Op vakantie in Kroatië? De kans is groot dat je van bekenden al vaker van dit land hebt gehoord. De meeste toeristen boeken dit land in de zomervakantie. Maar wist je dat het land ook erg geschikt is voor stedentrips en korte vakanties? Al is het natuurlijk het leukste om meteen alles te bezoeken in het land. Hieronder volgen 5 bezienswaardigheden in Kroatië die je kunt bezoeken tijdens een kort of langer verblijf in het land.

5 bezienswaardigheden in Kroatië

Kroatië is een veelzijdig land met mooie stranden, leuke campings en vooral mooie natuur. Het land telt momenteel 444 beschermde natuurgebieden, waarvan acht van deze gebieden zijn uitgeroepen tot nationale parken. Het is dan ook niet gek dat we steeds meer Nederlanders zien die het land bezoeken. In dit artikel neem ik je mee naar de vijf mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Watervallen bekijken in Nationaal Park Plitvice

In Kroatië zijn er twee nationale parken waar je de watervallen kunt vinden. Tijdens mijn reizen heb ik zowel het nationale park Plitvice bezocht als Nationaal Park Krka. Beide parken zijn uniek in zijn soort. In dit artikel neem ik je mee naar Plitvice. Dit park bevind zich in centraal Kroatië en is gemakkelijk te bezoeken vanuit zowel Zagreb en Zadar. Het park is goed toegankelijk voor iedereen, zelfs mensen die minder goed ter been zijn kunnen dit park gemakkelijk bezoeken. Plitvice is het meest bezochte nationale park van Kroatië en dit is zeker niet voor niets, vanuit mijn verschillende reizen heb ik nog nooit zoiets unieks gezien.

Het park bestaat uit 16 onderling verbonden meren die samen een geheel door het park vormen. Je zult al snel merken dat de kleuren van het water sterk verschillen. Ze variëren van groen tot kristalhelder blauw. De wisselingen in de kleur zijn sterk afhankelijk van het mineraalgehalte in het water en de belichting van buitenaf.

Lees ook:  Wat te doen in Oslo? Een top 10 bezienswaardigheden en tips
Bezienswaardigheden Kroatië

Bezoek het historische Dubrovnik

Dubrovnik is wat mij betreft de mooiste stad van Kroatië. Het kent een divers, maar ook ruig verleden. In 1667 heeft een aardbeving veel schade aangericht. Opvallend genoeg zijn de meest artistieke gebouwen bewaard gebleven. Je kunt in Dubrovnik eenvoudig alles te voet bezoeken, het historische centrum is klein en heeft een bijzondere architectuur. De stad is compleet ommuurd en ligt aan de voet van de berg “Srdj”. Het is dan ook niet gek dat de stad geliefd is onder fotografen en kunstenaars.

Wist je dat Dubrovnik een belangrijke rol heeft gespeeld in de wereldberoemde televisieserie Game of Thrones? De meeste beelden voor de fictieve stad  “King’s Landing”, zijn hier opgenomen. Omdat de stad al zo’n speciale setting heeft, waren er bij de opnames van de serie weinig maatregelen nodig om het landschap of speciale effecten te versterken. Als je de serie hebt gezien zul je bij een bezoek aan de stad zeker een aantal punten herkennen zoals bijvoorbeeld de enorme stadsmuren, waar veelvuldig gebruik van is gemaakt.

Ontdek de Romeinse arena in Pula

Het beroemdste en belangrijkste monument van Pula, is het amfitheater, in de volksmond de Arena van Pula genoemd, dat ooit de plaats was van gladiatorengevechten. Het werd gebouwd in de 1e eeuw tijdens het bewind van keizer Vespasianus, tegelijk met het prachtige Colosseum in Rome. In die tijd heeft de arena naar schatting plaats geboden voor ongeveer 20.000 toeschouwers die op de stenen rijen konden zitten of op de galerij konden staan.

Tegenwoordig is het de locatie voor veel verschillende evenementen zoals het Pula Film Festival, concerten, ballet en sportwedstrijden en is de capaciteit afgenomen tot ongeveer 5000 toeschouwers. Tijdens de zomermaanden worden in de Arena wekelijks gladiatorengevechten gehouden als onderdeel van het historische “Spectacvla Antiqva”. In de ondergrondse gangen van de arena, worden tegenwoordig tentoonstellingen gehouden. Meestal gaat dit over oude machines van de productie van  olijfolie en wijn (molens, persen, vaten) Het amfitheater bevindt zich buiten de oude stadsmuren van Pula. Beslist een van de bezienswaardigheden in Kroatië die je niet mag missen.

Lees ook:  Vakantie in Ierland: 10 bezienswaardigheden en handige tips

Zlatni Rat, het mooiste strand van Kroatië

Zlatni Rat staat voor houden hoorn. Het strand ligt bij het dorpje Bol op het eiland Brač, en is al meerdere keren uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Dit prachtige kiezelstrand heeft de vorm van een hoorn en verandert steeds door de invloed van de stroming, golven en de wind. Daardoor zul je zien dat de punt van het strand steeds een iets andere kant op wijst. Het is een lang strand, waar je zowel in de wind als uit de wind lekker aan het water kan liggen. Aan de voet van het strand vind je genoeg bomen waar je lekker in de schaduw kan liggen. Meer stranden ontdekken? Onlangs heb ik een artikel geschreven over de mooiste stranden van Kroatië.

Bezienswaardigheden Kroatië

Rovinj, een romantische stad in Istrië

Rovinj is misschien wel de meest romantische stad aan de Adriatische Zee. De plek ligt natuurlijk in Kroatië, maar als je niet beter zou weten zou je waarschijnlijk denken dat je in Italië bent. Het voelt bijna als een verlengstuk van Venetië. Een lange tijd terug was de stad in handen van de Romeinen. Voorheen was de stad een eiland, maar 250 jaar geleden werd het onderdeel van het vaste land.

Als je Rovinj bezoekt moet je ook zeker een bezoek brengen aan de St. Euphemia kerk. Dit is het  grootste barokke gebouw in Istrië. De kerk is gebouwd volgens de plannen van de Venetiaanse architect Giovanni Dizzi. Je kunt de kerk gratis bezoeken. Verder is het mogelijk om naar de top van de klokkentoren te gaan. Hiervoor vragen ze een kleine bijdrage, maar het uitzicht over de stad vanuit de 61 meter hoge klokkentoren, maakt dat het helemaal waard!

Dit artikel is geschreven door Ricardo Meulendijks. Vanuit zijn liefde voor Kroatië publiceert hij wekelijks nieuwe items op zijn informatiepagina over Kroatië.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *