Komt jouw vakantie snel dichterbij en vraag je je nu af: wat te doen in Kroatië? Dan is er één nationaal park in Kroatië dat je beslist niet mag missen. De Plitvice meren zijn namelijk adembenemend mooi.

Plitvice meren: een nationaal park in Kroatië om niet te missen

Kroatië beschikt momenteel over 8 nationale parken, maar de Plitvice meren zijn echt iets bijzonders. Wist je dat dit park zo uitgebreid is dat het ongeveer net zo groot is als Vlieland? Er wacht maar liefst 297 vierkante kilometer natuur op je. Het is dus zeker een goed idee om er een hele dag voor uit te trekken.

Dit natuurpark in Kroatië bestaat uit 16 meren. Vier daarvan zijn laag gelegen, de rest ligt hoog. Inderdaad, dat betekent dat er geklommen gaat worden. Goede schoenen zijn dan ook wel een must. Bovendien kan het er vaak vochtig en glad zijn, waardoor schoenen met een goed profiel zeker aan te raden zijn.

Trouwen bij de Plitvice meren

De Grote Waterval (oftewel Veliki Slap) is de hoogste waterval van Kroatië. Het is de populairste plaats in het park. Je kunt hier niet alleen toeristen tegenkomen, maar ook bruidsparen. Het is namelijk een geliefde trouwlocatie!Waterval Plitvice

Hoe zijn de Plitvice meren ontstaan?

Sinds 1949 staan de Plitvice meren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar het natuurpark in Kroatië bestaat al veel langer. De meren zijn op deze plaats ontstaan doordat de ondergrond uit poreuze kalksteen bestaan. Op die manier kwamen er op natuurlijke wijze terrassen en dammen in het landschap. Vandaag de dag verandert het aanzien van het park nog steeds. Het water zoekt namelijk telkens weer andere wegen, waardoor het landschap verandert.

Lees ook:  De mooiste stranden van Europa

Leven er dieren in dit nationaal park in Kroatië?

Om kort te zijn: ja. Er leven verschillende soorten dieren in deze omgeving. Er leven veel verschillende vogelsoorten (120 maar liefst!) en bijna een derde van alle vlinders in Kroatië is hier te vinden. Ook grotere dieren komen hier echter voor. Denk daarbij maar aan bruine beren, lynxen, wolven en wilde zijnen. Het is dan ook verplicht om de wandelpaden te blijven volgen en niet van de gebaande wegen af te gaan.

Wat te doen in Kroatië

Hoe kun je de Plitvice meren bereiken?

Je kunt natuurlijk zelf een auto huren met navigatie om op een avontuurlijke én zelfstandige manier te reizen. Verblijf je in een plaatsje langs de kust, zoals Split, Pula of Zadar, of heb je gekozen voor een van de eilandjes voor de kust? Dan is het een goed idee om ter plaatse eens te informeren naar speciale bussen die naar de Plitvice meren rijden. Vanuit Zadar rijden er rechtstreekse bussen naar deze watervallen in Kroatië. De reis duurt voor onze begrippen relatief lang, het zal ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden zijn. De schitterende natuur is dat echter zeker waard.

Wanneer dit natuurpark in Kroatië het beste bezoeken?

Vraag je je af in welke tijd van het jaar je het beste naar de meren toe kunt gaan? Eigenlijk zijn alle seizoenen prachtig. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, waardoor de atmosfeer door het verdampende water wat benauwd kan worden. In de herfst zou je zomaar een regenachtige dag kunnen treffen, omdat er relatief veel regen valt. In de winter kan het er behoorlijk koud worden, maar dat levert natuurlijk wel sprookjesachtige plaatjes op.

Wanneer Plitvice bezoeken

Op welk tijdstip van de dag de Plitvice meren bezoeken?

Heb jij jouw vakantie in het hoogseizoen gepland en vraag je je af welk tijdstip van de dag het beste is om het park in te gaan? Er zijn vrijwel altijd wachtrijen bij de Plitvice meren entree. Het is dan ook zaak om heel vroeg te gaan om de bussen een beetje voor te zijn of om juist wat later op de dag te gaan, zodat je na de drukte bent.

Lees ook:  De mooiste stranden van Europa

Plitvice meren entree: hoeveel kost het?

De Plitvice meren entree is niet bijzonder hoog, maar ligt voor kinderen ongeveer rond de 10 euro en voor volwassenen rond de 20 euro. Deze prijzen kunnen veranderen. Ben je nieuwsgierig naar de actuele prijzen? Check het dan even op de officiële website van de Plitvice meren. Houd er rekening mee dat de prijzen worden weergegeven in Kroatische kuna. Via wisselkoers.nl kun je het bedrag eenvoudig omrekenen.

Natuurpark Kroatië

Is er ook vervoer in het park?

Het park is vooral gericht op wandelaars. Er zijn vele wandelpaden aangelegd en bovendien zijn er gedeeltes met houten vlonders die over het water heen lopen. Verder is er een rondvaartboot die je over het meer kan zetten. Wil je liever op een sportieve manier de Plitvice meren ontdekken? Huur dan een roeiboot! Verder is er nog een trein op het park. De rondvaartboot en trein doen in de wintermaanden geen dienst.

Tips voor je bezoek aan de Plitvice meren

  • Trek goede wandelschoenen aan om goed grip te hebben op de soms gladde ondergrond.
  • Plan zeker een hele dag voor je bezoek in. Het park is zeer uitgestrekt en je zal de tijd nodig hebben.
  • Neem genoeg water met je mee en eventueel wat te eten. Er zijn wel winkeltjes en restaurants op het park, maar die zijn niet altijd in de buurt en de prijzen zijn aan de hoge kant.
  • Blijf op de wandelpaden. Niet alleen om niet te verdwalen, maar ook om geen wilde dieren tegen te komen.
  • Wil je meer tijd in het park doorbrengen? Boek dan een accommodatie in de buurt!

Nationaal park Kroatië

Geniet van je bezoek aan de Plitvice meren!

Heb je nog geen bestemming gekozen? Doe dan inspiratie op met het artikel ‘Reistips Europa: deze 20 plaatsen mag je niet missen!

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *