Voor een leuke vakantie hoef je niet ver te gaan, dat zagen we al toen we wat meer vertelden over Bergen (Noord-Holland). Deze keer gaan we naar Zuid-Holland, en wel naar Lisse. Wellicht gaat er bij jou meteen al een belletje rinkelen vanwege de bloembollen. In Lisse vind je namelijk de beroemde Keukenhof.

Keukenhof: het beroemde bloemenpark

Keukenhof is wereldwijd bekend vanwege de bollen die hier bloeien. Het park is schitterend opgezet en ook binnen vind je enkele tentoonstellingen. Tijdens de Paasdagen en in het weekend waarin het bloemencorso gehouden wordt, is het razend druk op de wegen naar Keukenhof.

Keukenhof meiboom

Afgelopen jaar kon je van Keukenhof een virtuele tour bekijken, omdat het park gesloten was vanwege het coronavirus. Jammer dat het gesloten was natuurlijk, maar online kun je nog steeds nagenieten van deze mooie bloemenpracht.

Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof was het domein van Jacoba van Beieren. Zij was gek op het ‘kruidentuintje’, ook wel Keukenduin genoemd. In die tijd was dit domein eigenlijk niet meer dan een hofstede met veel land eromheen. Daar haalde men kruiden, bessen, vee en wild vandaan dat uiteindelijk eindigde op de tafel van Jacoba van Beieren, in Slot Teylingen. Uiteindelijk kreeg het gebied in 1642 de naam ‘Landgoed Keukenhof’. De hofstede werd verbouwd en kreeg prachtige torentjes: Kasteel Keukenhof. Naast het nieuwere gedeelte van Keukenhof staat nog steeds een restant muur van de oude hofstede.

Lisse Kasteel Keukenhof

Het landgoed bij Kasteel Keukenhof is vrij toegankelijk. Van maandag tot en met zondag kun je hier overdag vrij wandelen. Het kasteel zelf is niet standaard open, deze gaat enkel open voor groepsrondleidingen. Wil je het kasteel van binnen zien en de kunstcollectie bewonderen, dan zal je dus een afspraak moeten maken.

Lees ook:  Slagharen: een leuk dagje uit met kleine kinderen

Op het terrein van Kasteel Keukenhof is overigens ook van alles te doen. Er zijn regelmatig markten en andere evenementen. In de kerstperiode kun je hier terecht voor een leuke kerstmarkt. Of die in 2020 doorgaat, is nog niet duidelijk. In het Koetshuis bij het kasteel worden vaak concerten gehouden. Ook dit ligt momenteel stil. Maar zeg nu zelf: als je deze foto’s ziet, krijg je toch alsnog zin om te gaan?

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Lisse Kasteel Keukenhof - Boerderijtje
Wanneer je door de ramen van dit kleine gebouwtje kijkt, zie je dat alles binnen nog in de oude staat is. Leuk!

Lisser Art Museum

Bij Kasteel Keukenhof vind je het relatief nieuwe Lisser Art Museum, afgekort tot LAM. Het streven van dit museum is om op een innovatieve manier kunst te presenteren, zodat het voor jong en oud aantrekkelijk is. Alle kunst die hier getoond wordt, heeft betrekking op voeding en consumptie. Het museum grenst aan het landgoed van Kasteel Keukenhof, dus je hoeft er niet ver voor te rijden.

Lisse Kasteel Keukenhof

Schilderachtige plaatjes zijn er genoeg te vinden op het landgoed.

Museum De Zwarte Tulp

Je moet ervan houden, maar in dit museum kom je alles te weten over de ontwikkeling van de bollenstreek. Het museum is gevestigd in een oude bollenschuur, maar dit gebouw is uiteraard wel helemaal opgeknapt. Er is een interactieve tentoonstelling over de werkzaamheden vroeger en nu. Ook hoor je hoe de nieuwe tulpensoorten ontwikkeld worden. Een must-see als je van bloembollen houdt!

Lees ook:  De Waddeneilanden bezoeken: eilandhoppen in Nederland

’t Huys Dever

Eigenlijk was Lisse vroeger maar een dorp van vijf boerderijen. Halverwege de middeleeuwen wordt er een donjon gebouwd door Reinier d’Ever, iemand van adel. ’t Huys Dever blijft vele jaren in de familie en is waarschijnlijk daardoor bewaard gebleven. Het is waarschijnlijk de enige woontoren in de streek die nog is blijven staan. Vandaag de dag is het geopend voor bezoekers, maar bel even als je van ver komt, omdat er soms ook besloten partijen worden gehouden.

In elke periode een andere bloem

Veel mensen gaan het liefst in het voorjaar naar de bollenstreek, en dat is ook geen wonder. Dit is letterlijk de bloeiperiode van de bollenstreek, dan komen de tulpen, narcissen en andere bekende bollen in rap tempo de grond uit. Maar ook in andere periodes van het jaar kun je hier prachtige bloemen zien. In september en oktober zie je bijvoorbeeld heel veel dahlia’s. Prachtige bloemen die beslist niet onderdoen voor de tulp.

Lisse Keukenhof Dahlia

In de buurt

Bij Lisse zijn volop leuke dingen te beleven; je kunt een van de bovenstaande tips volgen of een fietstocht maken door de omgeving. In de dorpskern zijn wat winkels en restaurants te vinden. Ook in de buurt kun je je echter zeker vermaken. De stranden van Katwijk, Noordwijk en Zandvoort zijn niet ver. Ga je liever naar een stad, dan zijn Haarlem en Leiden prima opties. Veel plezier!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *