Ontspannen wandelen in de duinen? Een duinwandeling is echt genieten: de frisse wind die door je haren waait, een gezonde zeelucht om in te ademen en een ongerepte natuur om je heen. Op rustige momenten dartelen de konijntjes door het helmgras en met wat geluk zie je hier en daar een hert. Maar waar moet je op letten bij wandelen in de duinen? Wat is de beste periode om te wandelen en welke duinwandelingen zijn echte aanraders? Wij vertellen het je in dit artikel.

Top 5 duinwandelingen

Laten we beginnen met de 5 mooiste duinwandelingen in Nederland. Natuurlijk is dat persoonlijk, want elke kuststreek heeft weer zijn eigen mooie routes. Maar een aantal duingebieden springen er echt tussenuit. Die hebben we verzameld in deze top 5 van duinwandelingen. Hieronder vind je de mooiste duinen in Nederland.

1. Hollands Duin, duinwandeling Zuid-Holland

Hollands Duin is een bijzonder uitgestrekt duingebied in Zuid-Holland. Daarvan willen we hier de Coepelduynen eens uitlichten. Deze duinen vind je tussen Katwijk aan Zee en Noordwijk aan Zee en je kunt hier echt heerlijk wandelen. Er zijn mooie wandelpaden, waarlangs ook paaltjes staan met routes die je kunt volgen. ’s Avonds word je op de wandeling nog wel eens verrast door het lied van de nachtegaal, die in dit gebied ook broedt. Ook worden de vossen en reeën actief in de avond, dus best kans dat je er eentje ontdekt.

Houd je van duin en strand? Dan zijn er ook routes waarbij je dat kunt combineren. Er leiden verschillende paden vanaf het strand de duinen in en andersom. Je kunt dus zelf kiezen welke route je eerst loopt, die door de duinen of over het strand. Persoonlijk loop ik het liefst over het strand terug, lekker fris na het klimmen in de duinen!

Duinwandeling Nederland

2. Duinen Ameland, wandelen door de duinen van Friesland

Een inkoppertje, want de Waddeneilanden hebben beslist prachtige duinen. Op alle Waddeneilanden vind je mooie duingebieden waar je lekker kunt wandelen en fietsen, maar de duinen van Ameland springen er echt uit. Een gebied waar ik altijd echt van genoten heb, zijn de Hollumer Duinen. Deze vind je, zoals Amelandkenners zeker al weten, bij het plaatsje Hollum. Een mooie route om door deze duinen te wandelen, vind je hier: route Hollumer Duinen. Ook vogelspotters komen hier graag, omdat je veel bijzondere vogelsoorten tegen kunt komen in de duinen op Ameland.

Lees ook:  Vakantie-ideeën Nederland 2022: coronaproof op vakantie

3. De Loonse en Drunense Duinen, wandelen in Noord-Brabant

Hoewel je de Loonse en Drunense Duinen niet aan zee vindt, zijn ze er beslist niet minder mooi om. De Loonse en Drunense Duinen is een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen. Ga je een dagje uit met kinderen? Dan zullen zij zich hier ook zeker vermaken. Een bekende route is wandelroute Roestelberg. Je begint dan bij café Roestelberg en komt daar ook weer bij terug. Heerlijk om even uit te puffen en wat te eten of te drinken. Natuurlijk is het ook een mooi moment om de indrukken van die dag weer eens te laten passeren. Je komt bijvoorbeeld over de bijzondere stuifzandvlakte, die je bijna nergens anders in Nederland tegenkomt. Een andere mooie wandelroute in Noord-Brabant is de Andreas Schotelroute.

4. De Amsterdamse Waterleidingduinen, duinwandeling Noord-Holland

Een ander mooi gebied om voor duinwandelingen, zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit natuurgebied ligt vlakbij Zandvoort en het is vooral bekend vanwege de herten die je hier ziet. In het gebied lopen eigenlijk ontelbaar veel damherten. Het is dus wel zo goed als zeker dat je tijdens je duinwandeling ook een aantal herten zult zien. Zowel overdag als ’s avonds kun je deze mooie dieren bewonderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de ingang bij De Zilk. Hier kun je ook eenvoudig de auto parkeren. Er staan verschillende routes uitgestippeld die je kunt wandelen door de paaltjes te volgen.

Wandelen door de duinen

5. Nationaal Park Oosterschelde, duinwandeling in Zeeland

Ook in Zeeland vind je prachtige duinen voor lange duinwandelingen. Je hebt daar immers niet alleen de zeekust, maar ook de kust langs de Wester- en Oosterschelde. De strijd tegen het water staat eigenlijk altijd wel centraal in Zeeland, en dat zie je zelfs tijdens een gewone duinwandeling. Misschien ook tijd om de Deltawerken eens te gaan bekijken?

Lees ook:  Wandelapp Reviews - De beste wandelapps

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Wandelen langs de kust in Nederland

Wandelen langs de kust in Nederland verveelt nooit. Het is genieten van de zee, de vrije natuur, de wind die door je haren waait en alle dierensoorten die je hier tegenkomt. Waar moet je aan denken als je een duinwandeling in Nederland gaat plannen?

1. Het weer

Allereerst is het belangrijk om het weerbericht goed in de gaten te houden. Het weer aan zee kan in een ogenblik veranderen. Is het een beetje dreigend? Zoek dan op tijd een schuilplaats, want met onweer in de duinen zitten, is echt niet zo fijn. Maar als het in de rest van het land bewolkt is, is het aan zee juist vaak mooi zonnig, omdat de lucht snel open waait.

Duinwandelingen

2. Zorg voor een flesje drinken

Neem altijd iets te drinken mee als je wat langer gaat wandelen. In duingebieden kom je weinig tot geen eetgelegenheden tegen en zeker als het een onbekend gebied is, kun je de gok er beter niet op wagen. Een flesje water hoort er zeker bij.

3. Kies goede schoenen

Op het strand zijn open schoenen die je makkelijk aan en uit kunt trekken best fijn, maar tijdens een duinwandeling wil je liever dichte schoenen dragen. Anders zal er gegarandeerd veel zand in je schoenen terechtkomen en dat loopt na een tijdje niet echt comfortabel meer. Kies daarom zeker goede schoenen.

4. Neem je verrekijker mee

Neem een verrekijker mee om bijzondere vogels en andere dieren te spotten. Natuurlijk geldt dit ook als je elders in Nederland in de duinen gaat wandelen. Aan de kust valt er echter nog meer te ontdekken. Want het is beslist een sport om de schepen op zee eens dichterbij te halen met je verrekijker.

5. Geniet!

Tijdens een heerlijke wandeling door de duinen zal je zeker weer beseffen hoe mooi Nederland ook kan zijn. Geniet van je duinwandeling!

Wat is de beste periode om te wandelen door de duinen?

Wandelen door de duinen is tijdens elk seizoen mooi, of het nu hartje zomer of midwinter is. Het klinkt wellicht cliché, maar elk jaargetijde heeft zijn eigen mooie kenmerken. Er is dus geen specifieke periode aan te wijzen voor een duinwandeling. Wanneer het weer er mooi uitziet, kun je dus meteen op stap!

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

6 reacties

  1. Mooi om te lezen dat je niet perse de geijkte plekken hoeft te bezoeken om toch een mooie duinwandeling te maken! Ik ben zelf ook helemaal weg van Schier, al ben ik daar alweer flink wat jaren niet geweest. En shame on me. Ik ben jarenlang naar Ameland gegaan, maar alleen naar Nes. Daar huurden we altijd een heel fijn vakantiehuis (een van de enkelen die om een hele fijne speelweide met skelters en speelgoed voor kinderen) en eerlijk gezegd ondernamen we (te) weinig uitjes. Zo heb ik dus de Hollumer duinen ook gemist…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *