horeca bij de Plitvice meren? Deze nationale trots van Kroatië is al vele jaren geliefd bij toeristen en om de horeca hoef je je dan ook geen zorgen te maken. Er zijn volop restaurants en bistro’s in de buurt, waardoor je altijd wel een fijn adres kunt vinden om een hapje te eten. Ook in het park zelf zijn er voorzieningen, hoewel deze wel aan de prijzige kant zijn. Restoran Plitvice is een prima optie en bij Hotel Jezero kun je ook uitstekend eten. Ook Lička kuća is een aanrader.

Omgeving Plitvice meren: wat is er verder nog te doen?

Wil je liever niet de hele dag doorbrengen in het park, maar ook wat van de omgeving van de Plitvice meren ontdekken? Dan hebben wij hieronder nog een paar tips voor je:

 • De Baraceve Spilje druipsteengrotten in Rakovica (15 km verderop)
 • Pazi Medo, een leuke kabelbaan, in Vrhovine (15 km verderop)
 • Pauline Monastery of St. Nicholas Gvozd, de overblijfselen van een 14e-eeuwse abdij (40 km verderop)
 • Blagaj Castle, een vervallen oud fort (40 km verderop)
 • De mooie historische stad Ogulin (60 km verderop)

Geniet van je bezoek aan de Plitvice meren!

Binnenkort een vakantie boeken en nog geen bestemming gekozen? Doe dan inspiratie op met het artikel ‘Reistips Europa: deze 20 plaatsen mag je niet missen!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *