Natuurlijk willen wij het liefst reizen in heel Europa voor jullie uitstippelen. Dat gaan we ook zeker nog doen, want wij geloven erin dat er weer goede tijden aanbreken waarin er volop gereisd kan worden. Maar tot die tijd moeten we ons grotendeels thuis vermaken. Veel mensen denken al aan de kerstdagen. Wat te doen met kerst 2020? Wat kun je thuis of in de buurt doen? Wij geven je de leukste kerst ideeën voor 2020, voor thuis of in de buurt!

2020, het jaar van de vakantieschaamte.

Dat 2020 de boeken in zou gaan als het jaar van een wereldwijde pandemie, hadden we ons begin dit jaar nog niet voor kunnen stellen. Dat er iets zou ontstaan als vakantieschaamte, zouden we vorig jaar niet gegokt kunnen hebben. Wie nu op vakantie zou willen naar Australië, kan dat waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2022 doen.

Hart van Nederland deed onderzoek naar hoe het zit met onze vakantieschaamte, en daaruit bleek dat maar liefst 67% van de Nederlanders zich zou schamen als zij nu op vakantie naar het buitenland zouden gaan. Bijna 90% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat zij deze winter niet op vakantie zullen gaan. En dat betekent dus dat we nu met zijn allen zoeken naar wat we kunnen doen met kerst 2020, als we waarschijnlijk massaal thuiszitten.

Alternatief voor kerstmarkten.

Misschien ben jij wel zo iemand die jaarlijks graag 1 of 2 kerstmarkten meepikt. Ik ken het gevoel: kerstmarkten hebben een geweldige sfeer, of je nu in Nederland of in Duitsland een kerstmarkt bezoekt. Maar dit jaar zijn de meeste kerstmarkten al geannuleerd. Waar in Duitsland kerstmarkten nog wel doorgaan, hangt daar vaak het verzoek aan vast om die als Nederlander niet te bezoeken. Bovendien is het advies van onze overheid nog steeds om niet naar het buitenland te reizen.

Kerstmarkten

Maar wat doe je dan, als kerstmarkten geen optie zijn? Misschien is het een leuk idee om ’s avonds eens een kijkje te nemen in een mooi verlichte stad. Hoewel het er niet zal bruisen van leven, kun je wel prachtige plaatjes schieten. Vrijwel elke stad heeft sfeervolle kerstverlichting in november en december. En op centrale pleinen wordt vast en zeker een kerstboom geplaatst. Als het nu nog een beetje wil sneeuwen dit jaar, zal dat sprookjesachtige plaatjes opleveren.

Lees ook:  De Franse rommelmarkt - tips en informatie

Kerstactiviteiten volwassenen.

Voor kinderen zijn er volop kerstactiviteiten te verzinnen, maar kerstactiviteiten voor volwassenen noem je beslist minder snel op. Wij geven je een paar ideetjes:

Verras jezelf culinair

Uit eten gaan zit er voorlopig niet in, maar in aanloop naar Kerstmis mag je jezelf toch wel eens trakteren? Er zit vast een restaurant in de buurt waar je altijd graag kwam en die nu ook bezorgen. Hoewel het warm houden soms een probleem is, eet je zeker een keer anders dan wanneer je zelf zou koken. Ook een leuk ideetje voor Kerst met zijn tweeën!

Tijd om te bakken

Nu we meer thuis moeten zijn, hebben we ook meer tijd over en dat betekent dat je jezelf best eens uit kunt dagen. Of je nu wel of niet graag in de keuken staat, bij Kerstmis horen toch koekjes en andere lekkere zoetigheden? Tijd om iets uit te proberen!

Lees een boek eens helemaal uit

Bij boeken hebben we vaak de smoes: ‘Ik heb niet genoeg tijd, ik ben met andere dingen bezig.’ Maar is het nu echt zo’n klus om dat een boek nu eens helemaal uit te lezen? Natuurlijk is een boek met een winters sfeertje in deze tijd wel leuk, maar je kunt ook eens lekker wegdromen bij die Italiaanse zomerroman. Ben je niet zo’n lezer? Dan is het misschien een idee om in een mooie reisgids te snuffelen.

Maak een winterwandeling

Voor een wandeling is altijd wel tijd en een halfuurtje in de frisse buitenlucht doet een mens heel veel goed. Wanneer je in de vrije natuur bent, werkt dat ook nog eens heel ontspannend. Een winterwandeling kan een lange wandeling door het bos zijn, maar ook een strandwandeling kan in alle periodes van het jaar. Wel goed inpakken!

Winterwandeling

Schrijf kerstkaarten

Kerstkaarten achterhaald? Juist in deze tijd is het heerlijk om verrast te worden met gezellige post. Niet alleen kinderen kunnen dolblij zijn met een kaartje, ook ouderen maak je er gelukkig mee. Als je eenmaal zit te schrijven, zal je merken hoe gezellig dat klusje is.

Kerstfilms op Netflix.

Op Netflix zijn nu al een aantal kerstfilms te bekijken. Natuurlijk zijn er kerstseries die er al wat langer op staan, maar er zijn ook nieuwe kerstfilms op Netflix online gekomen. Een aantal suggesties:

  • Holidate
  • The Princess Switch & The Princess Switch: Switched again
  • Holiday Home Makeover with Mr. Christmas
  • Christmas at Castlebury Hall
  • A wish for Christmas
  • Días de Navidad

Kerst ideeën 2020

Voor Kerstmis zijn de mogelijkheden nog onzeker. Kunnen er kerstdiensten georganiseerd worden, zoals de kerstnachtmis? Zullen de musea open zijn en wat gebeurt er met theaters en bioscopen? Het is moeilijk om nu al iets te plannen voor eind december, maar je kunt in ieder geval wat kerst ideeën voor 2020 verzamelen om een leuke kerst met zijn tweeën of met de kids te hebben. We gaan in ieder geval een paar leuke uitstapjes voor de kerstvakantie voor je op een rij zetten. Natuurlijk geldt bij alles: kies voor veilige opties en neem geen risico’s voor jezelf en voor anderen.

Lees ook:  Een citytrip naar Bordeaux

Kerst ideeën 2020

Sprookjeswinterland in Enkhuizen

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is een van die opties voor uitjes met kerst in Noord-Holland. Zeker met kids is dit echt genieten, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hier met zijn tweetjes naartoe te gaan om een beetje nostalgie op te snuiven.

Rijksmuseum Boerhaave

Heel erg leuk en een tikkeltje educatief. Dat is Rijksmuseum Boerhaave. Ongemerkt steken de kids hier echt heel veel van op. Het voelt als een dagje uit, maar het is dus ook nog eens goed voor hun ontwikkeling.

De Winter Efteling

Op 16 november 2020 begint het alweer: de Winter Efteling. Het sprookjesbos wordt nog veel sprookjesachtiger met al die fonkelende lampjes. Stiekem is dit genieten voor jong én oud. Beslist ook een van die kerstactiviteiten voor volwassenen dus!

Kerst op de Veluwe

Als je ergens mooi wilt wandelen, dan is dat wel op de Veluwe. Ook in de wintermaanden is het hier heel erg mooi. Er zijn voldoende hotels in de omtrek voor een fijne overnachting en daar kun je natuurlijk wel genieten van een 3-gangendiner op locatie. Wil je graag herten spotten of gewoon een lange wandeling door het bos maken, dan ben je hier op het juiste adres.

Kerstactiviteiten volwassenen

Kerst in Groningen: WinterWelVaart

Waarschijnlijk is WinterWelVaart een van de weinige kerstmarkten die wel door zal gaan dit jaar. En dat is een gelukje, want volgens de Groningers zelf is dit beslist een van de mooiste markten. Het gaat wel in aangepaste vorm door, waardoor je bijvoorbeeld waarschijnlijk niet aan boord van de schepen mag om deze te bewonderen. Maar als achtergrond zijn de mooi opgetuigde schepen ook al heel erg mooi!

Kerst in Limburg

Valkenburg is volgens zeggen dé kerststad van Nederland. Om te zien of jij het daarmee eens bent, zal je daar natuurlijk een kijkje moeten nemen. Zuid-Limburg is hoe dan ook een mooie combinatie om het kerstgevoel te krijgen. Veel steden en dorpen zijn prachtig versierd en in de weidse natuur geniet je op elk moment van het jaar. En wist je dat je ook een rondrit kunt maken in de KerstExpress?

Wanneer je in Nederland kerst gaat vieren, hebben wij een top 10 met tips voor je samengesteld van evenementen die in aangepaste vorm doorgaan en plaatsen die extra gezellig zijn met kerst.

Wat te doen met kerst 2020?

En, ben jij er al uit wat je gaat doen met kerst 2020? Of heb jij nog ideetjes die je beslist met ons wilt delen? Laat dan hieronder je reactie achter.

Lees ook:

Niet op vakantie door corona, de alternatieven voor een thuisvakantie

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

  1. Kerst 2020 zal anders dan anders verlopen, ivm Corona. Bij mij draait Kerst om de geboorte van Jezus, die als Redder en Verlosser is gekomen voor ons. Wat mijn plannen voor komende Kerst worden, weet ik niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *